icon

Frustrace z osmiletého syna: Jak se vypořádat s běžnými problémy?

9. črc 2022

Už pár dní přemýšlím, že tady napíšu a dneska už to tak nějak vygradovalo, tak se potřebuju svěřit. Máme dvě děti 8 let a miminko. Ani nevím, kde začít, ale mám pocit, že se synem pořád řeším nějaké blbosti. Zaprvé pořád docela huhňá a my mu neustále říkáme s manželem, že mu nerozumíme. Na logopedie jsme chodili. Chodí do první třídy, ve škole mluví určitě lépe, měl tady kamarádku ze třídy a viděla jsem,že více artikuluje. Říkám si, že je mu 8 let, že už by mohl jako trošku více sám fungovat. Neustále po něm musím něco uklízet. Sní svačinu v pokoji nebo obýváku a neodnese talířek do kuchyně (netrvám na tom ať to jí v kuchyni u stolu). Dneska donesl dceři hračky na zem do obývaku, tak jsem mu pak říkala, ať je odnese zpátky do pokoje. Po nějaké době příjdu a na zemi jedna hračka, tak mu říkám, že proč to neuklidil všechno. Asi mu to spadlo prý a už si nevšiml. Často nechává nedovřené dveře od záchodu, prkýnko nedává dolu, ruce si myje tak, že tam strčí snad jen prsty, pak furt řeší bublinky na ruce (hraje si), neumyje si ty ruce pořádně , řeknu mu napij se,tak si jednou lokne. MIlionkrát mu musím říkát napij se pořádně. Večer u čištění zubu, když mu dočišťuju furt hýbe hlavou, neumí normálně stát, dělá furt kraviny. Několikrát za den se mě ptá jestli se může dívat na tv, případně hrát nějakou hru. Dívá se tak hodinu denně na tv. Strašně ho baví lego ninjago a to jsou doma pořád nějaké boje, úplně tím žije...a dneska píšu, protože utíkal na záchod, po něm jsem šla já a na zemi zase načůráno, už se to stalo několikrát a taky několikrát si počůral oblečení během toho čůrání, takže jsem vyšla ze záchodu a ptám se ho jestli není počůraný, samozřejmě mokré slipy a tepláky. NO takže jsem se naštvala a dala mu na zadek a v nervech ho strčila na záchod ať tam o tom přemýšlí, že mi to měl říct a převléct se. Jestli je čuně a bude v počůraných věcech. Jo docela jsem to přehnala, ale říkala jsem mu, že když se mu to někdy stane má mi říct a přípandě se převléct. Pak jsme to probrali, omluvila jsem se a on mi vysvětlil, že se mu přilepil pinďour, tak se zčůral no a utíkal tam na poslední chvíli. Nemá nějak zájem hrát pexeso, dobble, furt jen lego ninjago a tv. Teď ven nechodíme, je nemocný. OD 4 let si furt vrtá nehty, má to jako následek nemoci ruka noha pusa. To mi taky leze na nervy..Jinak jako okolí si o něm myslí, že je to hodný, klidný kluk. Ve škole je šikovný, pečlivý. K sourozenci hodný. Nemůžu o něm vyloženě říct, že by to byl zlobivý kluk, spíš to jsou takové blbiny. I když se někam vypravujeme, zmatky ať dorazíme včas a jestli máme všechno a on místo toho, aby třeba čekal v chodbě, tak musí nahlas zpívat, případně ještě běhat po bytě. tím ten zmatek u příprav ještě zvyšuje. Nevím no, spíš je to tak, že 100x nic umořilo i vola...neustále opakování všeho, běž se převléct, běž si čistit zuby, neodcházej od jídla..Zároveň i na sobě cítím, že jsem prostě více nervozní s těmi dvěmi dětmi, leze mi na nervy po někom (manžel a syn) neustále něco uklízet...Syn mi říkal, že jsem každý večer špatně naladěná. No dcera usíná po osmé hodině, někdy bantuje až do devíti, pak sprcha syn, řešení ať si už konečně čistí zuby, ať mu je můžu dočistit. Jestli má pokoj uklizený...Večer už bych měla ráda chvíli klidu..

autor
9. črc 2022

@klokanka31 ale ne, neservu. Když syn zapomene talíř tak mu třeba řeknu vrať se,na neco jsi zapomněl. To jsem jako četla,že doporučení že děti mají přemýšlet. No takže ten talíř uklidí. Normálně mu večer řeknu po sprše,úklid věcí kam patří (špinavé do koše jinak na židli). Spíš mě unavuje mu říkat některé věci několikrát. Manželovi jsem to řekla komplexně,nebuzeruju za neschovany hrnek atd.

autor
9. črc 2022

@klokanka31 máme myčku a občas vyluxuje, to ho baví. Máme nový tyčový svítící vysavač 🙂 ale stůl si nechce uklízet,ale uklidí s řečmi když mu rekni

autor
9. črc 2022

@tahejhula no nevím. Děti podle mě všeobecně kašlou na pitný režim. Možná se cítí pod tlakem, nevím. I proto píšu tady

autor
9. črc 2022

@leilinka1234 ale já nejsem zas takový extrém. Ven normálně jdeme,jedem pryč i když tu je curbes. Já nevím ale chci jako moc po dítěti ať si po svačině odnes talíř ať zavírá dveře od záchodu ať si uklidí talíř po obědě ať si řádně umyje ruce? Třeba ty ruce mu vysvětlujeme trpělivě fakt několik let. I zábavnou formou,že tam jsou bakterie které křičí když je spláchne...pak stejně vidím že si tam strčí dva prsy a vrch rukou má suchy..

bara88
9. črc 2022

Nechceš ale chápeš že tohle máme doma skoro jízda každý, nechápu proč si z toho frustrovana a zavírat ho na záchod. Taky musím připomínat ať si po sobě uklízí

daisymaminka
9. črc 2022

Můžu se zeptat, jak to, že má už 8 let a je teprve v první třídě?
Já bych si asi i promluvila s manželem, aby se více zapojil.
A k vám - jak to tak čtu, tak si opravdu odpočinout, vypnout, zajděte si na masáž nebo s kámoškama na kafe. 🍀

mandala
9. črc 2022

Hele, já bych z toho nedělala takový drama. Jako kdybych nevěděla od kamarádek, že to mají doma podobné, tak bych asi taky přemýšlela, co je špatně. Už ho prostě beru tak, jak je, nejsem tak důsledná, to je pravda, ale právě proto se mi líp dýchá. A pro ty, co nechápou tvoji frustraci..., každý jsme jiná povaha, já taky hrotím některé věci úplně zbytečně, člověk si prostě neporučí...

autor
9. črc 2022

@bara88 co nechces? Psala jsem,ze se zamyslím. Psala jsem,ze jsem se mu pak za to omluvila. Byli jsme v chodbě, krok od zachodu,tak jsem mu rekla,at jde premyslet nad tim,ze nema byt pocurany,ze mi to mel říct. Proste me to nastvalo. 8 kluk uz by si mel hlidat penis tak at cura do zachodu. Byl tam asi minutu, pak normalne otevrel a sli jsme resit prevleceni.Ok pak mi rekl to co jsem psala vyse,vysvetlili jsme si to. Hele toho je proste vice chapes? Nemůžu tu vsechno vypsat. Proste ta komunikace s nim je nekdy náročná. Me to vysiluje,i kdyz se snazim byt chapava.

bara88
9. črc 2022

Bože,ptala ses jestli toho chceš moc,odpovídám, nechceš ale že vše moc hrotis a že nechápu jak z tohoto můžeš být frustrovana, má to doma skoro každý, jsou to děti proboha. Jediné co bych řešila je řeč

autor
9. črc 2022

@daisymaminka mel odklad,je květnový. Jinak ve skole je moc sikovny, neztratil nic za celou prvni tridu,hezky se stara o aktovku,pouzdro. V matematice je jeden z nejlepsich. I v druzine ho ke konci roku chválili, ze se pry chová hezky galantne k holcickam. Jako manzel treba v klidu obědva,protoze kdyz mala nechce byt v židličce,kdo ji vezme? Samozrejme ja. Ze by ji prebalil to vubec. Ale tak to beru ze udel zen,ok. Vecer ji koupu ja,pak ji da případně mliko a ja jdu sprchovat syna,protoze manzel ho neosprchuje,protože furt delaji blbosti v koupelne,takze mam sprchovat ja,ze je to rychlejší. Mala vecer zase place,chce at ji uspavam ja,takze si uase přehodime deti a manzel jde cist se synem. A jinak jsem mu rikala,ze by se mel vice zapojovat a on mi rekne,ze se zapojuje,ze nemuzi rict,ze nedela nic. Jako on třeba dela,ale ja js nejvice vystavena z tech 3 dnu,kdyz neni doma. A v jednom tydnu neni doma 5 dni a 2 dny volno..

autor
9. črc 2022

@bara88 boze,s tebou se neda normálně komunikovat...sorry,ze jsem se zeptala fakt. Ja js se neptala tebe jestli chci tak moc,tak jsem nevěděla na co reagujes chapes? Muzes normálně komunikovat?

nijij
9. črc 2022

Tady stejně nic nevyřeší, protože si jedeš to svoje. Ano dítě má mít nějaké zakladni povinnosti. Ale pokud je neudělá a ty hned vysilujes tak to stejně nebude dělat, ještě mu dej přes zadek ať si ulevit a máš to komplet....
Holky ti tady napsaly v čem je asi chyba na čem zapracovat a ty si jedeš pořád to svoje dokolečka dokola ....
To je pak těžký přiznat si osobní chybu...

autor
9. črc 2022

@bara88 a nezaviram ho standartne na zachod za to ze si neuklidi talíř.,takze si odpusť reci o zachodu. Ty si jako myslis,ze z toho neustaleho omilani nejsou matky frustrovane? Nerika se ze materstvi je drina? Asi ty jsi dokonalost sama a vse zvladas s prehledem.

autor
9. črc 2022

@mandala dekuji za pochopeni.

autor
9. črc 2022

@nijij a jak vis,ze hned vysiluju? Asi sis spatne precetla proc jsem mu dala na zadek. Ja jsem se snazila to tady jeste dovysvetlit

daisymaminka
9. črc 2022

No tak to je super, to je šikovnej kluk. Buďte za něj ráda a neřešte wc, jsou to fakt blbosti. Doporučuji odpočinout si a povznést se. Jo a to přebalování a koupání, nene, to fakt není úděl žen. My v tom od začátku jeli s manželem pěkně napůl. Já dceru jako miminko nikdy nekoupala, to byla a je to dodnes záležitost tatínka. Užívají si to spolu. Když přišel z práce, přebíral na sebe malou on. Já jen kojila a přebalovala třeba v noci, to jsem ho kvůli tomu fakt nebudila. Ale jinak opravdu oba dva rodičové jsou rovnocenní rodičové svých dětí. Je mi líto, že jste tak často bez manžela sama. Kdyby měl aspoň jednosměnný provoz, že?

autor
9. črc 2022

@daisymaminka ja vim,ze bych se mela povznest,nejde mi to,musim na sobe zapracovat. Ja prave uplne citim jak jsem unavena po tech 3 dnech,kdyz neni doma. Nevim no, nekdy si rikam,ze na sebe fakt nakladam dost. Ale jako manzel mi treba rekne at si odpocinu, ze se vse udela postupně. Rikala jsem mu,ze kdyby mel treba jen ranni,tak by to bylo uplne jine. A uplne zbožňuju,kdyz neni 3 dny doma a pak mi v den volna rekne,ze si chce jet umyt auto a pak se jeste nekde stavit. To mam fakt radost,ze budu 4 den doma dopoledne sama..

bara88
9. črc 2022

Protože to tady úplně hrotis a jsi z toho frustrovana, z toho soudíme že vyšiluješ,sama píšeš že je jinak šikovný tak se nestresuj tím že nedá prkénko dolů

daisymaminka
9. črc 2022

No, to ale přece není nic složitého. Může jet umýt auto minimálně se synem, nebo klidně s oběma nebo jen s dcerou, pokud je syn ve škole. Vy budete mít chvíli klid. U nás taťka přijede a už volá na dceru, pojď, jedeme umýt auto. Jsou oba dva happy a já mám klid. Prostě to zkusit vzít z jiné stránky. To nejsou věci, u kterých by měl být muž sám. A 3 dny nebyl doma a děti neviděl, tak s nima aspoň něco zažije. K čemu to je, že jde umyt auto a 8letýho syna nechá sedět doma. 🤷‍♀️

somalicats
9. črc 2022

Vysilujes, to se na me nezlob. Hrotis blbiny. Ja mam decek 5, z toho 4 male, kdybych se mela hroutit z toho, jak kdo necha prkynko na wc, tak jsem davno v Bohnicich. Nad blbiny se povznes a manzela zapoj vic - treba to koupani - at deti vecer obstara sam. Co na tom, ze to bude trvat dyl, on vykoupe, ty zatim pouklizis, a mate hotovo. Ty uspis dceru, manzel bude chvili cist se synem, a mate vecer volny.
Chce to zacit hledat zpusoby, ne.si vymejslet duvody, proc neco nejde.

autor
9. črc 2022

@bara88 ale to neni jen prkynko chapes? Psala jsem v uvodu,ze 100x nic umorilo i vola. Ted zrovna vidim,ze si vrta prstem mezi zuby,milionkraz jsem mu rikala,at to nedela. Musi se to odnaucit. Sahne na vytah,je ve skole a pak si strka prst do pusy,ze tam ma nejake jidlo. Neni to ok. Vsude je plno bordelu. A nepis ze to hrotim. Je mu 8,to uz by si mel uvedomit,ze ruka se do pusy nestrka. Ale ano,nekdy si uvedomuji a rikam to i manzelovi,ze je to ještě maly kluk, ze musime byt vice chapavi. A teda ok,zkusim to teda s tebou ještě. Jestli mi poradis. Mas dva kluky pokud se nepletu. Rekla by jsi synovi at to po sobe uklidi? Talir,hrnek,pyzamo nebo uklizis,nereknes?

autor
9. črc 2022

@daisymaminka ne on ho nevezme. Ze tam syn nekde poletuje a on se chce soustredit na myti auta. Jezdí do rucni mycky. Manzel je pomerne pohodlnny clovek.

autor
9. črc 2022

@somalicats on by je neobstaral. Malou by neokoupal. Starsiho dobre. Ale me to trva 15 min,spolu tam jsou pres pul hodiny,pak jdou teda cist, same kraviny a pak je manzel nervozni,ze nema o pul 10 klid. Ja jsem mu to rikala několikrát, ze se ma snazit at je syn drive v posteli . To neni vse jen o me.

tahejhula
9. črc 2022

Tak si strká prst do pusy, no a? Na záchod mu vyrob piktogram nebo cedulku s prostým textem: Prkénko dolu, prosím. Žádosti formuluj s prosbou a tak, že to potřebuješ ty, jemu špinavé nádobí nevadí, tobě ano. Tlak vyvolává protitlak. A nepočítej s tím, že cokoli zafunguje ihned.

daisymaminka
9. črc 2022

Ty jo, ale to není dobrý. To potom, jak tady holky píšou, ať se povzneseš a neřešíš blbiny, tak víš co já si myslím? Že ty jsi prostě KO spíš z toho chlapa, manžela. A schytává to nevinné děcko. Jak jako nevezme ho s sebou? Proč si to dítě teda pořizoval? Nechce mu ukázat svět a všední věci, jak se dělají? To není dobrý. Zkus to s ním probrat. Manžel jel teď v dešti pro pneumatiky ke tchánovcům a dceru vzal automaticky s sebou. Nerozumím. Není spíš manžel vyhořelej? Nepotřeboval by taky zvolnit, dovču?

somalicats
9. črc 2022

Vidis, zase hledas duvod, proc neco nejde. To vis, ze by zvladl obe deti, kdyby musel. U nas koupe prakticky vyhradne manzel, zvladne prebalit, nakrmit, a to je rok po tezke mozkove prihode. Uz ho s detmi poustim i samotneho na hriste.

tahejhula
9. črc 2022

Zbytečně srovnáváš, proč by měl chlap dělat věci jako ty? Udělá je po svém, v pořádku. 🤷🏼‍♀️

bara88
9. črc 2022

Ano řekla bych aby si to uklidil a nehroutia se z toho ale fakt už se musím smát, opravdu syna asi buzerujes za vše jak čtu

bara88
9. črc 2022

Jako fakt nikdy nemáš něco za zubem a nepouzijes nehet?jestli syna pořád komadujes tak u toho psychologa skončí on

autor
9. črc 2022

@tahejhula a ty si myslis,ze ja ho nepozadam? Používám často slova prosim a dekuji a bud ta hodný. A to se mi vraci,protoze to stejne pouziva i syn.

Strana