Frustrace z osmiletého syna: Jak se vypořádat s běžnými problémy?
Už pár dní přemýšlím, že tady napíšu a dneska už to tak nějak vygradovalo, tak se potřebuju svěřit. Máme dvě děti 8 let a miminko. Ani nevím, kde začít, ale mám pocit, že se synem pořád řeším nějaké blbosti. Zaprvé pořád docela huhňá a my mu neustále říkáme s manželem, že mu nerozumíme. Na logopedie jsme chodili. Chodí do první třídy, ve škole mluví určitě lépe, měl tady kamarádku ze třídy a viděla jsem,že více artikuluje. Říkám si, že je mu 8 let, že už by mohl jako trošku více sám fungovat. Neustále po něm musím něco uklízet. Sní svačinu v pokoji nebo obýváku a neodnese talířek do kuchyně (netrvám na tom ať to jí v kuchyni u stolu). Dneska donesl dceři hračky na zem do obývaku, tak jsem mu pak říkala, ať je odnese zpátky do pokoje. Po nějaké době příjdu a na zemi jedna hračka, tak mu říkám, že proč to neuklidil všechno. Asi mu to spadlo prý a už si nevšiml. Často nechává nedovřené dveře od záchodu, prkýnko nedává dolu, ruce si myje tak, že tam strčí snad jen prsty, pak furt řeší bublinky na ruce (hraje si), neumyje si ty ruce pořádně , řeknu mu napij se,tak si jednou lokne. MIlionkrát mu musím říkát napij se pořádně. Večer u čištění zubu, když mu dočišťuju furt hýbe hlavou, neumí normálně stát, dělá furt kraviny. Několikrát za den se mě ptá jestli se může dívat na tv, případně hrát nějakou hru. Dívá se tak hodinu denně na tv. Strašně ho baví lego ninjago a to jsou doma pořád nějaké boje, úplně tím žije...a dneska píšu, protože utíkal na záchod, po něm jsem šla já a na zemi zase načůráno, už se to stalo několikrát a taky několikrát si počůral oblečení během toho čůrání, takže jsem vyšla ze záchodu a ptám se ho jestli není počůraný, samozřejmě mokré slipy a tepláky. NO takže jsem se naštvala a dala mu na zadek a v nervech ho strčila na záchod ať tam o tom přemýšlí, že mi to měl říct a převléct se. Jestli je čuně a bude v počůraných věcech. Jo docela jsem to přehnala, ale říkala jsem mu, že když se mu to někdy stane má mi říct a přípandě se převléct. Pak jsme to probrali, omluvila jsem se a on mi vysvětlil, že se mu přilepil pinďour, tak se zčůral no a utíkal tam na poslední chvíli. Nemá nějak zájem hrát pexeso, dobble, furt jen lego ninjago a tv. Teď ven nechodíme, je nemocný. OD 4 let si furt vrtá nehty, má to jako následek nemoci ruka noha pusa. To mi taky leze na nervy..Jinak jako okolí si o něm myslí, že je to hodný, klidný kluk. Ve škole je šikovný, pečlivý. K sourozenci hodný. Nemůžu o něm vyloženě říct, že by to byl zlobivý kluk, spíš to jsou takové blbiny. I když se někam vypravujeme, zmatky ať dorazíme včas a jestli máme všechno a on místo toho, aby třeba čekal v chodbě, tak musí nahlas zpívat, případně ještě běhat po bytě. tím ten zmatek u příprav ještě zvyšuje. Nevím no, spíš je to tak, že 100x nic umořilo i vola...neustále opakování všeho, běž se převléct, běž si čistit zuby, neodcházej od jídla..Zároveň i na sobě cítím, že jsem prostě více nervozní s těmi dvěmi dětmi, leze mi na nervy po někom (manžel a syn) neustále něco uklízet...Syn mi říkal, že jsem každý večer špatně naladěná. No dcera usíná po osmé hodině, někdy bantuje až do devíti, pak sprcha syn, řešení ať si už konečně čistí zuby, ať mu je můžu dočistit. Jestli má pokoj uklizený...Večer už bych měla ráda chvíli klidu..
Měla jsem to podobné a mám... Prostě si občas neuvědomují, že po nich chci v jejich věku nemožné... Rvu na ně jak potrhlá... Ale taky se hned omlouvám a ve výsledku vím, že chyba je v mém očekávání 😄
Mám téměř šestiletého syna a taky bych našla věcí, co dělá nebo nedělá a mohla bych je stokrát denně opakovat, a že mě někdy dost štvou. ALE dokáže to vyvážit tím, že mi pomůže...vysaje, oloupe brambory k obědu, nakrájí zeleninu, zvládne jít nakoupit do večerky do protějšího domu, v podstatě každý víkend dělá celé rodině snídani a to jak čaj, tak kafe, které musí namlet v ručním mlýnku, a pak dát do páky a do kávovaru,...je toho hodně co zvládne a spoustu věcí prostě okoukal. Neřeš, co má na salámu, ale popros ho, ať skočí se smetím, vysaje, může si hrát s mladším sourozencem, zatímco ty můžeš udělat, co potřebuješ. Večerní koupání bych nechala na něm, však to zvládne, jen dočistit zuby, já napustím dětem vanu, rozdám žínky a mýdlo, max zkontroluji po chvíli, zda neplave celá koupelna. Syn se sám utře, obleče, já pomůžu akorát mladší. Když se chtějí koukat na pohádku, ok, ale musí uklidit hračky, které všude roznesou. U syna hodně vidím, že je rád, když mi může pomoci, cítí se důležitě. Nechci, aby to vyznělo, že ho máš malém zotročit, ale je dost starý, aby spoustu úkolů zvládl, ty budeš spokojenější a zbytek se poddá.
@te_reza ty jo sorry jako, od tebe bych to fakt necekala. Ty se zrovna se svou Elenkou nemažes bych rekla. Tak trošku vysvetlim. Ja syna za to všechno nebuzeruju,NERIKAM MU TO FURT VŠECHNO DOKOLA. Uz jsem to fakt musela napsat velkym. Zachod zavru,prkynko zadelam. Na hracku jsem ho upozornila,protoze jsem ho poprosila at to odnese. Obcas mu reknu,at po sobe uklidi talir,misku. Ne pokazde,kdyz to neudela. Vytirani jsem mela totalne na haku dokud se mala nezacala plazit. Ja taky to vareni,vytirani,prani po nikom nechce. Dokud jsme meli jen syna absolutně jsem to neresila. Deti jsou již dve,je treba vetsi delba prace nebo aspon přihlidnout ty deti,ale manzel je 3 dny po sobe 6-19pryc,jsem uz unavena chapes? I kdyz jsem stastna,ze mame 2 deti.
@elu diky ze chápeš 🙂 Zamyslím se.
@elu jakto? To je ale špatně prece
Já jsem teda uklízela když děti spali a pak se šlo ven.Dcera mi do dvou let řvala za zadkem ,takže jsem měla " volno" jen když jsem byla na brigádě 😂Prostě jsem to přijala jako fakt ,že nemám chvíli pro sebe a od doby co jsem se vrátila do práce ,tak už vůbec ne.Co je covid ,tak mám většiou přes zimu hodně přesčasů....Do toho domácnost,kroužky, atd. Muž má časově náročnou práci tak doma neuklízí.Chodi ze synem na hokej + práce kolem baráku.Myt okna nestíhá 😁Prostě jsem to přijala jako fakt,že to tak je a nebudu věčně knourat, že mne to sere.
Jinak k tomu synovi....je to prostě chlap....nějaky neuklizený talíř ho nikdy nebude trápit.Mam dva bráchy a co se máma u nás doma nařvala že je po nich bordel a že neuklízí atd. A kluci teď doma fungují.Maji už svoje rodiny a stejně švagrová nadává ...prostě některý chlapi bordel nevidí....např. ten můj určitě 😂
Ještě je tu možnost když Tě domácnost ,tak štve najmout si někoho na žehlení prádla,velký úklid ....Spousta ženských v mým okolí to tak má.Ale trápit se kvůli tomu,že 8 - létě dítě má svůj svět a uklizený talíř do něj nepatří mi přijde zbytečný....
Já Teda nevím ale pořád píšeš jak si unavená, vždyť máš práce jako každá jiná. Tak se vykašlal na žehlení. Já když byla na rodicaku tak sem zehlila i slipy a teď?chodím do práce a mohla bych se na to vyprdnout, když prádlo hwzky pověsit žehlit nemusíš a hned máš o starost méně. Prostě neřeš blbosti a opravdu se ti uleví. Zajdi třeba s dětmi nekde do zoo ,do herny,ke kamarádce když není manžel doma a hned budeš mít lepší den
@anonym tyhle no name diskuze mě fakt baví 😂 s El se nemažu, no. I tak všechno řeknu tisíckrát a potisící první už jsem nasraná taky. A když si po tisící druhý uklidí pokojíček, tak jí pochvalim a ten zbytek uklidím stejně sama. Jako nevím, na mě to působí, že si od staršího čekala že s narozením druhého se z něj stane bezúdržbový jedinec a chlap tě sere, protože se nezapojuje aspoň tak, jak se zapojoval 🤷 a když už jsme u těch chlapů, ten můj je taky věčně v prdeli a je to jeden z důvodů, proč je holka jedináček.
@guliii děkuji za rady. Talíř do příštího jídla je dobrý tip a nechávám syna po sobě uklidit. Záchod dnes ne ale někdy nějaké vylití ano a nekomentuju. Já si s ním můžu zkusit promluvit,ale já nevěřím tomu,že on by si ty zuby hlídal i za cenu odměny. On jde třeba uklidit pokoj s tím že se půjde dívat po uklidu na večernícek a on se tak zabaví tím uklízením -hraním že zapomene i na ten večernícek. Vzpomene si třeba za 15 min najednou jede kolik je hodin,já se chci jít dívat . Každou neděli dostává kapesné a jsme domluvení,že se připomene ať mu ho dáme a hodnekrat už zapomněl.
Připomínat si kapesné?jako já nevím ale v osmi letech po něm chceš aby si připomínal peníze?na to by snad zapominal každý
No můj syn přijde ze školy po obědě domů, já se ptám, co měl dobrého a on odpoví, že už si to nepamatuje 🙈
Snad 3x do týdne zapomene něco ve škole a s tím uklízením to samé, začne uklízet, najednou si z toho začne hrát a bordel ještě větší než předtím 😀
Já už z toho mám srandu, říkám, hlavně, že nezapomeneš cestu domů, jako pořád věřím, že v dospělosti bude normální 😀
A proc za nim behas a uklizis po nem?Misto vyprasku,ze se pocural by bylo lepsi dat mu do ruky hadr at si to sam vytre.
@te_reza no to je kouzlo sociálních sítí 😃. Ano,možná narozením sourozence,možná i tím že je starší a starší. Taky budeš po dceri vyžadovat více věcí,když bude starší. Já ho taky pochválim a taky za něj uklízím, douklizim.
@te_reza s chlapem máš pravdu
@bara88 jo jsi si jistá? A že zrovna jedná co tady píše chytré rady chodí pro obědy, nevaří. A víš že některé baby jsou bordelarky a mají plno věcí na háku? Moje švagrová má na háku všechno. Chlapovi neuvari, bydlí s tchýni,společně prostory nevytre, u sebe též ne. Oblečení se jí válí po zemi, v kuchyni puch z nevýhozených plen. je ale spokojená.
@bara88 prosiiiim teee,pokud si nepřipomene normálně mu peníze dám.
No vidíš a je spokojená ,tak nevař taky a obědy si objednávejte taky, třeba ti bude konečně lépe
@te_reza jo a ještě můj chlap ale věčně v prdeli není. Je v práci. Jinak kromě občasného piva večer se snaží být doma. Rodina jen pro něj důležitá.
To je jedno jestli mu je dáš ale proč po něm chceš ať si je připomíná. Tvůj chlap si taky připomíná aby mu dali výplatu?
@zelenaesmolda já za ním rozhodně nebeham
@anonym chtěla bych, aby dělala spoustu věcí, ale většinu furt nějak nevidím a už mě to nějak žíly netrhá. Věřím, že s věkem to bude lepší a lepší a věčně to trvat nebude. Kluka nech žít a zapoj chlapa, tam bude asi ten zásadní kámen úrazu.
Tak teď už vážně nevím v čem si nespokojena. Tvůj chlap věčně v prdeli není, vydělává peníze, ty si každý měsíc můžeš zajít s kamoskama, syna všude chválí jen ty máš problém.fakt nechápu
No tKhle... Mám to tak poslední roky... Je mi 42 a s manželem jsme 23 let spolu.... Cely roky jsem se trápila a byla imrvere nasraná, proč jako sakra nechápe to, co já bych si přala...existovalo očekávání, které nebylo splněno a přišla frustrace.... A až jsem se konečně po 20 ti letech rozhodla, že si užij život, aniž bych něco od něj očekávala, tak jsem spokojená a můžu říct, že i s ním 😄 pořád jsem chrltela, aby pomáhal, vybíral se mnou tapety, projevoval mi lásku před lidmi a pak jsem přišla na to, že jsme spolu tak dlouho, právě proto, že to vlastně nedělal... Prostě je to kreten a práve pro to mě tak nějak přitahuje 😄.... A ano léčím se na psychine, takže můj pohled je asi divnej 😄😄
@bara88 jo připomíná si vyplatu a děkuji za cenné rady. Víš o tom,že děti se chovají jinak s rodiči,jinak ve škole a jinak třeba u babičky?

@veruuu_kubesovic pokud neumis slušně diskutovat,tak mi tu prosim te nepis. Vis,ze pit se ma prubezne,pocit zizne je spatne i u dospělaka? Syn je hlidqny na nefrokogii,takze pitny rezim mu hlidat budu. Dovedes si představit,ze nektere deti,miminka treba v postylce nevydrzi? Na zemi ai vyhraje kratce,rozhodně to neni na nejake dlouhe zehleni. No nic diskuzi s tebou bych ukoncila. Ja vim,ze ty jsi rada sarkaticka.