icon

Dojíždění dětí na školu: Jak to zvládají?

15. srp 2022

Rozhodujeme se, že by syn zkusil od 6. třídy jít na jinou školu. Buď gymnázium, nebo na ZŠ s rozšířenou výukou matematiky, fyziky a chemie. Problém je, že bude muset dojíždět denně 60 minut ráno a 60 minut odpoledne. Město je 20 km, ale autobusy jezdí "vyhlídkové trasy" po okolí. Budou dny, kdy se bude vracet třeba v pět. Nejdřív bude jezdit ve tři, i když bude mít jen 6 hodin.
Zažila jsem to až od SŠ a neskutečně mě to štvalo. Pořád někde na cestě, doma jsem byla málo. Ale kamarádka byla třeba naprosto spokojená, že se ve vlaku učila a odpoledne doma už měla pohodu. Chápu, že to má každý jinak. Jde mi spíš o věk.
Jak to zvládaly vaše děti kolem těch 12 let? Litovali jste, že jste daly děti na jinou školu? Vím, že dojíždí menší děti, ale většinou to není tak, že by strávily 2 hodiny denně na cestě, plus počítám, že se bude muset na gymplu ještě doma víc učit.

Strana
z2
cilkat
15. srp 2022

Dojizdela jsem na osmilety gympl... cesta "dveře-dveře" šla ve špičce stihnout za 40 min ... (autobus a metro). Hele... na moc víc než školu nebyl čas a udržela jsem si jeviny kroužek v místě bydliště... Občas mi chybělo to, že mám spolužáky daleko, ale vlastně žádná tragédie. Stejně jsem s nimi travila většinu dne a holt nejezdila že školy domů hned, ale třeba se s nimi dvě hodiny courala po městě, než jsme se rozjeli každý svým směrem. Měla jsem perfektní třídu a dodnes mám skvěle kamarády a rozhodně nelituju. (Že šlo o kvalitní školu, že které nebyl problém jít na VŠ dle výběru, jsem v tom věku brala spíš jako samozřejmost, než nějakou hodnotu).

rencinka87
Autor odpověď smazal
jankavranova
16. srp 2022

Pokud je to škola, po které touží a chce tam sám přestoupit a jemu samotnému dojíždění nevadí, nevidím v tom problém. Když to bude něco, co chce, může cestu busem využít na čtení, opakování učiva. Moje zkušenost: dojížděla jsem od první třídy, ano, sice ne hodinu, ale dojížděla. Na druhém stupni, pokud bylo 8 hodin jsem se stejně vracela domů až tak kolem té šesté hodiny, protože spoje na vesnici nejezdili až tak pravidelně.

autor
16. srp 2022

@jankavranova on si právě neumí ještě představit, co bude obnášet dojíždění. Teď je za 30 minut ve škole.

jankavranova
16. srp 2022

pokud to nevyzkoušíte, tak to nezjistíte... možná, pokud je nějaká možnost, jako den otevřených dveří, nebo něco podobného zkusit ho tam vzít, nebo jestli jste už byli... těžko poradit, svého syna znáte nejlíp vy rodiče... pokud je nadaný, rád se učí šla bych do toho...

elinka90
16. srp 2022

Pokud nejsi schopná syna do školy vozit a vyzvedávat, tak bych do toho určitě nešla. Jako být hodinu na cestě, to bych nechtěla denně jezdit ani do práce

autor
16. srp 2022

@elinka90 to není v našich silách jak časových, tak finančních. Navíc by to ani moc nepomohlo. Ráno by musel vstávat dřív, protože začínáme s manželem v práci v 7:00 a odpoledne máme do 15:30, takže by byl doma později 😉
Já tak jezdila 10 let - škola a práce, manžel taky. Takže nám to nepřijde jako nic tak hrozného. Hodina je dveře - dveře.

orchidis
16. srp 2022

Tohle nemá dobrý řešení. Kde to proboha bydlíte? Gymnázium nebo lepší školu jednoznačně ano, ale to dojíždění...☹. Co ho tam vozit? To není zas tak moc kilometrů, abyste ho nemohli aspoň párkrát v týdnu hodit ke škole, nebo dovézt domů... Naše dítě jde od září na elitní gympl, ale jezdit bude mhdčkem 11 minut a pak cca 7 minut pěšky. Když to jen trochu půjde, zavezeme ho, jinak pár minut na bus, 11 minut busem a 7 minut šlapat ke škole bude muset zvládnout.

pettypet
16. srp 2022

Zažila jsem to jako dítě, od 11 let na sedmilety gympl. Tu školu jsem milovala. Dojíždění nenávidím dodnes. Vstávání v 5:20, v zimě doma každý den za tmy. Pokud syn opravdu na školu chce, zvládne to. Kroužky si může najít v místě školy po škole, v autobusu se může učit, já si taky většinou četla. Je to vyčerpávající. Byla jsem vděčná, že mě naší občas nechali doma, když viděli, že jsem už nemohla.

antoinet
16. srp 2022

@elinka90 no, přesně, já jako dospělý bych 2 x 60 minut nedala a to dítě má pak doma ještě úkoly, navíc hodně měsíců je pobyt doma komplet za tmy. Dětské tělo a psychika vydrží méně než naše dospělá.
Ale padl tu dobrý nápad to zkusit...namodelovat třeba tři dny po sobě, kdy takto procestuje 6 hodin a uvidíte, v jakém stavu dítě bude.

rencinka87
16. srp 2022

Je to stejne vtipny, jak to kazdy vnima uplne jinak - kdyz reknete treba v Londyne nebo v Parizi, ze jezdite do prace 45 minut, vetsina lidi rekne, ze wow, to mas fakt kousek! Bezne se dojizdi do mesta do centra primestskymi vlaky, lidi bezne jezdi pres hodinu, nikomu to neprijde divne. Auto nikdo nepouziva, protoze s nim pak neni kde zaparkovat.
Tohle je 60 minut dvere-dvere, jak autorka psala, tzn. vcetne cesty k autobusu, a od autobusu ke skole. Uz ted syn dojizdi 30 minut, takze na cestovani je zvykly.
Fakt bych z toho nedelala kovbojku 😁
Kdyz si vezmu, jak v ramci Prahy clovek kolikrat jede hodinu ze severu na jih nebo obracene, protoze jsou zasekany tunely, zasekana Strakonicka..
Ne vzdy je mozny, aby clovek chodil na super skolu a mel ji deset minut od domu 😉

rencinka87
16. srp 2022

@pettypet jak dlouho jsi dojizdela, ze jsi vstavala v 5:20??

marimanta
16. srp 2022

@orchidis promiň, ale ty se ptáš, jako bys nikdy neslyšela, že lidi bydlí i na vesnici, kde není škola za každým smrkem. Zároveň mi přijde divný, že dítě ti jde na elitní gymnázium, ale cestu kousek pěšky a 11 minut busem "bude muset zvládnout"... To snad není pro dítě v šesté třídě taková fuška.
Naše dcera loni chodila první rok. Ráno 50 minut a kilometr pěšky, odpoledne kilometr na zastávku, 30 minut busem a 2 km pěšo domů.... Až do dneška jsem to považovala za trochu delší cestu do školy, ale nic mimořádného.

autor
16. srp 2022

@orchidis budeš se divit, ale nebydlíme na konci světa. Naopak tu máme spojení do více měst.
Do města, kde je námi vybrané gymnázium, to je cca 20 km, ale autobus projíždí každou díru (autobusů jezdí víc, některé najedou i dvojnásobek cesty).
S ohledem na pracovní dobu ho dovážet nejde. Jasně, že kdyby měl čekat třeba do šesti, tak pro něj dojedeme, ale on to bude mít tak, že skončí škola, dojde si na oběd a hned mu pojede autobus domů.
Teď to má domů 30 - 40 minut pěšky (podle toho kde končí). Ve městě nám MHD nejezdí a bydlíme na opačném konci města, než je škola.

@pettypet tak on bude pořád vstávat v šest a většinou bude v ty tři doma (autobus aktuálně přijíždí ve 14:45). U nás kroužky začínají kolem třetí (ty jeho), takže bude stíhat.
Právě to všechno zjišťujeme už teď. Kvůli horší dopravě jsme odpískali 2 jiná gymnázia.

@antoinet teď už druhý týden jezdí denně pracovat k prarodičům - natírá, seká trávu, vykopávali brambory... Ráno se musí vypravit, dojít 2 km na nádraží, jede vlakem, přestoupí, dojede k nim, musí 1,5 km ze zastávky a večer znovu. Cesta je asi na 1,5 hodiny (autem 30 minut). Děda nabízel, že by ho vozil a syn odmítl. Včera přijel kolem sedmé, ještě se šel projet na kole a po kole hodinu řádil v bazénu.

@rencinka87 nedojíždí, dochází.

rencinka87
16. srp 2022

Tak tim spis, pokud je zvykly chodit pesky 30 minut tam i zpet, tak to pro nej podle me nebude az tak zasadni rozdil, bude se moct i vyspat 😁😊

cabadajovimah
16. srp 2022

dojížděla jsem od 5. třídy, místo do 6., jsem pak šla rovnou na gymnázium. Autobusů jezdilo málo, když jsem měla odpoledku, prostě jsem musela počkat, v tom čase jsem měla kroužky...naučilo mě to dobře si organizovat čas, dochvilnosti a prostě jsem se učila a s kamarády byla o víkendu, stejně jsem pak měla hlavně ty ze školy... když vidím dneska rodiče, kteří vozí autem středoškoláky až ke škole je to k pláči...

konidana
16. srp 2022

@orchidis ty vogo, mě to nepřijde nic divného dojíždět hodinu. Ta hodina je akorát na hraně, kdy se to celkem dá. Už na základku (jazykovka od 3.třídy) jezdily děti z celé Prahy a troufám si říct, že mnoho z nich tu hodinu z druhého konce Prahy. Dále různé obce kolem Prahy, dojíždět do Prahy do centra, nebo do jiných okresních měst, je také často na hodinu.

orchidis
16. srp 2022

@marimanta jasný, chápu, mně to prostě jen přijde smutný, že je pořád tak blbá dopravní obslužnost... to jako nebyl útok, spíš smutný zamyšlení, jaký překážky některý děti mají... ať už z důvodu, že se rodiče nastěhují "kamkoli za buk", nebo z důvodu špatné dopravní obslouženosti ČR... my jsme si za lokalitu teda zase velice tvrdě připlatili, ale teď už zase jenom čerpáme výhody 🙂. Nikdy bych to neudělala jinak a jsem šťastná, že se dá bydlet v krásném, čistém a zeleném prostředí nadosah od dobrých škol.

pettypet
16. srp 2022

@rencinka87 autobus mi jel v 6, ale takhle brzo jsem potřebovala víc času. Mám nízkej tlak a byla jsem po ranu pomalá. První bus mě prevezl do vedlejšího městečka asi 3km. Tam jsem čekala 20-30 minut za každého počasí na zastávce bez stříšky na další bus a ten jel 20 mint. V místě gymnázia jsem byla v 7. Výuka začínala v 8. Jiné spojení nebylo. V létě jsem občas jela na kole, když už jsem byla větší, ale byla to blbá cesta, velký provoz a v půlce děsnej kopec. Spojení zpět bylo stejně nešikovně, s tím přestupem taky hodina. Jezdila jsem takhle 7 let, ale je pravda, že občas se změnil jízdní řád, tak byly i roky, kdy jsem jezdila v 6:20 nebo dokonce v až 6:30. Roku 2000 jsem maturovala, a když jsem viděla, že bych podobným způsobem měla jezdit dalších 5 let na vysokou, našla jsem si radši 4 brigády, abych měla na nájem.

mata2hari
16. srp 2022

@orchidis bydlím v malém městě, máme tu MŠ i ZŠ a ZUŠ. Všichni středoškoláci musí dojíždět minimálně 20 km a nikomu to divný nepřijde..nás bylo na střední ve třídě 32 z toho bylo 12 domácích a 20 dojíždělo..na venkově je to naprostý standart..ne všichni můžou a hlavně chtějí bydlet v Pze nebo velkém městě..

autor
16. srp 2022

@mata2hari my tu taky máme MŠ, ZŠ i ZUŠ. Dřív tu byly i 2 SŠ. Naopak bych řekla, že jsme na dobrém místě, protože bez přestupu se dostaneme do 5 měst, kde jsou SŠ a do všech míst je doprava kolem hodiny.

mata2hari
16. srp 2022

Však já si vůbec nestěžuju,jen jsem komentující nabídla jiný pohled na věc..že třeba dojíždění není žádná katastrofa a učí samostatnosti a dochvilnosti 💪

drep
16. srp 2022

@rencinka87 Úhel pohledu chronického poblióna: nevadilo mi jet hodinu vlakem, mohla jsem se učit, někdy jsem jela s někým a kecala. Vadilo mi jet hodinu busem, tam se mi dělá blbě, neudělám tam lautr nic a je to totálně zabitý čas. Navíc dvě hodiny denně, no zastřel mě rovnou. A ano, nejsem z prahy, u nás v krajském městě je vše dostupné pěšky do 40 minut a skoro dvouhodinové ježdění na výšce z břevnova na hostivař jsem bytostně nenáviděla.

rencinka87
16. srp 2022

@drep ja jsem taky poblion 😉 proto jsem psala, ze pro me to byla doba premysleni, pospavani, poslechu hudby - dneska bych si poustela audioknihy, to za nas jeste nebylo 😉
Ucit jsem se mohla v metru - v tramvaji a zejmena v autobuse ani nahodou 😁
Jak rikam, pro nekoho je to zabity cas, nekdo to bere jako moznost dostat se k lepsimu vzdelani a stoji mu to za to 🙂
Stejne jako nekdo rekne, ze se nebude nervovat na elitnim gymplu, i kdyz by na to mel, a rozhodne se jit na mene narocnou skolu, a nekomu to proste stoji za to 😊
Ja jsem v Praze na okraji vyrostla, takze pro me je dojizdeni kamkoli beznou soucasti zivota.
Manzel moji kamaradky z gymplu a nas starsi spoluzak, ktery bydlel na Narodni tride, mel skolu pres ulici a gympl pak asi ctyri zastavky tramvaji, ma pocit, ze kdyz ted bydli s rodinou na Praze 4 u metra, ze bydli temer na venkove - ten by se z predstavy hodinoveho dojizdeni taky zastrelil 😁
Mimochodem jejich syn ted nastupuje stejne jako nas do 1.tridy. Nas syn bude dojizdet z obce za Prahou, cesta autem cca 20 minut, busem asi pul hodiny.
Oni zvazovali stejnou skolu kvuli kvalite, ale nakonec ji zavrhli, protoze jim prisla daleko - z domova by to meli tak 10, max 15 minut MHD s jednim prestupem, pripadne max 10 minut autem, jen by to bylo smerem dal od centra, kdezto oni pracuji jeste vice v centru.
Je to proste vsechno strasne subjektivni.

autor
16. srp 2022

@drep
@rencinka87 ano, i toto jsme zvažovali a syn si může v autobuse číst. Není poblion, má kliku.
Já kvůli tomu volila cestování vlakem.

Strana
z2