icon

Jak řešit hlídání dětí během prázdnin, když pracujete?

27. zář 2022

Holky prosím o vaše zkušenosti,jak to prosím děláte když má dítě prázdniny? Kdo hlídá(jde mi převážně o svátky za celý rok a třeba jarní a podzimní prázdniny).
Mám ranní od 7h do 15h-15:30, manžel má 3 směnný provoz(12h) babička hlídací je ještě v práci na 12ctkach. A jiné hlídání nemám. Jde mi o to, že nevim jak vymyslet hlídání když se sejdem ve směnách a budem všichni v práci. 🤷🏼‍♀️
Jsem s toho celkem nervózní 😓😓 děkuji za všechny rady a zkušenosti.

Strana
z4
1eso1
28. zář 2022

Já to budu řešit příští rok. S dětma jsem sama, takže o to náročnější to bude. Naše školka má i vánoční prázdniny a o velkých prázdninách 5 týdnů zavřeno. Vánoční prázdniny máme naštěstí zavřeno i v práci, takže to řešit nemusím. A o prázdninách snad něco babička nebo příměstský tábor. Nějak si poradit musím. Kdyby bylo nejhůř, můžu si je vzít do práce. Ale to opravdu jen v nejnutnějším případě. Úplně to nechci.

j.a.n.i
28. zář 2022

@aarriel Ano, tak se podívej na odstavec 2.

aarriel
28. zář 2022

@j.a.n.i to plati v pripade, ze pecuje sam a nebo, ze ma dite zavisle ne? A pak tam je dovetek, pokud to umoznuji provozni duvody. Nehlede na to, kdyz to je v kolektivni smlouve?
Jako po pravde, ja bych se taky hodne cukala, kdyby za mnou prisel nekdo, kdo ma maly dite, ze chce delat misto me nocni, kvuli hlidani. Jako proc bych mela mu pustit moje nocni, moje priplatky? Tak at si zaridi to hlidani jinde 🤷

victress
28. zář 2022

proto navrhuju zrušit všechny prázdniny, děcka budou chodit do školy furt a nikdo nebude muset řešit hlídání a nikdo nebude nadávat na učitele, že se válejí doma...
já mám naštěstí hlídací babičku, která už je v důchodě, je zlatá, bez ní bychom byli vyřízení, musela bych pracovat na 1/2 úvazku, což bychom finančně nezvládli, moje 7leté dítě bych si doma samotné netroufla nechat, protože bych trnula, co vymyslí za ptákovinu, byl by hodný, jenom kdyby hrál na mobilu, což nechci, 10letou dceru už nechám doma v pohodě samotnou...ale pořád je tam riziko, že začne např. hořet a ne každé dítě si umí poradit, co dělat v krizové situaci a i když je poučeno, tak v reálu to může být jinak...

ilonne
28. zář 2022

@victress 😃😃😃. Jinak jen pro pořádek, ucitele nejsou na hlídání a školy nejsou hlídací instituce, ale vzdělávací. Ale vtipně napsáno.

veroniquecz
28. zář 2022

@felis kde jsi studovala? Dáš tip prosím?

veroniquecz
28. zář 2022

@jane46 já to řešila soukromou skolkou….

ninive211
28. zář 2022

Upřímně? Nemít babičky, jsme v prdeli...a to máme jako státní zaměstnanci 5 týdnů (před MD u soukromníka jsem měla jen 20 dní dovolené a i toto byl jeden z důvodů, proč jsem se na to místo nechtěla vracet, strašné omezení v tom, kdy vlastně bylo možné si volno vzít). A jeden týden měli školku/příměšťák (časem bude i pobytový tábor). Pokud chce člověk i nějakou tu rodinnou dovolenou, není jiná možnost.

felis
28. zář 2022

@veroniquecz jasně, studovala jsem roční kurz na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, stal 10.000,-. Jsou tam normálně zkoušky a zápočty, na závěr je zkouška a píšeš něco jako bakalarku, ale má to mnohem míň stran a říká se tomu Portfolio profesního rozvoje. Za mě je UK TOPka, ty znalosti nejsem zadarmo a fakt jsem měla pocit, že naučí ty základy vychovatelství a pak už jen praxe. Studium je rozděleno do dvou semestrů, v každém jsou dva bloky, začátek je v září a poslední v květnu.

ilonne
28. zář 2022

@felis ale s tím můžeš jen do školní družiny, ne?

2hanah
28. zář 2022

No ale asi jste si to taky řekla - "nějak to dopadne" při pořizování dětí, protože tohle snad člověk aspoň nějak základně probere s partnerem a naplánuje jak se to udělá až budou děti, pokud vůbec nefungují babičky než potom propadat beznaději a nemít východisko jak tady píšete. Berte bez urážky, to jste o tom před plánováním dětí nijak neuvažovali?

1eso1
28. zář 2022

@2hanah Já už teda do budoucna moc nepřemýšlím. Několikrát jsem se v životě přesvědčila, že člověk míní...
Zkrátka ne všechno je vždycky podle plánu. Bohužel.

pribylovapetra
28. zář 2022

Pro děti od 3 do 6 let je to hlídání fakt naprd. Např.u nás na dědině funguje školka jen první dva týdny v červenci, pak je 6 týdnu zavřeno všude. Tábory i příměstské jsou jen pro děti po dokončené první třídě. Navíc je kluk multialergik,takže by mi ho asi ani nevzali. Naštěstí mám hlídací babičku a možnost HO. Ale co vím v okolí, tak se prostě domluvily mamky a hlídali si děti navzájem.

pribylovapetra
28. zář 2022

@2hanah tak při plánování děti snad nikdo zároveň neplánuje jak vykryje prázdniny za 5 let. To se může změnit miliarda věcí. Třeba u nás je jinak úplně všechno,co by nás ani ve snu nenapadlo.

eviicka
28. zář 2022

@pribylovapetra jako to máš pravdu, plánovat se dá hodně věcí, ale třeba možnosti hlídání řešit predem je nesmysl (školky, dětské skupiny se otevírají x zavírají, hodné sousedky, kamarádi a přátelé v životě přicházejí a odcházejí, o zaměstnání nemluvě).
(Např. my jsme fakt netušili, že mi do pár let od narození dětí zemřou oba rodiče... na druhou stranu už vůbec by nás nenapadlo, že manžel změní práci, a bude mit takovou která potřebám hlídání hodně vyhovuje).

petrasipkova1
28. zář 2022

@zmrzlinka 🙂 a já bych zase lobbovala za 3 měsíční prázdniny 😀

nita1984
29. zář 2022

A proto jsem už roky OSVČ, abych nemusela řešit, ze dítě musí do školky / školy. Naštěstí. Syn je dysfatik s PAS a do školky by stejne jít nemohl. Kdo má zdravé dítě, má polovinu starosti. Ale je pravda, ze často lidé do budoucna nepřemýšlí a pak nezbývá než použit větu: Ono to nějak dopadne

felis
29. zář 2022

@ilonne školní družina, DDM, lektor kroužků, učit výchovy, mateřská škola... Tak nám to říkali... Ono toho není málo. Na některých školách kvůli nedostatku prvostupňovych učitelek holky-vychovatelky normálně učí.
Pokud máš titul Bc. anebo Mgr., tak si můžeš udělat učitelství (také kurz na rok) a normálně učit ty předměty, které jsou příbuzné s Tvým původním oborem.
Jsem DiS., tak proto jsem zvolila Vychovatelství.

j.a.n.i
29. zář 2022

@aarriel vidis tam neco o tom, ze to plati jen když je rodic sam? A kolektivni smlouva neplati v bodech, ktere jsou v rozporu se zakonem. Jinak chapu, ze by se to bezdetnym nelibilo, ale to neznamena, ze by to soud vyhodnotil jako vazny provozní duvod, kdyby na to doslo. Ale spis to bylo mysleno tak, ze když nekdo jiny s vymenou souhlasi, tak zakaz takove vymeny zaměstnavatel nema jak obhajit.

veroniquecz
29. zář 2022

@felis děkuji 🌺

2hanah
29. zář 2022

@1eso1
@pribylovapetra jako to samozřejmě, máte pravdu, ale setkávám se v okolí naštěstí s tím nebo taky jsem uvažovala, že oukej, máme 2 hlídací babičky nebo chlap nebo já holt změníme zaměstnání nebo jsme na tom finančně tak, že můžeme zaplatit hlídání, pak je takhle bezvýchodná situace a mně je zakladatelky svým způsobem teď líto, znám to všechno, co popisujete Vy i ona, my taky měli nějak nastíněnou situaci, bohužel manžel se oběsil, když syn měl 6 a dcera 3 roky, takže najednou padl hlídací tatínek (mimo jiné samozřejmě důležitější), jeho rodiče už taky nic a ještě nechal obrovské dluhy.

aarriel
29. zář 2022

@j.a.n.i no jako rodic si to radsi zaridim jinak nez pres soud 😉 kazdopadne jak jsem se ptala, delala jsi nekdy na 3smenny provoz? Takhle od stolu je kazdy chytry. Malo kde v praxi funguje, ze ti kazdy ochotne vymeni smenu 🤷 ja sama driv delala ve fabrice a nedelalo se to. Ted co dela manzel, tak tam to maji v kolektivni smlouve.

nita1984
29. zář 2022

@aarriel naši dělali na 3 směny ve fabrice cely život a když byla potřeba, nikdy nebyl problém si to vyměnit. Fungovalo to a funguje do teď. Mamka tam stále dělá

aarriel
29. zář 2022

@nita1984 tak asi mela stesti na fabriku a na spolupracovniky 😉 vsude to neni bezna praxe 😉

nita1984
29. zář 2022

@aarriel píšeš, ze chceš zkušenosti z reálného života, ne od stolu. Tak ti je píšu

aarriel
29. zář 2022

@nita1984 vsak v pohode 😉 ja verim, ze nekde to jde, ale ne vsude 😉

j.a.n.i
29. zář 2022

@aarriel Ano, dělala jsem nepřetržitý provoz a výměny směn jsme normálně mezi sebou řešili. A zrovna prostá výměna by šla všude, stačí chtít, ale ono je jednodušší argumentovat, že to nejde.

aarriel
29. zář 2022

@j.a.n.i ale tak vim, jak to chodi u manzela 🤷 jako snazite se me presvedcit o cem? Kdyz se to u nej proste nedela, tak proste nedela 🤷 odkazou na kolektivni smlouvu a nazdar. Stejne tak v me predchozi praci.

j.a.n.i
29. zář 2022

@aarriel No, když jsou s tím všichni v pohodě a vezmou to jako fakt, tak proč by zaměstnavatel něco řešil, že.

glimmer
29. zář 2022

já pracuji po-pá 8-17, manžel dělá na směny.
takže pokud jsou svátky tak jsem vždy doma já. Pokud vyjde ředitelské volno, prázdniny (mimo letních) tak si manžel snaží přehodit směny tak, aby měl ty krátké, to má buď do 9 nebo do 12 hodin.
Jediné kdy si beru dovolenou jsou jarní prázdniny.
Co se týče letních prázdnin, tak to řešíme tábory ... i příměstskými tábory. V létě si bereme každý vždy max. týden dovolené, protože na společnou dovolenou jezdíme v září.

Strana
z4