Nadstandardní alimenty - kolik by to mělo být?

codal
4. dub 2019

Ptám se spíš že zvědavosti za kamarádku. Je dva roky rozvedená, má dva syny 11 a 14let, na alimentech se s exmanzelem domluvili. Na každého kluka jí dává 4000Kc, nikdy je nepošle sám od sebe, vždy se musí připomenout,ale nakonec je pošle. Teď v září byly vysoké výdaje -pomucky, tělocviky, boty (kluci teď rychle rostou), kroužky, cca 10tisic dala navíc, možná i víc, požádala ex, jestli by jí půlku zaplatil, že to jsou prostě výdaje navíc. Ex ji odpalkoval, že má nadstandartni alimenty a ať si z nich na to ušetří, že ji nic navíc platit nebude (ona po něm nikdy nic navíc nežádala, jen tohle).On je podnikatel, příjmy jsou ji neznámé, v době, kdy spolu byli, tak firma byla spíš ztrátová. On stále tvrdí, že má velké dluhy. Tak by ji jen zajímalo, jestli ty alimenty jsou opravdu tak nadstandartni na dva kluky v pubertě a nebo ne. Dohadovat se s ním nebude, je to opravdu spíš pro informaci.

j.a.n.i
4. dub 2019

Nevim jestli bych primo nadstandardni, ale slusne ano. Jen tedy zari bylo pred vic jak pul rokem...

petulejan
4. dub 2019

můj chlap dává na jedno 30000,to už je nadstandard,a pokud se to kámošce nezdá,má jít k soudu. Na to že je podnikatel,tak se moc nepřetrhne,kvůli dětem.

misicka1988
4. dub 2019

@codal Taky bych řekla že je to slušné.. Já doteď na skoro 14 syna a 19 dceru dostávala dohromady 6000 Kč, navíc nedáva nic, nebere si je, nekupuje jim nic. Pouze přispěl polovinou na rovnátka na čemž jsem trvala. Také neplatí sám od sebe, dluží mi již přes 50.000 Kč. Nyní jsem byla u soudu kvůli zvýšení alimentů po 5 letech, na syna mi přiklepli 1500 Kč navíc, dceru ještě řešíme protože je již plnoletá.

codal
autor
4. dub 2019

Souhlasím s tím,že jsou slušné, ona se rozhodně soudit nepůjde, jen ji trochu vadí,jak se on neustále ohání tím,že ji v podstatě přeplácí a jak je štědrý,tak chtěla jen vědět,jestli opravdu je až tak štědrý nebo ne... Září bylo před půl rokem,ale on se teď zas nedávno holedbal,jak jí dává nadstandartni peníze, tak ji to naštvalo a proto mě poprosila,abych sem zkusila napsat,jakou máte zkušenost vy.
@j.a.n.i

zelenaesmolda
4. dub 2019

@codal ty alimenty jsou nadstandardni a ja s manzelem souhlasim.sorry ale ona vedela,ze zari prijde,ze budou kluci potrebovat skolni pomucky apod a urcite ty aliky kazdy mesic neutratila a zbylo ji z nich takze ano,mela si z nich odlozit i na tyhle vydaje.kdyby to byl nejaky nahly a necekany vydaj tak jeji zadost pochopim.

tulikiss
4. dub 2019

to jestli jsou nadstandartni to nedokaze nikdo rict, protoze nikdo nevi kolik otec deti ma prijem. je rozdil jestli vydela 25 a z toho ji posle 8, nebo jestli vydela mesicne 80 a ji posle 8. dite ma pravo podilet se na zivotni urovni otce, takze nadstandartni alimenty jsou aspon pro me pokud dava vyrazne vic nez by standartne mel vzhledem k platu.

ah1234
4. dub 2019

Ci 4 tisic na jedneho je alebo nie je nadstandard ? Tak ked chlap zaraba 20 tisic, tak je to pekny nadstandard, ak zabara 80 tisic, tak to nadstandard nie je a samozrejme, ze ma kamaratka pravo sa hnevat, ze nevie dokazat prijmy byvaleho partnera, ak nepodava pravdive informacie. Nasa mamka teda na nas dostavala podstatne viac a stale sme si zili tazky podstandard oproti nasemu otcovi. No a co, ze to bol republikovy nadstandard ?? Vyska vyzivneho sa predsa neurcuje podla celorepublikoveho priemeru, ale podla prijmu rodicov.

78marcela
4. dub 2019

@ah1234 v určitých případech i podle průměru. Protože jsou někteří vycuranci OSVČ nebo nezaměstnani, u nich to rozumný soudce určí podle průměru v tom jeho oboru, kterého by mohl dosáhnout, kdyby pracoval.

codal
autor
4. dub 2019

Ona není žádná zlatokopka,jí ty alimenty stačí, ona si je moc dobře vědoma,že by na tom mohla být mnohem hůř, jen jí vadí,že on se prostě všude kasá,jak se má dobře, jak mu všechno klape a pak, když se ona připomene o alimenty,tak fňuká,že má dluhy (nakonec je teda vždycky posle,i když se zpozdenim) a když ho výjimečně požádá,jestli by jí půlku vyšších nákladů přispěl,tak ji odpalkuje,že má luxusní alimenty a ať po něm nic nechce.. jak je to s jeho příjmem neví,má několik firem,jestli prosperují, netuší, v době manželství to bylo jako na houpačce, byl zvyklý žít na velké noze, hodně rozhazoval, i když třeba firma úplně nevydělávala..spíš ji prostě zajímalo,jestli ty peníze jsou běžné,jestli je to opravdu tak moc luxusní..já sama v tomhle nemám přehled,nikdy jsem to neřešila, o luxusních alimentech jsem měla asi taky jinou představu,ale já vážně moc nevím jak to funguje,tak jsem asi úplně mimo..

kaja2016
5. dub 2019

@codal Tak kdo dneska dluhy nema? Hypoteka, leasing, vetsina osvc ma nejake uvery. Tvou znamou chapu. Ja jen vim, ze kamaradka, jejiz ex podnika a realne opravdu nema zadne prijmy dostal od soudu 3500Kc na jedno dite 3 roky stare se slovy nikdo vas podnikat nenuti, prace je vsude dost, bezte se zamestnat.A sama kdyz jsem pred dvema lety zvazovala rozchod s manzelem, tak me na ospodu rekli, ze 3-4 tisice na jedno dite je obvykla suma. Takze bych rekla, ze 4000 urcite neni nadstandard. Otazka je, jestli to nebyl nadstandard pred xy lety, kdy se.rozvedli.

brookmichaela
5. dub 2019

Nadstandart to rozhodne neni, muj manzel na sve 1.dite dite plati dobrovolne 35mesicne plus dalsi vydaje. Nikdy se na sve deti nevykaslal a vzdycky kdyz jsou nejaky extra vydaje na skolu a pod.tak byvalce prispevek da, protoze to je proste jeho syn. A to podotykam ze spolu (s byvalkou)nejak extra dobre nevychazeji. Nesnasim chlapi co si udelaji deti a pak na ne kaslou!

bayt
6. dub 2019

@codal Asi z toho co slychavam mi to prijde malo, ale bohuzel standard.

codal
autor
6. dub 2019

Jí na tom asi nejvíc štve,že on dělá neustále velkého kinga, velkého pana podnikatele, svou pritelkyni bere na výlety, muzikály atd. a s klukama za celé ty dva roky,co jsou od sebe, nikde krom u rodičů a na houbách nebyl. Neustále se holedbá, jak peníze nejsou problém, ještě když byli spolu,tak rozhazoval za neskutečný kraviny, kupoval zbytečnosti za velké peníze a teď se handrkuje o každou korunu. Ale dobrý, kdyby neměl,tak by to i pochopila,ale on se před všema tváří,že je za vodou, a jedinej komu fňuká do telefonu, je ona, ani jedny alimenty nepřišly včas,vždycky si o ně ona musí napsat a ještě jí tvrdí, že jsou teda nadstandardní, tak má být ticho a spokojená. Proto chtěla vědět,jestli je to opravdu takový luxus! Ale myslím,že opravdu ví,že jsou na tom ženy mnohem hůř, ona by kluky i uživila sama,jen by to nebylo na žádné rozhazování a nic by neušetřila, myslím,že ji to celé štve hlavně z principu. Ale vím,že takových otců je hodně, řada z nich si nechá napsat ten nejnižší plat nebo je na úřadu práce,aby nemuseli platit,coz je prostě hnus. On jí ty peníze vždycky nakonec dá,takže jsou na tom vlastně dobře.
Moc děkuju,za všechny reakce,člověk si udělá alespoň nějaký obrázek, já jsem v tom úplně mimo, naštěstí jsem tohle nemusela řešit.

codal
autor
6. dub 2019

A já jsem teda taky (asi mylně) domnívala,že kroužky, tábory, rovnátka, školní zájezdy, školní výlety atd. jsou nad rámec alimentů,že se prostě platí na půl, ta kamarádka si to myslela taky,proto mu napsala. Podle všeho to tak asi není automaticky,ale je to na dohodě, a tím, že alimenty neměli určené soudem, kde by to asi bylo víc specifikováno, tak si prostě myslela, že to tak je. Navíc o rok dříve, krátce po rozvodu, ji ty peníze normálně dal, teď jí řekl, že to byla jeho dobrá vůle a od teď už ji nic navíc dávat nebude. No, je poučená..

korneliusa
8. dub 2019

Mě to tedy nadstandardní vůbec nepřijde, fakt ne. A že se výdaje navíc platí společně, považuji za samozřejmost.