Jak moc nechat děti rozhodovat při nemoci?
Řeším dilema, jak moc nechat děti rozhodovat o jejich záležitostech.
Syn je nachlazený. Nic dramatického. Má rýmu a kašle, do školy půjde. Ve středu mají ale plavání. Vím, že je to za dlouho, ale už dneska padlo, že jestli se to nezlepší, tak půjde do školy a na ty dvě hodiny půjde do jiné třídy. Což on nechce. Jeho představa je, že bude doma. Nemá rád změny a nové děti.
Podobné situace jsou často. Nechce na kroužek, protože jejich vedoucí je nemocná, nechce jet k babičce...
Dáváte dětem příkazem, že musí, nacházíte kompromis, nebo to necháváte na nich?
Nebudu číst všechny příspěvky, jinak je tu klasika dohady o rýmě, pořád dokola. V tomhle konkrétním případě bych řešila stejně jako ty - škola ano, plavání ne. Protože proč sport při nemoci, byť jen nachlazení. Za nás se po nemoci nechodilo na tělocvik, nevím, jak je to teď. Obecně mám děti malé, starší je šest. Nechávám rozhodnout jen v relativně nedůležitých věcech. Když jde o zdraví, povinnosti, nediskutuju. Moc nediskutuju ani třeba o oblečení. Ale dávám jí současné i možnost volby třeba chce jet do zoo nebo plavat, chce po kroužku zůstat v herničce nebo ne, věci, u kterých mi "nezáleží" na výsledku. Většinou ale rozhoduju za ní, ale je menší než je nejspíš tvůj syn.
Řešila bych stejně, do školy by šel, plavání radši ne, pokud má rýmu. Za nás taky děti, co nejdou do plavča, zůstávají ve vedlejší třídě. Žádný že by zůstal doma, pokud není fakt nemocný, tohle bych rozhodně nezaváděla, může se ti to pak vymstít, že začně víc simulovat a bude vědět, že podlehneš a necháš ho doma s každým lehkým zakašláním. Škola už holt není školka.
Tohle jsou věci, o kterých za mě rozhoduje rodič, zde prostor pro "diskuzi" s dítětem nevidím. Ani skrz kroužek. Diskutovala bych o tom, zda si vezme červený tričko nebo modrý, (resp. nechala na něm) nebo jestli o víkendu půjdeme do kina či do zoo (pokud je mi to jedno, jak to dopadne), ale ne co se týče docházky do školy. Prostě jdeš a basta.
Rozhodování …. Syn 11let …. Jak kdy a jak v čem. Nechávám mu volnou ruku při nakupování oblečení, na kroužky chodit nemusí pokud nechce ale s tím, ze mu ten kroužek další půl rok už platit nebudu ani vybavení nekoupim. Takže to u nás vypadá tak, ze řekne ze nechce - já na to řeknu OK ale stojí to peníze a nemá cenu to platit když nechodis. Takže natáhne hubu a jde - přijde a je v pohodě. Ale u nás tam nechce z důvodu hraní her na telefonu, litani s kluky venku. To samé ma i k chození ke svému otci, o tom si rozhoduje už sám a moc tam teda nechodí 😅 Kdyby to bylo závažnější - cos řeším u syna 6 let, který má VD nemá rad změny, problémy s mluvou. Nechávám ho doma když to jde a vidím ze ho opravdu něco trápí. Ale tam to je už spojené s diagnozou a k němu ten přístup musí být jiný 😊
Za me o dochazce do skoly rozhoduji rodice, minimalne celou zakladku. Docela se mi libi myslenka mit 3x za pololeti “sickday” pro deti, asi to pak u skolaku zavedu 😁
@jancazao ani když napíšeš samostatný odchod? U nás mohli takto odejít i klidně v první třídě. Ale muselo být napsáno vyloženě samostatný odchod. Třeba když se dceři ale udělalo špatně a byla na druhém stupni, musela jsem si jí vyzvednout, i když jsem učitelce do telefonu říkala, ať jde sama a dám jí to písemně, nešlo to.
Já je vždy nechávala/nechávám rozhodovat o většině věcí, ale zrovna toto bych vůbec neřešila. Jestli není dostatečně veliký, aby mohl být doma, tak by prostě byl ve škole i ve vedlejší třídě a bylo by mi jedno, zda se mu to líbí a nebo ne.
@konidana u nás bezproblémů dcerka smí školu opustit před koncem vyučování, několikrát už takto odcházela,vždy měla napsanou omluvenku ode mě v ŽK+email učitelce, teď se jede přes aplikaci a do té mám přístup zatím jen já,jako zákonný zástupce. Dcerka je ve 2.třídě ZŠ ve městě.
@blondynka400
@veronikav31 to mate super. U nas proste dite (na 1 st.) musi pred koncem vyucovani vyzvednout dospela osoba. Ale muzu rict, ze treba pujde s rodicem spoluzaka, nebo ze ho vyzvedne sousedka (uvest jmeno) . Je to pakarna a alibismus. Protoze sousedka ho muze prebrat a pak si jde po svem a dite taky. Ale proste musi tam dojit🙄. Samostatny odchod u nas lze na 2.stupni.
@konidana U nás lze i samostatný odchod, ale musí být nahlášeno předem písemně na papíře s odchodama, odevzdaný vychovatelce. Musím říct, že v té třetí třídě je dcera spíš v menšině s tím, že v polovině dní ji někdo vyzvedává (=musí píppnout a pak tam čekat), většina už chodí domů sama. Já ji vyzvedávám i jiné dny, ale s tím, že to je dané na konkrétní hodinu, oni ji pustí ze družiny třeba v 15:00 a já vím, že na ni nemusím 10 minut čekat, když tak přijdu 15:05. Takhle to máme v pátek a ve dny, kdy následuje kroužek.
mě fascinuje to pohoršování nad tím, že lidi s rýmou nesedí doma. Jednak já zůstávat doma pokaždé, když bych já nebo děti byla nastydlá, tak mě v práci neviděli od podzimu do jara. To opravdu nechápu, jak si někdo může dovolit. Beru, že pro ostatní je to můj problém a jejich priorita je, aby se oni nenakazili, ale mně teda přijde nějak normální, že nežijeme v inkubátoru a kolem nás prostě bacily lítají. A jak jinak se ta imunita vytvoří? Tohle chápu u těch, které onemocnění opravdu ohrožuje a k těm lidem bych vědomě nemocná nelezla, ale prostě člověk musí počítat s tím, že jakmile vleze do krámu nebo do autobusu, tak tam něco lítat bude
@konidana pokud má škola doklad o tom, že dítě má v tolik a tolik hodin odejít ze školy,tak v tu chvíli za něj zodpovídají zákonní zástupci a to lze jen omluvením od rodičů.
podle mě to je jak sedět na tv když čověk necvičí pokud máte možnost ho nechat doma at zůstane

@lilian2111 u nás bylo dítě do 3 let zdravé (nemocná byla za ty 3 roky jen asi 3x) a pak nastoupila do školky kam chodí nerada a to kdy byla zdravá by se dalo spočítat na prstech. Když má jen rýmu tak jsem šťastná a stejně šťastná bych byla, kdyby bylo dítě nemocné jen 1 týden za měsíc. Pro imunitu děláme hodně a je nám to... Nebudu sprostá.
Kdybych ji měla nechávat s rýmou doma, zazvoní na mě socialka, že dítě vězním a tyram, protože jak bydlíme v paneláku, ven by šla za ty 2 a půl roku co chodi do školky jenom párkrát. Tak, a teď mi poraď 😆
Jinak byla doba, kdy jsem taky dítě nechávala doma i s rýmou a i teď ji s už trochu silnější rýmou nechávám doma. S čím některé matky pošlou dítě do školky mě udivuje. Ale prostě nejde vždy posílat jen zdravé dítě, když psychosomatická nechuť chodit do školky (nebo školy) někdy udělá svoje a dítě si tu nemoc vyrobí z ničeho.