Střídavá péče. Dosáhne jí otec? Je Slovák

markiiii
5. pro 2011

Dobrý den,

mám na Vás dotez sice miminko teprve čekám, ale otec dítěte už tedka vyhrožuje střídavou péči u nenarozeneho dítěte už to mi teda přijde velice nesmyslné, ale i tak bych se Vás ráda zeptala zda si myslíte že je možné aby dosáhl střídavé péče?...Já budu chtít miminko vyhradně do své páče ten člověk se o to dítě vubec nezájíma jen vyhrožuje nic víc navíc je to Slovák a přijde mi strašně nemyslené že by dítě chodilo tyden do školy/školky na Slovensku a tyden v Čechách...a to nemluvím ano o tom novorozeni nebo batoleti však to by pro to dítě mohlo být strašně stresujíci?...Bydlí ode mě 250km....Já vím že je to spíše nerealné ale i tak se otáčím na Vás a ráda bych si vyslechla naše nazory co si o tom myslíte? Předem Vám děkuji za odpověd Markéta

magdaas
5. pro 2011

jedna rada..nestykej se s nim,nekontaktuj ho,nevyhledavej.jestlize o takoveho jiz nemas zajem. pokud bydli onech 250km daleko jen tezko se dozvi,kdy se dite narodi a jak jsi na tom momentalne ty..

jop
5. pro 2011

@markiiii střídavou péči by žádný soud nepřiklepl u kojence. U staršího batolete možná ano, ale to by k tomu musely být podmínky (otec žije blízko atd.). Ale pokud s otcem nežiješ, těžko se mu bude prosazovat střídavá péče i u toho batolete, protože dítě si na něho nemá šanci zvyknout. Bohužel otcové takto vyhrožují často, ale neboj, pokud by mělo dojít na věc, tak péče o malé dítě na 99% nebude schopen a ani se mu do toho nebude chtít. Dělá to jenom proto, aby tě naštval.

markiiii
autor
5. pro 2011

jj to si taky myslim, on moc dobže ví že dítě které čekam už tedka moc miluji a vi ze je to velice citliva stranka a podle mě to děla jen proto abych ho neuvedla do RL a on byl osvobozen od veškerých alimentu a placení, ale já jsme zastance toho že kdo si co nadrobí to si také sní a zadarmo mu to určitě nedám já budu ta která bude mít starosti které skončí ten volný život (samozdrejme se na to teším 🙂....a už jak jsme e rozešli tak mi říkal že ho nemam udavat co RL ze radši umře než by měl platit a nutila mě k tomu i cela jeho rodina!! No strašný psychický napor bylo to hrozné. Navíc jeho neustale měnící se nazory nerada na to vzpomínam ač je to dost čerstvé chci být hlavně v pohodě.

jop
5. pro 2011

@markiiii jj, tak to je jasné, asi opravdu nechce být v RL a platit alimenty ☹ Ale já s tebou souhlasím, je to i jeho dítě, tak ať platí. Ale zase musíš počítat s tím, že by možná v budoucnu o dítě mohl projevit zájem a domáhat se kontaktu s ním. Je to sice nepravděpodobné, ale stát se to může, tak abys na to byla psychicky připravená.

markiiii
autor
5. pro 2011

ano to je mi jasné a nic bych proti tomu neměla že by si jí bral na víkendy až bude starší to je jasné pokud bude řádně platit a nebude dělat žádné problemy...Tak samozdřejmě mu branit nebudu.... Ale co si budeme nalhavat on nebyl schopný dojíždět zamnou 250km jen na víkendy protože si stěžoval že si neodpočine ani myslím že s malou už by si vubec neodpočinul takže tomu dávam tak 10% šanci že by měl zájem navíc mála podle mého na něj vubec nebude zvyklá takže to nebude tak lehké jak on si myslí. Mě jde prostě jen o to aby mi malou nesvěřili do tá střídavé péče to bych asi opravdu nepřežila nemít jí povětšinu času u sebe já.

jop
5. pro 2011

@markiiii já bych se taky hodně divila, kdyby se o dítě zajímal podle toho, co píšeš. Peníze jsou pro dítě opravdu potřeba, takže se nedej, ať platí. Podle mě udělalas chybu, že sis vybrala takového otce pro své dítě, ale to už teď nenapravíš. Tak ti aspoň přeju, ať ti do budoucna vše vyjde podle tvých představ.

markiiii
autor
5. pro 2011

ano to jsme teda udělala chybu ono ani dítě nebylo planované, ale stalo se stalo to maličké za to nemuže. Děkukuji moc 🙂

sayast
6. pro 2011

@markiiii ja po tom co mi dela exmanzel, tak uz bych do RL nenapsala, pokud citis problemy uz v tehu, nejste spolu 😔
radsi bych ozelela ty penize, ale mela klid...
a neboj, sanci nema 😉. aspon zatim..

markiiii
autor
6. pro 2011

mno já tedka nějak problemy necítím jen to že nechce být udan do RL já nevím ja jdu automaticky na 4 letou variantu ano v 7600 se to da ale pak s 3 800? myslim že už by to bylo horší mno...Já si myslím že by ho to ani nebavilo sem dojíždět pořád na nějaké soudy na to ho znám moc dobře však ještě je do unora čas ještě si vše promyslim 🙂

meandra
7. pro 2011

@markiiii Mysllím, že můžeš být v klidu. Střídavá péče u miminka je blbost. A pak u staršího dítěte, jak by to chtěl ten pán praktikovat 😕 . Střídat Čechy se Slovenskem ???? Jazyk by se to dítě učilo jaký ? Na Slovensku by ho týden známkovali ze slovenštiny a tady týden z češtiny ?. Určitě takováto střídavá péče nemůže projít. Chce tě jen vyděsit, věřím, že ani on sám to nemyslí vážně.

markiiii
autor
7. pro 2011

Asi tak nějak si to představuje no týden bude dítě mluvit Česky tyden Slovensky aby se s toho zbláznilo on bohužel nemá očividně vůbec rozum...Spíše si také myslím že to opravdu píše jen abych ho neudala do RL, ale mě nezastraší. Bohužel si myslím že je na tolik neinteligentní a zažádá o to už jen s principu mi dělat zle a mu jde hlavně o to že nechce dávat ty peníze mě!..On není normalní musí mít nějaké potíže s hlavou protože člověka jako je on ve střídání nazoru opravdu neznám, ale oni to mají bohužel v rodině, vím že hodně žen mi třeba napíše abych ho do RL neuváděla ale já nejsme milionářka bydlet budu i s malou u rodičů musím jít na 4 letou varianu a s 3800 se podle mého moc vyžít nedé. 😕

leonaxyt
9. pro 2011

@markiiii Tak já do toho samozřejmě nevidim, vidim jen to, co tu píšeš, a to mi samo o sobě moc nedává logiku, promiň.. Nechci, aby to vyznělo nějak drsně, umim si moc dobře představit, jak Ti je, ale je třeba domejšlet důsledky - každá bytost má práva i povinnosti, Ty chceš po něm, aby jen plnil povinnosti (platil na dítě), ale práva (vídat se s nim) mu chceš upírat. To prostě nejde. Takže buď se rozhodneš, že ho neuvedeš do rodnýho listu, přijdeš o alimenty, ale budeš v klidu, že je dítě Tvoje a nemusíš se o něj "dělit" - anebo ho tam uvedeš, on bude platit, ale budeš žít ve strachu co ho napadne, a kdy se pokusí Ti dítě sebrat. Ono můžeš spoléhat na to, že on žije na Slovensku a žádnej soud mu střídavou péči nepřiklepne - ale jak sama řikáš, nikdy nemůžeš vědět, co ho napadne (může se třeba postěhovat blíž, z jakýhokoliv důvodu), může zažádat o střídavou péči, může si zažádat i o výhradní péči. A stejně tak nikdy nevíš, na jakýho soudce natrefíš a co by Tě čekalo. Prostě jestli ho jednou uvedeš jako otce, tak musíš počítat s variantou, že bude mít veškerý otcovský práva a kdykoliv se o ně může přihlásit.

jop
9. pro 2011

souhlasím s @leonaxyt v tom, to riziko, že se otec o dítě bude hlásit nemůžeš nevidět. Lidé se mění, třeba nebude mít zájem o dítě 5 let a pak se situace obrátí, přestěhuje se do vašeho okolí atd... Možné je všechno. Na druhé straně vím, že peníze jsou potřeba. Já osobně bych se rozhodovala podle svojí finanční situace. Pokud máš jenom mateřskou a není pro tebe reálné si přivydělávat nebo dát dítě na hlídání babičce a jít do práce, tak bych ho do RL asi uvedla. Bohužel bez jídla, oblečení, střechy nad hlavou se žít nedá.

leonaxyt
10. pro 2011

@jop Tak @markiiii psala, že bydlet bude u rodičů.. Samozřejmě nevim, jaký mají vztahy a jak to tam (ne)funguje, já vim za sebe jedno - pokud je budoucí tatínek takovej s prominutím pitomec, kterýmu nemůže věřit, neví co ho napadne, a už teď ví, že by o dítě stál jenom natruc, tzn. nebyl by to prostě tatínek, jak má bejt, dítě ho nezajímá - tak bych radši po dobu mateřský byla o chlebu a vodě, našla si brigádu po nocích, než bych kvůli pár korunám riskovala, že mně a mýmu dítěti připraví peklo na zemi. A vědomí, že mi moje dítě může někdo sebrat, že se může stát, že s nim nebudu moct bejt, to peklo je - aspoň já si nic horšího představit neumim. Střídavá péče je super věc - ale jen v případě, že o to dítě opravdu oba dva stojí, milujou ho, a všechno co dělají, dělají z lásky k dítěti. A jsou schopný se domluvit, což tady asi moc v úvahu nepřipadá.
Samozřejmě nikomu nechci podsouvat svuj názor, jen je třeba takový věci prostě fakt domejšlet..

jop
10. pro 2011

@leonaxyt jj, já s tebou souhlasím. Ale víš jak je to s bydlením u rodičů - většinou to po pár letech bývá dost konfliktní no a když bydlíš v blbém regionu a nemáš třeba perspektivní vzdělání, tak to vědomí, že po mateřské najdeš možná (a to budeš ještě ráda) práci za min. mzdu, tj. že se s děckem od rodičů nikdy nehneš, tak je aspoň pro mě pekelná představa. Pracovat brigády po nocích se taky lehko řekne, ale po nocích ti babička hlídat nebude, zvlášť když se kojenec budí 3x za noc a babička vstává v 6 ráno do práce. Ty 3000,- Kc plus minus se muzou dost hodit. Chce to prostě promyslet s ohledem na konkrétní okolnosti... taky jestli chlap je flákač a nepracuje nebo má málo peněz, tak od něho nemůže žádný velký přínos čekat, to je jasné...

leonaxyt
10. pro 2011

@jop Tak samozřejmě jsou to taky argumenty a máš pravdu - já si třeba taky neumim představit bydlet u rodičů, v mým případě by to nešlo, to je pro mě už schůdnější nějakej domov pro matky s dětmi, bohužel 😒 . "Ale" - nikde neni psáno, že to bude napořád, nikde neni psáno, že si časem pak někoho nenajdeš (jako obecně řečeno, né Ty 😝 ) - což s velkou pravděpodobností jo. A zas je to pak o něčem jiným.
Ale přes to všechno pro mě neni nejpekelnější představa, že se od rodičů nikdy nehnu, protože pořád je tam ten dovětek "s děckem" - pro mě by to milionkrát horší bylo kdekoliv a jakkoliv "bez děcka"..
Jak to píšu, tak to asi vyznívá tak, že si myslim, že se dá žít bez peněz - proboha nemyslim si to! Je to hroznej život, na dluh, prosit se pořád někde o něco.. Ale s největší pravděpodobností to člověk "nějak" přežije - zatimco žít bez svýho dítěte, to já bych nepřežila..

Ale tak, rozvinuly jsme tu debatu a třeba se případ @markiiii vyvine nakonec úplně jinak... 🙂

markiiii
autor
10. pro 2011

Ahoj holky 🙂 pardon delsi dobu jsme tady nebyla 🙂...mno tak problém s tím že bych měla bydlet u našich není s našima mám skvěli vztah sami mi nabídli at tady i s malou zůstanu že mě neposlou někde do azilového domu budu tady mít s malou svuj pokoj a oni budou podle všeho milující babička a dědeček takže vím že na ně se mohu spolehnout samozdřejmě že to není navždy to by nešlo.. Tak nějak počítám s tím že bych si nartnera našla za nějakou dobu ale tedka bude pro mě problém zase začím mužum věřit myslím že jednu velkou podpásovku už jsme dostala a nechci aby se to opakovalo..Abych pravdu řekla tak mi i dost mužu píše že by jim to nevadilo, ale nemám tedka ani pomyšlení na nějaký vztah v první řadě pro mě bude prioritní mé dítko nic víc.A co se týče toho uvedení do RL když si to tak čtu tak fakt nevím co mám dělat ☹ Moje maminka by pro mě měla brigadu určitě ale to asi stejně nepujde dříve než až budou malé tak 2 roky oba rodiče mám plně pracující takže i kdyby mi malou rádi hlídali tak by to nešlo jen tak hladce. A opravdu kdybych mohla aspon na tu 3 letou variantu 7600kc po dobu 3 let to by bylo supr to bych ho neuváděla jelikož bych finančně nějak vychazela ale jak mám vychazet s 3800? to je težké... Musím si to ještě vše nechat promyslet ale i přes to si myslím že on o dítě stratí zájem protože jak už jsme napsala nebyl schopný zamnou jezdit na víkendy že benzín stojí hodně peněz, že si ani neodpočine přes víkend takže já si myslím že nebude schopný ani jezdím za malou...Znám ho on dokáže jen vyhrožovat a slibovat ale skutek utek holky on co jsme se rozešli tak 4x změnila nazor jednou mi napsal že bude na malou platit a bude jí chtít vydat, pak mi napsal že teda na malou bude platit ale vidět ji v životě nechce, pak napsal že radši slušně napsano UMŘE než aby na malou platil a nakonec mi napsal o té střídavé péči tak mi řeknete jestli je ten člověk normální?...jÁ FAKT NEVM co mám dělat je to strašně těžká situace...a rozhodování už s toho i s něho mám noční mury no hruza 😖