Tchyně a soud. Má na vnuky nějaká práva?

22. čer 2021

Prosím vás, mám dotaz ohledně rozvodu a soudu o děti, ale ne s manželem, ale svoji tchýní :/
Rozvádíme se, tchýně viní stále mě, ale bylo to manželovo selhání. Ale, k věci... S manželem jsme se domluvili na střídavé péči, tam je komunikace úplně v pohodě a vyšli jsme si vždy vstříc.
AAAAALE tchýně se do všeho angažuje a chce vídat děti snad každý den. Říkala jsem, že to není možný k vůli tomu že ona i já bydlíme prostě jinde, ona na vesnici já ve městě. Nemám nic proti aby je vídala, ale s rozumem :/ už mi přijde že mi vyhrožuje a jestli nebude tak jak ona řekne, že to požene k soudu. Už uvažuji nad právníkem.....s ní se nedá absolutně domluvit. Prosím vás, jaké má na vnuky ona práva? Děsím se toho, že nevím jak bych to dělala ohledně času i starání se o kluki když by soud řekl, že má na ně nárok, jak ona si určí.. Prosím vás, poraďte, nebo řekněte prosím, co mám dělat..

marimanta
23. čer 2021

Jenže problém je, že záleží na soudci. Pohybuji se v takovém prostředí, odkud znám hromady a hromady příběhů od opatrovnických soudů (sama mám několik za sebou)... A občas jsou na pohled dvě totožné situace, ale rozhodnutí soudu odlišná...

zuzangel
23. čer 2021

@marimanta to je taky pravda. Bohužel hold k soudu se chodí pro Rozsudek, ne pro spravedlnost.

koordinatorka_odboje
23. čer 2021

@marimanta no a od kolika let soud prihlizi k nazoru ditete?

marimanta
23. čer 2021

@koordinatorka_odboje soud k němu má přihlížet od chvíle, kdy je dítě schopné vyjadřit svůj názor, zároveň je ale třeba zohlednit váhu takového názoru vzhledem k věku a rozumovym schopnostem. Tedy jsou případy, kdy je zajímal názor i šesti- či sedmiletych (myslím, že takový je poslední nález Ústavního soudu) . Jinde je úzus, že od dvanácti a basta. A někdy i tak řeknou, že tomu nerozumí a oni vědí, co je pro dítě nejlepší.
Kromě toho problém soudů je, že se vše neskutečně táhne. V našem případě je návrh na soudě od března, teď to jeden soud poslal druhému, budou prázdniny... Děs.

marimanta
23. čer 2021

@koordinatorka_odboje Ústavní soud si je vědom, že nezletilému bylo v době rozhodování sedm let, nicméně
krajskému soudu nebyly známy žádné informace, jak vyplývá z vyžádaného soudního
spisu, pro něž by se mohl důvodně domnívat, že by nezletilý nebyl objektivně schopen
svůj názor v řízení sdělit, a to zvláště za situace, kdy svůj názor bez jakýchkoliv problémů
sděluje orgánu sociálně-právní ochrany dětí, přičemž z těchto pohovorů vyplývá, že
nezletilý je schopen samostatně formulovat, při správně a odborně vedeném rozhovoru,
své myšlenky. Ústavní soud již v minulosti opakovaně vyjádřil právní názor, že šestileté
dítě je nepochybně schopno vyjádřit se...

koordinatorka_odboje
23. čer 2021

@marimanta podle me by na vyjadreni ditete mel byt bran zretel. Carodejnice, co se soudem jenom msti snacham, ale o deti pred tim zajem nemely, by mely utrum. Ale kdo jsem ja, ze

marimanta
23. čer 2021

@koordinatorka_odboje měl, mě už bohužel dávno spadly růžové brýle... 😕 Ještě samozřejmě záleží na OSPODu. I tam jsem zažila, že se mnou jednaly (ženy) jako s méněcenným blbem, ale naštěstí i naopak jako s partnerem.
Jednou jsem byla u soudu, kde o nic nešlo - druhá strana se odvolala, ale v tu chvíli prostě nebylo reálné jí vyhovět. Přesto tam zazněly takové šílenosti, že jsem odcházela skoro s pláčem.
Zkrátka v některých případech mám dojem, že zájem dítěte je úplně poslední 😟

1eso1
23. čer 2021

Já musim zaklepat, že u nás k soudu nedošlo. A doufám, že ani nedojde... Jen jsem si tak říkala, kdyby se opravdu soudili o děti jednou za 14 dní, že mají právo, to ostatní babičky a dědové by mohli taky? Takže bych svoje děti vlastně neměla žádný víkend? To už by bylo vážně sci-fi