Jak pomoci synovi v první třídě s komunikací?
Dobrý den, chtěla bych se s vámi poradit a zeptat se jestli jste někdo nezažil něco podobného. Syn v září nastoupil do první třídy a v posledním týdnu začaly chodit zprávy od paní učitelky, že s ní syn vůbec nekomunikuje a nespolupracuje. Otočí se zády a nic s ním nehne. Do sešitu údajně taky nechce psát, ale je zajímavé, že jsem narazila na chybějící cvičení jen z jednoho dne. Vše ostatní měl hotovo ze školy. V družině to samé. Jediné kde komunikuje a chová se normálně je v tělocviku a venku. Když s ním mluvím o tom co se děje ve škole, řekne mi jen to, že ho to tam nebaví a že paní učitelku ani vychovatelku nezná a proto se s nimi nebaví. S dětmi se baví normálně. V pátek jsem byla ve škole na koberečku a udělali z něho úplně nezvladatelné dítě. Říkali jak začíná být i agresivní - prý tříská s autíčkama v družině (ano rád si hraje na bouračky) což se samozřejmě budu snažit usměrnit. Jednou prý mlátil hlavou o stůl ale po napomenutí toho hned nechal. Ale už mám ve zprávě jak je agresivní. A doporučení do poradny.
Hrozně mě to překvapilo, doma vůbec nemá problém s tím aby si udělal úkoly, ještě mě na ně sám upozorňuje.
A nejvíc mě překvapilo, že jsem se ptala před zápisem ve školce jestli nemáme uvažovat o odkladu a nikdo mi neřekl, že jsou s ním problémy. Ptala jsem se protože je květnový a doma nerad kreslí. Tam ale na nástěnce výkres vždycky měl.
Potřebovala bych hlavně poradit jak ho přimět aby začal komunikovat a učitelkou a vychovatelkou. Děkuji
@syrinxka Pro děti přestup ze školky do prvni třídy je hodně náročný.A ptala si se syna na to bouchaní hlavou o stul proč to delal? Některé deti to dělají, když mají přetižený mozek , teda alespoň nam to vysvětlovala tak psycholožka. Můj syn sice nebouchal hlavou o stůl ,ale bouchal sám sebe do hlavy a nebo s ní třásl. Postupem času to vymizelo.Ty pedagogickopsychologický poradny bych se nebránila, akorát mají dlouhé objednávaci lhůty na termín jsme čekaly od března a v týdnu si nás pozvaly až na říjen s mladším synem.
Jděte do té poradny - není to žádná prohra rodiče, je to způsob, jak získat dalšího kompetentního dospěláka, který může pomoct nejen dítěti ve škole, ale i třeba rodičům, pokud něco v té škole neklape.
Zkuste si zjistit něco o pojmu "elektivní mutismus" ... to, co popisujete, tak docela vypadá.
Pokud syn říká "je cizí, tak s ní nemluvím" ... nepomohlo by, kdybyste se sešli ve třech a tys synovy učitelku představila? Nepřestala by pak být cizí? (Aspoň si ověříš, že to není ježibaba, se kterou nechceš mluvit ani ty... Protože kdyby byla, tak je za mě nejlepší cesta řešit přestup na jinou školu nebo aspoň do jiné třídy.)
@syrinxka neslo by se domlivit, abyste se sla do tridy podivat? Treba by to i synovi pomohlo...
Škola je teda vtipná, že po 2 týdnech prohlašuje někoho za nezvladatelného a dítě, které ťukne autíčky je agresivní. To bych spíš šla sama do poradny poradit se, jak s nimi komunikovat. Protože co pak budou dělat při skutečném problému?!
Děkuji všem za názor. Do poradny půjdeme. Čekací doba bývá dlouhá a buď si to do té doby sedne nebo budeme vědět alespoň kde je problém. Tvrdili mi i že nepozná barvy, že nejí příborem apd. přitom jsem se dneska při hraní ptala na barvy a vše věděl, to samé mám i ve zprávě z depistáže co měli předškoláci ve školce. Ve zprávě měl to, že má trénovat úchop a kreslení. Vše ostatní včetně barev ok. Taky jsme to trénovali k zápisu. Trošičku mi připadá, že si jen ta mladá paní učitelka prostě neví rady (má praxi zatím jen se 4.a5.tridou), to samé vychovatelka z družiny a možná by uvítala ve třídě asistentku, která by jí pomáhala. V tuto chvíli je na třídu sama. No uvidíme. Od malého mám různé informace, že ho to tam nebaví, učitelka je mu nesympatická, chce mít ty cvičení hotové jako první a když není první tak to vzdá. Není rád když se na něj všichni dívají. Samozřejmě tohle všechno se mu snažím vysvětlovat. Vůbec by mě nenapadlo kolik faktorů v tom může být. 🙈

Do poradny běž, pomůžou s adaptací, poradí. Jinak asi jen dávat pocit, že škola je bezpečná, pochválit, motivovat - ve spolupráci s učitelkou