Svěření dítěte do péče - návštěvy otce. Máte zkušenost?

edit17
22. lis 2023

Zdravím všechny.
Před rokem a půl jsem s roční dcerou odešla od manžela k rodičům 300 km.
U soudu svěřil dite do výhradní péče mě stim ze jsme schopni se dohodnout.
Tatinek jezdil za dcerou k našim kde mel v domě svůj pokoj kuchyň koupelnu kde trávili spolu čas( řekl bych ze velký vstřícný z moji strany) každých 14 dni aby z finančních důvodu nejezdil sem tam.
Po nějakém čase jsem si našla přítele ale dal mu umožňovala na co byli zvyklí. Popřípadě mu dceru privezla a on mi ji po vikendu vrátil.
Momentálně cekame po 2 letech vztahu s novým partnerem miminko, mám rizikové těhotenství a obrovské nevolnosti. Dceru tudíž vozit nemuzu a nebudu.
A máme problém.
Otec dcery je vzteklý vyhrožuje soudy stridavou péčí.
Po příjezdu dcerky od nej mi doma půl noci plaka ze ji tatinek říká ze ji maminka nemá rada.
Snes jsem byla na socialce co se v téhle situaci dá dělat.
Navrhli mi jejich psychologa.
A pokud dojde k soudu je možné ze mi soud nařídí abych otci přispívala polovinu na náklady.
Alimenty mi vypocitali na 2500. On mi tvrdí te náklady na cestu jsou 8000 měsíčně.
Ma stím prosím někdo zkušenost ? Díky

ai30
22. lis 2023

@edit17 Nemuze dceru vozit novy partner, abyste mohli dal pokracovat v domluvenem rezimu?

edit17
autor
22. lis 2023

@ai30 to jsme nabízeli ale tatinek dcery snim nechce jakkoliv komunikovat dokonce se nabízeli i moji rodiče

ai30
22. lis 2023

@edit17 No to je vul. Vsechno to dokumentuj, abys mela dukaz, ze z vasi strany mohlo domluvene predavani dal pokracovat a on to odmitl.

lencaa11
22. lis 2023

@edit17 asi bych se poradila s právníkem řekla mu že jste mu nabízeli kompromis a nic ten už bude vědět co poradit ...

edit17
autor
22. lis 2023

@ai30 já bych se chtěla nějak domluvit rozumně jako dva dospělý lidi. Hrozně mě to stresuje. Neumim si predstavit ze by měla malá dvě školky taková je jeho představa. Týden tady a týden tam :-/ šílené. Nechci mu v ničem bránit jdu mu dost naproti ale kde není vůle tam není cesta 🙈🙈🙈

sorboni30
22. lis 2023

@edit17 to je nesmysl..Můj muž má dceru 150km jinde než bydlíme. Když si ji vezme, jede si pro ni na víkend, pak odveze..Každý si hradí svoji cestu sám, nemůže sociálka vykládat takové nesmysly, že bys měla něco platit! Od soudu ji máš v peci ty tak nenadělá otec nic. By si musela dát nový podnět na soud.. pokud ji chce vidět, tak mu řekni, ať si pro ni dojede na vikend a zase přiveze nebo ať si zajistí ubytování, že ty máš prostě rodinu. Že jsi těhotná a dcera bude mít sourozence na to pozor. Mojim synům ex vykládal když jsem čekala jejich sestřičku s mým partnerem, že je nebudu mít ráda, že sourozenec nový bude jen řvát.. připravovala jsem syny v těhotenství na příchod miminka..zapojovala do přípravy, brala je na kontroly m lékaři aby viděli vše a mysleli si i při nákupech, že oni jsou ti co se budou starat pak o miminko a budou ochránci. Zapoj takto dceru a ona bude milovat sourozence a i když bude otec vykládat a házet špínu, ona to nebude chtít slyšet.. Musíš se snažit jinak malá se ti správně a bude chtít jít od tebe a bude chtít být radši s otcem, protože bude žárlit. Oni ti ex žárlí, závidí .takže kopou kolem sebe a nedochází jim, že se nemsti nám, ale dětem a to je potom strašně těžké. Synové sestřičku miluji, zbožňují a chrání dokonce i před jejich vlastním otcem když na na ni nadává.. ona je taky miluje takže dopadlo vše dobre..Doporučuju vše řešit s právníkem. Se sociálku vůbec.. u nás ta sociálka vykládala nesmysly a právnická mi řekla ať je neposloucham, že jen mluví ale skutečnost je jinde. Ty nemusíš platit nikomu nic obzvlášť když už spolu nebydlite nějakou dobu. Soud rozhodl takže buď v klidu. On se jen msti

nikolite
22. lis 2023

@sorboni30 promiň , ale mě zas přijde logické aby cestu platily na půl , nebo každý zařídil jednu cestu. Otec dítěte nemůže za to že se maminka s dítětem odstěhovala takhle daleko. To že otec nechce přijmout kompromis že dítě bude odvážet někdo jiný je věc druhá v tomhle je to vůl ....

edit17
autor
22. lis 2023

@nikolite ano já neříkám nic ale mel by respektovat ze mám rizikové těhotenství a malou mu přiveze někdo jiný takový problém v tom nevidím… je to jen msta válčení po soudech.. je to smutné..

andelka
22. lis 2023

@edit17 asi ti chce dát sežrat,že ses odstěhovala daleko a ještě sis dovolila žít dál a mít nový vztah a dítě. Někdy to muži neunesou.
Podílení se na nákladech na dopravu bych nabídla určitě. On se neodstehoval přes celou republiku. Ale fakt, že mu ji nějakou dobu bude vozit někdo jiný, by teda skousnout mohl no.

drep
22. lis 2023

@sorboni30 no, až to tatínek dá k soudu, tak nejspíš platit náklady na půl bude maminka muset. Je to naprosto běžný, to že má někdo dítě ve výhradní péči neznamená, že ho vlastní nebo že může druhému znemožňovat styk s dítětem tím, že se odstěhuje na druhý konec republiky.

miryp
22. lis 2023

@sorboni30 obecně platí, že se buď rodiče střídají v jedné domácnosti u dítěte, nebo se o náklady za cestovné či o samotné cesty při takových dálkách dělí. Autorka s tímto podle všeho nikdy neměla problém, navíc zajistila otci nadstandardní podmínky pro styk s dcerou, kdy může bydlet u jejích rodičů za jistě symbolickou částku, pokud vůbec něco rodiče autorky chtějí...

Autorko, otci bych oznámila, že máš rizikové těhotenství a po dobu těhotenství cestovat nemůžeš a nebudeš a buď umožní, aby mu dceru předal někdo jiný, nebo s ní může být u tvých rodičů (pokud je tato možnost stále aktuální). Ideálně tento rozhovor celý nahrávat, abys měla důkaz, co jsi mu řekla a jak na to reagoval.

Současně bych tedy trvala na důslednějším zapojení OSPODu, mají vám být mentory při řešení styku a měli by to s vámi intenzivně řešit, když je zde problém. Doporučení psychologa beru jako výsměch...

Samozřejmě střídavou péči klidně otec uplatnit může, má na to zákonný nárok, ale pokud o ni doposud nestál a raději cestoval, tak si nemyslím, že by to bylo tak žhavé.

Stejně tak mi přijde nesmyslné jeho tvrzení, že by projel 8000 Kč za v průměru 2 víkendy v měsíci.

anonymmm88
22. lis 2023

@miryp
@edit17
Ja bych se tedy s otcem zkoušela nějak domluvit a trvat na tom, že ji někdo doveze.
Mám bohužel hodně čerstvou zkušenost jak s ospodem tak soudy. S ex 4roky na pohodu, syna si bral kdy on chtěl,nicméně to bylo velmi málo a nepravidelne. Ja nikdy nebranila. Až kdyz se mu nelíbilo, že jsem ho požádala o vyšší výživné, a to neplatil ani 10% a vím že měl skoro 40cisteho, tak podal žádost o stridavou peci. Měla jsem nespočet důkazů o tom,že je to jen kvůli penězům, zprávy, maily, jak mi nic nedá a že raději podá žádost o stridavku. Měla jsem i advokáta. Na ospodu udělal strašnou scénu a urážel mě sprostě. A víte co? Ospod na jeho straně, soudkyni nic nezajímalo, protože otec má zájem. A na vse mela argument. Opravdu na cokoli, co jsem řekla. A stridavou peci samozřejmě vyhrál. Takže bych byla opatrná. Nehledě na to ze pokud ses odstěhovala ty, tak bys měla mít písemný souhlas otce že s tím souhlasí. Jinak může taky rict,ze s tím nesouhlasí a ty už budeš ta špatná.
Jinak mi bylo řečeno u soudu, že stridavka velmi dobře funguje i na větší dálku a ze to není žádný problém. Hnus tohle.

miryp
22. lis 2023

@anonymmm88 asi to blbě vyznělo - já neříkám, že by od soudu se střídavkou neodešel, ale že z jeho strany ten zájem nebude takový, když doposud raději cestoval.
Jinak já proti střídavce vůbec nic nemám, ba naopak. Dodnes jsem nepochopila ženy, které proti ní brojí, když k tomu nemají žádný relevantní důvod. Vidím to v práci, jak řada žen má pocit, že když dítě porodily, tak je považují "za svůj majetek" a budou se bít do poslední chvíle za to, aby dítě nebylo s otcem, a bohužel mnohdy i za cenu toho, že dítěti způsobí trauma na celý život.
Ale neber to tak, že bych mluvila o tobě či autorce, je to jen konstatování toho, co jsem zažila na vlastní kůži jako dítě, co jsem viděla v rámci praxe na OSPODU a co vídám v práci...

hankapiiisek
22. lis 2023

Mě tedy přijde zvláštní že zakladatelka má 2 roky známost ale rok a půl nežije u manžela.

lichozroutsudy
22. lis 2023

@hankapiiisek Co je na tom zvlastniho? Naprosto bezna vec, ze i partneri po rozchu spolu jeste nejaky cas sdili domacnost, pritom uz mohou mit jine partnery. A pokud je treba byt obou, tak je to i logicke, dokud se nevyresi vse kolem. Stehovani a organizace noveho zivota trva.

hankapiiisek
22. lis 2023

@lichozroutsudy aha a její přítel šel k ní? K jejím rodičům. To sem ještě neslyšela.

miryp
22. lis 2023

@hankapiiisek chápu, na co narážíš - před 1,5 rokem odešla od ex, až poté si našla partnera, ale současně tvrdí, že těhotná je po 2 letech známosti. Nesedí to časově... Tak třeba měla milenecký vztah, který mohl za rozpad původního vztahu a nechtěla to zde vypisovat, tomu by odpovídalo i to, jak ex reaguje na současné návrhy předávání dcery...

hankapiiisek
22. lis 2023

@miryp tak sem to myslela i to stěhování tak daleko k rodičům.

andelka
22. lis 2023

@hankapiiisek všechno je možné. Taky jsem měla nového partnera v době,kdy jsem ještě bydlela s ex ( všechno se bohužel táhlo, on o tom věděl , důvody rozvodu byly jiné), a on se potom přestěhoval za mnou.

hankapiiisek
22. lis 2023

@andelka ano všechno je možné i že přijde kouzelník. Ne sranda to je věc zakladatelky .

andelka
22. lis 2023

@hankapiiisek jo, to je. Ale nevím proč se tady hned řeší důvody, a milenec a jestli je to brzo apod. My jsme s nimi nežily že jo.

anonymmm88
22. lis 2023

@andelka přesně. U nás se teda nikdo nezabýval tím proc jsme se rozvedli. Takže to je asi mimo.

hankapiiisek
22. lis 2023

@andelka já neřeším co je brzo, jen říkám že pokud má partnera dva roky a s mužem není rok a půl tak to nejspíš měla milence dřív a buď se chlap vzdal práce a všeho a jel sní k jejím rodičům nebo pochází on odsud a jezdila tam ona. To by pak vysvětlovalo proč ex dělá potíže.

miryp
22. lis 2023

@andelka
@anonymmm88
Hanku prostě zaujalo, že údaje poskytnuté autorkou nesedí - tj. nemůže být těhotná po dvou letech s někým, koho zná méně než 1,5 roku. A já pouze uvedla možné vysvětlení. Dá se předpokládat, že když někdo vyhodí veřejnou diskuzi a uvede skutečnosti, které nedávají smysl, že se toho někdo chytí...
Jinak je mi to fakt úplně šumák. To, jak bych řešila tuto situaci, už jsem autorce sdělila...

sorboni30
22. lis 2023

@nikolite kdyby otec zažádal na soudu o střídavou péči, uspěje.. dneska soudy totiž jsou střídavé péči nakloněný a v tomto případě by to bylo asi vhodnější. Týden by dítě bylo u matky, týden u otce. Dopravu by řešili domluvou. Ale zas dvě školky či školy později.. to je pro dítě náročné. Ano je to pravda.. otec nemůže za to, že se matka odstěhovala 300km daleko. Ale stává se i, že se odstěhují i do ciziny. Pak je to horší a o to víc smutnější, že dítě nemůže být s oběma rodiči stejně.

andelka
22. lis 2023

@miryp jo, radši si to měla upravit,aby se toho nemohl nikdo chytnout, a aby to nevypadalo blbě.
Holky, vždyť je to jedno. Řešit pár měsíců.
S manželem jsme skoro 10 let. S ex jsme se rozestehovali před 8,5 lety. Bydleli jsme spolu ještě půl roku po rozvodu ( který se taky vlekl). Jo, teorie a reálný život jsou zcela odlišné věci.

hankapiiisek
22. lis 2023

@andelka je to jedno, jen to blbě působí. Hlavní aby dítě bylo v pořádku a spokojené.

andelka
22. lis 2023

@hankapiiisek no, snad tatínek vychladne a půjde se rozumně domluvit.

hankapiiisek
22. lis 2023

@andelka ono je to těžké, odvezla dítě 300km daleko a on asi taky pořád nechce trávit čas v domě jejich rodičů když tam žije s partnerem. To se nedivím .

andelka
22. lis 2023

@hankapiiisek já to taky chápu. Já jsem od rozchodu do domu ex rodičů nevlezla, ani on je mně ani já k němu. Přesto nám střídavka funguje. Ale nebydlíme daleko. Nějak se snad dohodnou. Ideální to není. Ale jde o dítě.