icon

Jak změnit příjmení malých dětí při soudním rozhodnutí?

lili1503
12. kvě 2025

Dobrý den,

Chtěla jsem se zeptat jestli se některé z vás podařilo změnit příjmení u malých dětí?

Máme rozhodnutí od soudu za otce který se s dětmi ( 4 A 6 let) už 4roky nestýká, neplatí na ně, má novou rodinu o dalších 3 dětech. A ráda bych aby příjmení měli co jsem si vzala po svatbě a aby měli taky příjmení se svým novým sourozencem stejné.

Ale na matrice nám matrikářka řekla k tomu není nakloněna, že tím porušíme rodovou linii..

Jestli se s tím někdo nemá zkušenost popřípadě jaký argument jste použili aby s tím matrika byla v pořádku?

Děkuji

1pomnenka
12. kvě 2025

Pro matrikářku není dostatečný důvod sjednocení příjmení v rodině? Co je jí do tvojí rodové linie? Ani kdyby bývalý souhlasil se změnou? Myslela jsem, že o tom matrikářka nerozhoduje, že se vyplní žádost, uvede důvod a čeká se na rozhodnutí.

lili1503
autor
12. kvě 2025
@1pomnenka

Pro matrikářku není dostatečný důvod sjednocení příjmení v rodině? Co je jí do tvojí rodové linie? Ani kdyby bývalý souhlasil se změnou? Myslela jsem, že o tom matrikářka nerozhoduje, že se vyplní žádost, uvede důvod a čeká se na rozhodnutí.

@1pomnenka bohužel taky jsem si myslela, že matrika o tom nerozhoduje, ale má u tohoto hlavní slovo pokud jsou děti nezletilé.

Bývalý by se musel dostavit osobně, ale adresa neznamená a žije v cizině..

la_amanita
12. kvě 2025

Porušení rodové linie, já umřu. Ta začínala ve spolku Lebensborn asi.

erchia
12. kvě 2025

Hezký den, zkusila bych se obrátit na ospod, i tyhle otázky řeší, tak třeba by mohli podat bližší info 🙂

gruyerre
12. kvě 2025
@lili1503

@1pomnenka bohužel taky jsem si myslela, že matrika o tom nerozhoduje, ale má u tohoto hlavní slovo pokud jsou děti nezletilé.

Bývalý by se musel dostavit osobně, ale adresa neznamená a žije v cizině..

@lili1503 co je to za ježibabu? Ať si hledí vlastní rodové linie a ne*ere se do toho cizím lidem. Není možnost jít k jiné matrikářce?

levandule_k
12. kvě 2025

Ta matrikářka je úplný kosočtverec. Asi má teda velké komplexy.

Acho jo. Tak jí napiš hezky ty důvody, co píšeš tady, že biologický otec žije cizině o děti nejeví zájem, neplatí na ně, založil novou rodinu a použij její terminologii, že na svou rodovou linii totálně kašle, nejeví o ni sebemenší zájem. Vysvětli, že ti jde o sjednocení příjmení s dětmi, abyste byli rodina i podle příjmení, nejen podle krve a že je pro děti a tebe velmi nepříjemné, když máte rozdílné příjmení, vzhledem k tomu, že biologický otec se nechová jako otec, ale pouze jako sploditel. Vysvětli jí, že ti to komplikuje život, vždy u lékaře, ve škole musíš vysvětlovat, že jste rodina a opravdu bys ráda měla stejné příjmení s dětmi, protože jsi jediný funkční rodič vzhledem k dětem.

Jo a mimochodem v knížce Síla rodu on Andrey Kaja Otto, autorka uvádí, že podle starodávné tradice je nositelkou rodové linie žena nikoliv muž. (Myslím, že to byla starogermánská tradice, ale nemám u sebe knížku, tak to nemůžu ověřit.)

Kdyby to zamítla podala bych na ni stížnost na podjatost jejímu nadřízenému.

Dá se změnit trvalé bydliště tak, abys nespadala na matriku k ní a tam řešit změnu příjmení.

suzanna123
12. kvě 2025

Já bych si hlavně zjistila, do jaké míry je matrikářka oprávněna o něčem takovém rozhodovat, případně kam se dovolat, pokud s jejím rozhodnutím nesouhlasíš. Případně jestli to nutně musíš řešit na téhle matrice.

mysh_me
12. kvě 2025

Take mame na nasi matrice v miste bydliste takovou jezibabu, ktera micha sve osobni nazory s praci a plete se lidem do veci, po kterych je ji prd. Proste jdi jinam. K jine matrikarce nebo na jiny urad… jezibaba nesouhlasila s mou zadosti (ktera ale byla ze zakona opravnena), tak mi rekla ze ji tam musim nechat rodny list, ona ma 30 dni na posouzeni zadosti a pak dalsich 30 dni na vystaveni noveho rodneho listu, tak ze si mam rozmyslet jestli chci byt dva mesice bez dokladu. Pak jsem sla se stejnou zadosti na jine pracoviste, tam mela matrikarka souhlasny postoj k te veci o kterou jsem zadala, na miste se mnou vse vyplnila a novy rodny list vystavila na pockani, rovnou jsem s nim odesla. Talze asi tak to funguje. Nenech se jednou zatrpklou babou odradit a kecy o rodove linii at si strci hluboko do historie.