Frustrace z osmiletého syna: Jak se vypořádat s běžnými problémy?
Už pár dní přemýšlím, že tady napíšu a dneska už to tak nějak vygradovalo, tak se potřebuju svěřit. Máme dvě děti 8 let a miminko. Ani nevím, kde začít, ale mám pocit, že se synem pořád řeším nějaké blbosti. Zaprvé pořád docela huhňá a my mu neustále říkáme s manželem, že mu nerozumíme. Na logopedie jsme chodili. Chodí do první třídy, ve škole mluví určitě lépe, měl tady kamarádku ze třídy a viděla jsem,že více artikuluje. Říkám si, že je mu 8 let, že už by mohl jako trošku více sám fungovat. Neustále po něm musím něco uklízet. Sní svačinu v pokoji nebo obýváku a neodnese talířek do kuchyně (netrvám na tom ať to jí v kuchyni u stolu). Dneska donesl dceři hračky na zem do obývaku, tak jsem mu pak říkala, ať je odnese zpátky do pokoje. Po nějaké době příjdu a na zemi jedna hračka, tak mu říkám, že proč to neuklidil všechno. Asi mu to spadlo prý a už si nevšiml. Často nechává nedovřené dveře od záchodu, prkýnko nedává dolu, ruce si myje tak, že tam strčí snad jen prsty, pak furt řeší bublinky na ruce (hraje si), neumyje si ty ruce pořádně , řeknu mu napij se,tak si jednou lokne. MIlionkrát mu musím říkát napij se pořádně. Večer u čištění zubu, když mu dočišťuju furt hýbe hlavou, neumí normálně stát, dělá furt kraviny. Několikrát za den se mě ptá jestli se může dívat na tv, případně hrát nějakou hru. Dívá se tak hodinu denně na tv. Strašně ho baví lego ninjago a to jsou doma pořád nějaké boje, úplně tím žije...a dneska píšu, protože utíkal na záchod, po něm jsem šla já a na zemi zase načůráno, už se to stalo několikrát a taky několikrát si počůral oblečení během toho čůrání, takže jsem vyšla ze záchodu a ptám se ho jestli není počůraný, samozřejmě mokré slipy a tepláky. NO takže jsem se naštvala a dala mu na zadek a v nervech ho strčila na záchod ať tam o tom přemýšlí, že mi to měl říct a převléct se. Jestli je čuně a bude v počůraných věcech. Jo docela jsem to přehnala, ale říkala jsem mu, že když se mu to někdy stane má mi říct a přípandě se převléct. Pak jsme to probrali, omluvila jsem se a on mi vysvětlil, že se mu přilepil pinďour, tak se zčůral no a utíkal tam na poslední chvíli. Nemá nějak zájem hrát pexeso, dobble, furt jen lego ninjago a tv. Teď ven nechodíme, je nemocný. OD 4 let si furt vrtá nehty, má to jako následek nemoci ruka noha pusa. To mi taky leze na nervy..Jinak jako okolí si o něm myslí, že je to hodný, klidný kluk. Ve škole je šikovný, pečlivý. K sourozenci hodný. Nemůžu o něm vyloženě říct, že by to byl zlobivý kluk, spíš to jsou takové blbiny. I když se někam vypravujeme, zmatky ať dorazíme včas a jestli máme všechno a on místo toho, aby třeba čekal v chodbě, tak musí nahlas zpívat, případně ještě běhat po bytě. tím ten zmatek u příprav ještě zvyšuje. Nevím no, spíš je to tak, že 100x nic umořilo i vola...neustále opakování všeho, běž se převléct, běž si čistit zuby, neodcházej od jídla..Zároveň i na sobě cítím, že jsem prostě více nervozní s těmi dvěmi dětmi, leze mi na nervy po někom (manžel a syn) neustále něco uklízet...Syn mi říkal, že jsem každý večer špatně naladěná. No dcera usíná po osmé hodině, někdy bantuje až do devíti, pak sprcha syn, řešení ať si už konečně čistí zuby, ať mu je můžu dočistit. Jestli má pokoj uklizený...Večer už bych měla ráda chvíli klidu..
Až na to, že nemám žádné druhé dítě a Ninjago nevím vůbec co to znamená, tak úúúúplně mluvíš o mém 8letém synovi 😀 😀 😀 Je hodný, ale prostě......přesně - stokrát nic umořilo krávu. Jooo mamí, vždyť já vím...a za chvíli dotaz - vyčistil sis už ty zuby? Ahááá, já zapomněl. No ty voe. Hele, holt kluci jsou pomalejší, taky si připadám jako ta babička co furt peskuje vnoučata že tamto a tohle a ento patento, ale kdybych nic neřekla, tak si to nevyčistí zuby, nevykoupe se, neumeje si ruce, někdy spláchne stylem, že to jen šplouchne, takže když zapomenu po něm ráno dospláchnout, tak odpoledne to je puch jak na pražském nádraží...................................takže buď jsme exoti dva a nebo to je asi normální. Hele, je hodný? Je...buďme rádi, že jsou zdraví. Ale fakt mluvíš o mým synovi 😀 Co na to říct...vydrž prdka ještě 20 let 😀
Z toho popisu mám pocit, že už dopředu očekáváš, co zase bude špatně a pak tě vytočí každá blbost. Mám pocit, že chceš mít kluka pod kontrolou v tom, co dělá a nedělá, ale nedáš mu volnost, nemá svojí zodpovědnost, ale kontrolora za zadkem, který mu řekne, co a jak má udělat, proto podle mě není samostatný. Na druhou stranu se nedivim, že toho máš plné zuby, zkus si najít čas sama pro sebe, udat deti aspoň jednou do týdne a mít treba 2 hodky jen sama pro sebe, ať se trochu zrelaxujes a pak nebudeš tolik nervózní z malickosti, ktere jsou jinak, nez si představuješ. A myslim, ze se i celkově změní atmosféra doma.
Mám doma to samé ....synovi je 10.Beru to tak ,že je to chlap a k tomu totální flegmatik.Snad z toho vyroste 😂Zkus si najít něco u čeho se od domácích prací odreaguješ a odpočineš si od děti....
Přesně tak, mě pomohla 1-2x týdně jóga...taková ehm možná pro někoho blbost, ale člověk se fakt odreaguje, když to dělá pořádně, tak se i člověk zapotí, ale hlavně VYPNEŠ MOZEK.....a manžel to jistě přežije. 😉 + zpevní se Ti celé tělo, nebolí záda atd.
Myslím, že je v pořádku 🙂 Já mám osmiletého nejstaršího, pak ještě další dvě děti a strašně moc pomáhá s ním strávit nějaký čas sama, znovu se na něj naladíš. Když do rodiny přijde miminko, očekává se od staršího dítěte skokově větší samostatnost, ale ono toho není schopné. A každý požadavek je třeba vyvážit - laskavostí, pozorností, zážitky....ať má dítě z čeho brát motivaci.
Ono jako porosteš z něj i v šestnácti, ale určitě je to moc fajn kluk 🙂
Normalni osmilete dite. Jen se zeptam na jednu vec - proc tak vadi, ze si neda prkynko na wc dolu?
Mám to doma stejně, beru to tak, že kluci to mají trochu jinak než holky, ale jsem si vědoma, že problém mám s tím hlavně já, taky jinak v podstatě hodný a šikovný, ale už mě unavuje ho neustále napomínat jako tříleté dítě...
Takže neporadím, ale soucítím...
Celý můj 8 lety syn, ale proste to beru tak, že je to prostě chlap a flegmouš po jeho otci😃 taky mě někdy 100 maličkostí za den dokáže vytočit, ale to je normální,nikdo přece není dokonalý
No řekla bych, že budete přetažená. Miminko vám bere téměř všechnu energii a čas a na syna vám už jí nezbývá a cokoliv navíc z jeho strany vás obtěžuje. Prostě vás teď štve a obtěžuje to prvorozené a hledáte na něm chyby ("nechce hrát doble"). Vydechnete, odpočiňte si, bude líp. Syn je naprosto v pořádku, tak si to s ním nepokažte.
Spíš bych uvažovala nad sebou jestli nepotřebuješ odbornou pomoc, tohle jsou úplně normální věci, až na tu mluvu a ti ste asi zanedbali vy .proč nechodite na logopedii pořád když to není dokonalé?
Souhlasím s holkama nademnou. Nemůže to být kombinace přetaženou,únavou,miminkem a k tomu očekávání že 8mi létě dítě bude fungovat jako robot?
Pokud to půjde dej mimčo na hlídání a se synem si udělejte společný den jen vy dva. Pak si sama zajdi třeba zaplavat, zacvičit nebo s kámoškou na víno ...
K tomu čůrání. Přilepeného pinďu mi vysvětloval manžel 😂 a děti když běží na poslední chvíli, tak si ho nestihnou upravit, pak to teče všude a vytírat můžu 10x denně. Synovi říkám, že si může sednout, aby to teklo tam kam má. Někdy si sedne někdy ne. 🤷🏼♀️ No, když občas vidím,co na záchodě dokáží dospělí chlapi 🤦🏼♀️
Tohle přesně dělá i moje dcera a nepřijde mi to vůbec nenormální 🤷♀️ na logo chodíme taky, hračky taky neuklidí všechny.. Miminko máme taky.. Nejsi pretazena z toho miminka?
Dám náhled z druhý strany. Mám 3 kluky, s tímhle bych se doma zbláznila. Jako před 100 lety děti pomáhaly v hospodářství a teď kolem nich budem dělat ofuky, že jsou flegmatici? Bodejť by si pak ženský nestěžovaly, že jim doma chlapi nepomáhaj. Dá to sakra práci jim vštípit návyky, ale není to nemožný. A časem se to dost zúročí.
Nevychovávejme líný netáhla.
Odpovím hromadne a pak případně individuálně. Unavená jsem určitě,jde o to,že manžel pracuje na 12 hodinové směny,takže jsem většinou 3 dny doma sama s dětmi buď od 6-19 nebo má noční a to se vyspí,nají,jdeme případně na chvíli ven a jsem pak zase sama s dětmi. Začíná mi lézt na nervy,že si manžel OBCAS neuklidí věci po sobě..např.diva se na nějaké letáky,rozbordelene na stole, nedá nádobí do myčky,neoddela žaluzie..no taky samé kraviny. Ale já nejsem služka. Neustále jen chystám plasty na vyhození, furt do velké tašky a na vyhození, vařím jen já, vytíram, manžel luxoval,to už taky přestal...jako zvykl si že jsem doma a více toho zastanu. Chodi akorát nakupovat a když je doma tak občas uklidí v kuchyni a myčku. Navíc to nechce slyšet,že nic nedela.Synovi se věnuje dost,když je doma. A jinak miminko má už čerstve 9m,takže už by si to sednout mohlo.
@gbp
@volodka162 jinak ano říkám si že hlavně,že je zdravý a celkově je to spíš hodný klidný kluk. Občas si zajdu zaběhat.
@mirin89 jednou do týdne není šance. Manžel v týdnu pracuje 5 dní a dva dny volna tak to jsme pak spolu ale další týden naopak pracuje jen 2 dny tak to by šlo. Ale jako já si obcas odskočim něco nakoupit nebo se jdu proběhnout. Ale asi je to málo.
@antoinet děkuji. To se hezky čte. Ta laskavost mi zřejmě trochu chybí. Jsem málo trpělivá.
@somalicats protože dle mě tak prostě patří. Tak jako mají být zavřené dveře od záchodu, zhasnuto,tak !a být dole prkýnko. Nikdy jsem na žádné návštěvě neviděla prkýnko nahoře.
@mandala
@zuza92
@kacaba85 no já mám tak nějak pocit,že je fajn hrát nějaké hry, číst si spolu..prostě,že bude trošku trénovat mozek. Ne jen si hrát s legem.
@nijij já chodím,ale max jednou měsíčně s holkama posedet,ale to je asi malo
@bara88 na logo nás vyřadili s tím že má nahlas číst,trénovat a na podzim jdeme na kontrolu. Jako že mám jít k psychologovi? To fakt ne 😃
@palja ale já netvrdím,že je nenormální 🙂. Jen že mě to vysiluje prostě. Že by mohl více fungovat. .
@areh děkuji za info. Je fajn číst že je to tak i jinde
Jinak ještě všem. Snažím se mu věnovat, když dcera večer dříve usne, čteme si spolu, syn chce každý večer ať si k němu lehnu tak s ním chvíli jsem. Ale cítím to na sobě že potřebuju taky odpočinek. Je rozdíl,když je chlap doma třeba každý den od pěti,ty večery jsou náročné. Večeře syn,koupání dcery,sprcha syn, uspávání dcery,pak si lehnout k synovi...
Jo jsem ufnukana na mateřské a štve mě to.
@amazienka jo souhlas
Podle mě jsi jen přetažená...a s tím prkýnkem - to nedává dolů ani můj manžel, po 10 letech jsem si už zvykla 😄
Tak to ja teda neresim, jestli je prkynko nahore nebo dole, a je mi totalne fuk, jak to maji jinde. Tohle jsou sice drobnosti, ale jedna k druhe a nascita se to.
Ja teda v tomhle souhlasim s @bara88, psycholog by Ti pomoci mohl. Minimalne v tom, ze se prestanes babrat v malickostech, pak se Ti i ulevi.
Tak jak to tak čtu tak asi ani odborník by ti nepomohl, s holkám si chodíš sednout jednou za měsíc a i to je málo a jen každého buzerujes, jako nechápu proč by si měl hrát méně s logem a dělat to co ty mu řekneš. Chlap se věnuje dětem dost ale přesto je to taky málo. Mám dost
ufnukana nejsi, jen unavena a myslim, ze i dost narocna, perfekcionista. kazdy je nejaky, ale umel to syn, vse co po nem chces? nebo ti to jen zacalo vadit? toho manzela uplne chapu. to mam taky. prijde mi, ze kdyz se staram o malou, nemusim jeste o nej. neco se mu snazim v klidu pripomenout, jako mohl bys jit prosim s tema kosema, jsou plny, nebo muzu te poprosit o vysati toho koberce, kdyz jdes do kuchyne, vem prosim neco sebou...atp. neco proste vypustim (treba jeho bordel na skrince, na komode). on se taky hodne venuje dceri a holt nektery uklid uz ted nedela, co delal, ale radsi s ni jde ven. sem mu vdecna, nemuze delat vse.
urcite si zkus vic odpocinout a byt trosku min narocna a nechtit po ostatnich to co po sobe.
@bara88 jako ze chci at si po sobe manzel uklizi tak to je jako špatně? Jsem jako sluzka nebo co jako? Tak asi bych chtela se synem trosku travut cas a zahrat si s nim nejakou hru,kdyz je prostor ne? Jinak at si hraje s legem jak chce. Ty tady nedokážeš nikdy podporit jen shodit,diskuze s tebou nema cenu
@somalicats no hele ja nejsem proste typ na to abych vysedavala u psychologa. Po potratu jsem byla a me fakt nebavi se hrabat ve svych problémech s nekym cizim.
hele fakt si to po sobě přečti a zamysli se nad sebou.víš proč možná syn doma huhná a neartikuluje a ve škole jo?protože už z tebe má strach,má strach že zase dělá něco špatně
@bara88 a ten chlap neni co 14 dni 5 dni temer doma jo? Jinak se věnuje synovi. Malokdy ma u sebe obe deti. Temer vubec. Kdy mam jako zehlit nebo vytirat? V te hodine a pul co dcera spi? To vařím a snazim se venovat synovi chapes? Nebo vecer o pul desate, kdyz dcera usne v devet a pak jsem u syna? Cekam tve chytre rady
@bara88 ale prosim te. Syn ze me rozhodně nema strach. My mame pekny vztah. On tak huhna inu babicek. Artikuluje vice ve skole protoze by mu tam nikdo nerozumel a to by mu vadilo
ne nechápu🙂
@gbp presne tak. Ja nejsem sluzka. Syn si uklidi pyzamo treba ale ty talire,misky po svacine si neuklizel nikdy a rikam mu to uz dlouho. To same, ze ma uklízet talíř po obede. Obcas to udela,obcas ne. Drive jsem to tak neresila,protoze jsem mela na starost jen jeho a manzel více fungoval,kdyz jsem chodila do prace. Jinak at nedela kraviny u cisteni zubu s nim resime taky uz dlouho a to se myti rukou. Jako kdyz mu to rikame treba od 5 let,tak uz by mohl mit nejake navyky. Ale jako komplexne ho vnimam jako hodneho kluka. Ve skole i druzine ho chvali. Ale treba pred chvili se me ptal jestli může dceri dat jednu malou hracku,lego stromek,ja jsem rikala,ze ne,on ze ji to může dat,ze to nespolkne,tak ja rikam,ze ne,ze je to ostre a co,stejne ji to na zem hodil. Neposlouchá.
Jako kdybys psala o mojo 7lete dveri, jako pres kopirak. Vsechno musim rikat 100x a me to uz tak unavuje a otravuje. A to nemame miminko 😂 na logo taky chodime, ale ona spis strasne rychle chce neco roct a pal zapomene na R a Ř. Ale s tim uklizenim a zuby to same. Ale co tak pozoruju, tak vic deti v jejim veku je to same ..
@bara88 jeste k tobě. Hele netvrd mi,ze ma ze me syn strach. To me opravdu urazi. Dite,ktete ma z matky strach nechce,at jsem s nim neustále v pokoji, at si s nim hraju a at s nim vecer ležím. Ja se snazim mit se synem hezky vztah, resim s nim,ze mi muze říct cokoliv,nejsem zadna alkoholicka co vali decko,tak si nech kydy,ze se me dite boji

asi bych premyslela spis o tom, jestli nejsem pretazena ja, protoze to co pises mi prijde uplne normalni 🤷🏼♀️ drz se. myslim, ze si potrebujes odpocinout a najit jen nove usporadani syna, mimca a sebe ♥️