Výše výživného - prosím o názory
Dobrý den, včera jsme měli konečné stání o nezl.děti - svěření do péče a výživné. Žádala jsem děti do své péče (6,7 a 16let) manžel je podnikatel a vlastně velký "chudák" nemá nic.....menší děti jsem dostala do výhradní péče já a na ně vyměřeno výživné 1400+1500 a nejstarší dostal střídavou péči (manžel chtěl všechny děti do své nebo alespoň střídavé péče) a mě bylo vyměřeno výživné 750 a manželovi 1050...já tedy nevím, ale mě prostě ty částky přijdou dost směšné.. Jenom aby jste tedy byly v obraze,odešla jsem já,po dlouhodobém manželově nezájmu o rodinu a děti....věnoval se maximálně hospodám a kamarádům nebo teda práci....já se odstěhovala se všema třema dětma do podnájmu v srpnu, od tý doby jim všechno hradím sama, vybavení do školy, jídlo,vše ve škole, oblečení,...nikdy mi nic nedal, řekl mi,že nás živil dost dlouho,ale děti si pravidelně ob víkend bere k sobě....zpětně od toho srpna mu doměřili výživné jen na malé děti, na nejstaršího ne, že je stejně celý týden na intru...tak já nevím, byla jsem z toho dost zmatená a popravdě mě to zaskočilo.....dík za vaše názory
@berka775 jo holka tak to vítej v klubu, ten můj ex je ještě dokonalejší, zadlužil mne a dceru za víc jak 1mil a trvalý pobyt má na úřadě... podniká a bydlí ve vile s novou paní, dneska se jim právě narodilo miminko... vím kolik vydělává a na dceru mi smrkne 2tis po dohodě. Soudně ji máme ve společné péči, protože chtěl bydlet po rozvodu spolu.... haha :/ asi bych se poradila s právníkem a případně odvolala.... tohle je fakt nám mámám výsměch ☹
ahojky taky sek vám přidám,od manžela jsem odešla začátkem prosince,našla si podnájem,děti nastoupily do nové školy,školky,od té doby mi nedal na děti ani korunu,koncem měsíce máme stání,bohužel pro mě je teď hlášený na ÚP,teď zrovna přemýšlím že mi s papírama k předvolání nepřišel žádný papír ohledně výši mého příjmu,je v tom zapletena i policie,je trestně stíhaný,může to nějak souviset?Jakou má šanci že dostane děti?A to nemluvím o jeho naschválech a vyhrožování ☹
@berka775
při stanovení výše výživného soudy většinou vycházejí z příjmu plátce a počtu všech jeho dětí. Orientačně jsou to tyhle procenta z příjmu:
věk dítěte výživné
0 - 5 let 11 - 15 %
6 - 9 let 13 - 17 %
10 - 14 let 15 - 19 %
15 - 17 let 16 - 22 %
18 a více let 19 - 25 %
@thesun no jo v klubu, o tom kolik nadělal kde dluhů ani nemluvím, to nás čeká teď, u rozvodu....
@kopacka01 mě můj příjem vyplňoval zaměstnavatel, já osobně taky nic k soudu nedávala....
@petrajurinova - no jasně, ty procenta znám, jenže on podnikatel, tudíž v přiznání nula,nula nic...nahlásí si,že má asi 15tis a hotovo...
Zrovna dneska mi volala kamarádka z Prahy. Tak jsem hledala, a našla, kam její "zkušenost " napsat. Žili spolu na "psí knížku", mají syna, jsou mu dva roky. Ten její ji dával poměrně slušné peníze, přičemž ještě nakupoval, ale nakonec se rozešli, v podstatě ve zlém. Ona jej ovšem nikde na úřadech neudávala, tudíž brala veškeré příspěvky, jako samoživitelka. Dohodli se i na výživném, takže asi tak, nestačilo jí, že dostávala 2100, na jedno dítě, které je malé a co bylo dohodnuté, nevím kde, a z jakého důvodu, ale chtěla to soudně. Jenže na to bohužel doplatila. Soud zohlednil jeho současnou situaci, kdy už je rok bez zaměstnání, tudíž soud určil alimenty asi 700 a ještě jí hrozí, že zaplatí zpátky veškeré sociální dávky od státu s pokutou, díky všímavým sousedům
Ahojky měla bych dotaz,manžel mi dal výživný,a teď mi píše aby děti měly příště nové boty a tak,a že chce od všechno účtenky.Je lepší mu je ukázat nebo ne?
@kopacka01 pokud ti to proplatí (aspoň z části) mimo hodnotu výživného, tak mu je ukaž. Pokud chce jenom kontrolovat kolik za děti zaplatíš, ať si trhne nohou, na to prostě právo nemá.
@petrajurinova to je právě to co nevím ale myslím si že to chce vidět jen kvůli tomu aby vědět kolik jsem schopná za určitý věci zaplatit
Ahoj, můj býval nikdy našeho syna nefinancoval, vše šlo vždy z mých peněz. Snažím se s ním po rozchodu domluvit na částce pro syna alespoň do budoucna. Na dceru (6 let) z prvního manželství platí 3000 Kč + mimořádné výdaje. Sám navrhl max částku 1500 Kč pro našeho syna (8 měsíců) a ještě se mu to zdá moc. Podotýkám, že vydělává 30 tis. Kč hrubého. Můžeme u soudu projít takový rapidní finanční rozdíl u dětí?
@jancaand nemělo by. Z tohoto platu ne.
Podle kalkulačky by při čisté mzdě 25000 měl na 6leté dítě platit 3500 a na roční 3000. Plus do dvou let věku máš nárok na výživné na sebe. Takže na dohodu bych nepřistupovala a dala návrh na 3000 na dítě a 2000 na tebe. Malé dítě stojí taky dost, plenky, jídlo, očkování, oblečení, boty které má na chvilku protože rychle roste, plus ty pečuješ celodenně. Vždycky se bere v potaz příjem obou rodičů a taky podíl na péči.

@berka775 ahoj bohužel je to klasický případ z našich luk a hájů... :( zkusit doložit důkazy, že žije na vyšší úrovni než ukazuje možná, nevim ☹ ale každopádně držim palce ....