Vycházíte finančně?
Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?
Holky a co tem detem davate treba v noci?
Syn je zvykly usinat pri piti,vypije,poda lahev a usne. To same v noci. Nevim,co bych mu misto um mela davat. Kdyby to nemel,tak ho jeste treba kojim. Mleko jsem zkousela,ale plive to. Je mu 15 mesicu.
@marion2017 určitě se svého domečku dočkáš, neboj. příjmy máte fakt v pohodě. ty výdaje, co popisuješ mají i ti s menšími příjmy. jen musí oželet často ty kadeřníky, dovolené apod. ale dopravu do práce či školku platí každý. ty pozemky jsou ale šílený pálky ☹
pro povzbuzení - my nemáme často ani půl vašich příjmů a stavíme, děti 4, já na rodičáku...je to o prioritách. holt nejde mít většinou všechno. ale jde to 😉
@astyna mě syn pil um do 2,5 let. postupně jsem mu tedy snižovala dávku až z toho měl spíše ovoněnou a obarvenou vodu. byl to prostě jeho "zlo"zvyk. časem pak přešel na vodu a ráno dostal normální kakao. ale dlouho se toho nechtěl vzdát a já mu to násilím nebrala. dceru jsem pak do dvou let kojila a pak teda násilím přešla na tu vodu 😀
@marion2017 rozhodne je v Praze nesrovnatelne dražší bydleni. Ale ostatni je tam srovnatelne nebo ne o.moc drazsi nez ve zbytku republiky. Doprava -benzin je.priblizne vsude stejny, navic ve vetsich.mestech staci koupit litacka a rozhodně vyjde levneji nez treba.moje dojizdeni do.práce. Dal urcite se da najit levnejsi kadeřnik, slusna cenove prijatelna restaurace..
Tady u nas kdyz ma zenska 12tis a chlap 15tis, tak je to lepsi prumer.
Nizsi náklady na bydleni, to ano, ale na rozhazovani, restaurace, moc nezbejva.
@blahova_andrea a jak to.mate vy?
@78marcela tak na ten region a tak levne pozemky/moznosti mas nadprumerny plat. Plus, kdyz jsi doted neplatila, mohla jsi setrit, my oba s manzelem jsem predtim stale (od 18 let) platili najmy a to se spatne setri. Opravdu jde o uhel pohledu, napr. nasi znamu berou vesmes dsleko mene, ale treba dostali byt nebo dum a proto si ziji lepe.Nemyslim to spatne..
@78marcela pozemek asi 360m a domeček 8x9m na patro
@marion2017 ja to taky nemyslim spatne. Ale.nebydlela jsem u babicky cely zivot. Bydleli jsme s pritelem nekolik let taky v najmu, vevychodnich Cechach. Pak jsme se rozesli, ja se vratila a bydlela jsem v najmu, ve mestskem byte. Paknjsem.byt odkoupila, pak prodala a ze si postavim domek a na prechodnou dobu ze se odstehuju k babicce..jenze se to.pak cele trochu zamotalo, otehotnela jsem, velmi.komplikovane rizikove tehu..ted jsem tu asi dva roky, ale z neschopenky a rodicaku se spatne setri. Ale jde to, ne moc, ale neco bokem zvladnu davat.
Doted jsem.pracovala jako.osvc, prijmy byly slusny na tento region. Jenze s malou to nepujde, delat do vecera, takze mam prislib vratit se na zakladku jako ucitelka, kde jsem.předtím chvili ucila. Snad to.klapne, jinde bych opravdu takove prijmy nemela, jako ucitelka, statni zamestnanec, to bude fajn a jistota...coz jako.osvc.nemam.
Neberte si to, prosím, nikdo osobně, ale poslední dobou mi přijde, že čím víc lidé mají peněz, tím víc o ně "mrčí".
Jedna známá se přivdala do rodiny restituentů. Postavili pasivní dům za 4 mega bez hypotéky, lidi, co vydělávají 20 000,- jsou chudáci, ale pořád na druhou stranu mrčí o peníze.
Moje kamarádka, která 12 let skuhrá, že manžel je chudák živnostník s minimálním platem a poslední rok poslouchám, jak z rodičáku se nedá vyžít, mi dnes oznámila, že po zaplacení bydlení jí zbývá 30-35 000,- měsíčně na útratu. My máme 30 000,- celkem a já (kráva) si myslela, jak na tom nejsme dobře (z toho 14 na poplatky a zbytek vyžití a rekonstrukce domu). Ještě jsem kamarádce občas přilepšila naší zeleninou nebo oblečením po dvojčatech a když jela do našeho regionu, nabídla jsem jí nocleh i se stravou, protože prostě penzion je drahý a ona by na něj neměla...
Nikomu ty peníze opravdu nezávidím, z toho, co máme, si nežijeme špatně. Ale když pak vidím, že lidé jsou rádi za práci skutečně s minimálním platem, protože prostě třeba někde jiná práce není, jsem vzteklá a říkám si, že by tihle lidi zasloužili se trošku spálit.
Nechtěla jsem se nikoho dotknout, ani jsem svůj výlev nemyslela, jen mě ta dlouholetá známá dnes tak strašně naštvala!!!
@blahova_andrea jj Andry, nevim o Vas, ale napr. muj bratranec koupil dim s obrovskym pozemkem 990 tis, plat ma 15 tis, zena rodicak 7500. Hypo cca 4+2energie, skolka600,22.5-6.6=15,9. My byt 3,8 (vubec hogo fogo), hypo puv 18 (a to jsme dali 900 tis z vlastniho),energ.4,2,skolka 1,6,prijem manzel 32, kdyz rodicak 7.500, tak 39,5-23,8=15,7 a ted kadernik 1.500, manzelka bratr. 250, nestezuji si, ale jen rikam, ze se to nedava porovnat. A dovcu ano a tak, to by clovek opravdu jen prezival 😭
@blahova_andrea ja budu mit 8x13 jen prizemni. Volny placek akorat na tu terasku a abych mela.kam dat mrnatum maly bazenek.nebo.klouzacku. vic nic. Ale ja.nejsem zadna zahradnice, bude nam to stacit.
Teda maminky taky obdivuji jak vycházíte. Já to teda nějak neumím. Mateřskou jsem měla 25000,to bylo samozřejmě v pohodě, hodně jsem nasetrila, ale rodicak 11500 buchnu za měsíc celej a to jsme jen 3... manžel má slušný plat,takže teď až mi ukončení rodicak nás těch pár mesicu uživí, ale já se spíš děsím říkat si mu o peníze, nejde mi to z pusy...
🙂 takže budu čerpat zatím z toho co mám nasetreno i kdyz jsem to chtěla mít na "kdyby se něco stalo".
Spíš mě zajímá, vím, že to nikdo neřekne přesně, ale třeba teoreticky kolik máte nasetreno právě tu rezervu na "kdyby něco bylo potřeba"?
@margarithka
Prosim Vas, co je to, mrčí? Ptam se protoze to slysim poprve 😊.
@barchen Hodně si stěžují 🙂
@monikabans Měsíčně dáváme bokem 3000, ovšem co našetříme, jde zase hned na rekonstrukci, takže podtrženo sečteno nic...
@monikabans nechapu..je to manzel, tak jaky ze sveho? vse je orece spolecne
@margarithka ja se takto vztekla pred par mesici se znamou. Ma o par mesicu mladsi holcicku, obcas se zastavi. Slysim.jen jak.je to vsechno spatny, jak na nic nemaji..ja ji.nechala veci na malou bud zadarmo, nebo treba po 10kc za kus, nechavala jsem ji, co co slo, plenky pro.malou..
Pak se jednou zminila, ze maji celkem cca 35tis dohromady..sem myslela ze me omejou, ze ja se ji snazim pomoct, pritom mam.jen rodicak a 2tis alimenty, litam do prace, abych nas uzivila, neco usetrila..
Paknjsem.ji vezla jednou na.nakup, kdyz jsem videla, jaky kraviny kupuje, zbytecnosti, baleny slazeny vody..tak jsem.zrovna u ni s veskerou pomoci skončila.
@anniesfibis jasně, že spolecne, jen říkám, že já si neumím říkat chlapovi o peníze...
@monikabans My teď máme bohužel jen tolik, abychom vyžili jeden měsíc (zaplacení měsíčních výdajů plus jídla). Koupili jsme starý barák a je na něm hodně práce, takž všechny naše našetřené peníze šli do rekonstrukce (podlahy, kuchyň... prostě to, abychom se mohli nastěhovat) a poté všechny ušetřené peníze do baráku, jsme tu rok a vyměnili jsme přední okna, udělali jednu malou střechu a zateplili půl baráku. Na jaře budeme dělat přední střechu, budeme přeplášťovávat největší střechu (je plechová a když jsme jí nechávali kontrolovat, tak krovy i všechna prkna jsou v pořádku, takže se na ní dají pásy a tak do deseti let se bude dělat komplet nová), budeme dělat okno v kuchyni, chceme stihnout dozateplit barák a stropy, takže peníze z daní a přebytek z manželovo nové práce půjde opět do baráku.
@margarithka
Dekuji. No jo,manzel ma nej. kamarada z detstvi a mame stejne stare deti ale asi ruzne potreby. Cisty prijem manzel a ten kamarad maji stejne akorat manzel ma brutto z ceho odvadi slusne dane a odvody a kamarad ma minimalku a zbytek na ruku. Kdyz jsem se to dozvedela, tak me to nastvalo, protoze kamarad se porad stezuje, jak se maji spatne, jak na nic nemaji a ja hloupa jsi roky rikam, jak se mame dobre, a usetrime. Neplytvame potravinami, nekupujeme blbosti a hlidam kazdou korunu i kdyz nemusim 😃 a vedu zaznamy, kolik a za co utratime.
@marion2017 no my tedy už delší dobu jen přežíváme, ale stojí nám to za to. někde žít musíme a raději platit na své než pořád někomu do kapsy a hledat co dva roky kam se s dětmi vrtneme. pořád prostě doufáme v to světlo na konci tunelu, že bude lépe. i když asi nebude. sice už nebudu na rodičáku a půjdu do práce, ale zase děti povyrostou a budou na ně vyšší náklady, takže asi zase šul nul 😅 já mám muže šikovného, on když bude chtít na tu dovolenou, tak prostě po práci či o víkendech vezme nějaké fušky a přivydělá na to. ale nejdřív je priorita zamakat na vlastním. cizím už splnil snů dost 🙂 já si teda kadeřníka dopředu max. 2x za rok a rozhodně levněji. 1500 by mi trhalo ruce 😀 nehty, komestika, značkové hadříky...to fakt nevím jak vypadá. ale dá se bez toho žít
@78marcela taky nejsem zahradnice😀 musíme zaparkovat auto a postavit někam trampošku. dneska je každý megaloman. staví se šílený sídla na obrovských pozemcích...no nechtěla bych to ani uklízet ani obstarávat obří zahradu...malé nám bude stačit 🙂
@monikabans mám cca 3násobek našeho měsíčního příjmu, tak jak je doporučováno 😉 povedlo se mi něco našetřit, když přítel začal po skoro sedmi letech fungovat jako živitel rodiny. do té doby jsem toho hodně táhla spíše já a úspory se tenčily. nedávno převzal otěže a mě se finančně ulevilo, tak škudlím bokem co se povede. někdy se povede, jiný měsíc ne. jde to pomalu, ale cítím potřebu to dělat. přeci jen se bojím toho šoku, že nenajdu vhodnou práci k dětem a že začneme v plné palbě splácet hypotéku, čeká nás náročný testovací rok nového rozpočtu 😅
@barchen No, takhle měl manžel taky kamaráda z dětsví. Taky stejné platy, manželky obě na mateřské (jeho o pul roku dřív)...my dvojčata, starý dům a oni jedno dítě a panelák. Můj manžel neustále poslouchal, jak kamarád má druhou práci, maká od nevidím do nevidím a jak pořád nevychází, protože prostě manželka na mateřské a všechno drahé a blá, blá, blá...
Manžel se strašně bál toho, jak my to zvládneme se dvěma dětmi, a že si bude muset taky najít práci. Hned na začátku jsme mu řekla, že se uskromním, jen abych ho měla raději doma.
No, dopadlo to tak, že se kluci přestali stýkat. Nevím, zda za tím je ta finanční stránka...ale manželovi už bylo krajně blbé neustále poslouchat lamentace...doma pak krčil rameny, že mu na to nemá co říct a stěžovat si prostě nebude, když není na co.
Ukamenujte me, ale my jsme si s muzem zacali zapisovat veskere vydaje za posledni mesice. Prislo mi, ze utratime dost penez a hlavne, az prejdu z MD na RD, tak se nam prijmy vyrazne ztenci... a za minuly mesic jsme na tom za 48 tis... 😣😒 ale ano. Samozrejme vim, ze jsme extrem. Na obhajobu muzu jen rict, ze vysokou castku tvori vydaje spojene s domem (hypoteka, pojisteni...).
Koukám, že dělám něco špatně, nebo se neumím uskromnit, což je taky špatně. Jsem na mateřské 2 roky,odcházela jsem z práce s úsporama málo přes 200t.,měsíčně mi chodí tedy těch 11500,což utratit a ještě jsem za ty 2 roky na poloviční chtěl úsporách. Kde ty peníze jsou :-O
@monikabans
Rezervu mame 100 tis... Mame rodinny dum. Kdyby odesel jen kotel, ktery uz ma cas, tak je hned 100 tis. pryc, ani bychom nemrkli...
@blahova_andrea presne tak, taky bych to nechtela uklizet a otrocit na zahrade. Kdysi dostal za komunistu kazdy na stavbu cca 400metru a hotovo. A uplne to stacilo.
Ale taky se mi kazdy divi, ze jsem blba..ale me je to fuk. Oni by mi na zahrade nedelali😀
@78marcela Já sepřiznám, že mám taky chuť se vším skončit. I manžel mi to už kolikrát doporučoval...že jsem z ní stejně pak jen nervózní. Vysvětluju mu, že se aspoň s někým stýkat musím. O jednu kamarádku jsem přišla, protože si nabrnkla chlapa, druhá se přestala bavit z neznámému důvodu (ale zřejmě jí nejde otěhotnět). Nemůžu přece být jenom s dětma a s ním. On to samozřejmě chápe, ale trápí ho to.
Momentálně ale mám chuť taky veškerou pomoc a dokonce i komunikaci utnout. Ani ne tak ze vzteku, ale jsem zklamaná, že ona ze mě tahá rozumy, jak ušetřit a na čem, já jí dávám věci, neustále poslouchám, jak jsou na tom finančně zle, a pak zjistím, že se mají jak prasata v žitě. Samozřejmě mi bylo, z jejích občasných informací, jasné, že na tom nejsou finančně až tak zle, jak tvrdí, ale tohle mě prostě dorazilo...

@78marcela díky, my máme totiž taky malý pozemek a stavíme malý dům, tak mě zajímalo porovnání. menší totiž nikdo nemá a všichni se diví. budeš mít tedy menší. každopádně ti děsně fandím a přeji, ať jde vše bez problémů a co nejdřív bydlíte ve splněném snu 🙂