Může nám exmanžel zabránit v odstěhování do jiného města?
Ahoj všem,
jsem rozvedená již tři roky. V manželství bylo domácí násilí ze strany bývalého manžela. Stále pokračuje ve formě výhrůžek, omezování soukromého života, hodnocení mého života, nadávek (nyní i před dětmi).... Vše se začíná podepisovat i na psychickém stavu dětí (4 a 6 let). Rozhodla jsem se přestěhovat za přítelem - 136 km od bydliště otce. Celé tři roky jsem nedělala žádné naschvály, vždy umožnila styk s dítětem. To že my jsme s bývalým měli problémy, za to děti nemohou. Každopádně výpady ze strany otce odnášejí hlavně ony. Jeho matka je navádí proti mně, děti neví, čí jsou. Mého přítele si moc oblíbily. Dokonce se i přítel nabídl, že by si je adoptoval. Jednoho otce již mají, bránit jim ve styku nebudu. Ale veškeré mé snahy o normální komunikaci ztroskotaly vždy ze strany bývalého manžela. Vždy byl chvíli klid a poté udělal třetí světovou válku z obyčejné maličkosti. Chci zajistit dětem pohodové dětství a ne rozhašenou psychiku. Na sociálce, když jsem je žádala o radu, mi bylo řečeno, že takovéto typy znají, bohužel pomůže jen to, aby si bývalý udělal jiné dítě s nynější přítelkyní a upnul se na něj. Pak dá jedině pokoj.
Můj dotaz je na to, zda mi může bývalý nějak zabránit v odstěhování s dětmi (dle nového občanského zákoníku se ani nedivím) a zda bych mu musela hradit část výloh na cestování? I to je mi v podstatě jedno, protože za ten klid by mi to stálo. Děti mám já ve své péči a vymezený styk soudně určený nemáme. Bránit ve styku otci nechci, brával si je doposavaď 1x za 14 dní na víkend plus další týden ve středu a čtvrtek. Máte někdo taky takovou zkušenost jako já?
Díky, jenže on se teď právě drží. Už nic skrze smsky neposílá. Výhrůžky směřuje skrze děti.
@wendy24 nechapu, proc jsi nezabranila ve styku s ditetem okamzite po rozvodu. Kopani do decka, nebo trepani. Ja bych se zblaznila o ne strachem, kdyz by je mel mit on. A pak pises, ze mu i tak nechces branit ve styku, ze tata je jen jeden, i kdyz vis a i o tom pises, ze uz tak se navstevy deti odrazeji na jejich psychice.
Timhle jsi mela zacit, zakaz styku a nemusela bys ted resit, jestli ti nejaky tyran povoli odstehovat deti..
Sisinka74: psala jsem tu již dříve, že rozumím tomu, že děti potřebují oba dva rodiče. Jako matka vidím, že nynější situace je neudržitelná. Proto jednám, tak jak jednám. Nemá smysl se hrabat v minulosti, proč jsem to udělala tak nebo onak. Ono po bitvě je každý generál. Udělala jsem to tak, jak jsem nejlépe mohla a v tu chvíli i cítila. To že to nebude fungovat, jsem nemohla tušit. Nejsem věštkyně ani žádný psycholog. Řeším nynější situaci. Zkouším to ještě přes mediaci, kde zkusím navrhnout i terapii pro bývalého manžela, protože neustál rozvod a stále po třech letech zaobaluje útoky na mou výchovu a mou osobu do lásky ke svým dětem. To že je nevyzrálý a nevyrovnaný s rozvodem u soudu nebude znamenat, že se nemůže stýkat s dětmi. Ať si udělají děti obrázek o svém otci sami, já se jim teď snažím dát pohodovou rodinnou harmonii přestěhováním se k příteli.
@wendy24 Ahoj přečetla jsem si tvůj příběh a podobá se tomu mému. My jsme rozvedeni 5 let. A byla jsem blbá pořád jsem mu umožňovala styk, měnili jsme systém po jeho jednou tak, pak zas jinak. O klukově psychickým stavu nemluvě, počurávání snad do 6 - 7 let, kluka vrací nastydlého, takže chodit do práce nadliský výkon a na sociálce si to zapíšou, udělají šetření u otce a víc nikoho nic nezajímá. Buď ráda, že nemáš styk soudně, prostě mu je nedávej, vymluv se, děti si odvyknou. Začni chodit s dětmi k psycholožce, protože mě jediný co pak pomohlo u soudu byl posudek od psycholožky, ke které jsem se synem docházela 2 roky. A jestli ti můžu poradit odstěhuj se co nejdál, on tu dálku pak vzdá. Dnes je synovi 11 let a je to pořád s bejvalým peklo. ale dnes už to nevemu zpět. Měla jsem to utnout hned na začátku a byl klid. Co bych za to dala, kdyby si našel přítelkyni a začal si žít svůj život jako já. Pevné nervy a neustupuj
Holky to mě vážně šokuje!!! Manžel ode mě a od dětí odešel. Čekala jsem půl roku, jestli si to nerozmyslí a dostane rozum. Nakonec jsem si začala žít svůj život a objevil se přítel s 2mi dětmi ve střídavé péči. Plánujeme sestěhovat se dohromady a založit takovou hoodně velkou rodinu 🙂)). Nicméně je to 70km odsud. Má skutečně právo můj ex mi likvidovat můj osobní život a donutit mě, abych zůstala v místě jeho byliště?
Opravdu může... Právní systém mu to umožňuje. On jako otec nemající děti ve své péči má jen jednu povinnost a to jsou alimenty. Jinak samá práva. Na matky, které si dál chtějí žít svůj život si tady již nebre ohled a pokud s otcem svých dětí nemáš dobré vztahy, oni ti to velice rádi osladí.
Zdravím, obnovuju tady téma. S bývalým máme soudně daný styk s dítětem 1 za 14 dní a každou středu. Chci se časem s přítelem a dcerou odstěhovat 80km od bývalého manžela a velmi mě trápí jeho reakce až se to dozví. Před rozvodem jsem zažívala dost krušné chvilky protože hodně pil (i když já bohužel taky a mohl by to proti mě použít), bral antidepresiva byl chvíli i na psychiatrii a býval dost vzteklý. Ruku na dceru nikdy nevztáhl, na mě jen jednou ale to jsem ho schválně vyprovokovala při předrozvodových hádkách. Ted je klid a vcelku spolu vychazíme, ale to proto že je vše "v normálu". Ale to se muže touto informací změnit a nejvíc se bojím že mu to dcerka prozradí až budou spolu sami.
Jeho rodiče s nimiž ted bydlí mi hodně pomohli , ale zatím mi zakázali ho o tom informovat. Bud doufají že mi to nevýjde a já si to rozmyslím, nebo z jeho reakce prostě mají strach taky.
Nemáte některá podobnou zkušenost? Nebo radu jak reagovat... jsou dny kdy se ze své budoucnosti nedokážu radovat, protože ten strach mi vše kazí.
@wendy24 dobry vecer,prominte vim,ze uz tato diskuse neni aktualni. Presto ale,mohu se zeptat jsk jste to vsechno vyresila? Jak to nakonec dopadlo? Resim ted hodne podobnou situaci.
Ex je magor manipulant a ja bych chtela mit uz osobni zivot a hlavne klid. Mame 2,5 dceru. Odesla jsem od nej,kdyz bylo male 9 mes. Od te doby psych.peklo,teda i pred tim proto jsem odesla.
Dceru mam sverenou do pece a ceka nas uprava styku,kterou jsem podala,ale otec pozadal o odroceni.
Dekuji za Vas cas
@andelka no fuj, to jsou názory....😢
@jandovaveronika jaké? Už jsem to psala dávno,ale všechno je realita, podložená zákony.

@wendy24 a nahravej ho....segra byla u soudu a tam ji to prošlo....