Frustrace z osmiletého syna: Jak se vypořádat s běžnými problémy?
Už pár dní přemýšlím, že tady napíšu a dneska už to tak nějak vygradovalo, tak se potřebuju svěřit. Máme dvě děti 8 let a miminko. Ani nevím, kde začít, ale mám pocit, že se synem pořád řeším nějaké blbosti. Zaprvé pořád docela huhňá a my mu neustále říkáme s manželem, že mu nerozumíme. Na logopedie jsme chodili. Chodí do první třídy, ve škole mluví určitě lépe, měl tady kamarádku ze třídy a viděla jsem,že více artikuluje. Říkám si, že je mu 8 let, že už by mohl jako trošku více sám fungovat. Neustále po něm musím něco uklízet. Sní svačinu v pokoji nebo obýváku a neodnese talířek do kuchyně (netrvám na tom ať to jí v kuchyni u stolu). Dneska donesl dceři hračky na zem do obývaku, tak jsem mu pak říkala, ať je odnese zpátky do pokoje. Po nějaké době příjdu a na zemi jedna hračka, tak mu říkám, že proč to neuklidil všechno. Asi mu to spadlo prý a už si nevšiml. Často nechává nedovřené dveře od záchodu, prkýnko nedává dolu, ruce si myje tak, že tam strčí snad jen prsty, pak furt řeší bublinky na ruce (hraje si), neumyje si ty ruce pořádně , řeknu mu napij se,tak si jednou lokne. MIlionkrát mu musím říkát napij se pořádně. Večer u čištění zubu, když mu dočišťuju furt hýbe hlavou, neumí normálně stát, dělá furt kraviny. Několikrát za den se mě ptá jestli se může dívat na tv, případně hrát nějakou hru. Dívá se tak hodinu denně na tv. Strašně ho baví lego ninjago a to jsou doma pořád nějaké boje, úplně tím žije...a dneska píšu, protože utíkal na záchod, po něm jsem šla já a na zemi zase načůráno, už se to stalo několikrát a taky několikrát si počůral oblečení během toho čůrání, takže jsem vyšla ze záchodu a ptám se ho jestli není počůraný, samozřejmě mokré slipy a tepláky. NO takže jsem se naštvala a dala mu na zadek a v nervech ho strčila na záchod ať tam o tom přemýšlí, že mi to měl říct a převléct se. Jestli je čuně a bude v počůraných věcech. Jo docela jsem to přehnala, ale říkala jsem mu, že když se mu to někdy stane má mi říct a přípandě se převléct. Pak jsme to probrali, omluvila jsem se a on mi vysvětlil, že se mu přilepil pinďour, tak se zčůral no a utíkal tam na poslední chvíli. Nemá nějak zájem hrát pexeso, dobble, furt jen lego ninjago a tv. Teď ven nechodíme, je nemocný. OD 4 let si furt vrtá nehty, má to jako následek nemoci ruka noha pusa. To mi taky leze na nervy..Jinak jako okolí si o něm myslí, že je to hodný, klidný kluk. Ve škole je šikovný, pečlivý. K sourozenci hodný. Nemůžu o něm vyloženě říct, že by to byl zlobivý kluk, spíš to jsou takové blbiny. I když se někam vypravujeme, zmatky ať dorazíme včas a jestli máme všechno a on místo toho, aby třeba čekal v chodbě, tak musí nahlas zpívat, případně ještě běhat po bytě. tím ten zmatek u příprav ještě zvyšuje. Nevím no, spíš je to tak, že 100x nic umořilo i vola...neustále opakování všeho, běž se převléct, běž si čistit zuby, neodcházej od jídla..Zároveň i na sobě cítím, že jsem prostě více nervozní s těmi dvěmi dětmi, leze mi na nervy po někom (manžel a syn) neustále něco uklízet...Syn mi říkal, že jsem každý večer špatně naladěná. No dcera usíná po osmé hodině, někdy bantuje až do devíti, pak sprcha syn, řešení ať si už konečně čistí zuby, ať mu je můžu dočistit. Jestli má pokoj uklizený...Večer už bych měla ráda chvíli klidu..
víš co ?si mi fakt jedno ale myslím si o tobě své.kladeš na dítě velké nároky a s mluvením si měla prostě navštívit jiného logopeda když vidíš že to není dokonalé.
Myslím, že si sama sobě zbytečně komplikuješ život. Trošku nadhledu a hlavně klidu by to chtělo 🙂 docílíš svým chováním akorát tak toho, že budeš v domácnosti za sekýrnici. Vím o čem mluvím. Měla jsem takovou mamku. Všude muselo být naklizeno, na výlet se nejelo, dokud nebylo doma čisto a vše dle jejích představ. Sr*lo nás to doma všechny. Deptala s tím sebe i nás. Myslím, že ten domácí neklid a neustálá buzerace kvůli kravinám i hodně ovlivnilo náš vztah (až v posledních letech je vše, ve vztahu matka - dcera, ok... A to je mi 35). Je možné, že díky svému chování zbytečně ztratíš to, co tak přehnaně buduješ.
Tohle jak kdybys psala o mně. Manžel pracuje na 12ti hodinové směny, když je doma s ničím nepomůže, děcka nevykoupe, starší nikdy neprebalil (ta už je několik let bez plen), mladší taky neprebali. Když něco sní večer u TV nechá odpadky na stole a pak si ráno zvesela odejde do práce. Taky už ani nevysaje. 😄😄😄 No jako máme to asi dost podobně. Ale já to zas tak nějak neřeším. Prostě odpadky ze stolu seberu, vytru, vysaju, o děti se postarám... Když něco nestihnu neřeším to.. Prostě tady bude "bordel" do dalšího dne. Hlavně ať jsou děti nakrmene, zaopatrene, starší nachystana do školky, aby jsme cvičili logopedii...
Ale zase když je manžel doma, tak si vezme starší ven, do restaurace, na bazén.. Chodí sami, malou ještě nechce, má 7 měsíců, tak aby mu nervala.
Prostě ty potřebuješ nějaký odpočinek, relax, odreagování, abys nebyla myšlenkami jen doma s dětmi a nebo v domácnosti 🙂
proste jsi fakt jen pretazena a seslo se toho vic. rikas to uz dlouho a porad je to potreba a asi jeste bude a tebe to uz nebavi. tomu uplne rozumim. myslim, ze me to brzo ceka taky 😄 v zari cekame druhe a uz ted me zacina rozcilovat, kdyz dceri neco musim rict 10x. ale je to proto, ze potrebuju, aby mi trochu pomohla, kdyz mam bricho a na neco proste uz tak nemam energii jako driv, pak bude zas mimco. detem tyhle veci proste nepripadaji dulezite a je tezke je to naucit, jedine tou duslednosti. snazim, se ji vysvetlit, proc to potrebuju, ze jsem unavena, nebo se nemuzu porad ohybat apod. snazim se ji poprosim a podekovat ji za to, kdyz to udela. ona proste nemuze za to, ze ja ted nemuzu. ale myslim, ze to vse delas dobre, jsi dusledna, jen narocna, urcite mas se synem dobry vztah. nekdy jde treba nabidnout variantu, kdyz neco nejde (napr. ten stromecek), treba vybrat neco jineho, co by se mimcu dalo pujcit. drzim ti palce ☺️👍 verim, ze si najdes pro sebe chvilku, a zas to bude lepsi 👍
Jezis pisu jak tydyt, tolik chyb 😂🤦 hele v klidu, ja zas podle jedne pani tady ucim dceru byt agresivni, protoze se uci sebeobrane a nasili je u nas normalni. Tyto zeny me nechavaji v klidu 😉
Mame s dcerou pekny vztah a rozhodne si nemyslim, ze to je tim, ze by se nas bala. Spis me prijde, ze ma svuj svet a neudrzi pozornost. Neco ji reknu, treba umej si pusu, a musim ji to rict nekolikrat nez k tomu umyvadlu dojde a pak namoci 2 prsty, posudla oblicej a utre to do rucniku 🤦 to me taky muze prcek rict. Talir taky neuklizi a rikame ji to roky, nebo papirky od susenky. Pokojicek uklidit, to je nemozny. Ale bavila jsem se o tom s ostatnimi rodici a ma to tak vic deti. Tak asi musime vydrzet a treba z toho vyrostou 😉😂♥️
Řešíš blbosti a pokud se doma chováš, jak tady, tak bych se nedivila, že že syna vychovas neurotika, který si kouše nehty.
Už to tady bylo zmíněno, prostě zvolni a uber ze svých nároků. Jako jestli je prkýnko nahoře nebo dole je úplně fuk. A ano, máme to všechny stejné doma. Děckam se musí 100x opakovat, připomínat. A jít mu příkladem (což tvůj muž nedělá!) Tomu se říká výchova. Takže se z toho přestaň hroutit a terorizovat své okolí. Jinak si opravdu můžeš pokazit své vztahy jak se synem, tak manželem. K tomu psychologovi si klidně zajdi. Není to žádná ostuda.
Milá anonymko, nepřispívám často, ale tady se chci vyjádřit k tomu, co Tě s příchodem miminka potkalo. Syn si prostě chce u Vás udržet pozornost stůj co stůj ! Vše co popisuješ, jak na něčem trváš je správné, ale Váš syn to bojkotuje. Kopíruje Vaši dceru, co u ní akceptujete vzhledem k k jejímu věku a on to "kopíruje", chová se jak malé dítě, aby mu byla věnována taky taková pozornost. To, že by jsi s ním chtěla hrát už jiné hry, než které on preferuje, on nebude brát ve zřetel. Je to období, kdy se on potřebuje realizovat a prosazovat to svoje já. Nech ho žít, ať z něj nevyroste mamánek....Myslím to v dobrém, nic Ti nevyčítám, děláš to dobře, ale i ten kluk potřebuje ve svém věku trochu volnosti,. Tobě by se jistě taky nelíbilo ustavičné rozkazování co teď a co potom máš udělat. Mysli taky na to, že jednou půjdeš do práce a to teprve bude jiný level při dvou dětech a manželovi, který dělá 12-tky.
Já bych slevila z tvých přehnaných nároků jinak jsi zralá na Chocholouška, že si dítě kouše nehty???
Máš úplně normální 8leté dítě jako většina z nás 😉 mám starší téměř 8letou dceru a jen vypíchnu pár věcí co prostě dělá:
* kde se vyslíkne, tam to zůstane...
* odnese si hrnek od snídaně nebo talířek /nikdy né obojí...
* cokoliv sní, tak papírek klidně hodí pod stůl v pokojíčku
* 10x jí musím připomínat, že se jde spát/ ne nepolevím že neee
...mám pokračovat?
Podle mne je syn úplně normální dítě a Ty by si měla svolnit....nemusiš se mu za každou cenu věnovat a taky nemusí byt uklizeno....můj manžel taky hodně pracuje.Nekdy je u nás bordel,dětem se nevěnuju každou volnou chvilku....když půjdeš do práce bude mnohem horší....uži si ještě mateřskou 👍😁😂
A syn je frustrovaný z tebe. Přičemž přetnout ten bludný kruh můžeš a musíš ty, ne on.
Budeš si muset srovnat priority. Buď se věnovat rodině a být víc v klidu s tím, že budete mít třeba nějaký ten nepořádek. Nebo uklízet i za ostatní abys měla všude naklizeno ale hlavně je tím až moc nebuzerovat. Jako chápu, měli by si lidi po sobě uklízet. Ale tvůj syn je ještě malé dítě, a když nechá po sobě talíř na stole, bude konec světa? Já jsem blázen do úklidu, a tak uklízím klidně i po manželovi když někde něco nechá. A když cítím že je toho na mě už moc, mám ho seřvat? Ne, prostě třeba hrnek na stole nechám, on neuteče...
A jak jsi psala kdy máš žehlit, vytřít...normálně během dne, u toho děti spát nemusí ne? Starší se ti zabaví sám, a může zabavit i mladší...
A jinak můj muž jezdí 4dny pracovně pryč, mám tu 2 děti - starší téměř 8letá dcera, mladší syn 4letý, přesto zvládám spoustu věcí s nimi sama...ono víš úklid neuteče nemá nohy, ale děti nepřipravím o zážitky kdekoliv venku, jen proto, že musím mít naklizeno? mám 2 děti s nimi se dodržuje "provizorní" pořádek - kór pokud máš miminko, ano slevila jsem ze svých nároků, bohužel nebudu tu lítat s hadrou v ruce jak blázen...
Neres veci, ktere nejsou zivotne dulezite, např to prkynko. To je uplbe jedni jestli je dole nebo nahore. Cisteni zubu je opruz, mam to stejne u syna ( uz 12). Donekonecna nekoho upozornovat at po sobe uklidi je ubijejici, znam to moc dobre. Nekdy ( casto) to radsi udelam sama, a to je asi chyba, pze si vsichni zvykli ze to udelam. Ale zase to nehrotim a klidne ty veci dokazu prekracovat a přehlížet tyden.... Behani je super. Udelej si z toho pravidelbou hodinku sama pro sebe aspon 3x tydne. A i kdyz nebudes mit silu bezet tak proste jen jdi sama ven a uzij si hodina sama se sebou v klidu, trebas jen sezenim na lavicce.
@bara88 tak já si o tobě myslím taky své a to už dlouho 😃... a nejsem jediná. Podle tvé děsně komunikace zde na mk. Zrovna tvůj názor je mi úplně nekde
V pohodě ,klidně si mysli co chceš hlavně se nad sebou zamysli,jak vidia píše ti to tady víc mamin🙂
@drakenn prosím tě,syn si nehty nekouše,nevim kde jsi na to přišla. Psala jsem,že si drbe nehty a že to má od doby,kdy měl nemoc ruka noha pusa,kdy se kůže a nehty loupou. A jak se tady jako chovám? Jako že se braním tomu,že tady jedna expertka mila vždy a na všechny tvrdí ,že se mě syn boji? Psycholog ostuda neni ale nevím proč by měl každý chodit hned k psychologovi.
@veruuu_kubesovic nekouse si nehty, olupuje od té nemoci ruka noha..,ale to je fuk. No dobře a tak ty to uklidis po dceri a komentujes a nebo nekomentuje nebo si to ma uklidit sama?
@bara88 zamyslim se nad sebou určitě.
@drakenn jinak jsem psala,že manžel občas myčku vyklidí,občas uklidí v kuchyni. Úplně bordelar jako není. Nemyslím,že dává synovi nějaký extra špatný příklad. Není to žádný slimpos s pivem u tv
@zmrzlinka no jo jenomže on se buď rád dívá na tv nebo chce ať jsem s ním v pokoji. Jako občas si hraje rád i sám. Já nemusím mít prach utřený co 3dny, nevytirala jsem i 14 dni,jen vysala,ale malá se už plazi,tak jako musím u vytřít aspoň 2x týdne. Jsou hned drobky pod stolem u syna a v létě se dost práší.
@tahejhula trošku to rozvod. Jako že neuklidí misku ze svačiny nebo mu musím říkat nekolikrat večer pojď si čistit zuby? Papírek když nechodí a nechá ho na stole v kuchyni tak ho mám uklidit já? Jak se to naučí že má po sobě uklízet když mu to neřeknu?
@veruuu_kubesovic tak s takovými velkými dětmi už uděláš plno věcí. U pověšení prádla ti můžou asistovat, oběd uvaříš a můžou si pohrát. Jako nesrovnavala bych fungování 4 a 8 let a 9m (nesamostatné mimco) a 8let. A jinak myslíš jako že nejdu ven s dětmi a raději uklízím? Tady to jde zas do extrému ty názory...
A tobě nemůže starší pomáhat? Mimčo dáš do postýlky nebo na zem a můžete vesele uklízet ve dvou...
Někdy je to i formou komunikace, jak vyjadřuješ, co po něm chceš a proč. A určitě bych osmileté dítě nehlídala, kolik vypije - pokud není nějak nemocné.
@klokanka31 a tak já ho neservu (manžela ani syna). Manžela jsem poprosila jestli by jako mohl více po sobě uklízet,sám to uznal,že polevil a že spoléhá více na mě,že to udělám,když jsem doma. Synovi to řeknu že to má uklidit. To bych řekla,že v rámci výchovy by se asi mělo. Ne vždy. Občas to za něj samozřejmě bez komentáře uklidím. Raději to píšu ať se to zas neobrátí proti mě.
@tahejhula je hlídaný na nefrologii. Pitný režim kontrolovat musim
@klokanka31 malá na zemi dlouho sama nevydrží,pláče. Syn meči u zřízení ponožek i u pomáhání s myčkou. Ale jo,s tím mi pomaha
Tak jasně že výchova být musí, já myslela že je za všechno hned seřveš 😄 moje malá má dva roky, uklízí po sobě aniž bych to po ní chtěla, ale čekám že za pár let to taky bude bojkotovat 😄
Já bych tak velkýho kluka zapojila i do dalších prací, mytí nádobí, luxování, otírání prachu...
A myslíš, že by mu ublížilo, kdyby dostal možnost poznat, co je žízeň? Já už tedy syna nenápadně vedu k samostatnosti v tomto směru zhruba rok, chápu, že můžeš mít obavy. Ale kluk se může cítit pod tlakem. Na jednu stranu se má chovat jako velký, na druhou mu hlídáš a kontroluješ tenhle naprostý bazál sebeobsluhy a sebepéče.

@aarriel dekuji,ze jsi napsala,protoze kvuli jedne expertky tady mam snad mit pocit,ze sve dite tyram nebo co. Kamaradka mi taky rikala,ze ji dcera treba i lze ze si vycistila zuby. Ja to na sobe proste pocituji intenzivněji,ze mi to vsechno vadi, kdyz mame to mimco k tomu. Navic cim je syn starsi,tim mene mam teda pochopeni pro to,ze si neumyje poradne ruce. Hustime to do neho uz nekolik let,ze na rukou jsou bacily. Nebo ze po sobe neuklidi talir po jidle ..