icon

Jak získat alimenty od ex na matku a dítě?

16. čer 2025

Můj ex se se mnou rozešel v roce syna. V říjnu budou synovi 2 roky. Prvně říkal, že školku budeme řešit od 3 let, ať to neřeším, že mi bude posílat nějaké peníze na víc. Už tak před 2M přišel s tím, že má ženskou (nečekaně, když se kvůli ní se mnou rozešel) ona má 3 letou holku. A nechodí do práce a holka nechodí do školy. No a přitom mi řekl, že bude živit ji, že ona mu bude pomáhat ve firmě. Ať tedy nepočítám s penězi po 2r syna. Že mu zaplatí skupinu/jesle. Ale takhle jsme se nedomluvili, takhle to nemělo být! On radši bude živit jinou a cizí děcko než nás! Z práce jsem odešla ještě těhotná kvůli stěhování do jiného kraje, kde má on rodinu a přebíral firmu(tu pracovní pozici co jí dal jsem měla mít já). Tady nemám nic a nikoho kromě něj. Jsem schopna získat nějaké peníze? Nechci odkládat tak malého prcka do jeslí, když je jeho otec nekompetentní blb co se nechal zmanipulovat! A to nemluvím o tom, že si syna nechce brát dle nastavených pravidel (jasně jsem řekla, že se s ní nebude vídat), on už s ní bydlí a nelíbí se mi, že by společně sdíleli jednu postel s cizí ženskou. (syn je zvyklý spát se mnou)

Strana
z2
miryp
16. čer 2025

A správně píšeš, že ty nejsi smířená. Takže jdi na tu terapii a přestaň do svých nezpracovaných křivd zatahovat své vlastní dítě, které tím jen doživotně traumatizuješ (ano ty, nikoliv jeho otec).

hanka_12345
16. čer 2025

NO ME PRIPADA ZE TY MORALNI HODNOTY TAKY MOC NEMAS. VIZ VYSE ZE TO RESIS PRES DITE. Z TVEHO PRISPEVKU VIDIM JEN PLIVANI OHNE. JSI NAS*RANA-CHAPU ALE NEBUD ZAPSKLA A ZLA!

a tomu chudakovi diteti hazet pod nohy klacky aby se nemohl videt s tatem ...je hrozny.

kristyn86
17. čer 2025

Jo a jeste k tomu bydleni. Jestli chce,abys mu platila najem,tak at ti da najemni smlouvu. Abys mohla zkusit poresit treba prispevek na bydleni. A on by mel odvadet dane z pronajmu. Pokud tedy nebydlis treba jen za naklady. Musi to byt tezke. Je videt,ze te ranil,ze jsi hodne ted nastvana a vse resis v nastvani. Nedivim se. Jen by to chtelo kvuli diteti dat emoce stranou,probrat spolu moznosti atd. Budes muset zacit spolehat sama na sebe.

suzanna123
17. čer 2025
@miryp

A správně píšeš, že ty nejsi smířená. Takže jdi na tu terapii a přestaň do svých nezpracovaných křivd zatahovat své vlastní dítě, které tím jen doživotně traumatizuješ (ano ty, nikoliv jeho otec).

Jenže se s tím budeš muset smířit 🤷‍♀️ Já tě chápu, taky by mě to štvalo a jsi ve fázi, kdy to je ještě čerstvé a musíš se vyrovnávat i s tím, že on nedodržuje dohody, ale řešit, jestli s ní tvoje dítě bude ve styku, je zbytečné. To je prostě něco, co neovlivníš.
K přestěhování - pokud by to pro tebe bylo řešení, tak bych to zkusila vyargumentovat, že za nově nastavených podmínek si tam nemůžeš dovolit zůstat, zatímco jinde bys měla zázemí. Třeba to s ním pohne.
@miryp tak terapie jí může pomoct to zpracovat, ale jinak mi přijde normální, že člověk má nějaké emoce a potřebuje čas se s něčím takovým srovnat. Lusknutím prstu se to nezmění ani za asistence terapeuta.

miryp
17. čer 2025
@suzanna123

Jenže se s tím budeš muset smířit 🤷‍♀️ Já tě chápu, taky by mě to štvalo a jsi ve fázi, kdy to je ještě čerstvé a musíš se vyrovnávat i s tím, že on nedodržuje dohody, ale řešit, jestli s ní tvoje dítě bude ve styku, je zbytečné. To je prostě něco, co neovlivníš.
K přestěhování - pokud by to pro tebe bylo řešení, tak bych to zkusila vyargumentovat, že za nově nastavených podmínek si tam nemůžeš dovolit zůstat, zatímco jinde bys měla zázemí. Třeba to s ním pohne.
@miryp tak terapie jí může pomoct to zpracovat, ale jinak mi přijde normální, že člověk má nějaké emoce a potřebuje čas se s něčím takovým srovnat. Lusknutím prstu se to nezmění ani za asistence terapeuta.

@suzanna123 však já také netvrdím, že emoce nejsou normální, ty normální jsou. Normální ale není používat vlastní dítě jako prostředek k vydírání a vys*rání druhé strany, abych se pomstila za to, že jsem zůstala sama. To prostě není zdravé pro ni a už vůbec to není zdravé pro to dítě, kterému tím zničí život. Proto by se měla sebrat a jít na terapii, aby si tím prošla pod vedením odborníka a nezatahovala do toho své nezletilé dítě.

autor
17. čer 2025
@kristyn86

Jo a jeste k tomu bydleni. Jestli chce,abys mu platila najem,tak at ti da najemni smlouvu. Abys mohla zkusit poresit treba prispevek na bydleni. A on by mel odvadet dane z pronajmu. Pokud tedy nebydlis treba jen za naklady. Musi to byt tezke. Je videt,ze te ranil,ze jsi hodne ted nastvana a vse resis v nastvani. Nedivim se. Jen by to chtelo kvuli diteti dat emoce stranou,probrat spolu moznosti atd. Budes muset zacit spolehat sama na sebe.

@kristyn86 aktuálně zde bydlím úplně zdarma. Mělo to tak být do 3 let a pak jsem měla začít platit energie a dle jeho slov rozumný nájem pod tržním. Jenže obrátil a "zdarma" mě tu nechá jen do říjnu a pak ho bude prodávat.

autor
17. čer 2025
@suzanna123

@suzanna123 ale to je reálně nemožné pak aby dítě vídal přes týden. A taky chce abych byla já ta co ho bude vozit, když já se odstěhuju daleko.

ninive211
17. čer 2025

Bohužel pokud je byt jeho a ty v něm nijak nefiguruješ (myslím majetkově), tak ho prodat může, kdy chce. Pokud nejste vzití a nemáte SJM. Je to blbé, ale v podstatě můžeš být ráda, že teď bydlíš zcela zadarmo a náklady jsdou za chlapem. Každopádně by ti měl jako otec tvého dítěte pomoct alespoň třeba se shánením nějakého odpovídajícího náhradního bydlení, když tě chce takto vypakovat....to by mu měla velet alespoň ta nejmenší chlapská slušnost. Můžeš se poptat po městském bytě, nevím, kde bydlíte, většina větších měst má nějaké městské byty, které se jednou za čas třeba uvolní a dávají se k dispozici zájemcům, přednost mívají právě rodiny s malými dětmi anebo samoživitelky. Je to na dlouhé lokte, rozhodně to není tak teď podáš žádost a za dva měsíce bydlíš...ale do budoucna, pokud nějakou takovou možnost máš, zkus o ní pouvažovat. Nájemné bývá o něco nižší než komerční tržní.

lencaa11
17. čer 2025

Pokud byt je jeho může si sním dělat co chce nejste manželé a tím padem vše je jen o vaši slovní domluvě tak teď bych řešila bydlení svoje úřad skrze třeba příspěvky výživné na dítě je stanovené tím pádem je to vše vyřešené bohužel nemůžeš něco svádět na ni tvůj ex je svepravni člověk a může si dělat se svim bytem ,penezma atd ..životem co chce ...

suzanna123
17. čer 2025
@miryp

@suzanna123 však já také netvrdím, že emoce nejsou normální, ty normální jsou. Normální ale není používat vlastní dítě jako prostředek k vydírání a vys*rání druhé strany, abych se pomstila za to, že jsem zůstala sama. To prostě není zdravé pro ni a už vůbec to není zdravé pro to dítě, kterému tím zničí život. Proto by se měla sebrat a jít na terapii, aby si tím prošla pod vedením odborníka a nezatahovala do toho své nezletilé dítě.

@miryp já nikde nevidím, že by to dělala nebo chtěla dělat. Píše, že nechce, aby se dítě stýkalo s novou partnerkou, což je docela pochopitelné. Že není v její moci to změnit, s tím se bude muset nejspíš smířit. Vydírání a vysírání mi ale opravdu uniklo…

ninive211
17. čer 2025

Ještě znovu čtu všechny odpovědi. Zaprvé, neházej všechnu vinu na jeho novou partnerku, že nemá morální hodnoty. 1. Nemusela vědět, že je chlap zadaný. 2. I kdyby to věděla, z jednoho nevinného flirtu nevěru a nový vztah neuděláš, tudíž musela být odezva i z druhé strany, tj. od tvého ex.
Zřejmě mu doma něco chybělo, co ty jsi mu nedala a nebo byly nějaké oboustranné problémy vztahové, povahové, jiné, že i přes to, že má doma malé dítě a ženu na mateřské, se vydal cestou nevěry...jen ty a tvůj ex víte, jak jste to měli, jací jste byli partneři. Jak jste si rozuměli, zda máte společné koníčky, zda jsi při těhotenství nepřibrala 30 kilo, která ti zůstala po porodu...zda v tom měl vliv stres z nevysoání a malé mimčo doma, kdy partnerka najednou nemá chuť na sex apod.... Novou partnerku do toho netahej, ta byla velmi pravděpodobně jen katalyzátor problémů. Kdyby byl ex spokojený partner a otec, tak sebevětší flirtování a nahánění ze strany jiný ženský by ho prostě nepřesvědčilo.
Pokud nová partnerka ex není nějaká trestně stíhaná nebo jinak morálně pokleslá osoba, tak nelze zakázat styk s ní jen proto, že tobě se nelíbí. Teď je novou partnerkou otce, takže se s dítětem logicky bude vídat.

miryp
17. čer 2025
@suzanna123

@miryp já nikde nevidím, že by to dělala nebo chtěla dělat. Píše, že nechce, aby se dítě stýkalo s novou partnerkou, což je docela pochopitelné. Že není v její moci to změnit, s tím se bude muset nejspíš smířit. Vydírání a vysírání mi ale opravdu uniklo…

@suzanna123 pak ti patrně chybí více jak 20letá praxe v oboru. Já opravdu nepotřebuji k vyhodnocení takového závěru, aby autorka výslovně uvedla "ano, já chci dělat problémy a chci to táhnout přes dítě". To, co tu uvedla, mi k tomu stačí.
A ubezpečuji tě, že mým záměrem není urážet autorku. Mým záměrem je, aby si uvědomila důsledky svého chování ještě dřív, než to napáchá příliš velké škody na tom dítěti.
Myslím, že 8 měsíců už je dostatečná doba na to, aby nejednala v afektu.

kristyn86
17. čer 2025

Do rijna casu "dost". Zacni setrit,at mas nejake penize do zacatku a zacni se poohlizet po byte ve meste,kde bydlis. Aspon te netlaci cas a muzes vybirat. Na chlapa se spolehat nemuzes,budes se muset postavit na vlastni nohy. A maly bud do jeslicek nebo jit na ten rok nez pujde do skolky na davky. O prispevek na bydleni muzes zadat ihned,co ziskas smlouvu na byt. Pozor,od rijna budou jine podminky,tak to promyslet,jestli se neodstehovat driv...

nina004
17. čer 2025

Ja ťa chápem. Môj ex sa tiež odsťahoval za slečnou a nechal ma samú s 1,5r a 3r dieťaťom. Viem ,že je to strašne náročné a nespravodlivé,že nemáš rovnaké možnosti ako tvoj ex. Ale aj keď ti to je akokoľvek proti srsti,je to rodič rovnako ako ty,a preto nemôžeš dieťaťu ani otcovi zakázať sa kontaktovať s novou priateľkou tvojho ex. Mám to rovnako,moje deti tiež chodia k môjmu ex a jeho priateľke( bolo to ťažké prekusnúť,ale pokiaľ je na tvoje dieťa dobrá ,tak buď rada, mohol si nájsť inú, horšiu). Taktiež si skús uvedomiť ,že tretia strana za rozpad vzťahu väčšinou nemôže. Keby ťa tvoj ex ľúbil a mali by ste šťastný ,stabilný vzťah ,neobzeral by sa za inou, nedal by jej šancu. A čo sa týka sľubov, bude horšie. Všetko dávajte na papier. Nové vzťahy vedia veľa zmeniť. Nie je jeho povinnosť ti platiť bývanie aj keď ti to sľúbil. Je to ťažké ,ale ty sa musíš postaviť na vlastné nohy a vedieť váš oboch zaobstarať. A pokiaľ má ex dobrý plat skús žiadať vyššie výživné. Neboj,čím bude syn starší ,tým to bude ľahšie. A čas tiež veľmi pomôže.

etinka
17. čer 2025

No,asi tak....chudák dítě. Dva, co si ho pořídili, ale teď se bude vše řešit přes něj. Myslím si,že tě chápu, co se v tobě vaří. Ale srovnej se s tím,že chlap je pryč. Kdo z vás má na tom větší podíl, je otázka, nikdo vás nezná. Jeho novou přítelkyni/ budoucí přítelkyně neovlivníš,ani kdybys metala salta a ani mu bohužel nemůžeš mluvit do toho, co si doma dělá a kam dává lehnout malého. Je mi líto toho prcka, upřímně😞. Ségra si prošla rozvodem,když bylo holkám 8 let a bylo to peklo, natož u tak malého dítka,co neví, či je.
V první řadě bych se sebrala a odešla z jeho bytu, i kdyby to mělo být zpátky k rodině. Pak pořeš péči o dítě soudně, pokud to nemáte stanovené a s tím i alimenty. Otec dítěte se musí podílet, kecy,že bude živit cítí dítě, to tě chce jen naštvat😐. Ať si ho živí, ale pokud je u tvého dítěte v rodném listě, živit musí hlavně svoje.....

Je to boj a je to smutné tohle vůbec číst,když víš,že si podobným peklem prošel někdo v rodině. Držím 👍🍀.

autor
17. čer 2025
@etinka

No,asi tak....chudák dítě. Dva, co si ho pořídili, ale teď se bude vše řešit přes něj. Myslím si,že tě chápu, co se v tobě vaří. Ale srovnej se s tím,že chlap je pryč. Kdo z vás má na tom větší podíl, je otázka, nikdo vás nezná. Jeho novou přítelkyni/ budoucí přítelkyně neovlivníš,ani kdybys metala salta a ani mu bohužel nemůžeš mluvit do toho, co si doma dělá a kam dává lehnout malého. Je mi líto toho prcka, upřímně😞. Ségra si prošla rozvodem,když bylo holkám 8 let a bylo to peklo, natož u tak malého dítka,co neví, či je.
V první řadě bych se sebrala a odešla z jeho bytu, i kdyby to mělo být zpátky k rodině. Pak pořeš péči o dítě soudně, pokud to nemáte stanovené a s tím i alimenty. Otec dítěte se musí podílet, kecy,že bude živit cítí dítě, to tě chce jen naštvat😐. Ať si ho živí, ale pokud je u tvého dítěte v rodném listě, živit musí hlavně svoje.....

Je to boj a je to smutné tohle vůbec číst,když víš,že si podobným peklem prošel někdo v rodině. Držím 👍🍀.

@etinka alimenty máme dané soudně, stejně tak styk. Mě štve že něco slíbil a najednou otočil, že kopretina chce dům tak on kvůli toho obere o to co slíbil svého syna. Jasně, nemusí to dělat.. Ale chtěl to dělat a najednou, ne nedostaneš nic nad rámec, starej se..

suzanna123
17. čer 2025
@miryp

@suzanna123 pak ti patrně chybí více jak 20letá praxe v oboru. Já opravdu nepotřebuji k vyhodnocení takového závěru, aby autorka výslovně uvedla "ano, já chci dělat problémy a chci to táhnout přes dítě". To, co tu uvedla, mi k tomu stačí.
A ubezpečuji tě, že mým záměrem není urážet autorku. Mým záměrem je, aby si uvědomila důsledky svého chování ještě dřív, než to napáchá příliš velké škody na tom dítěti.
Myslím, že 8 měsíců už je dostatečná doba na to, aby nejednala v afektu.

@miryp spíš ty vidíš věci, co nejsou.
Jako sorry, chlap ji opustil s ročním dítětem, alimenty, co mu vyměřili, si dovedu živě představit a místo, aby se staral o to, aby ona a jejich dítě nestrádalo, tak upřednostňuje novou partnerku a její dítě. To je opravdu zvláštní, že autorka není v pohodě a nad věcí a potřebuje se s tím srovnat 🙄
Kdyby chtěla dělat problémy a vydírat ho dítětem , tak v první řadě neřeší, že odstěhováním mu znemožní dítě vídat. S tím, že dítě bude vídat kdokoliv, koho její ex uzná za vhodné, samozřejmě nic nenadělá, ale absolutně chápu, že je jí to proti srsti - zvlášť v tomhle věku. Trocha empatie by neškodila.

lencaa11
17. čer 2025

Bohužel takový je život nikdy nelze spoléhat na druhou stranu ( ex) musíte začít jednat sama vše máte od soudu hotové tak teď už si zařídit svoje bydlení aspoň budete vědět že jste si to vybudovala sama a máte klid ...vše bych hodila za hlavu a soustředila se na svůj život

miryp
17. čer 2025
@suzanna123

@miryp spíš ty vidíš věci, co nejsou.
Jako sorry, chlap ji opustil s ročním dítětem, alimenty, co mu vyměřili, si dovedu živě představit a místo, aby se staral o to, aby ona a jejich dítě nestrádalo, tak upřednostňuje novou partnerku a její dítě. To je opravdu zvláštní, že autorka není v pohodě a nad věcí a potřebuje se s tím srovnat 🙄
Kdyby chtěla dělat problémy a vydírat ho dítětem , tak v první řadě neřeší, že odstěhováním mu znemožní dítě vídat. S tím, že dítě bude vídat kdokoliv, koho její ex uzná za vhodné, samozřejmě nic nenadělá, ale absolutně chápu, že je jí to proti srsti - zvlášť v tomhle věku. Trocha empatie by neškodila.

@suzanna123 to ty spíš zavíráš oči před tím, co je tu zcela evidentní. A empatická jsem dost, ale k té nejslabší straně, což je jejich společné dítě. A víc ti k tomu fakt nemám co říct...

suzanna123
17. čer 2025
@miryp

@suzanna123 to ty spíš zavíráš oči před tím, co je tu zcela evidentní. A empatická jsem dost, ale k té nejslabší straně, což je jejich společné dítě. A víc ti k tomu fakt nemám co říct...

@miryp to víš, že jo...

autor
17. čer 2025

@suzanna123 abych nekřivdila úplně ve všem, alimenty na syna mám 11500 (což je pěkná částka, o to nejde).. Jde mi o tu nespravedlivost o to, že neumí držet slovo kvůli nějaké cuchtli. A že by syn měl mít ve svém životě někoho tak morálně pokrouceneho jako je ona.

nina004
17. čer 2025

Vieš ono chlap naslubuje strašne veľa ,chcel sa rozísť v kľude atď.... Ale nová žena urobí veľa. U nás tiež nič ,čo nebolo na papieri zrazu neplatilo. A to je každú chvíľku niečo ďalšie.

suzanna123
17. čer 2025

Tak to ber, že aspoň, že tak. Jsou tací, co ještě jako bonus neplatí nebo platí naprosté minimum. A to ostatní zkus hodit za hlavu - nespravedlivé je bohužel kdeco, ale ve výsledku se s tím prostě člověk musí smířit. Druhá možnost je se tím užírat, ale nevyřeší to nic. Čím dřív to přijmeš, tím líp pro tebe i pro malého.

j.a.n.i
18. čer 2025

No, mozna by sis mela uvedomit, ze za vas rozchod muzete akorat vy dva a nikdo dalsi a prestat furt mit blbe kecy na jeho novou paní. A jinak moralne pokroucenou osobu v zivote mit bude - sveho otce a jestli ty budes pokracovat v nastavenem stylu, tak i matku 🤔

hanka_12345
18. čer 2025

Mimochodem, pise ze bydli uplne zdarma. Pak by platila energie.
Kolik je vyzivne na manzelku?? Neni to nahodou skroo šul nul? Takze ve vysledku si navzajem nemusi nic platit a de facto ona plati energie,on vyzivne. Jen si to mezi sebou neposilaj jak blbecce

Strana
z2