Máte zkušenosti z opatrovnického soudu?

kovi_k
23. bře 2015

Našla by se tu, prosím, některá se zkušeností od opatrovnického soudu? Myslím tím ten, kde se řeší opatrovnictví dítěte a výživné na něj .... Ve středu mě čeká první stání a vzhledem k tomu, že jsem nikdy u soudu nebyla, tak z toho mám trochu obavy, resp. jsem dost nervozní.
Kdyžtak by mě zajímalo cokoliv, na co se mám připravit, na co se mě můžou ptát, na co si dát pozor apod. Případně cokoliv jiného užitečného Vás napadne...
Díky!

jjaanca
23. bře 2015

Jde o spor, nebo máte s otcem dítěte smlouvu? My máme smlouvu a byla to opravdu jen formalita. Jenom jsme odkývali že souhlasíme s tím co je ve smlouvě a konec.

kovi_k
autor
23. bře 2015

Nemáme smlouvu...Chce platit nižší alimenty, než žádám (dle všeho žádám danou výši oprávněně)....

chelsea77
23. bře 2015

Ahoj, výživné se počítá procentuelně z příjmů za posledních půl roku, pokud otec doloží nízké příjmy nebo dokonce žádné, můžeš žádat co chceš, ale soud výživné určí podle toho..hlavně si sebou vem podklady k veškerým výdajům, které souvisí s dítětem, školkovné, nové boty, výlet, kroužky atd., a své příjmy a náklady na bydlení atd., ať jsi připravená na všechno, protože se určitě bude vykrucovat

kovi_k
autor
23. bře 2015

Aha, takže má smysl tahat i účtenky od bot (to byla teď docela velká pálka). Bohužel účtenku od kroužku jsem vyodila, reps. malá ji zničila :-/ Tak to si možná nechám vyjet i výpis z účtu ..... Chjo, vůbec mi to vše není příjemný :-/

jjaanca
24. bře 2015

@kovi_k Určitě, všechno vem s sebou. Jestli malá bere nějaké léky... všechno! Já se na to připravovala, ale nakonec to nebylo nutné.

anatanka
24. bře 2015

@kovi_k Nic prijemnyho to nebude, ale pokud mate uz domluvene opatrovnictvi a resi se "jen" alimenty, tak to neni zas az takovy stres. My resili hlavne svereni do pece a to bylo strasny, fakt priserny.
Alimenty nedostavam zadny, ale hlavne, ze mam dite u sebe 🙂

Preju, at vse dobre dopadne!

deathy
24. bře 2015

S bývalým jsme vlastně opatrovnickým soudem začali... to bylo jen takové na rozjezd, péče byla jasně moje, šlo hlavně o ty alimenty. Pak jsme měli soud táhnoucí se cca 2,5 roku. Ten se týkal příspěvku na mě jakožto na neprovdanou matku.
Rozhodně účtenky sebou. Jsem poučená do budoucna. Soud k tomu všemu přihlídne. Já si tenkrát vypracovala i tabulku, kolik mě vyšly pleny za 2 roky života dcery. I ta se soudkyni líbila. Účtenek jsem sice moc neměla, koho by to tenkrát napadlo... ale stačilo vidět, že jsem si psala vše možné do sešítku. Co, kdy a za kolik. Dělala jsem to tenkrát jen tak pro sebe, abych viděla kolik mě co stojí, protože jsem na tom nebyla nejlíp finančně a "tatínek" se fakt nepodílel, takže jsem to táhla vše sama.
Bývalý se vykrucoval jak mohl, tahal na mě s právníkem co mohl, vlastně tam padaly i neskutečný lži, ale v jeho neprospěch. Nakonec jsem stejně všechny soudy vyhrála a to jsem se nemusela ani moc snažit.
Takže fakt doporučuju účtenky, klidně výpis z účtu, kde máš platby za dítko... seznam věcí co pravidelně platíš, kroužky, škola, oblečení, lékař, léky, v podstatě i kolik platíš případný nájem. Kolik cca vydáš za domácnost, jídlo. Soud většinou chce samozřejmě vědět i tvé příjmy. Všechno tohle se hodí mít na papíře.
A pak třeba i obráceně, co ti otec na dítě (ne)přispívá, co dítku (ne)koupil... pokud nekupuje nic a řekne to na sebe hrdě sám u soudu, máš vyhráno. Takhle se totiž potopil můj ex.
Držím palce, je to vopruz...

kovi_k
autor
24. bře 2015

@deathy : Fíha, tak to máte asi hodně podobný. Péče je taky jasně moje, ale prostě nehodlá platit tolik, kolik požaduji (a to vím, že na to mám nárok). A taky ještě žádám výživné na sebe, takže to bude asi ještě drsnější, ptž to nechce platit už vůbec. A slyšela jsem, že ten rozvod se pak může táhnout dlouho no :-/
V té evidenci výdajů bohužel nejsem tak pečlivá, jako Vy, ale napsala jsem si na papír zhruba spotřebu plínek a Sunaru, co má teď. Plus chci zhruba spočíst výdaje za běžné nákupy za měsíc.
Těch lží nebo prapodivných argumentů (už z něj např. vypadlo, že jsem kojila zadarmo) se právě trochu obávám, no ale doufám, že soud přihlédne hlavně k jeho platu, k jeho nezájmu o malou a já nebudu muset nic navíc dokazovat...

irisie
24. bře 2015

Nekteti chlapi jsou fakt chudaci a soud by jim mel prisolit jeste vic za jejich nesmyslne vykrouceni!!! Kdyz slysim nektere pripady tak bych vrazdila! Treba- nebudu platit zenske alimenty, protoze ona to vsechno utrati za sebe! Jasne a dite zije ze vzduchu! Nebo ona za to jede s deckem na dovolenou.....ano milej zlatej! Rok si neplatil a ted si za to muzou jet klidne i na tu dovolenou!

deathy
24. bře 2015

@kovi_k
U nás taky dvakrát moc nesouhlasil kolik jsem po něm chtěla, nakonec mu sociálka alimenty zvedla a čau.
Pečlivá jsem taky nebyla, byly to víceméně hlavně takový jako seznamy co vše to dítě má. Nikdy by mě nenapadlo k jakýmu účelu to budu potřebovat.
Já třeba u soudu ohledně výživného (na sebe) na svou osobu slyšela, že jsem byla stráááášně skromná, nic jsem nechtěla a nic jsem nepotřebovala a když jsme někam šli, tak mi třeba koupil zmrzlinu a ták. Paní soudkyně nestíhala sbírat svou bradu ze země... no asi nikdo z nás. Protože tohle byla jeho odpověď na otázku: co a jak jste pro ní udělal, koupil, zaplatil... (myšleny byly důležité věci).
Taky pozor - na to se připrav - advokáti jsou pěkný hajzlové. Ten jeho se na mě snažil vytahovat všechno možný.
Třeba to, že v době, kdy jsem otěhotněla, jsem byla studentka, tudíž má životní úroveň nic moc. A tím, že jsem pak dostala porodné a následně rodičák, tak moje životní úroveň stoupla do závratných výšin... tak co jako po něm vůbec chci. Díky bohu to soudkyně totálně rozcupovala. Aby taky né...vždyť to je výsměch.
No, soud o výživné pro mě jsem též vyhrála. Ten se tedy vlekl ty dva roky jak jsem psala. Ale...v průběhu toho souzení jsme se s manželem rozhodli, že by si holku chtěl osvojit.
Ex se trošku kroutil, ale jak jsem se zmínila o tom, že mu "prominu" to výživný, co nejspíš vyhraju... tak jsem měla papíry podepsaný hned.
Takže, sice jsme se soudili dlouho a vyhrála jsem slušný peníze, ale ve finále jsem si za ty peníze koupila svoje vlastní dítě a pokoj a doživotní klid od vola.

Držím fakt palce, jsou to nervy, ale snad jsou ještě lidi soudný a kór ty co soudí...

deathy
24. bře 2015

@irisie Já tenkrát měla hádku s ex, že mu to dítě 30km vozit nebudu, že na to nemám finance, abych je projezdila na jeho víkendech. Řval na mě, že mi přece platí výživný, tak musím mít na benzín... jasně 😀 nejím, ale jezdím

evcann
24. bře 2015

@kovi_k ahoj, to ze se určuje podle přijmu výživné neni úplně pravda, ja tam byla před 14 dny a jsou na to tabulky podle regionu. Takze i přesto, ze jsme měli dohodu na výživné tak mu to zvedli. Jinak pokud nemáte dohodu tak to bude takové nepříjemné, ale neni to na dlouho.

kovi_k
autor
24. bře 2015

Díky moc, měla bych ještě asi milion dotazů, ale nechci už si tím moc zatěžovat hlavu, jelikož ten soud je už zítra ... Ale díky vám jsem se připravila o něco víc, než jsem měla v plánu - mám vytisklý výpisy z účtu, s sebou účtenky za boty, který jsem za poslední dva měsíce musela kupovat troje, na papír jsem si udělala nějaký poznámky a postřehy, vč. spotřeby plen a sunaru .... No a dál snad budu schopná vše odpovědět z hlavy ....

espada
28. bře 2015

@deathy Sorry za OT, ale... Chápu všechny co jsou naštvaní u soudu, ale buď naštvaná na toho chlapa a neříkej, že advokáti jsou hajzlové. Oni totiž musí dělat vše pro klienta i tahat špínu. Je to jejich práce a věř, že jim to často taky nedělá dobře.

deathy
28. bře 2015

@espada Upřímně? Tohle byl s prominutím hajzl i mimo soudní síň.
Možná jsem to napsala blbě, takže edit asi takto: někteří advokáti jsou vcelku hajzlové... (jako ve všech odvětvích, všude se najde nějaká ta černá ovce).
Samozřejmě jsou i tací, co jsou férový. Tenhle bohužel ale fakt nebyl. A opravdu to co u soudu vytvářel, to nebylo z hlavy ex. Ten by totiž takovýhle věci nevymyslel. Ten se už jen svezl.

espada
28. bře 2015

@deathy To máš pravdu. Někteří hajzlové jsou.

jancaand
13. dub 2015

Ahoj, čeká mě opatrovnický soud - určení alimentů a styku syna (8,5 měsíce) s otcem. Chci se zeptat, zda doložení příjmů (u mě pobírání rodičovského příspěvku a nárazová brigáda z domova) se musí doložit k soudu ještě před konáním nebo stačí donést přímo v den konání soudu? Příspěvek na svobodnou matku se řeší u toho samého soudu nebo solo? Lze zažádat u soudu, aby při návštěvách otce se synem byla přítomna sociální pracovnice? (Bývalý se chová agresivně a vyhrožoval mé rodině a dokonce i synovi smrtí - u soudu to bohužel bude slovu proti slovu, čehož si je vědom).

evcann
13. dub 2015

@jancaand ahoj, noo tak to ti nezavidím, my máme dohodu a i tak to bylo neprijemne. To je broucek malinkej ☹ . Jinak doložení prijmu u nás to slo poslat i vzít s sebou, ale podle me je lepsi jim to tam dodat drív. Stejne na to mají tabulky. Víc ti bohuzel neporadim, ale soud mas vzdy podle bydliste a pokud mate s malym stejne bydliste tak to i bude u stejneho soudu. To ja mam kazde jinde :/.

kovi_k
autor
13. dub 2015

Ja tam ty prijmy dokladala predem. V obsilce od soudu byl i termin,do kdy to dodat. Jinak vyzivne na zenu resi uplbe jiny soud...
S tou pritomnosti soc.pracovnice si nejsem jista. U nas zatim trvam na me pritomnosti, ptz mame takc maly dite a neni na nej zvykly...

deathy
13. dub 2015

@jancaand
Ahoj, my jsme měli nejdřív sezení na sociálce, kde mu paní zvedla alimenty. Až pak následoval soud. Ale pokud nemáte mezi sebou dohodu, tak se to asi řeší rovnou na soudě. Nám tam vlastně taky řešili návštěvy kdy si ex měl holku brát.
Já všechny papíry měla přímo u soudu, tam si je soudkyně vzala, prohrabala se tím, vyslechla obě strany a pak se zase čekalo na rozhodnutí. Nic jsem nedávala předem, jen jsme to třeba konzultovaly s právničkou.
Co se týče příspěvku pro svobodnou matku - ten byl zajímavější. U nás se to řešilo samostatně. V tom už jakoby nefiguruje dítě, ale jde o peníze pro tebe. Koukám, že malej je ještě fakt malej, vím že se žádost musela dodat max do tří let věku dítěte. Tam to dokazování je šílenější. Schovávej si všechny účtenky, co jsi sama sobě koupila, léky, potřeby do porodnice, klidně i co jsi platila malýmu, to se neztratí... atd. Pokud on ti něco financuje, tak je dobré to mít taky nějak na papíře.
Jestli je to takovej s prominutím magor... tak si myslím, že se od něho žádného ústupku u soudu nedočkáš, takže co můžeš, to měj papírově podložené. Na to nemůže mít žádný argument.
Nechci tě strašit, ale nám tenhle soud ohledně peněz pro mě trval asi dva a půl roku. Od holky tří let do minulýho roku.. pakárna neskutečná. Ale je pravda, že tam se to protahovalo pracovitostí na soudě, několikrát moje právnička musela urgovat, protože to "leželo" kdesi...
Soud jsem ale nakonec vyhrála. Tak přeju hodně štěstí!

jancaand
13. dub 2015

@kovi_k Právě v obsílce mám zmínku o doložení příjmů ve lhůtě, ale konkrétní datum tam není (četla jsem to raději 5x), takže netuším zda tu lhůtu berou do konání soudu.. Určitě budu u soudu trvat, aby návštěvy byly buď za mojí asistence (asi to bude nepříjemné pro obě strany) a nebo alespoň s tou soc. pracovnicí..

evcann
13. dub 2015

@deathy no tak to je mazec, u nas taky lezi spis na rozvod a ja to musim urgovat jinak by se nic nehybalo. Muzu se zeptat kolik te prispevek pro matku kdyz je na matersky? asi je to nizsi nez vyzivne ze?

jancaand
13. dub 2015

@deathy Veškeré financování kolem prcka bylo vždy na mě a spoustu účtenek jsem si nechala naštěstí. Ani po rozchodu na malého nepřispívá (údajně nemá peníze, zapíjí žal), ale dožaduje se malého vídat. Dělá to podle mě jen kvůli soudu. A to mě ještě žádá, abych mu dala vědět až bude soud, protože si nevyzvedává poštu na trvalém bydlišti.. Trochu se děsím na co se u soudu budou ptát. Bývalý je schopen zahrát takové divadlo, že vše otočí proti mě ☹ Už aby to bylo za námi.

kovi_k
autor
13. dub 2015

@deathy : hmm, já si teda skoro nic neschovávám. Ale většinou vše platím kartou, tak snad budou stačit výpisy z účtu...? A taky by mě zajímala výše - jakože v poměru k výživnému na dítě, jestli to není tajný.

kovi_k
autor
13. dub 2015

@jancaand Tak u nás je to podobné, akorát účtenky mám pouze od kočárku a botiček (kvůli záruce). To vídání mi taky teď přijde jen kvůli soudu :-/ Navíc se to u nás nestihlo vyřešit během prvního stání, takže nás čeká druhé - tam už to snad soud rozhodne...

deathy
13. dub 2015

@evcann Ten příspěvek není myslím podle tabulek. Jako rozhodně je to míň než dávky rodičáku atd. Přiznám se, že si moc nepamatuju, kde jsme vzali tu naší částku. Jestli se mě soudkyně ptala kolik bych si tak představovala plus přihlédnutí na výdaje...
Já dostala cca to, co jsem vynaložila na porodnici, těhu kalhoty, atd.... to jsem si určila částku, doložila jakš takš účtenkama a to mi přiklepla. A příspěvek na sebe mi nakonec vyměřila nějakých 1500,-/měsíčně jestli se nemýlím. Měli jsme to zpětně, takže už spíš tam pak figurovala konečná částka se vším všudy dohromady. Což už celkem ranec byl.

@jancaand Jestli nepřispívá vůbec a má doložitelný příjmy (to si soud zjistí v pohodě sám, kdyby náhodou chtěla schválně zapírat), tak mu napaří platby zpětně, toho bych se možná nebála. Bejvalej taky furt mlžil a plžil, samozřejmě dělal i "na černo", aby měl menší výplatu na papíru, a stejně mu to moc nepomohlo. A na kluka prostě ten tvůj platit musí. Když nebude, tak můžeš podat žalobu na exekuci.
I to mi právnička nabízela, ale až tak daleko jsme se naštěstí nedostali...

@kovi_k Jo jo, výpis z účtu by mohl stačit. Sice tam asi nebude konkrétně co jsi platila, což je blbý, ale pokud je soudce normální, tak si domyslí...
Tím poměrem k výživnýmu, to myslíš ty peníze pro svobodnou matku? Jestli ano, tak u nás to byla trojka na holku a (myslím) těch 1500 na mě.

kovi_k
autor
13. dub 2015

@deathy No každopádně celej můj rodičák jde na nájem, tak to je doufám taky zásadní. Jo a bral soud nějak v potaz úspory? Nebo ho zajímaly jen aktuální příjmy?

evcann
13. dub 2015

@kovi_k nás se na uspory vubec nikdo neptal

deathy
13. dub 2015

@kovi_k Tak o úsporách nepadlo co si pamatuju ani slovo, jak moje, tak ani jeho se neřešily.

jancaand
13. dub 2015

S bývalým jsem se chtěla dohodnout na alimentech pro prcka stejné jako platí na svou první dceru 3000 Kč, to se mu zdálo přemrštěné. Údajně si žiju jako "princezna" se synem u mých rodičů a vše mi platí a to bude používat i u soudu jako argument. Už ale nevidí, že na malého a moje věci platím vše já. Rodiče po mě zatím nechtějí nájem ani stravu pro mě. Našla jsem si i brigádu, protože od úžasného tatínka prcek dodnes nedostal ani korunu..

@deathy Bývalý měl příjem 30 tis. hr., ale na smlouvě životní minimum. Dokonce teď mi tvrdil, že ho na pár dní z práce vyhodili a šéf ho teď přijel jen na dohodu..Zase podvody, i když maká celý měsíc nonstop, tak ofiko bude mít pár kaček.