icon

Mohu žádat o zvýšení alimentů kvůli nezájmu otce?

16. lis 2025

Můj ex otec od dítěte, od nás odešel když bylo dítěti 8m. Našel si "úžasnou" milenku. Dokud s ní nežil tak se s dítětem vídal nad rámec urceneho styku. Dokonce posílal více, než měl. (ve dvou letech dítěte mi mělo skončit výživné na neprovdanou matku, ale on to posílal dál ať jsem s dítětem doma aspoň do 3 let). Byla i domluva, že až si najdu práci a dítě půjde do školky upraví se styk tak aby to vyhovovalo nám oběma a já mohla jít do práce. Zároveň je teď styk nastavený i na dopoledne, což se školkou od září nepůjde. To že se začal škubat, že mi už peníze nad rámec posílat nebude, jasně není to jeho povinnost. Nicméně přišel teď s tím, že se nastěhoval k jeho milence a dítě si nemůže brát na déle jak procházku. Argumenty - milenka má kočky a psa (náš syn je alergik) a jsou to členové domácnosti, nepřipadá v úvahu aby před příchodem našeho dítěte je vyšoupli na zahradu, povysavali převlékly postele, aby mělo dítě bezpečné prostředí. Nějaká debata s ním o tom co je pro něj důležitější zda pes a kočka nebo náš syn nikam nevedla. Odpovídá je to její dům její zvířata.

Vím že ho ke styku nedonutím, že prostě nemám páky na to aby si musel dítě brát. Ale je tady možnost třeba zažádat si o vyšší alimenty s tím, že otec dítěte na dítě dlabe?

lv
16. lis 2025

@anonym_autor požádat můžeš, argumenty typu, že dítě je 99% času s tebou, živíš je, máš tedy jiné náklady než kdyby ji kěl více času on.

misha31
16. lis 2025

Ja jen dodam, ze uzavrenim zvirat, uklidem a prevlecenim se alergenu opravdu ten den uplne nezbavis. Ty alergeny tam budou jeste minimalne dalsich x tydnu, i kdyz zvirata budou pryc. A pokud je dite opravdu silny alergik, tak muze reagovat i na tatinka (i na obleceni se drzi alergeny).
Mam manžela extremniho alergika, tak jen pisi zkusenost.
S ostatním neporadim 🍀

autor
16. lis 2025
@misha31

Ja jen dodam, ze uzavrenim zvirat, uklidem a prevlecenim se alergenu opravdu ten den uplne nezbavis. Ty alergeny tam budou jeste minimalne dalsich x tydnu, i kdyz zvirata budou pryc. A pokud je dite opravdu silny alergik, tak muze reagovat i na tatinka (i na obleceni se drzi alergeny).
Mam manžela extremniho alergika, tak jen pisi zkusenost.
S ostatním neporadim 🍀

@misha31 no, to mě nenapadlo. Jsem tak nějak vytočená že kvůli zvířatům přijde dítě o otce a stane se z něj jen otec na procházku max hernu či víkendový výlet za předpokladu že dítě bude zdravé.

anonym_6b27d4
16. lis 2025

@anonym_autor syn je alegicky na psy i kočky a v domácnosti se zvířaty bych ho spát nenechala. Stačí celodenní návštěva u sestry která má doma psa (i když vysaje a vytře před návštěvou ) a špatně se mu dýchá . Kdyby tam měl přespat tak to asi nedá

autor
17. lis 2025
@anonym_6b27d4

@anonym_autor syn je alegicky na psy i kočky a v domácnosti se zvířaty bych ho spát nenechala. Stačí celodenní návštěva u sestry která má doma psa (i když vysaje a vytře před návštěvou ) a špatně se mu dýchá . Kdyby tam měl přespat tak to asi nedá

@anonym_6b27d4 no, je pravda že tenhle aspekt mě nenapadl. Kromě jednoho křečka není v rodině žádné zvíře. Na alergii jsme přišli nahodou, když jsme šli na den zvířat.

mishka87
17. lis 2025

Já bych naopak ocenila, že otec má opodstatněné obavy o zdraví dítětem. Jsem těžký alergik na kočky a když přijede tchyně, která má doma možná i více než 5 koček, pálí mě oči a svědí nos. A samozřejmě se spustí rýma. A to se snaží, aby neměla chlupaté oblečení a další věci. Zkusila bych se ale po dobrém domluvit na vyšších alimentech právě s odůvodněním, že dítě je většinu času se mnou. Jeví se mi dle tvého popisu jako celkem rozumný chlap. Samozřejmě pokud by se cukal, šla bych cestou soudu.

zmrzlinka
17. lis 2025

Jestli se otec nechce vidat ze svým dítětem tak ho nijak nedonutiš.Penize bych řešila s právníkem přes soud.

autor
17. lis 2025
@mishka87

Já bych naopak ocenila, že otec má opodstatněné obavy o zdraví dítětem. Jsem těžký alergik na kočky a když přijede tchyně, která má doma možná i více než 5 koček, pálí mě oči a svědí nos. A samozřejmě se spustí rýma. A to se snaží, aby neměla chlupaté oblečení a další věci. Zkusila bych se ale po dobrém domluvit na vyšších alimentech právě s odůvodněním, že dítě je většinu času se mnou. Jeví se mi dle tvého popisu jako celkem rozumný chlap. Samozřejmě pokud by se cukal, šla bych cestou soudu.

@mishka87 pravda vždy se s ním dalo na všem domluvit. Problém nastává s mým návratem do původní práce. Směnný provoz prostě s dítětem bez pomoci otce nezvládnu. Nebo aspoň ne s 3 letym. (12ctky u městské policie).. Takže rapidně klesnu na výdělku, když budu hledat jen ranní a max 6h abych stíhala školku. Nehledě na to že veškeré očr padne taky jen na mě.

krisstina93
17. lis 2025

Tak ke styku ho nutit nemůžeš, to neni vymahatelné. Ty alimenty zkusit můžeš, ale záleží jaké má příjmy a kolik posílá ted no. On bude zas operovat s tim, že posílal dlouho nad rámec, ze to ze si dite nebere ma duvod- tu alergii, takze bych uplne nedoufala, ze to výživné nějak výrazně zvednou, pokud vubec. Strasne záleží i na jakého narazis soudce, me treba ex leta posílal 2 tisíce na školáka, tak sem zadala o zvyseni, on se škubal, hral u soudu blbeho, porad se odvolával a odkládal to, takze se to táhlo měsíce, ja platila právníka, litala k soudu, do toho mě tahal na ospod, nervy na pochodu a nakonec mu to zvedli o blbou tisícovku, zpětně bych se na to vyprdla, to sem dala za právníka peněz a toho času a nervu a popotahování, ze to za těch pár korun nestalo.
Ale delat muzes klidne osmičky, kdyz ti vyjdou vstříc na ranní, což by v práci meli pokud mas smlouvu na neurčito, zažádej si písemně o ranní úvazek z důvodu péče o dítě. Ja taky delam sama se třemi dětmi plny úvazek, zvládnout se to dá.

autor
17. lis 2025

@krisstina93 v tom je ten problém, nevyjdou mi vstříc.. U nás v městě není nabídka práce, takže jediná možnost je ve vedlejším "velkoměstě" a to je autem dojezd 30-50 minut záleží na místě. Což že z klasické osmičky stane 9-10h včetně cesty.

eviicka
17. lis 2025

A možnost, že když budeš v práci, by byl s dítětem u tebe doma?
Jinak situace s návratem celkem na prd ☹

autor
17. lis 2025
@eviicka

A možnost, že když budeš v práci, by byl s dítětem u tebe doma?
Jinak situace s návratem celkem na prd ☹

@eviicka to neprojde skrz jeho přítelkyni. Potřebovala jsem k doktorovi, chtěla jsem ať je s dítětem (nemocným) u nás cca hodinu a půl a nemohl.

krisstina93
18. lis 2025
@anonym_autor

@krisstina93 v tom je ten problém, nevyjdou mi vstříc.. U nás v městě není nabídka práce, takže jediná možnost je ve vedlejším "velkoměstě" a to je autem dojezd 30-50 minut záleží na místě. Což že z klasické osmičky stane 9-10h včetně cesty.

@anonym_autor jako matka máš ze zákona nárok na zkrácený úvazek. Pošli jim žádost písemně a uvidíš jak se vyjádří, když to budou mít oficiálně na stole, tak to nemůžou jen tak shodit.

drep
18. lis 2025
@krisstina93

@anonym_autor jako matka máš ze zákona nárok na zkrácený úvazek. Pošli jim žádost písemně a uvidíš jak se vyjádří, když to budou mít oficiálně na stole, tak to nemůžou jen tak shodit.

@krisstina93 jako sice ze zákona má nárok, ale máš profese, kde to prostě nejde. Můj muž je vrchní sestra, sestry dělají 12 den-noc. Jiná směna existuje, máme pár sester na osmičky, ale to jsou vysoce kvalifikovaný kanylační sestry s certifikátem, jsou dvě v kolektivu asi 80 sester. Stejně na záchrance zkrácený úvazek znamená míň směn, ne kratší pracovní dobu. A ani mně jako anesteziologovi/intenzivistovi by šéf nemohl dát úvazek šest hodin denně, co by bylo ty zbylý dvě hodiny s mými pacienty na sále/ lůžkách? Resp. Šlo by tím překlenout nějaký krátký období, ale nešlo by z toho udělat standardní pracovní dobu na tři roky školky. A obávám, že u městské policie to bude stejné - osmičky mají lidi s funkčními místy, zbytek má směny

krisstina93
18. lis 2025
@drep

@krisstina93 jako sice ze zákona má nárok, ale máš profese, kde to prostě nejde. Můj muž je vrchní sestra, sestry dělají 12 den-noc. Jiná směna existuje, máme pár sester na osmičky, ale to jsou vysoce kvalifikovaný kanylační sestry s certifikátem, jsou dvě v kolektivu asi 80 sester. Stejně na záchrance zkrácený úvazek znamená míň směn, ne kratší pracovní dobu. A ani mně jako anesteziologovi/intenzivistovi by šéf nemohl dát úvazek šest hodin denně, co by bylo ty zbylý dvě hodiny s mými pacienty na sále/ lůžkách? Resp. Šlo by tím překlenout nějaký krátký období, ale nešlo by z toho udělat standardní pracovní dobu na tři roky školky. A obávám, že u městské policie to bude stejné - osmičky mají lidi s funkčními místy, zbytek má směny

@drep tak zrovna v tom zdravotnictví to docela jde, sama sem tam dělala jen na ranní, půlka rodiny je v nemocnici na ranní. Mamka dělá zdravotní sestru na poloviční úvazek. Vsechno se da, jen to chce chtit.

eviicka
18. lis 2025
@anonym_autor

@eviicka to neprojde skrz jeho přítelkyni. Potřebovala jsem k doktorovi, chtěla jsem ať je s dítětem (nemocným) u nás cca hodinu a půl a nemohl.

@anonym_autor ☹ pak je to blb, co vyměnil dítě za ... ani nevím jaký slovo tam napsat. 😞 Pochopila bych argument se zvířaty (vyhazovat je na zahradu není řešení), to ostatní už jsou výmluvy a neochota.

Držím vám palce (tobě a synovi).

drep
18. lis 2025
@krisstina93

@drep tak zrovna v tom zdravotnictví to docela jde, sama sem tam dělala jen na ranní, půlka rodiny je v nemocnici na ranní. Mamka dělá zdravotní sestru na poloviční úvazek. Vsechno se da, jen to chce chtit.

@krisstina93 ano, ale často to znamená změnit oddělení. U nás na klinice (aro) by to možný nebylo, není pro ně místo, zkrácený úvazek je prostě míň směn, nikoliv kratší pracovní doba. Resp. Ano, musely (i) by odejít z lůžek na anestezii. Ale i tam raňařky občas musí vzít denní dvanáctku nebo desítku.

petrasipkova1
18. lis 2025

Zkusila bych to s ním mile vykomunikovat. protože když tady čtu ty příběhy někdy, tak by člověk měl být opravdu rád, že mu dítě není u zadku, protože spousty chlapů by nějakou alergii neřešili a bylo by jim fuk jak dítěti celý víkend je. Za mě, pokud spolu vycházíte, tak bych se snažila, aby byl s malým u vás doma. Abys mohla chodit normálně do práce, zkusit si to sním nějak nastavit.

snahnah
18. lis 2025

Když není ochotný starat se o své dítě ani u tebe v domácnosti, ať zaplatí chůvu.

suzanna123
18. lis 2025
@mishka87

@mishka87 rozumný chlap by řekl milence, že se k ní bohužel přestěhovat nemůže, případně, že si musí držet byt, protože jeho dítě do její domácnosti ze zdravotních důvodů nemůže
@petrasipkova1tomuhle chlapovi dítě u zadku očividně je, protože jinak by se nevzdal kontaktu s ním, respektive neomezil ho na občasné vyzvednutí. Jako ano, taky vím o existenci mnohem horších exempláčů, ale to z tohohle nedělá dobrého otce.

petrasipkova1
18. lis 2025
@suzanna123

@mishka87 rozumný chlap by řekl milence, že se k ní bohužel přestěhovat nemůže, případně, že si musí držet byt, protože jeho dítě do její domácnosti ze zdravotních důvodů nemůže
@petrasipkova1tomuhle chlapovi dítě u zadku očividně je, protože jinak by se nevzdal kontaktu s ním, respektive neomezil ho na občasné vyzvednutí. Jako ano, taky vím o existenci mnohem horších exempláčů, ale to z tohohle nedělá dobrého otce.

@suzanna123 tak jasně, ale jako matce silných alergiků mi naskočí při rozchodu horší scénáře.

autor
19. lis 2025
@petrasipkova1

@suzanna123 tak jasně, ale jako matce silných alergiků mi naskočí při rozchodu horší scénáře.

@petrasipkova1 tak či tak by měl v prvé řadě hájit zájmy dítěte. O alergii ví dlouho a moc dobře.

autor
20. lis 2025
@drep

@drep ano, na mateřskou jsem odcházela z postu dozorčí směny. Sice 95% práce v kanceláři, ale prostě 12h stejně jako je směna "venku". Dozorčich je přesně tolik kolik je směn a točí se se svou venkovní směnou. Už tak je podstav a spousta policistů si bere přesčasy (směny na víc) aby se pokryl potřebný počet policistů. Nemůžeme zamknout služebnu na 4 hodiny potom co já, odejdu po 8h. Přechod na 8 znamena povýšení. Což probíhá (teda aspoň u nás) jen v momentě, když někdo odchází nebo opouští post kvůli svého povýšení. Jsou ochotni mi zkrátit úvazek co se týče odpracovaných hodin za měsíc, ale 12 zůstanou. A i tam by se mohlo stát, že by stejně přišli s tím nemáme lidi. (což objektivně nemaji, stačí když vypadnou 2 lidi a člověk může na služebně klidně bydlet)

krisstina93
20. lis 2025
@anonym_autor

@drep ano, na mateřskou jsem odcházela z postu dozorčí směny. Sice 95% práce v kanceláři, ale prostě 12h stejně jako je směna "venku". Dozorčich je přesně tolik kolik je směn a točí se se svou venkovní směnou. Už tak je podstav a spousta policistů si bere přesčasy (směny na víc) aby se pokryl potřebný počet policistů. Nemůžeme zamknout služebnu na 4 hodiny potom co já, odejdu po 8h. Přechod na 8 znamena povýšení. Což probíhá (teda aspoň u nás) jen v momentě, když někdo odchází nebo opouští post kvůli svého povýšení. Jsou ochotni mi zkrátit úvazek co se týče odpracovaných hodin za měsíc, ale 12 zůstanou. A i tam by se mohlo stát, že by stejně přišli s tím nemáme lidi. (což objektivně nemaji, stačí když vypadnou 2 lidi a člověk může na služebně klidně bydlet)

@anonym_autor a zkoušela sem tam aspon zeptat, nebo příště reknes ze to tak nikdo nema a proste to nejde? U nás treba v pripade podstavu vychází vstříc, lepší mít tam nekoho na 8 hodin místo 12 a dalsi vykryje ten zbytek, nez hledat nekoho na vykrytí celých 12 hodin. U policie teda nevim, ale treba v tom zdravotnictví taky všichni meli dvanáctky, ale jak byl postav, tak mi udělali speciálně směnu od 7 do 14, aby tam byl aspoň někdo na dopoledne a ten zbytek odpoledne pak vykryl někdo jiný, komu nevadilo jít tam na 4 hodiny a nemusel tam být celý den. Často je to fakt o domluvě a pokud je fajn kolektiv, tak se to všichni těm matkám samoživitelkám docela snaží vypomoct.

autor
20. lis 2025
@krisstina93

@anonym_autor a zkoušela sem tam aspon zeptat, nebo příště reknes ze to tak nikdo nema a proste to nejde? U nás treba v pripade podstavu vychází vstříc, lepší mít tam nekoho na 8 hodin místo 12 a dalsi vykryje ten zbytek, nez hledat nekoho na vykrytí celých 12 hodin. U policie teda nevim, ale treba v tom zdravotnictví taky všichni meli dvanáctky, ale jak byl postav, tak mi udělali speciálně směnu od 7 do 14, aby tam byl aspoň někdo na dopoledne a ten zbytek odpoledne pak vykryl někdo jiný, komu nevadilo jít tam na 4 hodiny a nemusel tam být celý den. Často je to fakt o domluvě a pokud je fajn kolektiv, tak se to všichni těm matkám samoživitelkám docela snaží vypomoct.

@krisstina93 ano, řešila jsem to s přímým nadřízeným a i s velitelem a ten posílal žádost na město. Ne není to jen moje domněnka. Žádost o zkrácení denní pracovní doby nebyla schválena na městě. Zároveň mi nebyla udělena ani výjimka na noční. Bohužel nemám hlídací rodinu, mamka je vážně nemocná a taťka bydli 150km daleko, tchyně s tchanem už nežijí. A otec nespolupracuje.

snahnah
21. lis 2025

Nevím jak u policie, mi nakonec v práci vyhověli, ale až na 3. žádost, kdy jsem vypsala precedensy a informovala firmu, že v případě opětovného nevyhovění předám věc právníkovi a budu to řešit soudní cestou.
Výňatek z jednoho článku:
Dle ust. § 241 odst. 2 zákoníku práce platí, že požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
V rozsudku ze dne 9. 7. 2014, sp. zn. 21 Cdo 1821/2013, Nejvyšší soud ČR uvedl, že vážné provozní důvody nejsou naplněny, pokud je řešením vzniklé situace přijetí dalšího zaměstnance na zkrácený pracovní úvazek nebo dohodu o pracovní činnosti právě v rozsahu, v němž je podána žádost o kratší pracovní dobu.

Ještě pro info, HR atd. tady o této opoře v zákoně ani neví, takže je potřeba být při řešení důsledný a dožadovat se svého práva.

autor
21. lis 2025
@snahnah

Nevím jak u policie, mi nakonec v práci vyhověli, ale až na 3. žádost, kdy jsem vypsala precedensy a informovala firmu, že v případě opětovného nevyhovění předám věc právníkovi a budu to řešit soudní cestou.
Výňatek z jednoho článku:
Dle ust. § 241 odst. 2 zákoníku práce platí, že požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
V rozsudku ze dne 9. 7. 2014, sp. zn. 21 Cdo 1821/2013, Nejvyšší soud ČR uvedl, že vážné provozní důvody nejsou naplněny, pokud je řešením vzniklé situace přijetí dalšího zaměstnance na zkrácený pracovní úvazek nebo dohodu o pracovní činnosti právě v rozsahu, v němž je podána žádost o kratší pracovní dobu.

Ještě pro info, HR atd. tady o této opoře v zákoně ani neví, takže je potřeba být při řešení důsledný a dožadovat se svého práva.

@snahnah ty jo, děkuji moc. Můj pan velitel by mi s radostí vyšel vstříc, protože mezi námi jsou i mladí kluci kteří se vysloveně hrnou do přesčasu, jenže zřizovatel je město a tam přišla odpověď ve stylu "Po prozkoumání všech uvedených důvodů a provozu služebny jsme došli k závěru, že se tyto požadavky zamitaji." Přesně si to nepamatuju ale nějak takto to bylo. V pondělí zajdu za panem velitelem a vyzkoušíme to tedy sepsat pomoci vaší rady. Kluci ze služebny taky říkali, že by k mé žádosti připojili i informaci o tom, že jsou ochotni rozdíl v mojí původní a nové pracovní době pokrýt dobrovolnými přesčasy.