Dovolená s dětmi dle rozsudku soudu

anicka1211
5. kvě 2018

Zdravím, chci se zeptat na prostou věc: jak je myšleno, že otec dítěte má sdělit matce do určitého data termín své dovolené? Mám na mysli zda má matka povinnost otcovu dovolenou akceptovat a svou dovolenou si plánovat až podle toho kdy jí otec dá prostor aby nezasahovala do jeho dovolené a nebo si může dovolenou naplánovat už dřív než jí otec oznámí termín?
A jak se to řeší v případě, že otec nahlásil termín, kdy má dovolenou naplánovanou už i matka a nehodlá ustoupit ani se domluvit? Musí matka ustoupit a nebo nemusí?

mku
5. kvě 2018

Musis to akceptovat. Proto je lepsi si pozadat o upravu a mit jasne dany termin kdy ma deti otec...

bera28
6. kvě 2018

Pokud je to takto v rozsudku, tak to samozřejmě musíte akceptovat. A předpokládám, že takto to platí např. v sudém roce a další rok si navrhuje termíny dovolené matky. Aspoň tak to máme v rozsudku my a přijde mi to spravedlivé.

j.a.n.i
6. kvě 2018

@anicka1211 Pak je celkem logicky povinná to akceptovat, jinak by to dost postrádalo smysl.

marii90
6. kvě 2018

My mame v rozsudku, ze se delime o prazdniny pul na pul. Manzel vzdy byvalce napise koncem/zacatkem roku, jestli ma nejake plany a pokud nema, napise ji terminy, kdy ma dovolenou (obvykle si bere manzel 14 dni dovcu a dalsich 14 dni je u nas, i kdyz jsme v praci pripadne je u babicky). Je lepsi to resit zavcasu a pisemne (mailem treba), aby mely obe strany cas se dohodnout. Chapu,ze kdyz si to nereknete dopredu a pak si napisete v dubnu, ze mate oba zaplacenou dovolenou, pripadne domluvenou v praci (ne vsude jsou ochotny menit terminy) na stejny termin, ze to nechcete menit ani jeden. Ve finale nejaky dohadovani odnese jen a jen to dite bohuzel.

j.a.n.i
6. kvě 2018

@bera28 Tak ono záleží na poměru toho času, pokud má každý půl prázdnin, tak mi přijde spravedlivé aby se to vybírání střídalo. Pokud má jeden třeba jen 2 týdny, tak i pochopím, že má právo volby pokaždé.

bera28
6. kvě 2018

@j.a.n.i jasně, to chápu. My máme střídavku, takže tam je všechno půl na půl. A protože mi jiné rozdělení přijde nespravedlivé, tak jsem to posuzovala podle sebe. Pokud má otec méně dní než matka i o prázdninách, tak samozřejmě chápu, že má právo na určení času pokaždé.

anicka1211
autor
7. kvě 2018

no u nás je to tak že poprvé má mít syna jeden týden v jednom měsíci a a jeden týden v druhém měsíci, přičemž termín dovolené je povinen sdělit do konce dubna. Tak se i stalo ale termíny se nám kříží. Myslela jsem, že je vhodné, aby otec, když nemá přesně stanovený soudem týden dovolené od kolikátého do kolikátého vzhledem k tomu že mám syna v péči já se nejprve zeptal, jestli už máme na léto dovolenou a kdy případně jestli má syn tábor nebo tak a ne že mi rovnou naservíruje termíny a nezájem o cokoli.

bera28
8. kvě 2018

@anicka1211 ale on nic špatně neudělal. Má sdělit termíny podle sebe. Naopak nechápu, proč objednáváš dovolenou ještě před tím, než ti termíny sdělí.

marii90
8. kvě 2018

@anicka1211 Pokud ti to ma sdelit do konce dubna a udelal to, pak je v pravu on samozrejme. Soud nemuze prece nakazat rodicum na X let dopredu, ktery termin si maji vzit dovolenou. Ani to nejde - celozavodni dovolene atd. Zkuste se mezi sebou dohodnout (doporucuji alespon pres mail, at to mate oba cerne na bilem), ze si to date vedet driv. Konec dubna je podle me vazbe pozde. Vetsinou se dovolene objednavaji uz z kraje/konce roku.

marii90
8. kvě 2018

@anicka1211 A pokud jde o tabor, tak snad neni problem otci nahlasit vcas, pripadne se nejak domluvit, kdy jede dite na tabor, aby s tim pocital. Urcite by to nesabotoval, aby ditr pripravil o zazitek s kamarady.

anicka1211
autor
8. kvě 2018

@bera28 jde o to, že můj manžel má taky dítě z předchozího manželství a i on musí dát vědět termín dovolené do konce dubna své bývalé, která nám právě určí kdy si ho můžeme vzít. Takže na základě toho, kdy sme měli možnost vzít si dovolenou, tak podle toho jsme si ji vzali, neměli jsme jinou možnost. A teď mi do toho zasahuje dovolená bývalého a nevím co s tím. Takto spolu jako rodina přes léto nebudeme, nehledě na to že manžel má pak ještě služebku do zahraničí. U nás je to totiž dost komplikované.

marii90
8. kvě 2018

@anicka1211 Letos to asi budete muset nejak prekousnout a na pristi rok jste pouceni, ze se musite dohodnout driv proste. Konec dubna na reseni dovolenych je pozde proste. A z logiky veci bych se na rozsudek vyprdla a resila to sama vcas, abyste pak nemeli potento prazdniny/dovolenou vsichni.

j.a.n.i
8. kvě 2018

@anicka1211 No, co s tím, buď nic a prostě nepojedete na dovolenou spolu nebo mu zkus něco nabídnout za to, když termín změní... třeba týden navíc, pokud má zájem být s dítětem.

rebe
8. kvě 2018

@anicka1211 Nebylo by lepší tedy ve chvíli, kdy něco naplánuješ, o tom otce informovat?

j.a.n.i
8. kvě 2018

@rebe No, spíš než informovat, ho požádat, že by s ohledem na další dítě potřebovala ten a ten termín, zda by souhlasil...

anicka1211
autor
10. kvě 2018

@j.a.n.i no zkoušela jsem ho požádat nabízela mu, že mu dám klidně ještě další měsíc i déle na to,aby si u zaměstnavatele zařídil dovolenou v jiný termín. Taky jsem ho žádala, aby bral ohledy i na to, že řešíme dovolenou i s manželovým synem, ale bohužel mě poslal někam, že ho to nezajímá. Takže mi asi nezbude nic jiného než "sklopit uši" a podvolit se mu. Je to hrozně nefér. Nejhorší na tom je, že on rozsudek obchází jak to jen jde, nedodržuje co mu soud určil a po mně chce, abych se ho do puntíku držela.

marii90
10. kvě 2018

@anicka1211 Mej vse pisemne. Az ti dojde trpelivost, mas v ruce jasny dukaz, zes to resila po dobrem a v souladu s rozsudkem.

blahova_andrea
10. kvě 2018

podle mě by se lidé měli domluvit a kdo v práci nahlásí nebo z nějakého důvodu prostě zařídí dovolenou první, tak by měl toho druhého o tom informovat. pokud jsou jasně stanovené doby, kdy má mít otec děti, matka by si na tu dobu neměla nic plánovat. bohužel třeba u nás je praxe taková, že nám ex suše oznámí, kdy nám děti prostě nedá ač je máme mít, protože prostě mají jiné plány a dál se s námi o tom vůbec nebaví. a to nejen o prázdninách, ale i běžně v roce, kdy je máme mít na víkend. teď dokonce začíná tvrdit, že otec je má právo mít jen na jeden den - sobotu za čtrnáct dní. tak buď je blázen ona nebo já jsem letadlo, protože každý lichý víkend vždy znamenal od pátku do neděle a ne každá druhá sobota 😀 pro dobro těch dětí...zkuste se nějak domluvit ať už to máte v papírech jakkoliv.

blahova_andrea
10. kvě 2018

@anicka1211 pokud jsi díky novému partnerovi věděla, kdy si berete dovolenou, tak jsi to měla ex ihned oznámit, ať se k tomu může nějak postavit. když jsi nic neřekla, tak se pak nediv, že se to může křížit. nám ex dala termín o prázdninách, kdy to nejde už snad v září, no tak to holt akceptujeme.

druhá věc je, že dost záleží na zaměstnání rodičů. někdo musí dovolené hlásit už na přelomu roku a někdo nemá dovolenou jistou pomalu ani týden předem. to se pak těžko něco dohaduje i v tom dubnu, ne pak už v lednu :-/