Výhradní péče o děti po rozchodu: Jak se rozhodnout?
Zdravím, mám velký problém, řeknu to ve zkratce. S partnerem se rozcházíme. On chce děti do výhradní péče ( je v plném invalidním důchodu už do začátku našeho vztahu). Já pracuji od půl roku děti (3 a 4 roky). Mezitím co jsem v práci se stará. A stará se dobře. Chtěla jsem mu navrhnout střídavou péči ve stylu, že děti zůstanou kde jsou a jen my se u nich budeme střídat stylem 3 dny JÁ, 4 dny ON a naopak. Nesouhlasí z ničím co navrhnu. Prostě si stojí za tím že je chce ro péče. Jelikož mám nepravidelnou pracovní dobu a nikoho kdo by mi děti hlídal v době práce (on má v místě bydliště celou rodinu, já je mám skoro 300 km od sebe). Už jsem z toho hodně unavená a nevím co dělat. Moje otázka zní: co byste dělali v mé situaci? Bojím se že když děti získá do péče, budu pro ně matka co se jich vzdala, zároveň když je získám já nevím co budu dělat, o práci přijít nemůžu a nemám aktuálně ani žádné bydlení a úspory. Zatím jsem nahlášena tam kde jsme společně žili. je možné teď třeba s výhradní péči souhlasit a až bych se dala do pořádku zažádat znovu a dostat děti do péče? Alespoň střídavé? Děkuji za přečtení a odpověď.
@jancazao vzdala? Takže ta většina otců, co nemá děti v péči, tak se jich vzdala? Chápu, že matky mají v sobě zakódovanou větší míru mateřství, než otcové. Logicky, když si je odnosí, přivedou na svět a ve většině případů jsou s nima na MD a RD. Ale tady ten otec se o děti stará místo matky, zatímco matka převzala roli otce a vydělává. Takže děti jsou na tenhle model zřejmě zvyklé. A matka je přeci může vídat mnohem častěji. Proč jen jednou za 14 dní, proboha? Ani otcové by je neměli vídat takto málo. To záleží jen na zakladatele a partnerovi, jak se domluví, jak často by je vídala.
@ai30 Raději změnit práci ( i za cenu horšího platu )+ třeba brigáda ve dny, kdy bude dítě s otcem, než ho vidět jednou za 14 dní na víkend. To je pro mě fakt noční můra.
@michaela666 mě by třeba zajímalo jak to u nich fungovalo - nemám představu. Výhradní péče, co když děti budou nemocné a on bude muset taky k dr. se sebou ... představují si nějakého nemocného chlapa. Ale pořád mi nedává smysl tem plný invalidní důchod- a jeho egoisticke trvání na vyhradni péči. To jako zvládne, tak proč má ten důchod?
@kolibricek36 Mě taky. Pokud má invalidní důchod, tak k tomu určitě přihlédne i soud. Už vidím jak tatínek ve špatném zdravotním stavu zvládne dlouhodobě péči o 3 a 4 leté dítě. Navíc jak to ty děti budou snášet , že maminka odešla. Mám doma 3 leťačku, pokaždé když odcházím je velké loučení a večer na mě čeká. A teď vysvětluj těm prckům, že maminka přijde až za 14 dní.
Vidím to spíš jako naschvál matce.
@michaela666 Je super, ze tvoje deti muzou jist vzduch a satit se z lopuchu, ale ostatni deti musi i nekdo zivit. Pokud je rodina zavisla na jednom platu a invalidnim duchodu a ted po rozchodu z toho musi zivit krome deti dve domacnosti, neni nejdulezitejsi za kazdou cenu vyhrat nad byvalym, ale udelat to, co bude v te situaci a do budoucna nejlepsi pro deti. Delate obrovske drama ze situace, ktera je naprosto bezna, jenom kdyz se prohodi matka a otec, tak je z toho najednou tragedie.
@ai30 Spíš je super jak si otec mého dítěte uvědomuje, že dcera potřebuje oba rodiče stejně. Nepravidelná pracovní doba té střídačce dost dobře nahrává, ale tady si asi otec uvědomuje, že bude potřebovat alimenty od ženy, aby mohl fungovat, takže chce děti do výhradní péče. Když se s ním už teď nedá domluvit na kompromisu, už vidím jak se bude domlouvat, kdy si ona bude brát děti nad rámec rozsudku.
Pokud by s tím neměla autorka problém, tak nikdo neřeší, že se prohodili v tom, kdo bude mít děti v péči. Jenže ona sama s tím problém má a já se jí nedivím.
@ai30 kde je psáno že si nemůže přivydělat? Znám od dětství kluka na vozíku - no tenkrát chodil sem tam o berlich, teď už asi ne. Občas vypomahal v knihovně, teď už nevím, protože bydlím přes 10 let jinde.
Bude to znít fakt hnusně, ale proč by měla zakladatelka být znevýhodněna ve styku a dětmi jen protože si vybrala jako jejich otce invalidního důchodce? Myslím, do teď jako rodina fungovali. Ona živila rodinu, on se staral. Teď nastala situace, kdy jdou od sebe a ona má nechat děti v péči jen tatínkovi a na úkor vztahu s dětmi táhnout na hrbu všechno? K nové situaci se musí postavit oba. Ne, že ona si sbalí švestky, vezme si děti občas na víkend a ještě to celé bude financovat, jen protože on je invalidní důchodce.
@kolibricek36 Neni to psano nikde, protoze nevime, z jakeho duvodu ten duchod ma.
@michaela666 Tady nejde o zadne znevyhodneni ve styku, ale v podstate o pokracovani toho, co doted fungovalo ve vztahu. Zakladatelka sama pise, ze nevi, co by si pocala, kdyby dela dostala do pece ona. A navrhuje otci reseni, ktere je pravdepodobne pro nej zcela nerealisticke financne. Ona pise, ze se boji, ze si deti budou myslet, ze se jich 'vzdala' a vy ji absurdne tlacite do toho, ze je to pravda a ze prece matka nemuze to a matka nemuze tamto. Pro deti by ale bylo nejlepsi, kdyby mely zajistenou i peci i finance. Kdyby byly ty role prohozene, neradily byste otci, at si snizi uvazek a utrhne si co nejvetsi cast pece. Tlacily byste do nej, ze prece musi rodinu zajistit.
Je to blba situace, ale i matka do deti sla s tim, ze je partner v plnem invalidnim a ona zaujme roli zivitele rodiny. Je blby se ted na tu roli vykaslat a nechat deti na holickach.
@ai30 Do teď to fungovalo tak, že matka přišla z práce a byla s dětma. Najednou bude doma sama bez možnosti s dětma být, protože otec může trvat na tom, že výhradní péči má on a hotovo.
Už teď nehledá žádný kompromis, takže předpokládám s tou horší variantou. Až si autorka najde přítele, bude otec vstřícný nebo jí to bude dávat sežrat přes styk s dětma?
Může klidně trvat na společné péči s tím, že si stanoví počet dní v měsíci, kdy bude mít děti a pak to každý měsíc dopředu budou řešit podle jejich směn. Je to jen na dohodě, u které budou právníci. Protože na model " s maminkou pouze o víkendu" jsou děti 3 a 4 roky fakt malé.
A ano, to stejné bych napsala i kdyby tady vystupoval otec. Dítě má dva rodiče a oba se mají na péči podílet stejným dílem. Teda když vyloučíme násilníky, alkoholiky, atd, protože v tom případě by si ten dotyčný měl prvně najít odbornou pomoc pro sebe a pak až se starat o dítě.
U nás zatím ještě před českými soudy platí, že otec bez závažných okolností nedostává děti do výhradní péče, tady bych se toho nebála, proč by je měl dostat do výhradní péče??? Děti mají i matku a ta se stará - výdělkem a péčí po práci, tak proč byste neměli mít střídavou péči??? Proč se tak bojíte jeho a toho, co chce on??? Pro soudce to nebude mantrou, to, co si on přeje, důležité jsou děti a proč by od nich soud odstříhával vlastní matku???? Obraťte se jen co nejdřív na dobrého právníka - radím z vlastní zkušenosti a bude to dobré, nebojte se, držím pěsti❤️
@michaela666 No ale ty zapominas na to, ze v silnejsi pozici je tady mama. On ma velice omezenou moznost ji to 'davat sezrat', protoze kdyz ona pujde do boje s tim, ze se je schopna postarat, on muze ostrouhat uplne. On na ni bude pravdepodobne i dal financne zavisly (tady hadam, protoze toho vime malo), coz mu znacne pristihne kridla co se tyce pomsty a sezrani. Ale uprimne, mne je to docela fuk, autorka se stejne neozyva 🤷♀️
@ai30 proč by byl finančně závislý na ní?
Někdo má minimální plat a taky musí vyžit.
Já myslím že si panáček představuje, že když bude mít děti u sebe a ona mu bude na vše platit, a on si bude bezstarostně žít.
@kolibricek36 protože starat se o děti plně je bezstarostný lážo plážo život? Máš pocit, že ženská, která zůstane sama s dětmi má bezstarostný život? Protože má pár tisíc alimentů (on by taky nedostal desetitisíce)? Líbil se mi tenhle dvojí metr🤦🏻♀️
@drep já jsem myslela jinak než to vidíš ty. Že by se nemusel stěhovat... že by nemusel za dětmi jezdit....
@drep a zakladatelku tedy lituju, protože ji v případě ze budou deti u ní moc na alimentech nezaplatí. Tedy skoro nic. Když má jen důchod.
Takže ta varianta že děti budou tam kde jsou a oni by se třídami, mi přijde logická.
@kolibricek36 Brala jsem to úplně stejně, protože ona přišla s variantou, že děti zůstanou doma a střídat se budou dospělý.
@kolibricek36 ale to by neměli ani jeden na utáhnutí dvou domácností, každý svojí + polovinu té, kde bydlí děti.
@martiina_k jo zenská by byla na to hůř, protože chlap si může jít k matince když bydlí v témže městě
Achjo, pěkně se nám ten feminismus vymkl kontrole... Když napíše @22hanah, že je dobře, že za běžných situacích naštěstí nejdou děti do péče otci, tak je něco ve společnosti sakra špatně! Chlap funguje pouze jako dárce genetického materiálu a do konce svého života jako peněženka bývalce/dětem, ale běda mu, kdyby se chtěl o své potomstvo starat i jinak než přes alíky. Jasně, chlap, byť na ID, co se evidentně umí o děcka postarat, co si to jen dovoluje chtít je mít nadále v péči, když má navíc zázemí, narozdíl od zakladatelky, a jak je vyčůraný skrze alíky od bývalky, jak píše něco v tom smyslu kolibricek36. Dvojí metr jak prase. Takže ženskejm se ve velkým doporučuje zdrbnout chlapa na co největších alíkách, ale obráceně to nefunguje? Chce se mi 🤮ze ženské mentality. 😪
PS: zakladatelka se stejně neozve...

@1janinka1 jestli se ozve nebo ne, to mi je jedno, samozřejmě, že se chlap dokáže postarat, ale dokáže to za třeba x měsíců? určitě zdravý není, když má plný důchod. v dnešní době se nedávaj důchody jen tak za úsměv - sama mám postíženého bráchu - a věz, že má 2 stupen a to je úplně mimo - nepostará se ani sám o sebe. Zakladetelce jde o děti - aby se jim nebral domov, podle mého. chlap tam má své příbuzné může jít bydlet k nim - tady podle jijího návrhu vychází hůře zakladatekla nemyslíš - kdyby jí šlo o pomstu, tak bude bojovat o výhradní péči pro sebe.
@kolibricek36 Tak pokud se zvládá postarat nyní. Zakladatelka se už neozvala, takže nevíme o jaký hendikep se jedná. Ale já vycházím z jejího sdělení, kde jsem se nedočetla, že by nebyl schopen péče, ale řeší, aby před okolím nebyla za krkavčí matku. Protože je prostě bohužel obvyklé, že ženy mají děti v péči, a pokud se najde výjimka, tak to je proto, že matka ke mrtvá, anebo je to nějaká zkrachovalá existence.

@jancazao Proc jednou za 14 dni? A fakt, ze jeden rodic pecuje prednostne neznamena, ze se jich druhy rodic vzdal. Fakt neni duvod, aby nemeli krasny vztah, i kdyz nebudou porad spolu. Kdyz to funguje u otcu, proc by to nefungovalo u matek.