Otcovství u nemanželského dítěte-co z něj právně vyplývá?

hromka35
23. črc 2015

Ahoj, zajímala by mě jedna věc. Ženy-svobodné maminky, co máte zapsané v RL dítěte otce, zajímá mě, co všechno - pozitivní i negativní z otcovství vyplývá - tedy jaké má práva a povinnosti oficiálně přiznaný otec? Jsou to úplně ty samý jako manžel? Vím že vzniká tím povinnost alimentů na dítě, nevím jestli ještě něčeho jiného...a co ty práva? Vím že má právo vídat dítě dle stanovení soudu...co ještě? Je pravda, že třeba kdybych chtěla s nezletilým dítětem vycestovat někam, že to nejde bez souhlasu i otce? Že jeho souhlas musí být na všem co se týká rozhodování o dítěti? Ptám se čistě teoreticky pro případ, že v budoucnu teoreticky může dojít k neshodám s partnerem se kterým mám společné dítě, jak mi může komplikovat život? Máte někdo zkušenost? děkuji.

shine2015
23. črc 2015

@hromka35 komplikovat ti to může celkem dost, navíc nemusis mít nárok na alimenty pokud dojde na střídavou, uvidis děti polovinu času v měsíci což mi přijde strašně předávat si dítě .....odstěhovat se do vzdálenějšího města taky nesmís bez souhlasu otce, v závěru po!kud bude chtít vysirat a vydírat skrze dítě a dělat naschvaly, tak bude....a to se nebavime o tom,že ho může navádět a poistvavat proti tobě....kupovat si ho, kupovat mu věci které ty nechces, atd.

Proto já říkám, dobře si rozmyslet, s kým si dítě pořídit......žádné ukvapene závěry.......

kachnanek
23. črc 2015

Nevím teda, jak je to v Čr, ale v Rakousku to že je otec zapsaný v rodném listě znamená akorát skutečnost, že otec je známý a má na dítě určitý nárok. Rozhodně to ale neznamená, že má stejná práva jako matka. Nemá právo vůbec o ničem rozhodovat, nesmí za dítě ani nic podepsat, není jeho zákonný zástupce, to je jenom matka. Bez jejího souhlasu ani nemůže dítě vyzvednout ze školky atp. Všechny tyto práva má otec jenom když matka podepíše souhlas s tím, aby je měl...

petrajurinova
24. črc 2015

@kachnanek tak to jsou Rakouští otcové docela chudáci. V ČR mají práv více, nejsou to jen pokladničky (plátci alimentů), ale pokud mají touhu podílet se na výchově a péči o dítě, mají na to nárok - i když se najde dost matek, které se bývalému partnerovi mstí tím, že se mu snaží styk s dítětem a vliv na dítě co nejvíc okleštit a zabránit mu. Zákaz vydávat dítě ze školky kterémukoli rodiči může vydat pouze soud, na některé doklady (třeba cesta se školou do zahraničí) je požadován i souhlas rodiče, který nemá dítě v péči (nebo doklad o tom, že se s tímto rodičem není možno skontaktovat), odstěhovat dítě do vzdálenějšího místa nebo ho odvést do zahraničí na dlouhodobý pobyt bez souhlasu druhého rodiče taky může znamenat velký problém. Otcové mají samozřejmě právo na informace o zdravotním stavu (úrazy, nemoci...) svých dětí. Taky pokud se matce něco stane a náhle se nemůže starat o dítě (úraz, nemoc...), má biologický otec zapsaný v RL právo na dočasné svěření dítěte do své péče.