Svěření dítěte do péče, jak probíhá soud?

rosyyy
27. lis 2016

Mile maminky.poradte jak probiha soud ohledne svereni ditete do me peci.s otcem ditete neziju.vyhodil me jeste tehotnou.nejevil zajem o nas a ted tvrdi uplne neco jinyho ze ja jsem odesla za jinym a ze on je otec.taky chce dosahnout castejsi vydani az stridavou peci.Muzu nejake nazory jak to v dnesne dobe funguje?diky

marunka84
28. lis 2016
Uživatel marunka84 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od marunka84.

Ahoj, u toho svěření dítěte do péče záleží, jestli k tomu dochází v rámci rozvodu (tzn. rodiče jsou manželé, ale budou se rozvádět) nebo rodiče manželé z jakéhokoliv důvodu nejsou.

Obecně to funguje tak, že si vlastně musíš říct, co chceš dosáhnout - např. chci dítě do péče a chci dostat alimenty alespoň 5.000,-Kč/měs. Pokud druhý rodič na dítě neplatí, lze alimenty požadovat i zpětně od doby, kdy měl vyživovací povinnost a neplnil ji.

Následně se pak tedy podá návrh na soud a navrhují se důkazy a uplatňují argumenty na podporu toho, že by soud měl rozhodnout ve tvůj prospěch (tj. jak v otázce péče, tak v otázce výživného).

Po nějaké době (zpravidla 2-5 měsíců) soud nařídí jednání a na tom začíná v případě rozdílných stanovisek klasická šavlovačka o to, kdo má pravdu a co je pro dítě nejlepší. Na konci zhruba do roka (roka a půl) je rozhodnutí, kterým se dítě svěřuje do péče jednomu z rodičů a je stanovena vyživovací povinnost v určité výši.

Pokud by rodiči hrozila újma kvůli neplacení alimentů, dá se to v rychlejším režimu řešit i formou předběžného opatření, které musí soud vydat do sedmi dnů od podání návrhu. Riziko újmy je ale třeba podrobně popsat a doložit - musíš mít důkazy.

lucie009
30. lis 2016

Marunka84: prosim te a jak to je, kdyz jsme se pred mou soc. Pracovnici dohodly jak peci tak vyzivne a navstevy... zitra mam soud tak nevim jak to bude probihat, kdyz jsme se na vsem dohodly?? Muze to soudce nejak jeste napadnout nebo snizit ci zvysit vyzivne??

marunka84
8. pro 2016
Uživatel marunka84 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od marunka84.

@lucie009 no soud to může jednoduše respektovat, pokud jste se na tom dohodli oba a souhlasíte. Soud nechce zbytečně dělat problémy.