Jak je to s výživným během letních prázdnin?

bbvcelka
14. črc 2015

Holky musí otec platit výživné i během letních prázdnin?

andrrriiik
14. črc 2015

Samozřejmě,že musí 🙂

lv
14. črc 2015

😀 pokud dítě 2 měsíce nejí, nebydlí, neúčastní se jakýchkoliv aktivit, neplatí se za něj účty, tak asi ne..

bartovka83
14. črc 2015

Samozřejmě, že musí. Přítelův syn je o prázdninách celý měsíc u nás a alimenty přesto platíme i za tento měsíc.

petrajurinova
14. črc 2015

Během prázdnin? A proč? Dítě přece vypnete, vytáhnete baterky a uskladníte v kumbálu až do chvíle, než zase začne školní rok 😎 Nebo ho šoupnete do stanu u řeky - bydlení zadarmo, světlo má od slunce, obléct se může jak Adam s Evou do listí, voda mu teče před vchodem a k jídlu ať si chytí rybu nebo ježka.

andelka
14. črc 2015

Výživné se platí každý měsíc bez ohledu na to, kde dítě je, jestli si ho otec vezme 2x na víkend nebo na 14denní dovolenou.

bbvcelka
autor
15. črc 2015

no taky si to holky moje myslíme,ale otec je asi jiného názoru 😀 😀

prodejto
18. lis 2015

Bohužel to znám z vlastní zkušenosti.
Přeji Ti zdravé a krásné miminko a spokojený život. Ten minulý už je pryč, tak se tím netýrej a neubližuj sobě ani mimískovi. Jen si stůj za svým právem. Já musím do lázní, děti budou u otce, tak jsem zvědavá jak to zvládnou a jak vyjde s penězi, na to se fakt těším, až si to vyzkouší i jindy, ne jen půjčit na víkend.

tripisek
29. pro 2015

Pritel ma dceru a kdyz ji mame o prazdnich pul mesice tak posilame jen pulku. U soudu nam sama pani rekla, ze je to tak v poradku. Proc mame platit cele kdyz ji zivime my?

andelka
29. pro 2015

@tripisek pokud to tak je v rozsudku, tak budiž . pokud ne,tak výživné se platí stále stejné, a styk je taky jasně určen,včetně prázdnin.

tripisek
29. pro 2015

V rosudku to neni. . .jelikoz pritelovo dcery matka je pekna mrcha a pani soudkyne to po tom co tam otevrela pusu hned poznala tak jen rekla, ze je to tak v poradku a o co ji jde 🙂 ji jde jen o to aby mela co kourit a na kalby s kamoskama. . .mala je jinak porad u babicky

andelka
29. pro 2015

@tripisek no,tak máte zvláštní situaci,a soudkyně asi primhourila oko. Ale podle práva by to tak být nemělo. Pokud styk probíhá podle rozsudku, a dítě je svěřené do péče matky, má otec pouze právo styku ale povinnost platit, a nesnizovat svévolně.

prodejto
29. pro 2015

@andelka pěkně jsi to napsala, otec má taky povinnost nejen práva!

tripisek
29. pro 2015

@prodejto ano samozrejme musi platit ale matka co cele alimenty, ktere maji byt pro dite prohuli a chudak chodi jak hastros. . .takovy si nemaj deti porizovat

tripisek
29. pro 2015

Maminky si to totiz hodne pletou. . .alimenty jsou pro deti, ne pro maminky 🙂

andelka
29. pro 2015

@prodejto víš co, já bych nerada, aby to vypadalo, že si otec může s výživným hýbat jak se mu zachce.Můj to taky udělal, jednou. Prostě měl horší výplatu, tak poslal jen půlku. Teď mi to splácí,na dohodu, ale až budu vypisovat poslané výživné na sociálce do formulářů, tak to tam napíšu, protože ten měsíc to prostě bylo méně, nedodržel rozsudek.Rozsudek se má plnit. Jistě existují zvláštní situace, kde je schválitelné něco takového, asi mají s matkou problémy a tohle bylo bububu. Zásadně by mělo platit to co je v rozsudku, protože nezaplacené výživné lze vymáhat a nějaká ústní dohoda moc neplatí. Pokud jsou nějaké potíže, lze žádat o úpravu styku, úpravu výživného, formy péče..

andelka
29. pro 2015

@tripisek asi by bylo správnější posílat výživné babičce, když je dítě většinou u ní. Řešíte to nějak? Nechcete dítě aspoň do střídavky, nebo do péče? Jak se k tomu staví ospod?

tripisek
29. pro 2015

@andelka malou jsme chteli na stridavku na pul mesice ale to matka zavrhla protoze by prisla o penize. . .my jsme proste v situaci, kdy nas jeji matka jen zdime ale ne ve prospech ditete

andelka
29. pro 2015

@tripisek matka zavrhla. A ospod a soud co?

tripisek
29. pro 2015

Pritel to u soudu ani nemohl zminit, ma z ni totiz strach. Ona kdyz si usmyslela tak nam malou treba mesic nedala a tvrdila, ze je nemocna. . .s pritelem jsme se i hadali protoze u soudu lhala, ze zije sama, praci nemela na smlouvu, bere na vse pridavky a pritom na ne nema narok a ten muj to tam nerekl. Me tam pritel priznal

andelka
29. pro 2015

@tripisek no tak je to jeho chyba. Když se neumí pořádně ozvat, poukázat na věci a jde jí na ruku..Ani o střídavku nepožádá (normálně podat na soud návrh na změnu formy péče, doložit podklady o vztahu sdcerou, o péči, že u vás byla měsíc a fungovalo to, že máte stejné podmínky jako matka, požádat o psychologické posudky..) protože z ní má strach, tak proč by se takhle nechovala, když ho má omotaného kolem prstu?Když jí to dovolí.

tripisek
29. pro 2015

No prave. . .☹

martula1204
10. črc 2016

Holky mame ted pritele syna na mesic u nas.Normalne plati 2500kc mesicne +mu kupujeme veskery boty,zimni vybavu,kolo? Platime mu pojisteni atd....Myslie ze i za tehlech podminek sme povinny poslat ji alimenty za ten mesic co bude u nas? Ted sme mu koupii sandale i botasly protoze to mel malicky, kratasy,tricko, ksiltovku.... Ja si teda myslim ze by sme nic posilat nemeli ale co myslite?

prodejto
10. črc 2016

@martula1204 bohužel určitě musíte poslat, výživné je vymahatelná povinnost, všechno ostatní co kupujete a platíte, je nad rámec výživného, což vůbec nemusíte a je to jen dobrá vůle, takže zkrátka a dobře, i když je dítě u otce, otec musí platit výživné (matka platí dál nájem a elektriku, byt nepronajímá), boty má koupit matka.
Leda se s matkou dohodnout a dát si to písemně potvrdit a nejlépe i od právníka. Jinak hrozí problém.

andelka
10. črc 2016

@martula1204 musíte. Nemůžete samovolně hýbat s výživnym. Když náhodou nastane opačná situace a někdy si dítě nebudete moct vzít,poslete zase víc? Ne,vyzivne počítá i s prázdninami,kdy se obvykle styk navýší.
Co platíte nad rámec je vaše věc,to má každý jinak,co chce kupovat navíc.

martula1204
10. črc 2016

Prave ze matka bydli u rodicu a anu najem neplati. Prijde mi to padle na hlavu.my mu koupime veci aby mel v cem chodit i kdyz na to ma ry alimenty .proste clovrk pak nechape kam ty penize jdou

andelka
10. črc 2016

@martula1204 škola,skolka ( kolik mu je?), kroužky,jidlo,drogerie,knihy,hracky,leky? Jak často syna mivate během roku?

martula1204
10. črc 2016

Skolka do ktere nechodi o prazdninach. Jsou mu 3. Krouzky zadne.mame ho vzdy kazdych 14dni patek-utery

prodejto
10. črc 2016

a když platíte pojistku a něco se mu stane, kdo dostane peníze? syn? náš otec roku, se s tím oháněl u soudu, leč veškeré pojistné plnění si nechal. Pokaždé tvrdil, jak platí nad rámec výživného a opak byl pravdou, takže já to vidím z té druhé stránky. Potvrzuje to i to, že už na něj běží 3. exekuce.
Ty alimenty se rozpočítávají na průměr celého roku, matka má někdy větší výdaje a někdy menší, tím se v tom skryjí i ty prázdniny.
Pokud vám vadí, že musíte platit i o prázdninách, tak nekupujte nic navíc. Matka to může brát jako že chcete být hezcí v očích dítěte, ale povinnosti - platit výživné, které dítě nevnímá se vám nechce.

andelka
10. črc 2016

@martula1204 u nás se školka i o prázdninách platí, neplatí se jen ten měsíc, kdy nemá provoz. Z 2500 by u nás šla polovina jenom na školku.500 kolikrát nechám za léky (třeba jednou za 3 měsíce, ale jednorázově to prostě je dost). Možná to máte blbě nastavené, ale za to jste zodpovědní vy že jo, vy a matka, resp.soud, ovšem pochybuju že je v rozsudku že máte platit výživné, všechny boty, většinu oblečení (zimní výbava je co? kolo stálo kolik? Já mám 4 leté dítě, a nevím, ale přijde mi že zbytečně hodně dáváte za tyhle věci, když to zmiňuješ, že je to asi větší položka k tomu výživnému).
Takže máte dítě 4-5 dní ze 14. Už v podstatě jen tohle dělá to výživné, ten poměr péče.
Cokoliv kupujete navíc a nemáte to napsané v rozsudku jako povinnost, je vaše dobrá vůle. Je vám to na obtíž, nedělejte to. Nedávejte to dítěti k matce domů, nechte si to u sebe. I když vím,že člověku to nedá, když třeba vidí že matka něco z pohledu otce zanedbává, člověk to koupí, dá a neřeší.

prodejto
10. črc 2016

@andelka napsala jsi to moc hezky