Osvojení a změna příjmení, máte zkušenost?

petulkavikulka
7. říj 2013

Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli nemáte někdo zkušenost s osvojením a změnou přijmení. Mám 6 letou dceru a s jejím biologickým otcem spolu nejsme už 5 let. Před nedávnem jsem se vdala a manžel by si velmi rád malou osvojil. Biologický otec neplatí výživné a za malou nebyl rok a půl a nikdy jí nedal ani dárek k narozeninám natož k vánocům. Malá má s manželem skvělý vztah a sama od sebe mu začala říkat tati. Chtěla by se jmenovat jako my a byla smutná když se tak po svatbě nestalo. Chtěli bychom to mít vyřešené než půjde malá v září do školy. Jsem si víc než jistá, že s tím biologický otec nebude souhlasit a bude dělat problémy a tak jsme si najali právníka. Proto bych mě zajímalo jestli s tím máte někdo nějakou zkušenost a jakou máme šanci? Děkuju

petulkavikulka
autor
23. říj 2013

To s tím opravdu nikdo nemáte zkušenost?

luciaska1
21. lis 2013

Ahoj, tohle zrovna řeším taky.
Manžel musel podat žádost na soud Nezrušitelné osvojení dítěte.
K tomu se dokládal zdravotní stav osvojitele, pracovní posudek, výměru platu, souhlas s osvojením biologickým otcem, souhlas k osvojení matkou, výpis z trestního rejstříku, výpis z magistrátu, že nemá přestupky, Potvrzení osvojitele k právním úkonům. To vše jsem dodala právníkovi.

petulkavikulka
autor
22. lis 2013

@luciaska1 náš právník v pondělí bude teprve odesílat návrh k soudu na nezrušitelné osvojení. Dostavil se tvůj bývalý k soudu? Jak to tam probíhá?
Mám z toho docela strach.

luciaska1
25. lis 2013

K soudu ještě nedošlo. Mě to přišlo, že když jsou všechny tyhle papíry, že by to mohlo jít přes samosoudce. Jen na OSPOD chtějí vyslýchat, jestli bude vhodným otcem. Což mi připadá k smíchu, jelikož o holku se stará, vychovává, učí se s ní atd. je prostě táta.. Navíc chceme ještě druhé dítě. Ale už teď mi řekli, že mi dají kladné vyjádření, tak nevím. Záleží, jak se vyspí. Jinak bývalý k soudu dojde i kdyby nechtěl. Mé okolí je pro něj slušná hrozba

luciaska1
25. lis 2013

Jo a ten souhlas s osvojením, musel být s ověřeným podpisem

petulkavikulka
autor
27. lis 2013

@luciaska1 my souhlas( nebo respektive to že bývalého souhlas nepotřebujeme) ještě nemáme. Teprve je návrh podaný na soudě a čekáme na kdy nám určí datum. Jestli jsem to dobře pochopila, tak tvůj bývalý s osvojením souhlasí?
Nás čeká před soudem prý ještě výslech malé na sociálce jejich návštěva doma. Aby prý měli posudek :(
Přijde mi to všechno jako nesmysl. Tady je chlap (manžel) co se o malou stará se vším všudy, mají spolu báječný vztah a proti němu stojí někdo kdo absolutně nejeví zájem a má větší šanci, že soud vyhraje než milující pro ní už táta.

luciaska1
29. lis 2013

No já byla na poradě u právníka. Tyhle papíry jsem musela dodat s tím, že OSPOD mi papír dá, až je vyzve soud. Neplatí výživné, o dceru nejeví zájem. Manžel s ní má nádherný vztah, ona k němu taky a na OSPOD mi řekli, že mi ten papír, že nemají námitek vydají. Já všecchny tyhle papíry dodala na soud, vlastně čekám na rozhodnutí. K tomu jsem našla dopis Ježíškovi, kde malá píše, že chce aby tatínek se stal tatínkem. Taky jsem to k tomu přiložila. Tak uvidíme. A myslím si, že když jsou tyhle papíry u toho a beru to přes právníka, že by se to nemuselo dlouho táhnout. No uvidíme

petulkavikulka
autor
3. pro 2013

Taky doufám, že to nebude trvat tak dlouho a moc bych si přála a modlím se, aby to dopadlo v náš i váš prospěch. My teď čekáme na termín soudu.

petulkavikulka
autor
14. dub 2014

@luciaska1 tak jak jste dopadli? 🙂

michaelatvrda90
27. zář 2014

Tohle taky řeším, chce si můj manžel ssvojit dceru musíme mít souhlas otce dítěte?

didisek20
11. srp 2022

Dobrý večer
Mám dotaz ohledně osvojení dítěte manželkou ze strany otce a zapsaná na matrice místo matky. Jak to řešit či neřešit, s oběma mám jen problémy.