icon

Frustrace z osmiletého syna: Jak se vypořádat s běžnými problémy?

9. črc 2022

Už pár dní přemýšlím, že tady napíšu a dneska už to tak nějak vygradovalo, tak se potřebuju svěřit. Máme dvě děti 8 let a miminko. Ani nevím, kde začít, ale mám pocit, že se synem pořád řeším nějaké blbosti. Zaprvé pořád docela huhňá a my mu neustále říkáme s manželem, že mu nerozumíme. Na logopedie jsme chodili. Chodí do první třídy, ve škole mluví určitě lépe, měl tady kamarádku ze třídy a viděla jsem,že více artikuluje. Říkám si, že je mu 8 let, že už by mohl jako trošku více sám fungovat. Neustále po něm musím něco uklízet. Sní svačinu v pokoji nebo obýváku a neodnese talířek do kuchyně (netrvám na tom ať to jí v kuchyni u stolu). Dneska donesl dceři hračky na zem do obývaku, tak jsem mu pak říkala, ať je odnese zpátky do pokoje. Po nějaké době příjdu a na zemi jedna hračka, tak mu říkám, že proč to neuklidil všechno. Asi mu to spadlo prý a už si nevšiml. Často nechává nedovřené dveře od záchodu, prkýnko nedává dolu, ruce si myje tak, že tam strčí snad jen prsty, pak furt řeší bublinky na ruce (hraje si), neumyje si ty ruce pořádně , řeknu mu napij se,tak si jednou lokne. MIlionkrát mu musím říkát napij se pořádně. Večer u čištění zubu, když mu dočišťuju furt hýbe hlavou, neumí normálně stát, dělá furt kraviny. Několikrát za den se mě ptá jestli se může dívat na tv, případně hrát nějakou hru. Dívá se tak hodinu denně na tv. Strašně ho baví lego ninjago a to jsou doma pořád nějaké boje, úplně tím žije...a dneska píšu, protože utíkal na záchod, po něm jsem šla já a na zemi zase načůráno, už se to stalo několikrát a taky několikrát si počůral oblečení během toho čůrání, takže jsem vyšla ze záchodu a ptám se ho jestli není počůraný, samozřejmě mokré slipy a tepláky. NO takže jsem se naštvala a dala mu na zadek a v nervech ho strčila na záchod ať tam o tom přemýšlí, že mi to měl říct a převléct se. Jestli je čuně a bude v počůraných věcech. Jo docela jsem to přehnala, ale říkala jsem mu, že když se mu to někdy stane má mi říct a přípandě se převléct. Pak jsme to probrali, omluvila jsem se a on mi vysvětlil, že se mu přilepil pinďour, tak se zčůral no a utíkal tam na poslední chvíli. Nemá nějak zájem hrát pexeso, dobble, furt jen lego ninjago a tv. Teď ven nechodíme, je nemocný. OD 4 let si furt vrtá nehty, má to jako následek nemoci ruka noha pusa. To mi taky leze na nervy..Jinak jako okolí si o něm myslí, že je to hodný, klidný kluk. Ve škole je šikovný, pečlivý. K sourozenci hodný. Nemůžu o něm vyloženě říct, že by to byl zlobivý kluk, spíš to jsou takové blbiny. I když se někam vypravujeme, zmatky ať dorazíme včas a jestli máme všechno a on místo toho, aby třeba čekal v chodbě, tak musí nahlas zpívat, případně ještě běhat po bytě. tím ten zmatek u příprav ještě zvyšuje. Nevím no, spíš je to tak, že 100x nic umořilo i vola...neustále opakování všeho, běž se převléct, běž si čistit zuby, neodcházej od jídla..Zároveň i na sobě cítím, že jsem prostě více nervozní s těmi dvěmi dětmi, leze mi na nervy po někom (manžel a syn) neustále něco uklízet...Syn mi říkal, že jsem každý večer špatně naladěná. No dcera usíná po osmé hodině, někdy bantuje až do devíti, pak sprcha syn, řešení ať si už konečně čistí zuby, ať mu je můžu dočistit. Jestli má pokoj uklizený...Večer už bych měla ráda chvíli klidu..

autor
9. črc 2022

@tahejhula ale mu to vsechno manzelovi trva,protoze delaji kraviny a pak vecer mrci,ze nema cas pro sebe,takze mu samozrejme vyhovuje,ze to udelam ja a rychleji.

tahejhula
9. črc 2022

Já jsem nepsala nic o tom, že ho nepožádáš, já jsem psala, že bys tu žádost mohla zkusit formulovat tak, že se jedná o tvou potřebu.

tahejhula
9. črc 2022

Ty prostě předpokládáš, že se ty věci stanou proto, žes to řekla. No tak holt večer nebude mít čas, dospělý muž by měl chápat určité souvislosti. Ty sama nevíš, co od nich obou chceš, na jednu stranu se mají vzchopit, ale na druhou toho podle tebe vlastně nejsou schopni. Ty víš lépe, kdy má dítě pít, víš lépe, jak má trávit svůj čas, hlídáš každou maličkost. Chlap by se měl víc zapojit, zároveň ale nedokáže ani vykoupat děti, umíš to lépe.

autor
9. črc 2022

@daisymaminka jo určitě je vyhorely. On ma jako rad svuj klid a ten uz s dvemi detmi neni. On je rad,ze je mame,ale zatnout zuby a více si maknout musim ja Jako treba ke tchyni syna vezme,ale to auto to si rad myje hezky v klidu sam.

autor
9. črc 2022

@bara88 mam. Ale rozhodně si nehrabu rukou v puse venku. Co to tady psala na mk jedna maminka? Ze dite si neustale okusovalo nehty,ze napominala porad,pořad upozornovala at to nedela a dite pak po nejake dobe přestalo. Ale mozna uz chodi k psychologovi

bara88
9. črc 2022

A tak auto se ale umýt musí ne?chápu že to radši dělá sám.

daisymaminka
9. črc 2022

Hm, ale tímto vám nepomůže. Už jste rodina, jste 4 a máte 2 děti. Musí prostě zapojit i je. On si chce v klidu umýt auto. Co děláte v klidu vy? Přijde mi to trochu sobecký. Ty brďo buďme za ty děti šťastný a učme je co nejvíce poznávat svět. 🙏

bara88
9. črc 2022

Psala si ze teď zrovna vidíš že si vrtá prstem v zubu ,vy jste snad venku?že píšeš že to taky děláš ale ne venku?

bara88
9. črc 2022

@daisymaminka vždyť psala že chodí běhat a jednou do měsíce s kamoškama ,to mi nepřijde úplně málo

autor
9. črc 2022

@bara88 ja jsem mu taky na to vrtani v puse doma nic nerekla,jen jsem to viděla. Tusila jsem,ze nekdo bude reagovat ,ze auto je treba umyt. Ale pokud ke chlap od rana do vecera 3 dny v praci,tam asi pak logicky je zena rada,kdyz je 4 dopoledne taky doma ne? Ma volno 2 dny za sebou,tak muze jit ten další den.

bara88
9. črc 2022

Tvl je v práci asi vydelava peníze ne?

bara88
9. črc 2022

Ono najít práci aby chlap uživil rodinu a ještě byl doma tak jak si žena žádá je docela těžké

autor
9. črc 2022

@tahejhula hm,nejak se to tady vyhrotilo. Me by bohate stacilo,kdyby se manzel staral o odpadky a 1x týdne vyluxoval. To,ze syn je zvykly s nim delat kraviny a vecerni sprcha jim trva,tak to extra neresim. Stejně jsem na to dost veceru sama. No nevím, tak se mi zda,ze ja jsem ta nejhorsi tady,mam doma dva neschopné chlapy,ja jsem vlastne taky docela marna,mela bych si zajit k psychologovi. A přitom jsem mela a mam dojem,ze si žijeme pomerne hezky,syn je spokojene dite,po ktetem teda chci určité věci a jen to dneska nejak vygradovalo a ja jsem si tady postezovala.

elu
9. črc 2022

Problém je v tom, že po něm chceš, aby byl dospělý, ale on je dítě, musíš opustit svá nadhodnocena očekávání, jinak tě bude štvát pořád a nakonec se vám zpretrha hezky vztah... Je to úplně normální chování děcka... Děti prostě nejsou důsledně a jestli jsou nějaké výjimky, tak ty jen potvrzuji pravidlo... Rozhodně se na to nefixovat

bara88
9. črc 2022

Ty máš právě doma dva šikovné chlapy a nevazis si toho víš kolik ženských si takto může za kamarádkou vyjít jen jednou za rok?někteří se dětem nevenuji vůbec a některé není se chovají opravdu hrozně ale tví kluci jsou z popisu super

autor
9. črc 2022

@bara88 tvl tak ten 4 den může byt doma ne? Chapes oc tu bezi? Hlavne,ze kdyz ja jsem pryč jedno odpoledne,tak manzel mi tvrdi jak je jim tu beze me smutno. Muzu si taky ja prat at je 4 den s nami doma? Ted mel taky jet k mamce sam,proroze syn je nemocny a ona mu chtela dat nejakou urodu ze zahrady a taky jsem mu rikala at jede az ten druhy den co ma volno, ze chci at je s nami aspon 1 den doma. Nepřipadá mi na tom nic zvlastniho a taky jsme se tak v klidu domluvili

autor
9. črc 2022

@elu dekuji,ze jsi napsala. Uznavam,ze je to pravda. Uvedomuji si to,ze jsem na nej nekdy prilis náročná,obzvlášť po narozeni dcery si zrejme chci ulehčit praci tim,ze po nem vyzaduji důslednost. Zamyslim se nad tim.

nijij
9. črc 2022

Co kdyby jsis promluvila s chlapem místo hledání výmluv tady... Odpadky mi nachystej za dveře,
Já mám kůže každý den od 5-18hod v práci občas i víkendy. Takže chápu že o víkendu chce mít trošku klid.
Syna nechej žít jeho 8mi lety život.... Tobě tady nikdo nepomůže, jak jsem psala jedeš si svoje hledáš důvody proč všechno nejde....

te_reza
9. črc 2022

Sem to vzala letem světem, ale na synovi mi nepřijde nic zvláštního. Já svoji skoro sedmiletou taky v ledasčem považuji za lempla. To, že se chlap moc nezapojuje - to se předpokládám nezapojoval ani před tím?! Věkový rozdíl mezi dětmi máš už docela velký, máš asi sama se sebou momentálně co dělat, protože evidentně to nešlape, jak sis představovala, vypusť některé kraviny a bude ti líp.

autor
9. črc 2022

@nijij no dekuji,ze jsi aspoň poradila, nejen pouze jedes si to svoje. Oblibena hlaska zde na mk. ja jsem s nim o tom samozrejme mluvila. Psala jsem,ze on nema pocit,ze by se nezapojoval a taky ze se zapojuje,ale ja jsem vyrizena po 3 dnech sama s detmi. Hele pokud byl jen syn, bylo to uplne o necem jinem. Obstarat sama dve deti uz je pomerne náročnější a samozřejmě, ze kdyz mame deti 2 a syn je starsi,beru to tak ze uz by mohl delat některé veci více sam. Ty budes snad taky vyžadovat u syna nejaky progres

somalicats
9. črc 2022

Jenze Ty po synovi chces prakticky dospele chovani, ale jemu je teprve 8. Moje druha nejstarsi dcera je osmileta a rozhodne nedela automaticky to, co bych rada, aby delala - kolikrat ji musim rict nekolikrat, ze je fakt nutne, aby se sla vykoupat, vycistit si zuby nebo uklidit si veci. A i kdyz vi, ze si ma po sobe napriklad odnest hrnek a talir od snidane, tak bych situace, kdy to udela sama od sebe, spocitala na prstech jedny ruky. Holt to budes pripominat porad dokola, no.

guliii
9. črc 2022

Jak tady některé maminky píší, že řešíš blbosti tak s tím nesouhlasím. Já tě chápu, tady nejde o talíř co neuklidí nebo pocurany záchod. Tady jde o jeho laxní přístup a nesamostatnost. Chápu o co ti jde. Určitě je to hodný a šikovný kluk jen ho naučit dělat určité věci bez neustálého připomínání. Ale osobně bych zkusila jiný přístup. Co si s ním třeba sednout a popovídat si. Říct mu, že je velký kluk a že tě nebaví ho pořád napomínat a že určitě ani jeho to nebaví a že ho chápeš. Jestli by jste se tedy mohli domluvit na pár věcech, např. že si do 9 hodin sám půjde vyčistit zuby, sám uklidí nádobí do myčky atd. a že ty budeš mlčet a nebudeš ho napomínat. Musíš na něj tu zodpovědnost prostě přehodit, on to zvládne. Tím připomínáním se on nesnaží, prostě matka prudí tak to tedy udělám a vypínám. Ne on na to musí myslet. Když neodnese talíř sedni si na ruce, zalep pusu a nech tam talíř do dalšího jídla. U nás to hrozně pomohlo, neříkám že vše bude bez chyby, ale nekomentuj to a jen třeba poděkuj když to udělá bez tvé připomínky. Co nejhoršího se stane, když nebude pít, bude ho bolet hlava? Pití nepřipomínám ani 3 letému synovi. A pije sám nebo si o pití řekne, dehydrovaný není. Nech ho ať si po sobě záchod uklidí, ukaž mu to a příště ho nech, ale nekomentuj kvalitu úklidu, jde o to aby si na to příště dal pozor a lepší zapamatování. V 8 letech je velký, ale hlídej i sebe ať ho nenapominas.

guliii
9. črc 2022

A klidně když se bude snažit a plnit dohodu tak mu dej odměnu, něco co by si přál, hra s tebou a ninji? Další půl hodina na tv? Ale musí plnit dohodu a ty taky.

antoinet
9. črc 2022

@guliii to je výstižné, učili nás to v pedagogice. Že když dětem budeme povinnosti připomínat, vůbec se nenaučí být za ně zodpovědné a bude se v nich hromadit frustrace, která vybublá v pubertě. Jedině dát pocítit nepříjemné následky nebo připomenout beze slov (zavést na místo).

autor
9. črc 2022

@te_reza kdyz jsem chodila do prace,tak se více zapojoval. Vetsinou vikendy ja jsem uvarila,pak odesla vedle a on spacifikoval kuchyn. Nádobí do mycky, neco umyl, ten kos vynasel,vysaval 1x tydne. Pak jsem byla těhotná, vecne unavena,tak to taky se zapojoval,ale mam pocit,ze co jsem na rd,rak on je nějak vyrizeny z toho kolotoce kolem děti,ze uz nema moc kapacitu a chut neco dělat, ale ja se hecnout musím. Za me ty kvanta pradla nikdo nevypere,nevyzehli, neuvari nikdo. A vice po sobe drive uklizel,strcil to do mycky no nebo jsem to mozna i delala ja ale tim,ze byl jen syn,tak mi to tak moc nevadilo, nebyla jsem tak vyrizena.on di s nim třeba hral a ja jsem pouklizela. Ted se venuju male a v hodine a pul kdy spi se mi fakt varit,zehlit,vytirat bez chvile odpocinku nechce. Ktere kraviny myslis?

te_reza
9. črc 2022

@anonym přečti si ten začátek-zapomenutá hračka na zemi, nedovřené dveře, prkýnko dole.... Sorry, ale to jsou doslova peatchoviny a chudák kluk. A ujišťuju tě, že za drtivou většinu zde nikdo neuklidí, neuvaří, nevypere. Dokud nepochopíš, že se svět neposere, když se vytře zítra a ne hned nebo se pračka zapne večer místo ráno, tak to budeš mít těžký. Ano, v 8 letech by měl něco dělat, ale čekat, že všechno bude pertlich je moc.

veruuu_kubesovic
9. črc 2022

A 9 měsíční dítě ti někam uteče? Vydrží si hrát, nebo třeba existuje bezva věc ohrádka, postýlka atd kde ono miminko vydrží...
Sere tě že chlap je v čudu a chudák 8letak nesunda prkynko, ach bože to jsou prkotiny...

veruuu_kubesovic
9. črc 2022

Já musím obema dětem připomínat spoustu věcí, ale jsou to děti, jsem jejich maminka a já po nich něco chci, tak to prostě je, nejsou dospělí aby jasně věděli co mají dělat... Ne nevědí to...

veruuu_kubesovic
9. črc 2022

A jinak starší dítě diabetik i mladší 4letak vědí, že když mají žízeň tak se musí napít, dokonce si ho umí nalít, zase z toho 8leteho nedělej úplně mimino...
Ty totiž na jednu stranu z něj chceš dospelaka, že má málem předvídat co delat a pak že hlidas ať pije???

somalicats
9. črc 2022

A ted si predstav, ze ja zehlim a varim a mam u toho pod nohama rocni a dvouletou. Kdyz ty dve spi, chodim spat s nima. A timpadem nemam doma extra naklizeno, uklid delam na etapy, ale vecery mame s manzelem pro sebe vzdycky. Jo, muz obcas vytre, neudela to tak dobre, jako ja - no a co. Pokud tohle prijmes, ze nebudes mit doma vse dokonale, dokud Ti deti trochu neodrostou, a ze budes spokojena i s tim, ze neco udelaji manzel a syn, sice nedokonale, ale udelaji, a ze nebudes resit prkotiny, tak nebudes takhle vyrizena.

Strana