Hejného matematika. Jaké jsou zkušenosti s přechodem na gymnázium?
Ahoj, zvažujeme změnu školy, na té, kam by byl možný přestup, a která se nám jinak líbí, se učí matika Hejného metodou. Kdo máte zkušenosti, jaká jsou pro a proti? Jak např. zvládaly vyše děti s touto výukou přechod na gympl? Atd. atd. Díky?
A ještě toto jse našla, kdyby někoho zajímalo https://is.muni.cz/th/mrgyh/Kuncarova_DP_FINAL.pdf
Super, že jsi našla statistiky. Co se přechodu na gymnázia týče, není mezi Hmat a klasikou rozdílu. Nejvíc Hmat pomlouvají ti, co tomu přístupu neporozuměli...
@berenika39 Takhle je to moc pěkné, je vidět, že máte skvělé pedagogy - bohužel všude tomu tak není, kamarádky dcera je ve třídě, kde Hejného učí paní učitelka, která s touto metodou nesouzní, i na stylu výuky je vidět, že byla k tomu donucena vedením, rozhodně není tak respektující jak popisuješ a je to tragedie pro děti i rodiče.. už to mnohokrát řešili se školou, bohužel ředitelka s tím prakticky nemůže nic dělat, učitelka si povinnosti plní, není důvod k personální obměně, má pár let do důchodu, aprobaci má, doškolení na Hmat také.. patová situace.
@kamino tak tomu úplně rozumím, psala jsem o tom, že záleží na přístupu a chápu, že v tom případě, který popisuješ to může být skutečně problém. Mrzí mě to, hmat právě asi nejlépe učí mladí učitelé, kteří do toho šli dobrovolně - ne z musu. Chápu a nerozporuju.
@berenika39 Prcek miluje matika in - dost často tam něco počítá a máme v mobilu Matemága - a to má ve škole obyč. matematiku, ale toto ho baví. Jsem celkem ráda, že jede oba směry, po mě určitě není, já skončila u písemného dělení 🙂) Mají super učitelku, která tu a tam s nimi nějaké prvky H probírá, ale jen okrajově.
@berenika39 u nás to bylo asi i tím,že měli sotva vystudovanou učitelku,která se to taky teprve ucila🤔
Ja to vidim z druhe strany. Muj tatka je ucitel matiky na druhem stupni a je drasticky proti Hejnemu. Na prvnim je to pro deti mozna zajimavejsi, ale prestup na druhy je pak velmi zly. Mnoho zakladnich veci je pak spatne pochopeno. Deti tak k nemu do 6tky dorazi s katastrofalnim nepochopenim a nedostatky.
Priklad: Hejny pouziva rad řady 3-5+4x2…, jenze ty deti pak nechapou, ze nejdriv se nasobi… jedou mechanicky za sebou.
Nebo maji na nastence hruska+jablko=mys
A v pozdejsi matice pak maji problemy s X a Y.
Takze za mne rozhodne zla.
Tatka a jeho kolegove proti teto metode bojuji. Pripadne se snazi o poupraveni puvodne dobreho zameru.
včera byl hezký rozhovor na rozhlase s novým amosem matikářem, pěkně to tam vysvětloval. že klasika umí děti lépe počítat (díky drilu), u hejného umí lépe přemýšlet (že tu matiku si ošahají a prožijí)
@kamimnichov nemám vůbec špatnou zkušenost s přechodem na druhý stupeň, vesele pokračují s hejným plus se trochu věnují tomu, co bude například třeba u přijímaček na zš a hejný to tak úplně nedriluje.....ale chápu, že pokud to někdo neučí a (nemyslím to nějak zle) nemá hejného úplně v krvi, zdá se mu to divné, ten názor není ojedinělý. Na to, ayb to mělo smysl a efekt je třeba, aby učitel měl hejného vystudovaného případně se tomu sám iniciativně věnoval. Pokud ji neučí, je to španělská vesnice a tím pádem se to odsuzuje. Je to za mě velká škoda. Ale tvůj názor beru, vím, že to tak je ...
@kamimnichov Mně zase přijde, že právě ta rovnice hruska+jablko=mys (ve skutečnosti jsou to všechno zvířátka) je právě na ty rovnice úplně přirozeně navede (místo hrušky a jablka si představí x a y, se symbolem místo čísla už pracovat umí).
@monika3456 Teda šíříš tady neskutečné bludy o Hejného matematice..m

Tady jsou k tomu i nějaké statistiky, a Hejný vypadá lehce lepší... https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500....