icon

Je možné se vdávat v 17 letech?

neznama09
6. čer 2018

Ahoj, holky když bych se chtěla vdávat v 17 letech jde to? Nebo se musím nechat splnoletnit?

Strana
z2
anetka9
6. čer 2018

Musíš požádat soud o přivolení ke sňatku🙂

anetka9
6. čer 2018

Ale zákon přímo říká, že to soud povolí, jsou-li pro to důležité důvody (většinou těhotenství, apod.), takže není automatický, že si zažádáš a dostaneš povolení🙂

neznama09
autor
6. čer 2018

@anetka9 No já jsem právě těhotná a 18 mi bude v prosinci 🙂

anetka9
6. čer 2018

@neznama09 Tak to když podáte návrh na soud, tak by to povolit mohl, že chcete ještě v létě teď stihnout svatbu než se malý narodí🙂

neznama09
autor
6. čer 2018

@anetka9 Jo děkuji 🙂 To malý se ma narodit příští měsíc 😀 Takže bude dobrý když ten navrh podáme už třeba příští týden nebo?

anetka9
6. čer 2018

@neznama09 Aha..:D tak to nevím, jestli stihnete...on soud taky není moc rychlej teda..:D

neznama09
autor
6. čer 2018

@anetka9 😀 Jo jinak děkuji

pomoztekacence
6. čer 2018

No myslím ze to nestihnete,oni maji čas na všechno.Ale někam hlavu,taky není špatný křtiny a svatba na jednou.I třeba v kostele

pomoztekacence
6. čer 2018

Ušetří se a nevěsta ma hned panenku na rukách.
Jen ze začátku moc nespechej,myšlenky budou par týdnů možná měsíců úplně jiné a jinde někdy dost zoufale,ale není to tak jak ti to pak přijde,jen tělo se srovnává a uzdravuje po takovém výkonu.Zase bude dobře,hlavně si užít nějak miminka

konicek2001
6. čer 2018

jee drz se! 🙂 ani ja bych na svatbu nespechala, soudy maji na vsechno cas, akorat se budes stresovat :/

blahova_andrea
6. čer 2018

asi bych v klidu porodila a svatbu klidně nechala až na ten příští rok. už ti bude 18 a budeš zotavená po porodu, dítko z nejhoršího vypiplaný a rozhodně si tu svatbu užiješ víc než to hrotit ještě letos 😉

neznama09
autor
6. čer 2018

Dekuju holky 😊 Já jsem právě chtěla aby se mimi narodilo a jmenovalo se už normálně po otci, jenze oni řekli že musíme na matriku až se malá narodí a to jim trvá měsíc, nechápu proč nato mají tolik času 🙄

neznama09
autor
6. čer 2018

Ale kdybych se nechala zplonoletnit nevíte na kolik nás to vyjde holky? 😊😊

blahova_andrea
6. čer 2018

@neznama09 nevím, jak je to když ti nebylo 18, ale normálně se chodí na matriku u nesezdaných párů už před porodem. otec se přizná k otcovství, podepíšete dohodu o příjmení a pak se dítko jmenuje rovnou, jak chcete. pokud to přiznání otcovství není sepsané, tak se dítko jmenuje v porodnici po mamince a změnu pak řešíte při převzetí rodného listu. ale možná je to u tebe trošku jinak, když nejsi plnoletá :-/ jinak měsíc mají skoro všichni skoro na všechno. to je taková běžná doba.
pokud se bude dítě jmenovat po tobě, tak se pak s tebou může po otci přejmenovat rovnou při svatbě. miminku je jedno, že bude mít prvních pár měsíců jiné příjmení 😉

veverka55
6. čer 2018

příjmení může mít prcek rovnou od narození po manželovi, nemusí mít po tobě 🙂 Takže jak říkají holky, v klidu si užij porod, malýmu dejte příjmení rovnou po taťkovi, svatbu buď na podzim a nebo příští rok v létě a už ji budete mít i s prckem, je to pak hezky roztomilé 🙂

neznama09
autor
6. čer 2018

My jsme právě volali na soud a oni řekli že mame přijít až se malá narodí a oni to sepíšou

neznama09
autor
6. čer 2018

Že to prej jinak nejde, tak já už fakt nevím, chtěla bych aby se to proste narodilo a jmenovalo se to po otci, nechci pak někde běhat po porodu

anetka9
6. čer 2018

@neznama09 To jsou docela hodný..:D se divím, že neřekli, že si máte poslat návrh a basta:D Jinak vše co píšou holky platí, buď můžete na matriku se souhlasným prohlášením a děťátko bude mít rovnou příjmení po otci nebo při svatbě (resp. před ní až půjdete s papírama na matriku) uvedete, že chcete, aby se již narozený mimčo jmenovalo jako vy🙂

neznama09
autor
6. čer 2018

@anetka9 Dekuju 😊😊😊😊

zlorenka
6. čer 2018

@blahova_andrea mimcu je to jedno, ale do vsech papiru se pise rodne prijmeni, je s tim opruz 🙂 ja bych rekla ze pokud nestaci podpis slecny, tak jejiho zakonnyho zastupce by mel 🙂

blahova_andrea
6. čer 2018

@zlorenka já měla za to, že to příjmení se pak přepíše. a i kdyby, zas tak často ty papíry nevyplňujeme, ne? ruka nikomu neupadne. můj brácha byl případ jako zakladatelčino miminko. narodil se s příjmením matky. vlastně možná i já 😀 ani nevím. naši se brali až jsem byla i já na světě. nikdy jsem mamčino příjmení za svobodna nepsala, pokud se neptali přímo na matku.

ruzicka06
6. čer 2018

@neznama09 V 17 by mohlo dojít ke svatbě, pokud by tě soud zplnoletnil - z důvodu většinou třeba, že je holka těhu. Ale to soud může a nemusí udělat.

pomoztekacence
6. čer 2018

S příjmením otcem to jde,já svatbu ještě neměla a mala ma příjmení po tatovi,jen je třeba sepsat protokol dřív než se mala narodí.A ten měsíc to už ti stejně s malým ani nepřijde a papíry budeš mít doma.Nikde pak už nelitas jen vyřídit porodné a mateřskou nebo spise rodičovskou.My pockame na druhé a pak budeme mit svatbu s dvoumi prckama naráz.Je fakt ze mi to trošku taky bylo blbe,ale na příjmení vůbec nezáleží,prcek bude mit příjmení po tatovi a ty jednou pak taky.To bych nehrotila,ani s některými připomínkami od tchyně ze začátku.Já je mela taky rada ukazovala ze ma příjmení po tatovi a já ho mám jiné.Ale co ještě jedno a budou dvoje křtiny a svatba najednou.Taky pěkně aspoň tam nás princezen bude potřeba víc.

pomoztekacence
6. čer 2018

Hlavně je důležité aby jste byla šťastná a spokojena rodinka co se ma rada a užili jste si to

neznama09
autor
6. čer 2018

@pomoztekacence dekuju 😊

drakenn
6. čer 2018

Vím, že to kdysi šlo. Říkalo se tomu o "dokoupení" roků. Moje kolegyně se vydávala v 16,z důvodu těhotenství. Obrátili se na matiku, přes ní se to vyrizovalo.. Ale je to záležitost stará cca 40 let..

xkalisto
6. čer 2018

Jestli je za měsíc to fakt nestíháte. S uřadama všechno trvá. Stejně budeš úřady obíhat kvůli občance kterou by ti sňatek zneplatnil, raději si v klidu nachystej svatbu třeba na jaře. 🙂

Příjmení by mělo IMHO jít dát i otcovo. Zavolej si na místní matriku.

tensorflow
7. čer 2018

K tomu, aby mělo dítě stejné příjmení jako otec není nutná svatba, ale stačí, aby se otec "přiznal" na matrice už před porodem. Nechápu, proč by to mělo trvat měsíc - u nás to trvalo cca 10 minut. Zkus nějakou jinou matriku.

a_sma
7. čer 2018

@neznama09 můžu se zeptat, kde jsi přišla na to, že vyřízení na matrice trvá měsíc? Než se syn narodil, šli jsme na matriku a do půl hodiny jsme odcházeli s papírem. Nevím, proč byste tam měli chodit až po porodu.

blahova_andrea
7. čer 2018

@tensorflow jenže ona není plnoletá a tam myslím je toto právě jinak. už jsem to tu v nějaké starší diskusi taky zaznamenala. škoda, že se neozve původní zakladatelka, co už to má za sebou 🙂

Strana
z2