icon

Jak citlivě motivovat dceru k lepšímu stravování?

tereza0111
20. bře 2023

Ahoj, vse je vlastne v nadpisu. Dcera byla vzdycky hrozne vyzle, tak jsem nikdy nijak nemusela redukovat mnozstvi sladkeho co sni ani to s ni jakkoli resit. Byla jsem rada, ze hlavne neco ji. Ted ale zacala mohutnet a zacina mit docela brisko. I na rukou je videt, ze uz to neni zadna kostricka. Tlusta tedy neni ani nahodou, ale rada bych s ni probrala, ze by treba sladke mela zacit trochu omezovat. Ale ja vubec nevim jak do toho. Sama jsem poslednich par let "vecny dietar" a po porodu jsem mela poruchu prijmu potravy, takze mam hrozny strach, ze kdyz to podam spatne, zpusobim neco, co ani nahodou nechci. Chci jen aby nad tim co ji trochu vic premyslela i z pohledu, ze ji to za par let bude mrzet.
Nebo to zatim nemam vubec resit? Bude ji 9

Strana
z2
izz76
20. bře 2023

Dětem není duvod lhát,z cukru se tloustne a je nezdravý, kazí zuby. Takhle normálně bych to dceři vysvětlila,ne ze je tlustá,ale ze když budeme jist hodně sledkeho budeme nezdravy a tlustý,nejen ona,ale my vsichni. Sladkosti bych domu kupovala minimálně a s dcerou se domluv co by rada jedla,společně vaření apod.

dasipe
21. bře 2023

Začni jí regulovat sladké a zařiď, aby měla dostatek pohybu. Má kolo? Jezděte na kole, nějaký kroužek, který je pohybový, těch je spousta. Ale já bych jí nic neříkala. V 9 letech to tak nějak nemá cenu

lucieevita
21. bře 2023

Já bych jí teda řekla normálně pravdu. Ne teda, že ona je tlustá, což stejně píšete že není, ale že z toho vzniká obezita a ta že je velmi nezdravá. Prostě normálně, tak jak to je. Řekla bych to tak své dcerce i teď 😂Jinak ty komentáře tady🙈 samá zdravá výživa s velikostí L😂u nás doma byly sladkosti jen za odměnu. Do teď mám tendenci se odměňovat cukrem😏a jakmile jsem se trhla od našich, přibrala sem 15 kilo, mamka mě držela dost zkrátka a když sem mohla, byla sem jako neřízená střela.. takže u nás jsem toto rovnou zamítla. Máme sladkosti sice pro dcerku nedostupné nahoře na lednici, ale kdykoliv si o ně řekne, tak jí je sundám dolů. Z 90% si z toho nic nevezme a jen se chce podívat, ví kdyby chtěla, že si ty tři gumové medvídky nebo lentilky (když jí budou ty tři roky😀 ) může klidně vzít. Když vidím, že by něco jedla z toho ve větším, ne jen maličkost, nabídnu misku jahod a jogurt nebo někdy stačí i nakrájená okurka a sýr a hned mi podává misku se sladkostmi zpět a chce pomoci krájet jahody. Normálně s ní mluvím o tom, že sladké se snažíme jíst jen odpoledne a večer už nejíst, že to není zdravé pro bříško, ale někdy si něco dáme, v kavárně nebo zmrzlinu. Stejně si vždycky vybere sorbet a já naopak tu největší prasarnicku 😂😂😂holt mám se od své dcery, co učit 😎

jane46
21. bře 2023

@dasipe Souhlasím, taky bych nic neříkala a jen zavedla postupně změny.
@tereza0111 Chápu Tě s nejedlíkem... dcera do 1,5 nesnědla vůbec nic, pak rok jedla jen polévky. Je to boj a většina lidí si myslí něco o rozmazleném dítěti, co ho rodiče neumí vychovat... stačí pevná ruka, nenabízet nic jiného atd.
Je velký rozdíl, když dítě jí jen jogurt, rohlík, sušenky a suché těstoviny a dítě, které nevezme do pusy vůbec nic a radši umře hlady. To pak člověk slaví nad každým soustem a v konci je mu fuk, co to je.
Naše se taky rozjedla (5 let), ale taky ji teď musím hlídat. Třeba když mají sacharidový (ne primárně sladký) oběd ve školce (což mají skoro vždycky), tak k večeři je třeba nějaká verze vajíček, prostě bílkoviny a o víkendu k obědu "kus masa".
Svačí tam jen chleba s něčím, takže doma už jim ke svačině chleba nenamažu a nakrájím zeleninu/ovoce.
No a pak stačí, že z učitelky vyleze, že si jde dvakrát přidat oběd a jaká je to šikulka a pomalu už by jí člověk nemohl dát doma nic k jídlu. Je to boj.

lucieevita
21. bře 2023

#sladke se snažíme jíst jen dopoledne, tam mělo být a normálně jí řeknu, že je to proto, že to přes den ještě stihneme vyběhat. Ale když si mimochodem z těch sladkostí vybere v šest večer sušenku a nechce jinou alternativu, tak jí klidně půlku dám. Až bude větší tak celou. Protože i pár krát do měsíce se vážně nic nestane. I tohle je o hranicích a moje jsou se sladkou večeří 2x do měsíce v pohodě 🙂🤭a jsem ráda, že o tom mluvíme už teď. Ví že okurka a knokebrot s lučinou je pro ní lepší než lízátko. Můj cíl není jí něčím v jídle limitovat, ale naučit jí o jídle přemýšlet 😉

Strana
z2