Zařídím si trvalý pobyt u přítele. Zvednou mu alimenty?

katerina20
8. čer 2015

Ahoj resime s přítelem můj trvalý pobyt u něj ...Nejsme si ale jisti zda když do rodinného rozpočtu přibyde muj plat tak zda se mu nezvedne výživné na dceru. .Má někdo zkušenosti ? Předem děkuji 🙂

jamia
9. čer 2015

@katerina20 Mám za to, že to byste se museli vzít.

bubbi
9. čer 2015

@jamia dnes už se to posuzuje jinak. Uplně stačí, že jsou ve společné domácnosti, manželé být nemusí, takže
@katerina20 je možné, že by vaše sestěhování mohlo mít na tohle vliv.

paajus
9. čer 2015

@bubbi má pravdu, dnes už manželství netřeba. Na druhou stranu hodně záleží, jaký máš ty příjem, protože můžeš být pro přítele další "vyživovací povinnost"

deathy
9. čer 2015

Co vím, tak bývalému počítali alimenty jen podle něj... jeho manželku do toho nepočítali. Ale jestli je nyní něco nového, tak to nevím. Já tohle řešila cca 4 roky zpátky.. holky se nakonec vzdal, takže žádný alíky ani jeho už řešit nemusím.

andelka
9. čer 2015

Vyživovací povinnost je jen k dětem a manželce, ne přítelkyním. Jinak mi to přijde divné,přece kdo může vědět, jak dlouho spolu bydlet budou..tři měsíce nebo třicet let. Přece se výše alimentu nebude měnit podle toho,s kým zrovna otec žije. 😕

budouci_maminka
9. čer 2015

@andelka bude.. pokud o to druhá strana zažádá... mě to přijde logické.. stejně jako kdyby dostal v práci přidáno jen na 10 měsíců, taky si můžeš zažádat o vyšší alimenty a on pak zas zažádá o nižší...

a k @katerina20 - jeho ex samozřejmě může zažádat o vyšší alimenty a budou se posuzovat příjmy domácnosti - tedy i tvoje.. ale budou se posuzovat i když tam trvalé bydliště mít nebudeš.. společná domácnost znamená už to, že tam bydlíš...

andelka
9. čer 2015

@budouci_maminka a to se někomu chce? Tahat se po soudech? V době něj, už může být situace úplně jiná. Přijde mi to na hlavu. Když mám víc,dopřeju dítěti víc,nad rámec. Ale šachovat s vyzivnym co chvíli mi přijde únavné.

profiss
9. čer 2015

Ahoj, mě jako přítelkyni započítávali do alimentů. Musela jsem udávat svou výplatu, kolik nás stojí bydlení a podobně... Ale záleží na tom, jest-li přítelova bývalá manželka zažádá o navýšení. Automaticky nic nenavyšují.

Ps. brali můj příjem v potaz i když přítel u mě neměl trvalý pobyt !

katerina20
autor
9. čer 2015

Všem vám děkuji za odpovědi. . bohužel jeho exmanželka si zažádá určite ta už se na to cela třese a byla to ona kdo to právě jako první nadhodil. .

nonnni
9. čer 2015

@katerina20 tak pak na to vsak trvale bydliste nema zadny vliv, jak uz padlo vyse, posuzuji se prijmy dmacnosti, jako celku.

budouci_maminka
9. čer 2015

@andelka bavíme se v rovině zákonů.. já jen říkám, co naše zákony umožňují..
ale abych ti odpověděla, ano, spousty ženám se chce (žádat o zvýšení) a spoustě mužům taky (žádat o snížení), myslim že nedávno byla přeci kauza se Zemanovým ředitelem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynkem Kmoníčkem...
jistě, je vždy lepší, když se dva dohodnou, ale sama víš, že ne vždy je to možné.. a proto je dobře, že tu pak je nějakdá další instance.. navíc změna alimentů je podle mě správná, situace se stále vyvíjí pro oba zúčastněné, bylo by nesmysl nastavit nějakou částku a pak už nemoct s tím nic dělat i po letech (nahoru i dolů)

profiss
9. čer 2015

@katerina20 mě hodně naštvalo, že brali v potaz mou výplatu, ale ne mé náklady. Berou jen náklady na bydlení, ale to, že 3/4 výplaty mi sežral úvěr na auto a půjčky, tak to byl můj problém.

budouci_maminka
9. čer 2015

@profiss vem si to obráceně.. budeš samoživitelka a víš že manžel bere 100.000 měsíčně.. a ty po něm chceš 12 tisíc měsíčně alimenty.. a on ti řekne, že je chudák, že nemá, že si koupil mercedes na leasing, což mu dělá 30 tis měsíčně a pak že si koupil vilu a to mu dělá 50 tis měsíčně na hypotéce, takže na jídlo a benzin mu zbývá jen 20 tis, takže Vašemu dítěti je ochotný a schopný dávat pouze 3 tisíce, protože mu prostě měsíčně víc nezbyde...
nesmysl co? to, že si pořídí takové drahé věci je jeho problém přeci, stejně jako u tebe.. ty to škrtnout můžeš, můžeš se uskromnit.. prostě jednou tu je dítě, tak se tak musí ta druhá domácnost chovat.. a jestli jsi si našla rozvedeného, tak bohužel, prostě tohle jsou důsledky.. (ale já věřím, že ti tohle příkoří vynahrazují jeho jiné přednosti 😉 )

andelka
9. čer 2015

@budouci_maminka hýbat ano, ale spíše podle potřeb dětí. No, já vím, že idealizuju, pro mě by bylo ideální mít fixní částku a zbytek na dohodě, podle momentální příjmové situace, dopřát dítěti. Ale často je to jen fantazie. Obecně mi to přijde na hlavu, otec může co čtvrt roku žít s jinou ženou, matka taky, to by nic jiného než chodit k soudu nedělali 😅
Jinak jo, TP by neměl mít vliv, jen zda vedou společnou domácnost.

jamia
9. čer 2015

@bubbi aha, díky za upřesnění.

budouci_maminka
9. čer 2015

@andelka ideální by bylo nerozvést se a tohle nikdy neřešit... ale víš jak 😎

profiss
9. čer 2015

@budouci_maminka za 1. se mýlíš na luxusní věci se nepřihlíží a to, že máš vysoké životní náklady na to nikdo u soudu nekouká. Za 2. ven si situaci, kdy chlap odejde od přítelkyně se kterou měl dítě jen se 2 igelitkama. Nechá jí byt, veškeré vybavení sám jde bydlet k rodičům. Bývalá přítelkyně se znovu vdá za podnikatele, nastěhuje se do jeho vily. Ona sama chodí do práce, byt ve kterém dříve s dítětem bydlela pronajímá a veškeré peníze si nechává. Pak si ještě zažádá o navýšení alimentů a zažádá si i o dorovnání zpětně. Pak ještě udá, že si její ex našel novou přítelkyni, ke které se nastěhoval. Chtějí vědět její výplatu a jak jsem psala neberou v potaz její úvěry a půjčky, které vznikly ještě před začátkem jejich vztahu.

Nezlob se na mě, ale ať si každý sáhne do svědomí . Chlapy dokáží pěkně kakat na své děti, ale některé ženské také nejsou soudné a pěkně stěžují svým bývalým nový začátek.

budouci_maminka
9. čer 2015

@profiss já ti svým příspěvkem jen snažila logicky vysvětlit, proč je nesmysl, aby se nepřihlíželo na výdaje, ale pouze na příjmy.. výdaje se velmi snadno navyšují oproti příjmům, proto je dobře, že se neřeší, kolik té druhé domácnosti "zůstává", ale kolik vydělává...
hele nebuď na mě protivná, já tvoje ex nejsem 😀 ve většině případů jsou samoživitelky fakt finančně v háji, tak se snažím polopatě vysvětlit, proč je ten princip alimentů tak nastavený..

a btw.. kdyby jste živořili, tak by u soudu to dorovnání a navýšení alimentů neprošlo, že? takže to tak strašný nebude.. jsou to peníze pro to dítě, co je na tom? tak tvůj přítel platí hodně své ex no.. má z toho dítě výhody? má.. a očividně přítelovi to nevadí tolik, spíš mi přijde, že to vadí tobě.. ale já se dohadovat nechci, mě je celkem jedno, jak to máte doma nastavené, jen jsem svýma příspěvkama chtěla odpovědět zakladatelce a pak vysvětlit, proč to funguje, jak to funguje.. ne/líbit se nám to nemusí, ale tak to prostě je..

profiss
9. čer 2015

@budouci_maminka já jsem na tebe nechtěla být protivná, jen jsem ti chtěla zase nastolit, že ne všechno je černobílé

karlajasmine
9. čer 2015

Muj nazor je takovy ze pokud si zena najde chlapa s ditetem tak se to dite tim padem stava i jeji starosti a je uplne normalni ze se zapocitaji platy obou.. ale mely by se zapocitavat nejen prijmy, ale i stavajici vydaje.. tzn. pokud si ta nova pritelkyne preditm koupila mercedes a barak a splaci to, tak to nemuze najednou z niceho nic prestat splacet, takze existujici vydaje by mely byt z udaju od platu odecteny a ne ze si reknou ''Hmm, vydelava 100.000Kc, tak manzel muze platit na alimentech 40.000 a vubec nas nezajima, ze s tech 100.000 musi pritelkyne splacet nekolik hypotek...'' ..

karlajasmine
9. čer 2015

Kazdopadne bohuzel jsou na obou stranach lidi, kteri se snazi z kazde situace vytriskat co nejvice penez a pak na to doplaceji ti, kteri ty penize opravdu potrebuji..

mpavlinka
9. čer 2015

@budouci_maminka myslím si to samé a pár takových případů i znám. To, že si pak tatínek najde novou přítelkyni, pořídí další dvě děti, mají velkou hypotéku, jedou na pěknou dovolenou by nemělo být k tíži dětí z minulého vztahu. Často mi přijde, že alimenty bývají směšné a daleko více nákladů nese matka.

budouci_maminka
9. čer 2015

@profiss ale to já vim, nevěřim, že všechny rozvedené ženy tiše trpí v koutě své garsonky a koukají na exmanžela, jak si užívá s jinou v novém domě.. určitě je dost i těch, které svého ex stáhli zaživa z kůže a ještě si pak na podpatcích na jeho zádech zatancovali čardáš..
ale prostě máme sociální systém, je především nejdůležitější chránit ty, co se nemohou chránit sami.. v tomhle konkrétním případě jsou to děti.. a nejprve se musí zabezpečit oni a teprv až potom leasing auta nové přítelkyně..

budouci_maminka
9. čer 2015

@karlajasmine musíš to brát tak, že když si chlap najde "bohatou", co ma mercedes a obří hypotéku na luxusní vilu, tak mu stoupla životní úroveň.. v tom případě je ale v pořádku, aby stoupla životní úroveň i jeho dítěti.. pokud má tato nová domácnost na to, aby měla spousty věcí, ale už jí nezbývá na to, navýšit životní úroveň i jeho dítěti z předchozího vztahu, tak je někdě problém.. a v tom případě sorry, ale tak neměj tak drahé auto na lízačku a prodej ho, ale zájmy dítěte prostě jsou na prvním místě..

btw jen pro představu, alimenty se většinou pohybujou kolem 10% příjmu.. to abys věděla, o kolik se většina "chudáků" handrkuje..

profiss
9. čer 2015

@budouci_maminka mě ten systém přijde hrozně jednostranný. Ohledně navýšení alimentů se zkoumá majetkový poměr otce dítěte, jeho přítelkyně, ale už se nezkoumá majetkový poměr matky,která se třeba znovu vdá a nebo má nastěhovaného přítele. Některé matky navyšují jen z toho důvodu, že můžou.

Jinak alimenty se pohybují od 11 - 25 % z platu. Konkrétně mému manželovi bylo napáleno plných 25 %, protože bývalá měla na právníky, které jí to u soudu vyjednali. Manžel na to koukal s otevřenou pusou. Mohl se odvolat, ale neměl na to žaludek ani finance, aby si platil rovněž právníky.

Je to prostě složité a vůbec se nedivým, že kolikrát rozvody, tahanice o děti, alimenty, trvají tak dlouho a je to nechutná mašinérie...

budouci_maminka
9. čer 2015

@profiss

Věk dítěte Výživné z čisté mzdy
0 – 5 let 11 – 15 %
6 – 9 let 13 – 17 %
10 – 14 let 15 – 19 %
15 – 17 let 16 – 22 %
18 a více let 19 – 25 %
průměrná výše alimentů se pohybuje ve výši 2000 Kč.. to jako sorry, ale to je prostě pro matku samoživitelku absolutní výsměch..
jak jsem psala výše, nechci se s tebou dohadovat, ale já prostě nevidím problém v tom, že dává 25% svého příjmu dítěti, které si pořídil..

a propo - proč by se měl zkoumat poměr matky? to by pak taky mohlo dopadnout tak, že kdyby na tom byla extra mizerně, tak by jí měl třeba dávat 70% platu, aby to finančně ustála.. tomu bys asi taky moc netleskala..
ona s tím dítětem žije a dává mu určitě víc, než zmíněné tabulkové procenta, tak co je na tom, že chce po chlapovi to samé? zvlášt, když se mu navýšila životní úroveň..?

profiss
9. čer 2015

@budouci_maminka já se s tebou nedohaduji, píši, že to je složité, kdyby ne, tak to neřeší soudy.

hodím ti také jedno a propo - proč myslíš, že přibývá žádostí ze strany otců na střídavou péči? Myslíš si, že by chlapy něco osvítilo ?

andelka
9. čer 2015

@profiss v mnoha případech prostě jen chtějí být se svými dětmi, ne jen rodič druhé kategorie. Při rozdílných příjmech se vyměřují alimenty i při střídavé péči. Sama mám klasické alimenty v podstatě podle tabulky výše, při formě společné péče. Když se to vezme kolem a kolem, střídavka má i pro matky dost výhod, otec nemá jen právo styku, ale povinnost péče. A pokud jsou hodně rozdílné příjmy, tak jeden dorovnává druhému. Ideálně teda pokud se nějak domluví, a nečekají jen na rozhodnutí soudu.
Můj ex platí 25%, na dvě děti a přijde mi to naprosto ok.

blahova_andrea
9. čer 2015

@budouci_maminka no tak je štěstí, že se v tom ex nevrtá a nechce prachy ještě ode mě 😠 ale přijde mi to jako kravina. to samé by tedy mělo platit i opačně?! ona se vdala, má dobře zajištěného a tím pádem by mohl přítel klidně žádat snížení, že mají peněz mnohem víc jak my, ne? a je mi jasné, že mi napíšeš, že ne, že opačně to nefunguje 😅 ale to je potom pěknej bordel! 😅
@andelka já myslela, že vyživovací povinnost je k matce dítěte do jeho dvou let. je jedno, že nejsou vzití, ne? 😨 k manželce je vyživovací povinnost neustále.
@profiss amen ☹
@budouci_maminka ano, peníze mají jít dětem, ale to jestli jdou už nikdo nehlídá. to, že děti vlastně živí prarodiče, že matka je tahá celé dny po obchodech a nekoupí jim ani párek v rohlíku, ale za to si pěkně zajde do solárka, koupí nové jehly a nechá si udělat nehtíky, to nepobuřuje nikoho? to, že matka dostane peníze a za dva vyvolává, že potřebuje víc, protože z toho zaplatila své vykecávání s kamarádkami, které dlužila a akutně musela zaplatit a tak dětem nezbylo na školku apod...to je to, co mě rozčiluje! že nová rodina si musí utrhávat od huby, aby ta původní měla vše, ale nikdo nekontroluje, zda opravdu mají. zda matka místo, aby šla s dítětem k lékaři a koupila mu léky ho nenechá doma bez dozoru a léků a nejde si na diskotéku. to, jestli je dětem opravdu koupeno maso, ovoce a zelenina a ne čokoláda a značkové hadry, které nepotřebuje, ale mamince se prostě líbí a v ničem obyčejnějším by s nimi ven nešla...

blahova_andrea
9. čer 2015

@budouci_maminka a co když to drahé velké auto ta rodina potřebuje, aby si pro ty děti mohla vůbec jezdit? aby se otec s dětmi vůbec vídal? ono fakt není nic černobílé, ale mě děsně vadí, že si prvomanželky pořád stěžují, jak otcové dávají málo, jak otcové děti neberou tam nebo jinam, nedělají s nimi to nebo ono, ale kdykoliv můžou, tak otcům hážou klacky pod nohy, aby měly potom podporu pro podobné argumenty. a další věc je, že i kdyby chlap novou ženu neměl, i kdyby byl s tou první, tak domácnost má prostě nějaký rozpočet a s tím musí vyžít. když není na tři kroužky týdně, tak prostě není a dítko nechodí. když není na značkové hadry, tak není a nakupuje se v sekáči. když není na dovolenou, tak se na ni nejede. ale pokud se lidi rozvedou, tak už toto neplatí. ex vše kupovat všechno a jezdit všude a na vše chce logicky půlku a kde ji ten druhý má brát už je jí jedno?! ano...vadí mi muži, kteří se odmítají starat o své děti alespoň finančně. ale vadí mi i sobecké zlatokopky. na obou stranách má lidstvo bohužel velké mezery v soudnosti ☹