Alimenty na dítě, co si přivydělává ke studiu

pajajana
12. čer 2014

Ahoj, mám dotaz k alimentům pro syna mého manžela z prvního manželství.
Syn studuje a zároveň pracuje na částečný úvazek. Jeho matka (exmanželka) přesto žádá o zvýšení alimentů. Neříkám, že chceme přestat platit alimenty, ale když syn pracuje, neměl by se do jeho nákladů započítat i jeho příjem?

Prosím, nechci číst názory podobného typu: když si manžel dítě udělal, tak ať platí,....nebo že jsem věděla že má dítě, na co si stěžuji atd. Chci znát konkrétní názor, jestli se jeho příjem započítává do jejich rozpočtu. Děkuji za pochopení.

tamarila
12. čer 2014

Nezapočítává, pokud studuje denní studium (ne dálkově) a je mladší 26 let, tak mají rodiče vyživovací povinnost. On má status studenta, a jeho přivýdělky či brigády nejsou brány jako jeho hlavní činnost (tou je studium). Není na ně tudíž brán zřetel, i z důvodu že mohou být kvůli náročnosti školy a řádnému studování kdykoliv ukončené. Bohužel, budete to muset ještě vydržet než dostuduje nebo dosáhne 26 let věku.

mataharyy
13. čer 2014

Alimenty se nevyměřují dle příjmu rodiny, takže jakýkoliv příjem ať už dítěte, nebo rodiče co se o něj stará, není brán v potaz. Tedy pokud exmanželka, nebo syn zažádají o zvýšení alimentů a soud shledá že je to žádost opodstatněná, či adekvátní, tak dojde ke zvýšení, tuším už jsou na to nějaké tabulky kterými se to řídí, alespoň orientačně 😉

petrajurinova
13. čer 2014

@pajajana alimenty se počítají z příjmu plátce, to jaké příjmy má rodina nebo dítě, na které se platí není podstatné. Vyživovací povinnost má rodič, to jestli si dítě přilepšuje brigádou výši alimentů nijak neovlivňuje.

superkousky
13. čer 2014

@tamarila
O ukončení placení výživného může rozhodnout pouze soud, kdy se zkoumá, zda je dítě schopno se uživit samo.
Hranice věku 26 let není pro existenci vyživovací povinnosti absolutně podstatná, vychází se stále z otázky, zda je dítě schopno se uživit samo v souvislosti v daném případě s přípravou na budoucí povolání.

lenka5731
13. čer 2014

@tamarila s temi 26 lety je to blábol, žádná taková hranice v souvislosti výživným neexistuje!

berenika39
13. čer 2014

Jediné kriterium pro to, aby alimenty "nebyly potřeba", resp aby zaniknul nějaký nárok na jejich úpravu - i zvýšení - je jen to, jestli je dítě (i dospělé) schopné se samo živit. O tom rozhoduje soud. Když studuje, nemůže se ještě sám kompletně živit, takže i to zvýšení si dítě může nárokovat, je to tak. Nemá na to vliv to, jaké má příjmy - např. z brigády. Měla jsem to podobně.

pajajana
autor
13. čer 2014

Všem Vám moc a moc děkuji za věcné odpovědi. Díky. A přeji Všem krásný slunečný den 🙂

tamarila
13. čer 2014

@superkousky, @lenka5731 Fakt holky, takže není žádná hranice, a třeba padesátileté dítě neschopné se samo živit podléhá vyživovací povinnosti rodičů? Díky za info, nějak jsem měla pocit že tam ta hranice 26 let je, tak jsem zase o něco chytřejší. 🙂

tamarila
13. čer 2014

@papajana Nemáš za co, taky se měj krásně .o)

petrajurinova
13. čer 2014

@tamarila ta hranice tam kdysi byla, ale už není, nevím jestli ji zrušil ten Nový občanský zákon letos, nebo už nějaká novela dříve, ale je dost případů, kdy rodiče musí ze soudního rozhodnutí živit "dítě" starší 30ti let, protože dotyčnému se nechce pracovat a hledat si práci a válí se doma.