Majetkové vypořádání SJM po rozvodu soudní cestou

snezenka123
17. únor 2015

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda máte některá z Vás zkušenost s vypořádáním po rozvodu. Teď v březnu uběhnou 3 roky od rozvodu,ale s exmanželem jsme se stále nedohodli na majetku. Ono vlatně o žádný jako takový majetek nejde, máme spolu pouze dům na hypotéku,kde jsem vedená jako ručitelka, spolumajitelka. Dohodli jsme se, že nemovitost si nechá a bude si jí platit, já odešla pouze takříkajíc s "igelitkama".
O majetek mi nejde, ani o dům,ale můj ex, občas vyhrožuje co se týče požadované poloviny zaplacených splátek za hypo apod. pak je zase klid. Rozhodla jsem se nenechat se dál už vydírat.
Vím, že máme 3 možnosti, prodat, což odmítá, že by jsme prodali pod cenou-ale mě by to bylo jedno,klidně budu svůj dluh splácet ale hlavně budu mít klid, nebo by musel mít dost vysoký plat,aby mohl mít hypo jen na sebe-papírově pro banku asi nemá,ale přitom splácí a má na to, a nebo by musel jít ručit někdo jiný místo mě, což je nereálné úplně.

Nevíte, jak bych ho mohla donutit ten barák prodat? šlo by to tou cestou majetkového vypořádání?Příští týden jdu k právničce, tak jsem zvědavá,jen jestli některá z Vás neřešila něco podobného...děkuji. 🙂

baterie
17. únor 2015

Osobní zkušenost nemám, ale je přece nesmysl, aby po tobě vymáhal nějaké splátky, naopak ty bys po něm mohla chtít nějaké vyrovnání, jelikož jsi taky určitě něco zaplatila a až se byt splatí tak spadne do klína jen jemu. Určitě se nech vymazat z katastru, z hypotéky, odevšad, abys s tím neměla nic společného, aby na tebe jednou nepřišla exekuce, protože ex nebude platit. Nenutila bych ho byt prodat, ale hlavně bych se vymotala z té hypotéky, zavolej do banky a poptej se, jak to v takových případech chodí.

barborka09
17. únor 2015

@snezenka123 Taky nemám osobní zkušenost, ale zdravý selský rozum mi říká že bys s tvým návrhem na vypořádání SJM neměla mít problém. Ty navrhuješ, že barák zůstane bývalému - tzn. že jestli soud rozhodne že připadne barák jemu, tak ty bys měla být na základě vypořádání SJM vyvázána z hypotéky a ze zápisu na katastru. A to že banka bude chtít jiného ručitele tě už podle mě zajímat nemusí. Ať si to bývalý řeší z bankou. Myslím že jestli máte splaceno víc let hypoteky, tak už podle mě ručitel ani nebude třeba. Podle mě je hodnota baráku teď vyšší než výše hypotéky. No koukám že tvůj bývalý je pěkný ....... Tak ty mu necháš barák do kterého jsi taky investovala a on chce abys mu ještě platila hypotéku? No někdy člověk fakt zírá co mezi náma žijou za lidi. Dej pak vědět co na to právnička, celkem mě to zajímá.

j.a.n.i
17. únor 2015

@baterie Nojo, ale ono takové vyvázání se z hypotéky nefunguje tak, že člověk přijde, že to tak chce a banka to udělá... pokud usoudí, že ten druhý není dost bonitní nebo neodsouhlasí někoho na výměnu, tak to prostě nepovolí a tečka... a nikdo ji to nemůže přikázat.

snezenka123
autor
18. únor 2015

@j.a.n.i právě☹proto jsem zvědavá jak to vyřešíme, jak říkám,bývalý to platí, ale trvá na tom, abych svoji polovinu baráku napsala na děti, což se mi nechce, protože dokud na tu polovinu ručím, tak a%ť ji taky vlastním, že jo

j.a.n.i
18. únor 2015

@snezenka123 On by vám stejně soud nepovolil ho přepsat na děti, předpokládám, že jsou nezletilé...

snezenka123
autor
19. únor 2015

@j.a.n.i jsou, je mim 6 a 5 let...prostě je to těžký s tou hypotékou. i když jsme se rozvedli,tohle je něco s čím člověk nepočítá,když si bere člověka, kterého má rád, že to někdy prostě půjde do kopru a i když se rozvedete, tohle je něco, z čeho se dá těžko vyvléct☹

j.a.n.i
19. únor 2015

@barborka09 Naopak, banku vůbec nemusí zajímat, že si vypořádali SJM... ona se řídí podepsanou smlouvou.

j.a.n.i
19. únor 2015

@snezenka123 No, napadají mě 2 možnosti... buď zatlačit na ex., že dům je z poloviny tvůj a užívá ho sám, takže by ti měl platit nájem (ideálně ve výši poloviny hypo) a tedy že vlastně každý splácíte polovinu a každého ta polovina bude.
Nebo v rámci vypořádání SJM navrhnout prodej, soud ho může přikázat a zas je ex. zda se tedy zasnaží a sežene si jiného ručitele a dům koupí nebo bude mít smolíka a prostě se prodá někomu jinému.

barborka09
19. únor 2015

@j.a.n.i No ale nějaké řešení přece musí být. Vždyť kolik rodin se rozvádí co mají hypotéku? To jako všichni dalších 25 jsou vedeni jako ručitelé? Myslím že v tomto případě jde spíš o to že dotyčný proč by to řešil, on je v klidu, bydlí v baráku ho nic netrápí. Myslím že až dotyčná po poradě s právníkem podá návrh na vypořádání SJM (i kdyby to mělo být prodejem nemovitostí) tak dotyčný snad začne něco řešit a možná to po poradě v bance půjde převést jenom na něj. Akorát teď neměl důvot se tím zabývat. Tak snad to zakladatelka dovede k zdárnému konci.

j.a.n.i
20. únor 2015

@barborka09 Tak nějaké řešení určitě je, třeba to prodat, jednorázově doplatit hypotéku... já jsem pouze psala, že banka rozhodně není vázaná tím, jak se oni dohodli na vypořádání SJM, ta se řídí pouze smlouvu a svými pravidly a pokud nebude bonita jednoho dostatečná, tak vyvázání druhé neschválí.

jolanka
17. dub 2015

Ahoj pročítám tu příspěvky a chci se zeptat jak to bude s vyrovnáním majetku když žijeme v baráku a nemám tu trvalý pobyt a ani děti? Koupil ho manžel za peníze, které získal za prodej svého bytu.

jolanka
12. kvě 2015

Spojte nikdo mi na to neumí odpovědět prosím? 😒

j.a.n.i
12. kvě 2015

@jolanka No, pak je manželův... můžeš žádat polovinu toho, co se za trvání manželství do baráku vrazilo, ale musíš to být schopna nějak doložit.

jolanka
13. kvě 2015

@j.a.n.i děkuji moc za odpověď jak to je pak s dalším vyrovnáním když já mám byt napsaný na sebe a manžel ještě má byt na slovensku, byt jsem koupila ještě před manželstvím a na manžela byt přepsal jeho tatínek? To děti úplně ostrouhaj? ☹

j.a.n.i
13. kvě 2015

@jolanka Pak je tvůj byt tvůj a ten na Slovensku manželův... a nějak nechápu proč by měli ostrouhat děti, těch se vyrovnání SJM nijak netýká.

janaveru
13. kvě 2015

@snezenka123 Jsem ve stejne situaci - odesla jsem s igelitkama do podnajmu pred 3 roky, ted jsem jiz stastne vdana a mame rocni holcicku 🙂 Byvaly manzel bydli ve spolecnem dome, jiz cca 2 roky s novou pritelkyni, rok jsem mu hradila polovinu nakladu a hypoteky (z jeho strany psychicky i fyzicky natlak), ale pak uz ne. Splaci tedy cca 2 roky sam. Dum prodat odmita. Protoze odmital vyporadani SJM, resim vse soudni cestou, uz to trva 2 roky. Jinak to nejde. Idealni predstava byla, ze by si dum nechal a jeste bych mu mela doplatit polovinu hypoteky. Radim urychlene k pravnikovi, nebo probehne 3 leta lhuta od rozvodu a automaticky se stanete spoluvlastniky, pak s tim nic neudelate!

jolanka
13. kvě 2015

@j.a.n.i protože od toho s obce pak už nikdy nic neuvidí a nedostanou

j.a.n.i
13. kvě 2015

@jolanka Tak minimálně po něm budou dědit... a tedy pokud mají otce blbce, tak to se rozvodem nemění...

jolanka
13. kvě 2015

@j.a.n.i děkuji ti

kopacka01
17. kvě 2015

Ahoj holky je tu někdo kdo by mi mohl aspoň trochu pomoct nebo jen poradit.Od manžela jsem odešla před půl rokem,před měsícem se rozhodlo dohodou že děti budou svěřeny mě do péče,domluvené výživný nezaplatil v dané výši a teď vyhrožuje že když mu já budu vyhrožovat tak mi sebere auto,že mi výživný o prázdninách bude dávat jen půlku a krom toho mě každou chvíli píše jak jsem mu děti dala zanedbaný,špinavý apod.,což není pravda.Je nějaká možnost jak se proti jeho jednání bránit? Díky už jsem opravdu zoufalá 😉

j.a.n.i
17. kvě 2015

@kopacka01 Máte tu dohodu soudně posvěcenou? Na koho je to auto napsaný?

kopacka01
17. kvě 2015

Soudně je rozhodnuto,čekáme jen písemný doručení,to auto je na mě psaný a on má svoje na sebe,když mi nedal to co měl na výživným má si to odečíst z toho jeho auta nebo co,ale to už je vedlejší

j.a.n.i
17. kvě 2015

@kopacka01 Tak v tom případě si jen tak nemůže určovat jaké výživné ti bude platit, musí se řídit rozsudkem... a když máš auto na sebe, tak máš alespoň jistotu, že ho nemůže na nikoho převést, i když zatím tedy obě budou patřit do SJM.

kopacka01
17. kvě 2015

@j.a.n.i jo jenže on tomuhle asi nerozumí a auto máme každý svoje na sebe,jediný co se změnilo že jeho je údajně nepojízdný a má tedy jiný

kopacka01
27. kvě 2015

@j.a.n.i Ahojky,když se na majetku domluvíme,musí být papír napsaný na stroji nebo jen stačí tiskacím písmem?

merilinka
23. čer 2015

Ahojky,mám podobný problém,snad někdo poradíte 🙂
9.1.2014 jsme se rozvedli,dohoda zněla,že v domě zůstane bydlet,platit hypotéku bude on,vzala jsem si jen televizi a osobní věci. S tím,že mě vyplatí do října 2014 částkou,na které jsme se dohodli. Nestalo se tak.... dům přešel na něj,je tedy jediný vlastník,hypotéku nezrefinancoval,stále tam figuruji 😠 ,prý na to nemá dostatečný příjem a nikdo se mu nezaručí na zrefinancování... Takže já jsem teď v celkem špatný situaci,barák nemám,hypotéka je na mě polovinou vázaná a vyrovnání nemám.Došel tedy k závěru,že barák prodá,čemu se tak strašně bránil...prodává ho za šílenou cenu,byl by zázrak,kdyby ho někdo koupil. Dělá naschvály,na vyplacení mě nemá peníze... Mám toho dost.Byla jsem u právníka,musím se obrátit na soud,znovu zadat návrh na vyrovnání,dají mu nějakou další lhůtu do vyolacení a pokud se tak nestane,přijde exekuce... tu ale budu muset vstupníma nákladama zaplatit já a dle sazebníku z celkové částky je to fakt dost.... to je ten náš stát,mám smlouvu o dohodě společně s rozvodem,nabylo to právní moc v den rozvodu a já musím stejě znovu platit soud a vymáhat se peněz. Čekáme miminko a peníze mám teď rozhodně kam dávat. Ale jinak z něj asi nic nevytáhnu,,,už jsem z toho celkem zoufalá a snad ty boží mlýny melou....

malanikova
18. únor 2016

Já mám taky otázku.mame postavenej barák přistavbu hypotéka je na manžela tučnou jeho rodiče je to psaní na tchána ale trvalej pobyt sem tam měla.odesla sem jen z oblečením a televyzy.ale než sme stavěly základy tak moje rodiče my daly sto tisíc mám jen výpis ze moje mamka to vybrala a dala my je na ruku jinak máme společne vybavení.a auto které bylo ale pořízeno před svatbou.jinak sem byla dvakrát na mateřské a pak try roky na úřadě práce.protoze nechtěl abych šla pracovat. Myslíte že mám na něco nárok..

katka1234567
23. únor 2022

Chtěla bych se zeptat ,po rozvodu SJM baráku na úvěr ještě se splácí,rozvedení od 2020.uver na barák 7.let od 2013.,splácíme na půl,ex má další úvěry,o kterých jsem nevěděla,a to si vzal 2019.uver v manželství,údělal si konsolidaci,a vzal si na vic sto tisíc,ode mě chtěl mzdu za rok,prej to potřebuje na daně atd,přitom jsme to měli zvlášť,dala jsem mu to,a ex za zády kde si vzal ten úvěr jestli mu poslali papíry a za mě to podepsal,banka mě nevolala, neboť pak se znali a odešel s baráku,udělal to plánovaně,pak se chtěl vrátit,já ho vyhodila za to,ať si jde tam kam peníze investoval,úvěry se také počítají v SJM?a barák chce prodat,já ne,já jsem v baráku, vše platím, hezký den