icon

Jak získat alimenty od ex na matku a dítě?

16. čer 2025

Můj ex se se mnou rozešel v roce syna. V říjnu budou synovi 2 roky. Prvně říkal, že školku budeme řešit od 3 let, ať to neřeším, že mi bude posílat nějaké peníze na víc. Už tak před 2M přišel s tím, že má ženskou (nečekaně, když se kvůli ní se mnou rozešel) ona má 3 letou holku. A nechodí do práce a holka nechodí do školy. No a přitom mi řekl, že bude živit ji, že ona mu bude pomáhat ve firmě. Ať tedy nepočítám s penězi po 2r syna. Že mu zaplatí skupinu/jesle. Ale takhle jsme se nedomluvili, takhle to nemělo být! On radši bude živit jinou a cizí děcko než nás! Z práce jsem odešla ještě těhotná kvůli stěhování do jiného kraje, kde má on rodinu a přebíral firmu(tu pracovní pozici co jí dal jsem měla mít já). Tady nemám nic a nikoho kromě něj. Jsem schopna získat nějaké peníze? Nechci odkládat tak malého prcka do jeslí, když je jeho otec nekompetentní blb co se nechal zmanipulovat! A to nemluvím o tom, že si syna nechce brát dle nastavených pravidel (jasně jsem řekla, že se s ní nebude vídat), on už s ní bydlí a nelíbí se mi, že by společně sdíleli jednu postel s cizí ženskou. (syn je zvyklý spát se mnou)

Strana
z2
lv
16. čer 2025

Tak to sdílení postele, trávení času s ní - když je syn u otce - zkousnout musíš, na to má otec právo. Jinak jesle, nebo školka od října, to je na domluvě. Případně podat na soud žádost o navýšení alimentů.

j.a.n.i
16. čer 2025

No, je rodič úplně stejně jako ty, takze fakt mu nebudes urcovat, s kym se jeho dite smi a nesmi vidat. A ne, krom vyzivneho na dite od nej nemas narok na zadne dalsi peníze.

somalicats
16. čer 2025
@j.a.n.i

No, je rodič úplně stejně jako ty, takze fakt mu nebudes urcovat, s kym se jeho dite smi a nesmi vidat. A ne, krom vyzivneho na dite od nej nemas narok na zadne dalsi peníze.

@j.a.n.i no pozor, pokud nebyli sezdani, ma narok i na vyzivne na neprovdanou matku do 2 let veku ditete. Tomu budou 2 roky az v rijnu, cili do te doby narok ma.

suzanna123
16. čer 2025

Chápu to správně, že jste se jen domluvili mezi sebou co a jak? Pokud ano, tak si zjisti, na co máš nárok a dej to k soudu. Nicméně na podmiňování, s kým se malý bude za jeho přítomnosti vídat, zapomeň.

mabs
16. čer 2025

Normálně si zažádej o alimenty.

lencaa11
16. čer 2025

Požádat o výživné na soudě a to ostatní na to bohužel nárok nemáš je to jeho domacnost a ty nemůžeš mu říkat co a s kým má bejt váš syn u něj doma tobě by se to taky nelíbilo

l_
16. čer 2025

Jen k tomu co uz padlo dodam, ze pokud mu soud vymeri.vyssi castku nez ti doted dava, bude to doplacet i zpetne..

Na nic necekej..

A do casu u nej kecat nemuzes - rekl mi to i soudce i ospod..

autor
16. čer 2025
@l_

Jen k tomu co uz padlo dodam, ze pokud mu soud vymeri.vyssi castku nez ti doted dava, bude to doplacet i zpetne..

Na nic necekej..

A do casu u nej kecat nemuzes - rekl mi to i soudce i ospod..

@l_ my to máme soudě, domluva byla že mi ty, peníze bude posílat i po 2. roku abych mohla být s malým doma do jeho 3 let. Ale to teď obrátil že ne. No manipulace te ženské jde

j.a.n.i
16. čer 2025
@somalicats

@j.a.n.i no pozor, pokud nebyli sezdani, ma narok i na vyzivne na neprovdanou matku do 2 let veku ditete. Tomu budou 2 roky az v rijnu, cili do te doby narok ma.

@somalicats Ale ona se taky pta na tu dobu po...

autor
16. čer 2025
@j.a.n.i

@j.a.n.i to je tak nespravedlivé... Ona odloudi otce od rodiny a já abych se z toho nezblaznila ze všeho 🙄

j.a.n.i
16. čer 2025

Jake ona odloudi, kdyby on nechtel, tak nikam nejde...

l_
16. čer 2025

Tak to se ale dalo cekat 🤷🏻‍♀️ bohuzel, pocitat se slibem.je chyba no.. urpimne ja nepocitam ani s alimentama, ze prijdou.. proste se spoliham na sebe 🤷🏻‍♀️

j.a.n.i
16. čer 2025

No, můžeš navrhnout stridavou péči, at se taky snaží a diky tomu bys mohla do práce. A když bude proti, tak bys mela argument pro zvyseni alimentů.

miryp
16. čer 2025

Výživné na neprovdanou matku je ze zákona pouze do dvou let věku dítěte, takže ne, úderem 2. narozenin syna není povinen tobě platit vůbec nic. Nadále se bude podílet pouze na výživě vašeho syna. Pakliže máš problém s financemi, můžeš se s otcem domluvit na střídavé péči a ty dny, kdy bude syn u otce, můžeš chodit do práce. Nikde není přece psáno, že dítě po rozpadu rodiny musí zůstávat ve výhradní péči matky...

autor
16. čer 2025
@miryp

Výživné na neprovdanou matku je ze zákona pouze do dvou let věku dítěte, takže ne, úderem 2. narozenin syna není povinen tobě platit vůbec nic. Nadále se bude podílet pouze na výživě vašeho syna. Pakliže máš problém s financemi, můžeš se s otcem domluvit na střídavé péči a ty dny, kdy bude syn u otce, můžeš chodit do práce. Nikde není přece psáno, že dítě po rozpadu rodiny musí zůstávat ve výhradní péči matky...

@miryp jenže to by v čase kdyby byl ex v práci byl syn s ní. Jako pardon, ale jakou povahu může mít osoba co rozbije rodinu, připraví dítě o finance a domov? (ex přišel i s tím, že chce prodat byt ve kterém mě nechal bydlet, aby si mohli koupit oni něco)

autor
16. čer 2025
@j.a.n.i

No, můžeš navrhnout stridavou péči, at se taky snaží a diky tomu bys mohla do práce. A když bude proti, tak bys mela argument pro zvyseni alimentů.

@j.a.n.i střídavou péči nechci a ex by ji stejně nezvadl s jeho prací.

lv
16. čer 2025

Ono s tím časem budeš muset počítat, že s ní syn bude sám, že jej bude třeba vyzvedávat ze školky atp.

lencaa11
16. čer 2025

Myslím že ještě v sobě nemáte urovnané / uzavřené řešíte to přes dítě ...když budete mít vy partnera a ex by vám rozhazoval atd líbilo by se vám to a hlavně ona i kdyby se stavěla na hlavu tak kdyby vás ex nechtěl tak sní nic neprodává / nekupuje atd ...já bych na vašem miste zažádala o výživné na syna a začla žít svůj život ...

miryp
16. čer 2025

Jdi na terapii, ať si to zranění co nejdříve zpracuješ, protože stavění se do role oběti a touha dělat z dítěte prostředek pro vydírání a potíže druhé straně, je fakt cesta do pekel, na kterou doplatí vaše společné dítě, nikdo jiný.
Nechceš, aby byl syn u otce, no tak se postarej sama a nestěžuj si. Ale nezapomínej, že žádný zákon ti neumožňuje požadovat po otci, aby se vaše dítě nepotkávalo s jeho novou partnerkou a žádný soud ti to neodsouhlasí. Takže styk dle rozsudku mu umožnit musíš, jinak může požádat o pomoc OSPOD a policii.
A také nezapomínej na to, že aby mohla rozbít rodinu, musela druhá strana chtít. A zde narážíme na to, proč tvůj ex chtěl a nezůstal s tebou.
A co se bytu týká, tak je-li to jen jeho byt, pak je oprávněn s tím podle toho nakládat.

fifinka2020
16. čer 2025

A přestěhovat se zpátky ke své rodině? Ať máš nějakou pomoc?

lencaa11
16. čer 2025

Pokud máte soudně výživné na dítě tak to je dokud dítě bude studovat pokud vám vyměřili výživné na tebe je to jen 2 let a pokud ex už platit nechce tak mu to nelze prikazat a pokud žije s novou ženou je to jejich domácnost jejich rozhodnutí

barulina
16. čer 2025

Zažádej si o svěření do péče, o alimenty. Upravu stylu ať si řeší sám. To že se bude stýkat s novou partnerkou, to holt musíš zvládnout. To ze chce prodat svůj byt, je jeho, už ták je fajn, ze te tam nechal.

miryp
16. čer 2025
@barulina

Zažádej si o svěření do péče, o alimenty. Upravu stylu ať si řeší sám. To že se bude stýkat s novou partnerkou, to holt musíš zvládnout. To ze chce prodat svůj byt, je jeho, už ták je fajn, ze te tam nechal.

@barulina styk a výživné mají soudem určené

j.a.n.i
16. čer 2025

No, ta osoba ma presne tu povahu, ktera ti imponovala natolik, ze sis ho vybrala jako ptce sveho ditete... Nikdo jiny nez on a ty totiž tomu diteti rodinu nerozbil.

autor
16. čer 2025
@fifinka2020

A přestěhovat se zpátky ke své rodině? Ať máš nějakou pomoc?

@fifinka2020 s odstěhováním on nesouhlasí..
Bylo by to cca 3h jízdy autem a dle něho bych mu já omezovala styk s malým, protože po 16h kdy konci v práci by nestihl přijet na své odpoledne. Jsem tu uvezněná. Já se bojím řídit, takže bych mu syna nemohla dovézt (a ani nechci).

autor
16. čer 2025
@barulina

@barulina jasně, ale prvně řekl od 3 let mi budeš platit nájem, jinak si tam zůstaň jak dlouho chceš. Do 3 let ti budu dávat tolik kolik potřebuješ. A šup... Ani jedno nedodržel.

autor
16. čer 2025
@j.a.n.i

No, ta osoba ma presne tu povahu, ktera ti imponovala natolik, ze sis ho vybrala jako ptce sveho ditete... Nikdo jiny nez on a ty totiž tomu diteti rodinu nerozbil.

@j.a.n.i já tou osobou myslela tu ženskou... Jako která ženská balí chlapa co jí přijde domů něco opravit.

autor
16. čer 2025
@lencaa11

Myslím že ještě v sobě nemáte urovnané / uzavřené řešíte to přes dítě ...když budete mít vy partnera a ex by vám rozhazoval atd líbilo by se vám to a hlavně ona i kdyby se stavěla na hlavu tak kdyby vás ex nechtěl tak sní nic neprodává / nekupuje atd ...já bych na vašem miste zažádala o výživné na syna a začla žít svůj život ...

@lencaa11 já jsem smířená s tím, že odešel.. Ale ne s tím, že se bude moje dítě stýkat s ženskou co nemá žádné morální hodnoty!

j.a.n.i
16. čer 2025

Slusneho chlapa muze balit kdo chce a nikam s nim neodejde... Takže to nehazej na ni, jestli nekdo nema moralni hodnoty, tak je to tvuj uzasny ex a otec tvého dítěte.

barulina
16. čer 2025

To tak proste v životě je. Uprav výživné soudem a hledej jine řešení. Stejne pochybuju, ze cely život budeš chtít byt v jeho byte. A věř mi, vše jde. Ja se stehovala 14 dni po císaři nějakých 200 km, lítala po brigádách i s detma a v roce a čtvrt malého se proste musela vrátit do práce. Rodinu nemam. Zvládli jsme to, byt mi bylo lito, ze jde tak brzy do jeslí, ták vidím a vim, ze mu to hodně dalo a ted uz jsme víc jak 3 roky, jen šťastni

Strana
z2