icon

Frustrace z osmiletého syna: Jak se vypořádat s běžnými problémy?

9. črc 2022

Už pár dní přemýšlím, že tady napíšu a dneska už to tak nějak vygradovalo, tak se potřebuju svěřit. Máme dvě děti 8 let a miminko. Ani nevím, kde začít, ale mám pocit, že se synem pořád řeším nějaké blbosti. Zaprvé pořád docela huhňá a my mu neustále říkáme s manželem, že mu nerozumíme. Na logopedie jsme chodili. Chodí do první třídy, ve škole mluví určitě lépe, měl tady kamarádku ze třídy a viděla jsem,že více artikuluje. Říkám si, že je mu 8 let, že už by mohl jako trošku více sám fungovat. Neustále po něm musím něco uklízet. Sní svačinu v pokoji nebo obýváku a neodnese talířek do kuchyně (netrvám na tom ať to jí v kuchyni u stolu). Dneska donesl dceři hračky na zem do obývaku, tak jsem mu pak říkala, ať je odnese zpátky do pokoje. Po nějaké době příjdu a na zemi jedna hračka, tak mu říkám, že proč to neuklidil všechno. Asi mu to spadlo prý a už si nevšiml. Často nechává nedovřené dveře od záchodu, prkýnko nedává dolu, ruce si myje tak, že tam strčí snad jen prsty, pak furt řeší bublinky na ruce (hraje si), neumyje si ty ruce pořádně , řeknu mu napij se,tak si jednou lokne. MIlionkrát mu musím říkát napij se pořádně. Večer u čištění zubu, když mu dočišťuju furt hýbe hlavou, neumí normálně stát, dělá furt kraviny. Několikrát za den se mě ptá jestli se může dívat na tv, případně hrát nějakou hru. Dívá se tak hodinu denně na tv. Strašně ho baví lego ninjago a to jsou doma pořád nějaké boje, úplně tím žije...a dneska píšu, protože utíkal na záchod, po něm jsem šla já a na zemi zase načůráno, už se to stalo několikrát a taky několikrát si počůral oblečení během toho čůrání, takže jsem vyšla ze záchodu a ptám se ho jestli není počůraný, samozřejmě mokré slipy a tepláky. NO takže jsem se naštvala a dala mu na zadek a v nervech ho strčila na záchod ať tam o tom přemýšlí, že mi to měl říct a převléct se. Jestli je čuně a bude v počůraných věcech. Jo docela jsem to přehnala, ale říkala jsem mu, že když se mu to někdy stane má mi říct a přípandě se převléct. Pak jsme to probrali, omluvila jsem se a on mi vysvětlil, že se mu přilepil pinďour, tak se zčůral no a utíkal tam na poslední chvíli. Nemá nějak zájem hrát pexeso, dobble, furt jen lego ninjago a tv. Teď ven nechodíme, je nemocný. OD 4 let si furt vrtá nehty, má to jako následek nemoci ruka noha pusa. To mi taky leze na nervy..Jinak jako okolí si o něm myslí, že je to hodný, klidný kluk. Ve škole je šikovný, pečlivý. K sourozenci hodný. Nemůžu o něm vyloženě říct, že by to byl zlobivý kluk, spíš to jsou takové blbiny. I když se někam vypravujeme, zmatky ať dorazíme včas a jestli máme všechno a on místo toho, aby třeba čekal v chodbě, tak musí nahlas zpívat, případně ještě běhat po bytě. tím ten zmatek u příprav ještě zvyšuje. Nevím no, spíš je to tak, že 100x nic umořilo i vola...neustále opakování všeho, běž se převléct, běž si čistit zuby, neodcházej od jídla..Zároveň i na sobě cítím, že jsem prostě více nervozní s těmi dvěmi dětmi, leze mi na nervy po někom (manžel a syn) neustále něco uklízet...Syn mi říkal, že jsem každý večer špatně naladěná. No dcera usíná po osmé hodině, někdy bantuje až do devíti, pak sprcha syn, řešení ať si už konečně čistí zuby, ať mu je můžu dočistit. Jestli má pokoj uklizený...Večer už bych měla ráda chvíli klidu..

autor
10. črc 2022

@baris Obě děti rozhodně babičky nepohlídají. Syna si možná vezme babička na pár dní.

autor
10. črc 2022

@milu_ji Zuby by se měly dočišťovat do 10-12 let. Je to tak doporučováno. Probírala jsem to i se zubařem. Já ti nevím, já nemám pocit, že bych byla jediná mamka, která je vyřízená z toho, že musí synovi vše opakovat. Na začátku diskuze se mnou dost holek souhlasilo, že to má doma podobně. Já mám pocit, že jsem tady byla postavena do role megery, kde nemůže doma dýchat ani manžel a ani syn. Synovi večer asistuju u sprchy, protože by byla zcákaná celá koupelna, takže jsem tam raději 5 min s ním, než bych pak tu koupelnu musela vytírat, to že mu řeknu, ať se oblékne, že jdeme ven, že chci ať čeká u dveří než dám dceru do kočárku, ať můžeme vyrazit. Syna se zeptám jestli si nechce zahrát dobble nebo nějakou hru, nechce, tak ho nechám si hrát s legem. U nás nejsou pořád samé příkazy, zákazy. To že se mě zeptá za den 5x jestli se může podívat na youtube, tak to mu jako zakážu. Nebo podívá se 2x a zbytek řeknu ne.

autor
10. črc 2022

@veruuu_kubesovic ty neumíš absolutně komunikovat, takže tě zřejmě v životě něco sere.
a abych napsala něco k věci. Logopedka nám řekla, že již není třeba docházet, on nemluví špatně, on pouze huhňá, když se mu nechce pořádně artikulovat. Logopedku jsme měli skvělou, takže jí v tomto věřím, že stačí doma nahlas číst, dohlížet na artikulaci.

autor
10. črc 2022

@veruuu_kubesovic a tvoje dcera pokud vím tak má vývojovou dysfázii a chodí do logo školy, tak tady nepleť hrušky s jablkama

felixfelicis
10. črc 2022

zcaka koupelnu, tak ji po sobe utre, ne?

somalicats
10. črc 2022

Predevsim je to o schopnostech ditete se naucit spravne cistit zuby a rodice, ktery dokud to dite neumi, tak ty zuby docisti. Budes se divit, ale kazde dite je jine, s detmi chodim pravidelne k zubari uz od prvnich prorezanych zoubku, takze me fakt poucovat nemusis 😉

felixfelicis
10. črc 2022

Zuby beru. Ja taky obcas (casto) nemuzu, kdyz mi tu delaji cirkus 3 deti. A mas pravdu, ze 8 let uz je dost na to, aby v necem fungoval. Za neco je tepu, protoze je pro me dulezity je to naucit (pradlo do kose na pradlo, odpadky do kose). Neco je treba prezit jako dan za samostatnost (sprcha). Neco je treba nechat byt, aby se clovek nezblaznil (razim teorii, ze prkynko si kazdy da, jak potrebuje - ja dolu, deti nahoru). Castecne bych rekla, ze je to tim, ze byl dlouho jedinacek, byl prostor se mu hodne venovat, a ted najednou neni, a dre to, plus muze kvuli sourozenci chtit podvedome vic pozornosti, tak blbne (to litani pri odchodu z bytu). Nechala bych mu vic prostoru a zaroven po nem vic chtela likvidovat nasledky svoji samostatnosti (jestli to pisu srozumitelne).

autor
10. črc 2022

@somalicats tak pardon. Co mam info od zubaře svého, tak to pisu. Ja te nepoucuji,vysvetluji proc ja docistuji

autor
10. črc 2022

@somalicats on si ty zuby ale neni schopen prostě docistit sám. Je problem,kdyz mu je cistime my. Ja mam u toho stejne nervy jako manzel,protoze proste porad hybe hlavou, dava pred sebe ruce. Kazde dite je proste jine

autor
10. črc 2022

@felixfelicis jak jsi to myslela tim,ze sprchu u deti absolutně neresis? No muzu to zkusit ho poslat do koupelny at se osprchuje sam. Ja uznavam,ze nektere veci,ktere jsem vcera napsala jsou kraviny,ale ty kraviny neresim denne. Ja jsem to tady uz psala,ja ho nebuzeruji za vse a pořád. Nekdy mu pripomenu,ze po sobe ma uklidit,nekdy to prejdu. Nechavam ho žít,hraje si v pokoji. Obcas mu navrhnu nějakou hru. Ale my s nim kolikrat resime takove blbosti, ze proste obcas z toho vystaveni s manzelem jsme. Jako ve smyslu komunikace. Ze neco rekne a my vubec nevime s manzelem o cem to mluvi,tak to z neho tahame jak z chlupaté deky. Ja jsem to tady vcera nevypsala vsechno,to se neda. Mas pravdu,ze byl dlouho sam,vse se tocilo kolem neho. To pobihani po byte delal uz predtim. On sve chování prave s příchodem sourozence nejak nezmenil. Sourozence snasi velmi dobre,ma s ni hezky vztah.

bara88
10. črc 2022

Moji kluci třeba kazy nemají🙂 a koupat by se měli fo kolika let do 18 ti?

nijij
10. črc 2022

Hele já se jenom zeptam. Po většině odpovědi co ti kdokoliv napsal ne jenom já. Neřekla jsis třeba večer před spaním. Tak ji zkusím na sobě něco změnit? Zkusím nechat kluka trochu být, manžela víc zapojit, dát děti na hlídání, Zajdu si bez dětí zrelaxovat nebo cokoliv . Nebo jsi nad tím ani nepopremyslela.
( Není to rejpani ale prostě když jsi psala dotaz jestli jsis z toho něco vzala nebo jsi jen zabila čas tady v diskuzi)

felixfelicis
10. črc 2022

Obcas se koupeme vsichni spolecne (ale ty starsi tam nijak nehlidam, jak moc se myjou), obcas se koupou deti samy, obcas se kazdy zvlast sprchuje, obcas se nejdou sprchovat vubec. Tak nejak to plyne...ale neasistuju u toho. Ja to chapu, ze si chces postezovat, mam takove vlny, ze mi vadi uplne vsechno, pak jsem zase zen a vidim, ze je to normalni a je to vsude. Tezko se to vysvetluje. U nas vsechno stoji a pada s tim, jak jsem odpocinuta, coz je tezky, kdyz uz jinde neni ten odpocinek kde brat. Ale ten muj postoj v tu chvili dela hodne (bohudik i bohuzel🙂). Toho sourozence si jenom projektuju, jak to bylo u nas, miminko milovali, ale hodne prave divocili a blbli. Ale mozna ma jenom takovou roztrzitou povahu a neni to ono.

martiina_k
10. črc 2022

Diskuzi sleduji od začátku, nechtěla jsem přispívat, ale nakonec to udělám. Být tebou, tak klukovi i manželovi dám víc zodpovědnosti - píšeš, že když manžel půjde koupat kluka, bude u toho dělat kraviny a bude mu to trvat 30 minut místo 15. OK, to udělá jednou, dvakrát, potřetí už to neudělá a dobu sprchování zkrátí, aby pak ten čas pro sebe měl. Totéž když se kluk půjde koupat sám - bude "vyplavená" koupelna? Kolikrát to udělá, když to po sobě bude muset vytřít? Udělá to dvakrát, třikrát, pak si dá pozor, aby si nepřidělával práci. Pokud za ně budeš všechno dělat a i "likvidovat následky", tak se samostatnosti nenaučí. Co se týče zoubků, našemu pětiletému teda taky čistím, nechci, aby měl kazy. Co se týče pití, s tím mám problém i já sama, musím fkat hodně myslet, abych dost pila, možná by šlo pro kluka vymyslet systém nějakých budíků, nebo kukačkových hodin, nevím, prostě něco, co by mu připomnělo, že každou hodinu má vypít půl skleničky nebo tak... prostě abys na to nemusela myslet ty (i když samozřejmě i tak budeš). Myslím, že jsi jenom strašně unavená z řešení všeho a že by se ti opravdu ulevilo, kdybys část své zodpovědnosti hodila na manžela a syna.

autor
10. črc 2022

@nijij psala jsem tady nekolikrat nekolika lidem,ze se zamyslim. To je ma odpoved

sylvka
10. črc 2022

Ahoj,píšu podle své zkušenosti.mam syny 10a 13 a holku malinkou. Mladšího jsem si malinko rozmazlila /chlebík námahu,pokojíček uklidím,penál srovnám .../je že samoz.jak se narodila malá,nemám už tolik času.takze holt musí sám 😄to víš,že když si námaze sir na rohlik obráceně,že fakt koukám 😏ale prostě už není tolik času mu dělat servis a někdy mám tě jeho nesamostatnosti dost ... Bohužel ale myslím,že je to moje chyba ... Mám pocit,že u tebe to bude stejně .....

autor
10. črc 2022

@nijij a ja opravdu nepotřebuji zabijet cas takovym způsobem. Chtela jsem se zde dopatrat jestli to tak je i jinde,coz je jak holky v uvodu napsaly. Některé dokonce i mely pochopení. Ja mam potrebu se obhajovat co je na tom.

autor
10. črc 2022

@martiina_k jo určitě mas v mnohem pravdu ze za ne toho delam hodne a pak jsem z toho unavena a protivna a mozna i stejne jako @baris saň. Sama na sobe citim ze uz jsem vice nervni.

autor
10. črc 2022

@sylvka urcite jsme si ho rozmazlili. Dekuji za komentar

autor
10. črc 2022

@sylvka
@martiina_k dekuji holky,ze mate pochopeni,protoze nektere komentare jsou tady desne. Ja si ale opravdu myslim,ze se synem mame pěkný vztah a ze me ma rad,i kdyz ho obcas vice sekyruju nebo po nem vyzaduji urcite veci

vendelinka08
10. črc 2022

Myslím, ze7syn je zcela normální a tvé frustrace nejsou z něj, jen to na něj svádíš. Nevím,o co vlastně jde a co po něm chceš. Předpokládám, že než bylo druhé dítě, tak jso tohle neřešila. A teď bys po něm chtěla, aby byl dokonalý, vše uměl a ve všem ti pomáhal, protože už je to přece velký Kluk a ty máš na starost miminko.

vikinkav
10. črc 2022

Ahoj, ja tedy “sekyruju” i 4 leteho, jak na to koukam tak bych mela asi trochu ubrat 🧐 Beru to tak, ze mam na deti nejake naroky, pravda je, ze obcas to nechavam bezet (na dovolene) a nekdy se zabejcim a trvam na nejakych pravidlech, asi to neni ani uplne racionalni, spis jsem unavena, kdyz vidim ten neporadek, tu praci navic… tak je zenu, at uklizeji, zaviraji za sebou supliky, zvedaji veci ze zeme atd.

vikinkav
10. črc 2022

Jo a jeste prvni co me napadlo - kluk neni holka 😄 Holcicka by mozna stala v klidu u dveri a cekala, az maminka da mimco do kocarku, zato syn ani nahodou. A mozna by to bylo obracene, ale co tak vidim u nas a v okoli je ta tendence jasna, proste jim je nejaky rad a poradek trochu vic u zadele…

dard
10. črc 2022

Zdravím autorko, četla jsem část tvého příspěvku mým klukům a ptali se mě, jestli je to o nich 😀
Věř, že podobné pocity jako ty zažívá spousta rodičů. Zejména, pokud jsou zahlcení povinnostmi doma i v práci, nezbývá už moc trpělivosti na dětské výstřelky, které jsou ale úplně normální a úplně přirozené.
Z vlastní zkušenosti mě napadá několik věcí, které by třeba mohly pomoc (nečetla jsem celou diskusi, ale některé věci už tu byly zmiňované):
- nesnaž se mít vše pod kontrolou. Jasně že jsou věci důležité, na těch si trvej, a pak je spousta věcí, na kterých vlastně vůbec nezáleží. Zamysli se nad každou jednou, co by se stalo, kdyby se to nestalo/neudělalo/udělalo jinak? Vadilo by to? Komu? Jen mě? Stojí mi to za to? (myslím, že s potřebou mít věci pod kontrolou bojuje většina maminek 😉
- syn je prostě kluk, spousta věci pro něj nikdy nebude důležitá
- určitě si vyšetři nějaký čas jen pro sebe a svého syna a dělejte věci, které chce on a tak, jak je chce on (třeba až bude miminko spát, pro jednou kašli na nepořádek v bytě, udělejte si něco dobrého a mrkněte se se synem třeba na jeho oblíbené Lego Ninjago. Pak si o tom můžete povídat, až bude zase mimčo vzhůru. Uvidíš, že to ocení.)
- čas jen pro syna bych se snažila vyšetřit co nejčastěji - máte třeba babičky, které by pohlídaly mimčo?
- stejně tak se snaž udělat si čas jen sama na sebe
- s manželem prober, co bys potřebovala, aby se ti ulehčilo
- předej synovi jeho zodpovědnost - 8-mi leté dítě zvládne udělat spoustu věcí samo (možná jsem jen špatně pochopila, ale působí to na mě, že za syna toho děláš opravdu hodně - chystá si věci do školy sám?, ořázává si pastelky?, chystá si věci na výlety? ... - pokud ano, super, pokud ne, zkus mu to pomalu předávat, ukázat, co a jak a příště ať to zkusí sám.. Možná to ze začátku nepůjde snadno, je to velká změna, ale nakonec to oceníš nejen ty sama, ale i syn (je už velký kluk, věří se mu, dělá si to po svém, ty chceš jen vidět výsledek), a určitě i učitelky ve škole v přírodě nebo na táboře (a on se nebude bát jet, bude vědět, že se o sebe zvládne postarat).
- určitě může mít i nějakou povinnost doma, za kterou může nést zodpovědnost a zkusit si, co se stane, když to neudělá
Nemám zkušenost s takto velkým věkovým rozdílem mezi dětmi, ale určitě bych se snažila to brát jako výhodu. Věřím, že když synovi ukážete, že ho berete jako velkého kluka, který zvládne spoustu věcí, že na něj spoléháte a jeho pomoc oceňjete, hodně se změní. Držím palce 😉

felixfelicis
10. črc 2022

@dard to je super napsano🌸

levandule_k
10. črc 2022

Autorka: Nejsi v jádru trochu perfekcionistka, když to není dokonalé, tak tě to vytáčí. Máš ráda věci udělané podle svého standardu a když to není tvůj standard, tak tě to vytáčí a protože toužíš po té dokonalosti, tak to děláš za syna, nebo za něj přemýšlíš a řídíš ho, aby to dokonalé bylo?

veruuu_kubesovic
10. črc 2022

A kdy máš teda čas lustrovat co moje dítě dělá či nedělá??? jak nic nestíháš...to mi hlava nebere....

milu_ji
10. črc 2022

My s tebou nezijeme, tak nemuzeme posoudit, ani nam to neprislusi. Reagujeme jen na tech par informaci, ktere jsi nam poskytla. A ano, mam z toho pocit, ze jsi synovi porad za zadkem i kdyz nemusis. Ze nema svobodu, volnost, moznost delat si alespon nektere veci po svem. Porad ho kontrolujes, v mnohem zbytecne a pridelavas si praci. Zacaka koupelnu, beha, krici, spatne si cisti zuby a myje ruce, neuklizi po sobe, chce si hrat s jinymi hrami nez mu schvalujes, delat si jine veci nez ty mu schvalujes. Vsak no a co? Uplne normalni dite. Lajnujes mu zivot od A po Z. A pritom nemusis. Neni divu ze jsi tak vystavena. Ano rozumim tomu, ze vse opakovat 10000x je unavujici, ale tak to nedelej. Rodic ma byt diteti jakymsi pruvodcem zivotem, vse mu ukazat, naucit, kracet vedle nej bok po boku, opatrne ho pridrzovat aby si neublizil, ale ne ho vlacet v pytli na zadech. Proto jsi strhana. Docistovat diteti zuby do 10-12 let mi prijde prehnane. Ze to rika zubar... A co rika tvoje intuice spis? Uplne vidim jak si 12ti lety pubertak necha cistit zuby od maminky... 🤷‍♀️

levandule_k
10. črc 2022

@veruuu_kubesovic Každý, kdo čte MK nějakou dobu, tak má oblíbené uživatelky, které tady píšou svoje názory a zkušenosti a víš třeba, že někdo častěji přispívá do určitých témat.

bara88
10. črc 2022

@veruuu_kubesovic se dívám že ta má slustrovane všechny tady,kdo má dítě s diagnózou, kdo si nechává vozit obědy, kdo jak se chová ke svému dítěti, kdo komu co tady napsal.

Strana