Je opravdu důležité sledovat v těhotenství váhu?

pejskyne
24. zář 2014

Moje otázka bude znít asi absurdně, ale je měření váhy v těhotenství pro něco důležité? Zítra začínám 14 tt, doktor mě zatím nevážil ani se mě na váhu neptal a já se tradičně radši nevážím, protože mě ty čísla děsí a mám s tím špatné zkušenosti (historie poruch příjmu potravy). Vím, že jím, jak nejlíp umím, takže nevidím důvod, proč váhu sledovat, ale když slyším a čtu, jak to všichni stále řeší, jsem trochu nervozní, jestli by mě to zajímat nemělo. Omluvte prosím debilitu mého dotazu a děkuju za jakékoli ohlasy.

jenny.kay
24. zář 2014

Podle mě to až zase tak důležité není, pokud nejsou přírůstky nebo úbytky rapidní. U první jsem do 20 tt nepřibrala ani gram a pak do konce těhotenství celkem 10 kg. U druhé jsem přibírala rovnoměrně a celkem za těhotenství 8 kg. Takže je to asi hodně individuální a pokud nejsi nějaký extrémní případ, tak bych to vážení brala velmi orientačně a nestresovala se s ním

teeerez
24. zář 2014

vubec to neres, jen pro jistotu nevynech kolem 20 tydne test na cukrovku.... Vlastne vazne nerozumim proc to vubec sleduji, nekdo pribere 5 kg za cele tehotenstvi a je to ok, nekdo 25 kg a je to take ok..... dulezitejsi je sledovat ze miminko roste, test na cukrovku a pripadne se hlidat jestli moc neotekas 🙂 (kvuli preeklampsii)

selverin
24. zář 2014

já přibrala v těhu 29 kilo, dnes to mám téměř celé dole, malá při narození vážila 3500g a jsme zdravé obě dvě 🙂 řekla bych, že vypadáš dobře a zdravě, proto to doktor nijak neřeší... kdyby jsi byla nějak podezřele hubená, tak tě bude určitě "hlídat"... nelam si s tím hlavu vůbec, důležitý je tlak, otoky atd 🙂

pisisvori
24. zář 2014

@pejskyne myslim,ze je to dulezite jen pokud by maminka nejak vyrazne hubla nebo vyrazne tloustla. velky narust behem kratke doby asi muze znamenat zadrzovani vody a muze jednim z priznaku problemu. jinak to myslim kazdy sesi hlavne z hlediska jestli a jak to pak zhubne. Je to vse o genech a hormonech a stejne s tim nikdo nic neudela😉. Mam take dost velke zkusenosti s PPP a tehotenstvi mi hodne pomohlo. Pribrala jsem dost pres zdravou stravu a omezovani mnozstvi, ale dolu to slo samo i pres muj vek pokazde. Tak se drz a neprehanej to s hlidanim se,alewani opacne at ma miminko vse dobre😉.

gwennie
25. zář 2014

Problém je spíše v tom, že i kdybys ty váhu doma zahodila, při každé kontrole u gyndaře budeš vážena... takže se tomu stejně nevyhneš. S PPP se to při těhu má tak... buď jsi opravdu vyléčená, takže tě nějaké čísla nerozhodí, nebo nejsi, čísla tě rozhodí - v tom případě aspoň víš, že je třeba ještě nějaká terapie..

Ale jinak já rodila s 51kg na 167cm (z původních 46), takže podváha jak prase, protože jsem buď zvracela nebo nejedla (při 1.těhu mi bylo ukrutně zle, teď už naštěstí ne 🙂 ) a můžu ti říct, ty následky šílené... Malá měla jen 2500g,předčasný porod, kojení byl problém při téhle podvýživě, pak následovalo šííílené padání vlasů (dodnes se to nevrátilo do pův.stavu), každý měsíc jsem byla nemocná, nula energie... Jsem fakt ráda, že tohle těhu už je mi dobře a můžu jíst. Těhotenství i tak tělo strašně vyčerpá, a kdybys ještě dostatečně nejedla... fakt to nestojí za to.

pejskyne
autor
26. zář 2014

@gwennie Já jsem právě u gynekologa absolvovala v těhotenství už tři kontroly a váha se nezjišˇtovala, tak jsem teˇd trochu znervozněla z toho, že vlastně nikdo neví, kolik jsem na začátku těhu (případně před těhu) vážila, a tudíž se nebude dát říct, kolik jsem celkem přibrala. Váhu doma dávno nemám, musela bych si ji pořídit. Cítím se ale dobře, jím úplně skvěle, rozhodně nejlíp, jak jsem kdy jedla, tak myslím, že v pohodě, rozhodně si nic dobrého neodpírám a myslím, že tu váhu budu mít celkem normální.. Odhaduju to někde mezi 55 a 60 (na 172 cm). Příští týden bych měla mít výsledky z nějakých prvních krevních testů, tak tam se snad ukáže, kdyby něco scházelo. No a pravda, ještě trocha terapie každopádně neuškodí, jakkoli v pohodě se cítím, člověk si s tím vážením připadá trochu jako alkoholik - i když dlouho nepiješ, nejsi si jistá, co to s tebou udělá, až před tebe někdo toho panáka rumu postaví.

Děkuju i všem ostatním za odpovědi a přeju vše dobré.

gwennie
26. zář 2014

@pejskyne Aha,tak to je zvlastni, je te doktor nevazi... ale tim lepe pro tebe 🙂 Vahu si domu urcite neporizuj... Jez, jak nejlip umis, a dej tomu prirozeny prubeh. Drzim palce, at to zvladnes 😉

pejskyne
autor
26. zář 2014

@gwennie Děkuju ti moc za podporu

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru