Jak fungovat při podezření na PAS?

24. bře 2024

Mám u školního syna podezření, že bude mít PAS nebo AS. Podezření bylo od batolecího věku, ale teď mi přijde, že se to zhoršuje. Ve škole celkem funguje, ale doma je to pro všechny náročné.
Udělala jsem několik testů na Autismportu a všechny mi vyšly pozitivní.
Jsme objednani k psycholožce, ale termín máme v říjnu, čekám, až otevřou pořadník v Nautisu, též bude v říjnu, ale k tomu ještě doba, než nás vezmou.
Můžete mi někdo poradit, jak nastavit pravidla, režim a cokoliv. Jsme teď nešťastní všichni. Nejsem ten typ, co by byl organizovaný, můj život je jeden velký chaos. Což viditelně syn nedává.

cilkat
24. bře 2024

Neexistuje univerzální rada. Každý autista je jiný. Nicméně obecně:
1) autista je snadno přetížitelný (a těžko regeneruje), takže to chce hlídat, aby měl dost času 'se prostě válet' (Klidně čumět do mobilu/na televizi, pokud mu to vyhovuje. Klidně několik hodin denně. Protože to, co se jeví jako zabíjení času, je často jediný způsob, jak vypnout mozek a nějak přežít.)
2) Řešíte to až teď, takež dítě zjevně slušně komunikuje: řešte s ním plány aspoň na ten den a snažte se mu dát možnost se jich neúčastnit, pokud nechce (výlet na Matějsou může být super... a nebo taky peklo, že).
3) píšete, že jste chaotik... já taky. Přesto teřba věci jako "na postel, deku a školní aktovku synovi nesahám" dodržet jde celkem snadno. U nás teda ještě na lego - pokud mi překáží, požádám syna, ať si ho uklidí, ale nesáhnu mu na něj.

blankaskubickem
24. bře 2024

No, to je hezké. 🙂 Autisti mají rádi svůj řád, pořádek, rituály... pokud jak píšeš je tvůj život chaos, tak to tedy pozdrav Pánbůh 😀 Ne, vážně... ono nejde poradit komplexně. Každé dítě je jiné, každé se jinak chová, vadí mu jiné věci... a stejně tak na ně jiné věci zabírají a fungují... Je to hodně těžké... Hlavně buď v klidu, mám zkušenost, že když přitvrdíš, jdeš po zlém, zakazuješ, křičíš, to dítě se dostává do čím dál větší averze, záchvaty, a je to horší. Oni často netuší, proč se vlastně zlobíš, co je špatně...

autor
24. bře 2024

@cilkat komunikuje dobře, problémy byly vždycky, ale nějak jsme to ustáli. Poslední dobou dostali jsme se do fáze, že nesmíme do určitých místností, protože to on pak nezvládá.
Snažíme se mu vyhovět, ale on by potřeboval každý den stejný, jak se to změní, je zle. To já ale neumim.
Udělala jsem mu seznam, ale nezvládám ho udržovat platný.

cilkat
24. bře 2024

Hele s tím "každý den stejný" taky bacha. To je totiž nereálné a když dítěti do něčeho takového dovolíte 'spadnout', tak pak jakoukoliv odchylku snáší mnohem hůř ... Ale třeba držet aktuální ten seznam by bylo fajn... aspoň nějaký hrubý týdenní.

autor
24. bře 2024

@cilkat ono by stačilo se držet nějakého mustru. Ráno vstane, snídaně, zuby, převléknout, učesat, svačinu, odchod. No a to nám nevychází. Buď se někde sekne a nestíhá, pak už vychází stresovaný, nebo to pomotam já a dám špatný příkaz. On řekne, že ne a už se vezeme.
Totéž odpoledne a večer. Potřeboval by v osm ležet, ale to vyjde 2x týdně a pak je stres.
Potřeboval by ráno nahlásit kroužky...
Nejhůř nese začátek prázdnin a začátek školního roku.

marketa11112
24. bře 2024

Mám syna s PAS. Má rád režim. Zvykli jsme si a vyhovuje to vlastně asi už všem. Máme ale navíc cvičení, takže každé odpoledne po škole je v týdnu jiné, ale každý týden pak stejný......tím myslím jeden typ cvičení v pondělí, druhý v úterý, ....o víkendu vyžaduje výlet..je jedno kam..klidně jen procházku, návštěvu u babičky nebo nákup, ale má rád i klasiku zoo, muzeum a tak...jen by tam chtěl být sám. Vadí mu lidé, hlavně když na nás promluví, nejvíc na dceru, a ještě víc mu vadí cízí děti. Takže to bývá těžké, nejlepší je výlet brzy ráno nebo do končin, kde jsme sami. Ale to samozřejmě neznamená, že nenastane problém...vždy nastane.
Ranní rutina, večerní rutina a celkově domácí režim je a musí být stále stejný. Nejhorší je brzké ranní vstávání syna, jak rádi bychom spali déle , ale běžně nás budí od pěti, i dřív. Odpolední únava pak přináší problémy. Počátek prázdnin u nás ok, ale ten konec . .a začátek školy nebo pak po Vánocích.. nechce vylézt z postele, nechce do školy, nadává. .
Dnes měl také plodný den, já si musela vzít Brufen na bolest hlavy, manžel byl naštvanej....cesta autem peklo.

autor
25. bře 2024

@marketa11112 syn už spí. Přišli jsme na to, jak to musí být.
Odpolední únava je problém, každé ráno pláč a vztek.
U nás včera velmi plodný den. Dnes jedou se školou na exkurzi a to je velký problém. Přitom vím, že se mu to bude líbit, ale stejně to je krize.
Výlety on nerad. Nejraději by neopouštěl domov. Už se to zlepšilo, ale pořád to není ideální.
Synovi nejvíc vadí hluk a pláč od cizích dětí. Teď ho u dětské doktorky tak vystresovala holčička, že sebou málem svihnul. Museli jsme tam na něj otevřít okno.

marketa11112
25. bře 2024

Jj, to u nás jsou scény, krytí uší, útěk....

Každopádně třeba děti ze školy, patří jen do školy. Potkat je jinde, je velký průšvih. Stalo se nám v kině, naštěstí až na konci... Nová. Loni si zlomil v lázních nohu a to právě kvůli dítěti a jeho máme, se kterými se tam viděl 2 x ve škole...prostě se před nimi snažil utéct, upadl. Takže měsíc v létě se sádrou, pak rozcvičení....loni nám lázně přihoršili.
Za mě je dobré dodržovat potřebný režim, díky tomu jsou všichni v klidu. Občas to holt nevyjde....

autor
25. bře 2024

@marketa11112 náš syn to celkem zvládá. Je v běžné ZŠ bez asistentky. Ale situace se zhoršuje. Věci, které se v první třídě daly přehlédnout, už se přehlížet nedají.

autor
25. bře 2024

@marketa11112 právě ten režim udržovat a dodržovat neumím. I když se budu snažit.

marketa11112
25. bře 2024

Když se budeš snažit, dodrzis ho alespoň částečně...malej bude mít záchytné body ...časem si to sedne a zjistíš, že ho vlastně dodržuješ.......čím více klidu chceš doma mít, tím víc ti prostě nic jiného nezbyde. Také jsem se to musela naučit. Bohužel i teď to někdy není možné ....návštěva lékaře, úřadu, přehozené cvičení a už se to s námi veze. Ale ráno a večer je opravdu v naší režii stále stejný. 🤷 Těmto dětem to prostě přináší klid, jistotu, potřebuji to.

autor
25. bře 2024

@marketa11112 on teď začal chodit na nástroj, takže denně musí hrát. Aktuálně už 20 minut ječí a dupe. Čekám až dodupe a musím mu říct, že bude večeře.

nnnadja
27. bře 2024

Mame lehci formu. Rano hodne pomaha to ze ma kazdy den stejnou snidani-uz 10let🤦‍♀️ pomahaji krouzky-kazdy den vi,co se bude dit a vecer zad nejaka zachytka-uspavaci ritual. Jsme sice jak magori kazdy den to same ale pomaha to. Vyboceni vzdy boli-prazdniny,navstevy..ale uz s zim nejak zijem.

zlorenka
28. bře 2024

Porid mu spunty do usi, zkuste obyc a kdyz to pomuze, nejake lepsi, treba loop, uslysi, ale snizi se to mnozstvi stresujicich zvukovejch vjemu.
Jo jeste jedna radoby dobra rada, kdyz pises, ze jsi chaos 😁 neurodivergentni poruchy jsou dedicne, jen ruzny a dost protichudny projevy. Informuj se velmi dobre, jak se projevuje ADHD, resp. ADD/ADHD-I u dospelych, porovnej triggery a potreby ADHD versus Autismus a proved dukladnou sebereflexi, mohlo by to pomoct, jak spolu-pracovat🙂

autor
28. bře 2024

@zlorenka špunty v uších nesnese. Nemá rád dotyk na uši. Jako batole měl geomety a musel mít špunty a od té doby to nefunguje.

marketa11112
28. bře 2024

A je ten nástroj třeba , pokud ho to stresuje a hrát nechce?
Můj syn by špunty také nesnesl, nemá rád dotyk na hlavě a pod. , ani pohlazení. Nejhorší je mytí vlasů a stříhání...to je hrůza a děs.
A ano, genetika je svině. Ale nemusí to být tím...
Každopádně je nutné, aby jsi se opravdu naučila ten svůj chaos odbourat, pomůže to celkově tobě i synovi.

autor
28. bře 2024

@marketa11112 on ho chce. Vyrval si ho. Nástroj jako takový mu nevadí, vadí mu to, že musí cvičit.
Synovi stříhání vlasů a ani mytí nevadí. Je jen problem ty uši.

autor
28. bře 2024

@nnnadja stejná snídaně, svačina a večeře je základ, ale u nás se liší snídaně víkendova a všední dny. Taky je jiná snídaně u babičky. A v týdnu jsou různé večeře pro různé dny.

nnnadja
29. bře 2024

Jj taky msne jinou snidani pres tyden a vikend. Navstevy jsou vekky problem,at uz my nekde nebo nekdo u nas.

autor
29. bře 2024

@nnnadja návštěvy jsou problém, taky výlety a dovolené.

marge_s
29. bře 2024

Ahoj, pouzivame normalni sluchatka. https://m.alza.cz/hobby/alpine-muffy-yellow-d67... Zkouseli jsme pecky, neco takoveho https://www.earplugs.cz/spunty-pro-zjemneni-zvu... ale ty porad nekde ztracel a za ty prachy….akorat je to holt Otik 🙂

Ty meltdowny jsou pro ne hrozne neprijemny.

Ritualy jsou cesta do pekel, snszime se spis volit vysvetlovaci metody typu social stories apod.

autor
29. bře 2024

@marge_s tyto sluchátka máme, ale jak jsem psala, dotyk na uši nemá rád.
S mým chaosem jsou pro něj rituály to, co ho tak nějak drží. Ale má jen ty, co si osefuje sám. Já mu jsem schopná maximálně dat snídani podle jeho preferencí.

marge_s
29. bře 2024

Aha, promin ja myslela, ze jste zkouseli ty spunty, je to jiny typ doteku

Ono zalezi na tom, jak je to silne a jak to zvladate. I ta snidane muze byt problem: zmeni se receptura nebo obal, praskne tacek, hrnek (my vsechno kupujem aspon 5x) nebo musis na lacno na odbery… 🤣
Nam se to vzdycky vratilo i s urokama. Ale u jidla je nedokazu eliminovat dodnes. Vsude jinde jo, u jidla ne

autor
29. bře 2024

@marge_s zkoušeli jsme oboje.
Naštěstí zvládá různé talíře, hrnky a příbory.
Já rituály dodržovat neumím, takže v tomto je cvičený celkem dobře.

brigitasturcova
25. dub 2024

Ahoj, napadá mě vytvořit si rozvrh tydne, jako rozvrh hodin, např.: pondělí: snídaně, škola, oběd, kroužek, úkoly, svacina, nastroj, čas na hraní, večeře, pohádka, spát. A stejně se dají udělat ranní a večerní rituály, jako tabule, bude to nápověda pro něj i pro tebe 😉

autor
25. dub 2024

@brigitasturcova rozvrh máme, ale nejsem schopná s ním fungovat a on ve výsledku taky ne. Ale snažíme se oba.

marketa11112
25. dub 2024

@marge_s můj syn má třeba každý den stejnou snídani ( nebo skoro stejnou) a stejnou svačinu. Oboje jí. Oběd má ve škole, téměř nejí, většinou suchou přílohu ( platit ho musím, aby mohl být půl hodiny v družině, než dorazím z práce- pravidlo školy. ). Večeři doma ji, ikdyž ji různé střídáme ( ale má svou řadu jídel, která má rád, jí je bez problémů, některé věci do pusy nevezme, neochutná nová jídla a pod). Takže vlastně jí i k té večeři několik jídel stále dokola. Pokud nastane změna- snídaně, svačina, tak prostě nejí.
Prostě potřebuje to své známé.
Já také paní radím, dodržovat režim. Ne jen v jídle, celkově. Ale nechce. Odpověď : nedělám to, nezvládám to ...mi přijde zvláštní. Buď se snažím a pro to dítě to udělám, nebo nechci a prdím na to. Pak nerozumím otázce...

marge_s
25. dub 2024

@marketa11112 to ja tomu rozumim, mne to nakonec prijde taky jako komplikace (pri trech detech hahahaha), krome toho, ze jakykoliv “ritual” je u nas zacatek prusvihu. Protoze nikdy nevim jake okolnosti se mohou zmenit. Priklad: na odpoledne je naplanovana navsteva oc. Dite dostane horecku a jste raz dva v prusvihove situaci - vlacet dite s horeckou na prochazku nebo riskovat afekt, ktery situaci nepomuze.
Pojedu pro nej do skoly-uviznu v zacpe a ve skole by meli o zabavu postarano.

Nalajnovany zivot navic mit vetsina lidi nemuze, my bychom se spis meli snazit jim urcite zakonitosti pochopit. Aby meli zachytne body, ale aby se jim malou zmenou nehroutil svet. Zadna pr.el no. Drzim se jen nejkych zakladnich bodu-kdy se jde do skoly, kdy ma kontrolu u mudr apod.

marge_s
25. dub 2024

@marketa11112 ad jidlo- a ted si vem, ze syn jedl dve jidla, z toho byla jedna konzerva - a tam zmenili recepturu. A byli jsme v pytli. Konec. To jidlo nam fakt nejde, je to prilis silne.
Ted nam zbylo jedno. A pripravene specifickym zpusobem, takze nehrozi, ze by treba nekam odjel (svp napr.), prusvih je kdyz neni nejaka ingredience, ten clovek co to vari onemocni…. Pakarna

autor
Včera v 11:58

Syn má stejnou snídani, stejnou svačinu, stejnou večeři.
Rituály máme, ale takové, které nás nedostanou do průšvihu.