Jak správně stanovit alimenty na dítě? Rady a zkušenosti
Ahoj maminky, prosím o vaši radu, tady mi vždy nejlépe poradíte😊🫶🏻
S ex mám malou, nechce ji, takže jsme spolu samy uz od narození 😊 Teď má 19 měsíců. Byli jsme teď u notářky si sepsat dohodu o alimentech, sice zájem nemá, ale co se týče tohoto je rozumný. V příštím roce bude malá už chodit do školky (doufám🤣) a tudíž ve zprávě máme napsáno “S přibývajícím věkem, zvýšení peněz) no, tak se chci poradit. Řekla jsem mu, že buď mi bude platit tolik kolik mi platí teď (3800,-) a na školku půlku přispívat nebo zvýšíme alimenty. On řekl, že uz se tím zabývat nechce a nechce to řešit půl na půl, prostě chce mít klid, tak že až prý budeme řešit školku, tak se mu mám ozvat a domluvíme se na zvýšení. Ok.. a teď prosím kolik bych mu tak měla rict? 😏 Vůbec nevím kolik co takhle stojí… plat jeho neznám a k soudu naštěstí nechce, uf .. ještě ty tahanice by mě jeblo 🤣 Jen prostě nemám zkušenost.
Děkuji🌸
Když se podíváš na tabulky na netu, tak pro děti 0-5 let by měly být alimenty ve výši 11-15% z platu, což je při 30tisíc 3300-4500,-, takže prakticky cca máš, co bys mít měla. 🤷🏻♀️
@jolana24 akorát že měla mít ještě do 2 let výživné i na sebe.
Jinak souhlas, víc jak 4,5-5 tis bych u platu 30 tis bohužel nečekala. Navíc v době,kdy chodí dítě do školky už má matka příjem jiný než rp ( a školné se odečítá z daní) I když zas musí počítat se snížením kvůli OCR,pokud nemá hlídání nebo jiný druh péče než výhradní. Což zakladatelka nemá ani určené ( popravdě i když nechcete k soudu, soudně schválené svěření do péče, formou dohody,bych zásadně zvážila )@makkyv
Kdo chce víc, nemá nic ☝️3800,- při platu 30.000,- je standard. A až pujde dítě do školky, tak ty asi logicky do práce, takže opět větší příležitost pro tebe si víc vydelat. Strava je ve školce třeba 800,- měsíčně a to ti dítě doma na obedy + svacinky určitě sní víc. Skokové ze státní skolky vychází na plnou vratku. Jako tady je každá strašná bojovnice, ale být tebou, tak jsem ráda, že ti bez keců souhlasil s touto částkou a navýšení řešila později, až to bude opravdu potřeba. Aby se ti pak nesekl, nenašel si právníka a ty neodesla od soudu se stridavkou a očima pro pláč.
@jolana24 Já nevím jestli ten plat má teď. Šel do jiné práce, aby si polepšil, takže pochybuji, že by šel do práce, kde by měl mít méně, protože když jsme spolu byli, tak pro něj 30 tis. bylo málo😉
@jolana24 Tak ono to není jakože “dohodneme se bez soudu” a je to jen mezi námi. My to máme od paní, která je JUDr a zabývá se těmito věcmi. Máme od ní zprávu co a jak a ještě jsme zaplatili za razítko, aby to kdyby náhodou neplatil, bylo použitelné k soudu a mohl s tím něco kdyžtak dělat. 🙂
@20190418 A to chceš říct, že chci víc a pak nebudu mít nic, ano? Klidně s ním k soudu půjdu, problém mi to vůbec nedělá. To on nechtěl, protože to chce mít z krku a vůbec nechce nějaké tahanice. O malou zájem nemá a ani mít nebude (i když to nemohu vědět v budoucnu) ale prý dělá, že neexistuje. K soudu mu klidně půjdu, právníka mám skvělého a konec konců mu to sama JUDr řekla - řešil by se jeho i muj majetek, jeho finance, atd atd. Chlapec zůstal koukat a řekl, že tohle v životě řešit nechce, takže se ani tak moc nebojím. Řekla mu také o vyživovacích povinnostech na malou, i na mě a to už se mu nelíbilo vůbec, dokonce by musel proplácet zpětně, protože mi ty alimenty začal platit až teď a to už cukal úplně. Takže nevím kdo by odešel s pláčem😉
@andelka No ona tam dala nějaké razítko, za které jsme si zaplatili a prý je to u soudu prokazatelné, kdyby tam nebylo, tak je to jako papír, který jsme si sepsali jen my dva.
Moje mamka s taťkou u ní byli taky, udělali to skrz moji sestru, pak si něco mamka vymyslela, tak ji táta vzal k soudu a stačilo jim to, prověřili a jelo se.
@drep asi nějak tak, syn téměř 6 let, dostává 3000, určeno soudem a to tatínek bere plus mínus 30tis z prace plus podniká, bere dotace, z podnikání může mít kolem 40ti měsícne. Takže já bych na soudy úplně nespolihala, pokud to jde domluvit, domluvte se
@maxulekapcule Je fakt, že jsem ráda, že něco má, protože já od otce dostávala alimenty 1000,- 😏
S tou školkou jsme domluvení, že to prostě zvýšíme a teď jsem to jen zkusila, tak uvidím jak zareaguje, nemyslela jsem o moc. Ale i když vidim ty dnešní ceny, tak se bojím jak na tom budou naše děti. Když teď presnidavky stojí 40,- tak kolik budou stát za ně, 100,-? Jde to všechno strašně nahoru 😔
@makkyv je to šílený, to más pravdu. Já mám ještě půlročního prcka, rodicak 11tis, ale 12 mi měsíčně odchazi jen na poplatcích, je to naprosto šílený
@maxulekapcule No to je hrozné😔
Já se toho opravdu bojím, když vidím ten růst.. oblečení mi až tolik nepřijde, třeba jsem si toho nevšimla.. ale potraviny, drogerie to je teprva oříšek.. 😔
@makkyv budou holt vařit jako naše maminky no. Ale to jídlo šlo nahoru strašně. Nás je doma 5, z toho 4 mužského pohlaví různého věku. Ty cifry za nákupy jsou šílená změna. Boty, oblečení ani ne. Ale drogerie, vstupné, jízdné, a teď i třeba tábory, obědy ve škole..Pořád jsem z toho poněkud v šoku.
@makkyv to každopádně. I to maso hodně vyletělo. A banány za 35-39, mazec. Když si člověk vzpomene kolik to stálo ještě vloni. A pečivo taky úplně jinde. Rohlík za 8 ( kupuju žitné), sladké pečivo jeden kus kolem 20. Naštěstí se dá koupit levněji, v akci, ale chce to víc plánovat a hledat než dřív. A kvůli dětem,i sobě a zdraví,to člověk koupit musí no. Sýr za 10 a šunka za 17 už jsou dávno utopie.
@makkyv tak do chleba jsem se ještě nepustila,ale housky už jsem pokořila během covidu. Teď už ale není tolik času a energie, chodím do práce.
Nicméně dneska jsme byli na bazéně, za 2h 2 dospělí a dvě děti skoro 400. Jízdné, jídlo na výletech, vstupné..všechno zdražuje časem a věkem. Když byli děti malé,byla jsem s nimi sama, rozhodně jsme neseděli doma, a vycházelo to docela levně. Fakt ta finanční náročnost roste. Já mám alimenty pořád stejné už 7 let. Samozřejmě že 3 tis tehdy a teď je úplně něco jiného. Ale jednak já jsem jinde, jednak ex platí i jiné věci a tolik kolik aktuálně stojí. A taky si děti dost bere.
@andelka Tak to máš štěstí zase na jednu stranu, to bych taky brala mít takový vztah s ex. Ale máš pravdu, prý teď zdražila i ZOO, což je taky síla.
Teď jsme nedavno jeli za známou do Pardubic na nějaké zvířata a minuly rok nechtěli nic a teď už 150,- dospělí nebo co a ještě dítě 🤦🏽♀️
@makkyv Tak ono to vaření ze surovin má finančně oproti polotovarům něco do sebe 😀. Já třeba přesnídávky nekupuju, dělám je sama - i s energiemi pak ta sklenička vyjde na nějakých 10-15 Kč, a to je čistá přesnídávka bez přídavků čehokoli. S rostoucím počtem dětí a jejich žravostí už dělám i vlastní jogurt - za ty ceny se mi dneska jogurty kupovat nevyplatí a jogurty v akci za 4 kg - to není jogurt...
@somalicats a jakpak děláš prosím jogurt a presnidavku? 😊🌸
čtu si diskuzi a jsem šťastná za svůj mikro svět. To oravdu je někdo schopný mít 80 000 Kč měsíčně a dítěti dát 3 000 Kč a šmitec. nevezme ho třeba na dovolenou, kroužky, sportovní vybavení, tábory, hračky atd atd. Jako to je mazec. To je lidem jedno, že jejich děti jsou skoro žebráci. My s manželem makáme, co to jde, neustále vymýšlíme co kde jak, aby se děti měli lépe, celá výplata v podstatě padne na jejich život, aby se měli fajn, výlety, dovolené, bezpečnější auto, tábory, oblečení, věci co chtějí, kroužky, jídlo co mají rádi. Manželovi náklady na život by se vešli snad do jednoho platu za rok. Jedny džíny ročně, jedny boty, pár triček a pár věcí do dílny na kutění 😀 Taky nám říká, že bez nás by byl milionář, ale samozřejmě to říká s láskou. To se lidi opravdu tak strašně změní rozchodem ? Najednou jim na dětech nezáleží nebo takoví byli vždycky?
@petrasipkova1 Ano změní… je to strašný, neberou v potaz, že tu mají dítě. Mám to stejně, sice jsem sama, ale co mám za peníze ihned poplatím co je potřeba, udělám velký nákup, nakoupím oblečení a ještě chodíme do aqua třeba, zoo… výlety.. je to opravdu strašné, tohle za nás dřív nebylo 😔 udělají si dítě a už jim je jedno co a jak.. prostě se starej a nakonec řeknou “nejsem připravený být otec” aha a já asi pripravená byla? To je děs.. kolikrát si ale říkám, lepší být sama a šťastná, než mít u sebe blbce🤦🏽♀️

@makkyv jestli má plat 30tis, tak cca 4tis mi prijde akorat.