Výpočet výživného, kolik bychom mohly žádat?

ivulenkaaa
19. bře 2016

Dobrý den, řešíme se sestrou zapeklitou situaci. Máma se po letech rozvádí s tátou, protože má už 4 roky milenku. Je to děs a hrůza. My jsme se sestrou dospělé, ale obě studujeme VŠ. O výživné bychom si měly žádat my. Táta vydělává 100 tis. měsíčně (milenka taky není nejlevnější, jak jsme pochopily), máma 20 tis. Nemáte představu, kolik bychom mohli žádat? Já budu studovat ještě rok, sestra 4. Táta je zaměstnanec cizí firmy, nikoli OSVČ. Co vím, tak peníze lehce odlévá. Máma se do toho plést nebude, protože má nervy na dranc. On je totiž jakoby uražený, že ona se chce už konečně rozvést. My ho se sestrou taky nechceme až tak naštvat nějakými šílenými požadavky. Na druhou stanu ale vím, že sponzoruje milenku i její děti, má velmi finančně náročné koníčky (letadlo a golf). Je to těžké. Přemýšlela jsem i o tom, jestli by na nějakou měsíční apanáž neměla nárok i máma - bude se muset odstěhovat, dům je táty po rodičích. Říkám si, jestli to vůbec ta naše rozpadající se rodina zvládne.

lv
19. bře 2016

no složité..pokud si nevyděláváte (předpokládám, že jo), měl by hradit polovinu nákladů na bydlení, stravu, studium (druhou polovinu matka). Pokud vám něco přispívají rodiče, tak půlku..a neměla by vám klesnout moc životní úroveň..ale asi spíš nějaká rozumná domluva s otcem, kolik potřebujete atd.

koordinatorka_odboje
19. bře 2016

Domluvte se s nim po dobrem. Jestli penize lehce odleva, mohl by se zabejcit a at to nezustane na vasi mamce vam pomahat, takovych pripadu je, ze chlap nema rozum

andelka
19. bře 2016

Půl napůl určitě se potřeby dětí (ač dospělých) nehradí, při tak rozdílných příjmech.
Vzhledem k tomu, že při mnohem nižších příjmech otce se pro batole platí 3-4 tisíce, tak pro studujícího (pokud si holky přivydělávají tak super, ale pořád jsou to nezabezpečené děti, nedostudované, takže rodiče by měli hradit minimálně bydlení, jídlo, a věci spojené se studiem) bych to viděla na mnohem víc. Snažila bych se domluvit po dobrém, ale mít alimenty soudně. dohoda neznamená nic, a jestli má tatík milenku a náročné koníčky, taky by mohla všechno táhnout mamka z podprůměrného platu.
Maminka si může požádat o výživné na sebe, do 3 let po rozvodu. Většinou o to žádají matky malých dětí a otec platí něco i jim do doby než skončí rodičovská dovolená, ale za pokus to stojí.Navíc nezapomeňte na majetkové vyrovnání, v SJM je všechno 50:50.

j.a.n.i
19. bře 2016

@andelka No, ale na to aby měla rozvádějící se manželka nárok po rozvodu na výživné by nemohla být schopna se sama živit a původ této neschopnosti by musel být v manželství... takže ano, u matky malých dětí ten důvod je, u matky plnoletých těžko.

@ivulenkaaa Pokud je těch 100tis. v čistém, tak bych klidně chtěla 10 tis. každá.

andelka
19. bře 2016

@j.a.n.i tak tam záleží trochu i na okolnostech, ale spíš bych se pořádně zamyslela nad majetkovým vyrovnáním. Bohužel ano, dospělý člověk musí být schopen se postarat sám o sebe, i když krachne vztah. Někdy ale jsou ženy bity na tom (i starších dětí), že 20 let se podřizovaly muži, dělaly mu zázemí, nic svého nemají, mají pak nízký důchod..

10tis úplně klidně.