Zrušení životní pojistky, účetní neudělá daň. přiznání

pajii23
27. bře 2015

Prosím o radu a zkušenost. Přítel v loni zrušil životní pojistku. A letos mu jejich účetní řekla že kvůli tomu mu nemůže udělat a podat daně. prosím je to tak ???

panihk
27. bře 2015

To je nějaký divný, spíš mu tam nemůže započítat odpočet z toho pojištění. Pojistka přece neni povinná a na daně se nijak neváže.

xvitko13
27. bře 2015

Ahojky, záleží jestli si přítel v předchozím roce uplatňoval díky placení pojištění slevu na dani. Pokud ano (můj manžel taky) a letos to zrušil, tak mu v práci přiznání neudělají a museli jsme je také dělat sami a tzv. zpětně dodanit - vrátit částku, kterou si vlastně v předchozích letech uplatňoval na té slevě na dani.

spejsek
27. bře 2015

Pokud měl přítel ŽP, z kterého si uplatňoval daňové odpočty a smlouvu předčasně ukončil, tak si jednak nemůže uplatnit odpočty daně za rok 2014, ale bude muset ještě zpětně dodanit veškeré odpočty, které si uplatnil.

banitram
27. bře 2015

Ano, pokud přítel uplatňoval pojistku jako odečet z daní a zrušil ji, tak musí tyto částky z uplatněné v předchozích letech zpět dodanit na FÚ. Jedině kdyby součet všech uplatněných odečtů z této pojistky byl nižší než 6000 Kč, tak to by nic vracet nemusel.
V tuto chvíli už moc času nemá. Daňové přiznání by měl podat do 31.3.2015 a co nejdříve by si měl zjistit zpětně všechny částky, které v minulosti uplatnil.

U životního pojištění platí, že když si ji dáváte do daní, tak se zavazujete, že pojistku nezrušíte do dovršení min. 60 let. To neplatí, pokud pojistku převede na jinou pojistku i s naspořenou platbou.

vilibalda
27. bře 2015

Netuším, jak to správně je, ale nedivila bych se, že to nechce udělat. Přitel totiž musí dodanit to, co si v minulých letech odečetl z daní a tím pádem je s tím vić práce. Navíc učetní netuší, kolik mu z pojištění vyplatili jako odkupné a pokud jí to nedodal někdy do půlky února, musí si to udělat sám.

banitram
27. bře 2015

@vilibalda i kdyby vše dodal mzdové účetní do 15.2.2015, tak mu roční zúčtování provést nemůže. Zrušením daňově odečítané životní pojistky mu vznikla povinnost podat si daňové přiznání na FÚ.

pajii23
autor
27. bře 2015

Pokud vím tak ji měl v daních a v loni ji zrušil . V papírech jsem našla že začátek pojištění byl 1.7.2013 a zanikla ke dni 24.2.2014. Asi si myslíte že jsem blbá ale nikdo nám neřekl že s tím budou takovýdle problémy. Já se jen ptám jak to je protože jejich účetní je uplně divná a ještě k tomu je mstivá a je na nože s přítelovou mamkou a jejím přítelem.

panihk
27. bře 2015

@pajii23 Blbá nejsi, já to taky netušila, co psaly holky, že se to musí zpětně pak dodaňovat. A celkem nepříjemně mě to překvapilo, protože taky chceme jednu pojistku rušit.

pajii23
autor
27. bře 2015

Aspoň mu to mohla říct dřív a ne minulý týden :( Chodí na směny a když jde z raní tak už tam není protože je tam jen od 8-11 h

j.a.n.i
27. bře 2015

@pajii23 Ale kdo by vám to měl říkat? Jste svéprávní a informace si musí člověk aktivně zjišťovat.

vilibalda
27. bře 2015

@banitram Díky za upřesnění. Ještě se chci zeptat, jak je to s těma částkama, co si člověk v minulosti uplatnil. Měla jsem životní pojistku asi 10 let, ne každý rok jsem si uplatňovala slevu, protože jsem byla student a příjmy nebyly velké. Když jsem pak pojistku ukončila a zároveň si založila novou pojistku u jiné společnosti, kam se peníze vyplacené formou odkupného rovnou přeposlaly, šla jsem na finančák řešit, kolik mám dodanit. Tam paní dlouho spekulovala, jestli danit musím či ne a nakonec mi daň vypočítala z celé částky odkupného, co mi byla vyplacena. Postupovala správně? Ono mi to ve výsledku bylo jedno, protože jsem ten rok byla na mateřské a příjem jsem měla jen za jeden měsíc, tudíž jsem nic neplatila protože mi to pokryla sleva na poplatníka, ale nějak si myslím, že se měly danit jen částky, co jsem uplatňovala. Nevíš, jak to je? Díky.

banitram
27. bře 2015

@pajii23 já mám na starosti 1300 zaměstnanců, podklady musím mít na stole do 15.2. a každý si myslí, že jsem povinna hlídat jeho osobní záležitosti a neustále jim připomínat - už jste přišel podepsat daně ? A nemáte náhodou nějaký vedlejší příjem ? A co manželka, nechcete ji odečíst ? A víte, že můžete odečíst i školku ? A nezrušil jste pojistku ? .. Těch daňových slev, odečtů a bonusů jsou mraky a není možné každému zaměstnaci předčítat všechny podmínky ze zákona o daních z příjmu, to bych si musela hodit mašli .....Zkuste si sebe představit na místě mzdové účetní.

banitram
27. bře 2015

@vilibalda Podle mého nepostupovala správně. Odbytné z pojistky by nemělo být zahrnuto do daně z příjmu, pouze částky, které člověk odečetl jako nezdanitelnou část na životní pojištění. Správný postup je - musíte si sama zjistit, kolik jste v těch 10-ti letech uplatnila částek na pojistku, vše sečíst a úvest do řádku 40 (dílčí základ daně z příjmu - podle § 10) v daňovém přiznání. Ve finále vám výjde nějaká částka, kterou musíte vrátit. Ale můžete se dostat i do plusu, když v daném roce uvedete do daňového přiznání dostatečné množství jiných slev a odečtů, které by tu vratku pokryly.

koncita
27. bře 2015

@banitram narazila jsem na tvoji odpověď zde, vypadá to, že tomu opravdu rozumíš 🙂 Já jsem shodou okolností byla včera podepsat na pojišťovně, že "nechci odepisovat z daní", ale chci to nechat na "výběry"....určitě víš, co tím myslím.....ale chci se zeptat, mám v tom trochu zmatek - dokud jsem pracovala, tak jsem si každý rok pojištění odepisovala z daní, teď už tedy nebudu, ale kdybych v budoucnu chtěla pojistku rušit (nebo vybírat), snad se mě netýká, že bych ty dřívější odečty z daní musela doplatit, že ne?

j.a.n.i
27. bře 2015

@koncita POkud bys vybírala, tak ne, pokud bys rušila, tak ano.

koncita
27. bře 2015

@j.a.n.i fakt? Já hloupá měla za to, že tím, že to teď do konce března v pojistce změním na "výběry" právě budu moci eventuelně i zrušit bez sankcí doplatit ty odečty.......achjo, neznalost neomlouvá, ale ta baba to na mě vychrlila, já jsem v tomto zkrátka analfabet no 😖

banitram
27. bře 2015

@koncita Ne, nic zpětně vracet nemusíš. Ty jsi pojistku v předchozích letech uplatňovala v souladu s platnou legislativou, která předčasné výběry umožňovala i při daňových odečtech. I když jsi třeba v předchozích letech z pojistky něco vybírala, ničemu to nevadí. Jenom už od příštího roku tu pojistku neodečteš, to je vše 🙂

Ale to samozřejmě neplatí, pokud bys pojistku zrušila !!! Tam bys to dodanit musela ....

koncita
27. bře 2015

@banitram aha, takže prostě dřív šlo obojí, teď už jde jedno nebo druhé...a jestli to tedy chápu dobře, tak nebudu muset doplácet nic, i kdybych pojistku v budoucnu rušila anebo z ní vybírala? Nebo jak je to, paní výše právě psala, že při rušení by problém byl.....

koncita
27. bře 2015

@banitram jo, už čtu obnovenou odpověď......takže vybírat můžu, rušit ne

copa
27. bře 2015

manžel loni taky rušit životní pojistku, ale "odbytné" (nebo jak se tomu správně říká) si nechal poslat na jinou pojistku a tím pádem se nemusí nic dodaňovat

spejsek
27. bře 2015

@koncita nebo ji bez sankce budeš moc zrušit za 10 let. Protože dle Novely zákona o daních 2015 se daní 10 let zpátky, do 31.12.2014 platilo za všechny roky. Každopádně pokud smlouvu zrušíš předčasně, tak nikdy nedostaneš zpět všechny peníze, které jsou na smlouvě zhodnocené, ale jen odbytné nebo odkupné.

spejsek
27. bře 2015

@copa Pokud smlouvu zruší a sjedná novou, která bude nadále splňovat podmínky daňové uznatelnosti a nechá si tam všechny peníze převést, tak nemusí dodaňovat.

vilibalda
27. bře 2015

@spejsek @copa Já jsem si nechala peníze ze staré pojistky poslat rovnou na novou, ale protože to bylo formou "odbytného"/"odkupného" (nevím přesně, jak se tomu říká, když se zruší pojistka), dodanit jsem to musela. Pokud by šlo o převedení z jedné smlouvy na jinou životní pojsitku v rámci jedné pojišťovny, není třeba to dodanit. Finanční poradkyně říkala, že si to každý finančák vykládá podle sebe, ať se přímo zeptám, zda musím dodanit a po mně dodanění chtěli. I když teda paní z finančáku si zcela jistá nebyla, co je správně a asi mi to i špatně vypočetla, ale protože po mně nechtěli žádné peníze, jsem ráda, že to mám zdaněno a nemusím to už řešit.

koncita
27. bře 2015

@spejsek jj, to vím.....rušení pojistky je krajně nevýhodné.....spíš to udělám tak, že si přenastavím co nejnižší placení, ale pojistku si budu držet....