Co zařídit po rozvodu?

partyzanka91
1. únor 2017

ahoj,
od 20. prosince minulého roku jsem rozvedená. Rozsudek už nabyl právní moci ale zatím jsem ho ještě neobdržela. Ráda bych se zeptala co všechno je nutno zařídit až mi příjde. Co se týče občanky tak když jsem se stěhovala zvolila jsem si neuvádět tam stav (takže OP měnit nemusím). Přesto měla bych rozvod někam nahlásit a odevzdat oddací list? Děkuji za pomoc

somalicats
1. únor 2017

@partyzanka91 Pokud si budes nechavat stavajici prijmeni, tak OP menit nemusis, jinak ano. Oddaci list se nikam nevraci, rozvod se nikam nehlasi. Rozsudek si schovej, ten bude pro Tebe odted tim lejstrem, ktere budes potrebovat v situacich, kde budes muset dokladat, ze jsi rozvedena (napr. deti s novym partnerem, pokud byste nebyli manzele a sli na matriku uznavat otcovstvi).

andelka
5. únor 2017

Přesně tak. Nic nikde nemusíš říkat a řešit. Rozsudek jsem potřebovala jen na socialce, občanku jsem neměnila,oddací list mi vrátili po soudu a mám ho doma,nikam se nedává.

partyzanka91
autor
5. únor 2017

Děkuju holky za rady @somalicats a na to příjmení jaké chci se mě ani nikdo neptal. Každopádně si ho chci ponechat, hlavně kvůli dětem, abychom to měli stejné. A ten oddací list si hold nechám asi na památku a nebo jako varování kdyby mě znovu napadla taková bláznivina jako je se vdávat 😀. No ale nebudete tomu věřit, jako že jsem se zařekla že už svatba nikdy tak kdyby mi to nynější přítel nabídl, asi bych neodmítla (má dva sourozence a oba mají už po svatbě). Ale už by to nebylo nic velkého, asi jen obyč. svatba na úřadě a pak s menším obědem. Jenže to myslím moc dopředu. No a pak ještě bych se msuela optat jak by to bylo s příjmením dětí, kzda to jde taky změnit či ne. Opravdu bych nerada aby se jmenovaly jinak jak já.

andelka
5. únor 2017

@partyzanka91 to bývá u toho rozsudku,do určité doby se můžeš vrátit k rodnému, bezplatně. Já mám též kvůli dětem vyvdane.
O příjmení dětí rozhodují oba rodiče,takže o jejich změně by musel rozhodnout i jejich otec. Jen to že se vdáš nestačí
Jo a o druhé svatbě máme podobnou představu.