Co jsou mimořádné výdaje nad rámec alimentů?
Holky 🫣 než si to půjdu ověřovat někam dál, tak se zeptám tady.
Máme dítě ve stridavce. Já chlapovi platím více na alimentech než on mi. Což je v pořádku, mám větší výdělek. V rozsudku je, že na mimořádných výdajích se dělíme. Ale co je sakra ten mimořádný výdaj. Jako já to do teď brala, že třeba lyžák, škola v přírodě, rovnátka.... Chlap teď přišel s tím, že chce přispět na autosedačku. Autosedačku bude využívat jen on ve svém autě. Já mám auto své a i svou autosedačku. Přijde mi to stejně divné, jako bych za ním teď přišla, že kupují novou postel a chci ať mi dá půlku. Nevím, možná to tak je 🤷 na internetu jsem se toho moc nedočetla. Máte nějakou zkušenost s tímhle?
Dekuji
@mabs Je to kvůli tomu, že výživné je nárok dítěte, jen se platí k rukám rodiče. Ze zákona je započtení výživného nezletilého dítěte zakázáno. Bylo to vždycky, jen u te stridavky je toto ustanovení víc vidět (a je víc porusovano).
@suzanna123 Lidi se domluví, ale soudce musí rozhodnout ve prospěch dítěte. Takže pokud je ta domluva v jeho neprospěch, tak podle ní nerozhodne.
@bertoldina ve prospěch dítěte je hlavně to, aby spolu jeho rodiče vycházeli v pohodě a pokud jsou schopni se dohodnout, tak by do toho soudce měl zasahovat co nejméně. Ale jak říkám, jsem vděčná, že v minulém vztahu jsem se (přesně kvůli tomuhle) nevdala.
@suzanna123 Soudce musí postupovat v souladu se zákonem, nemůže schválit dohodu, která krátí nároky dítěte. I když vím, jak to myslíš, tak z praxe za sebe souhlasím s tím, aby se ty dohody prezkoumávaly, protože v určitém podílu nejsou výsledkem shody, ale nátlaku.

@andelka ale od toho jsou ty alimenty.. aby ta zivotni uroven byla podobna..
Jen ta realita pokulhava 😎 u nas ex lhal phledne prijmu, brigadu zatajil uplne.. takze pajada..