icon

Jak se smířit s učením druhačky, která nezvládá učivo?

20. říj 2023

Asi ma nejakou dys, nejakou poruchu uceni. Jeji uroven moc neodpovida pozadavkum ve skole.

Venuju velke mnozstvi casu tomu, abych ji s ucenim pomohla, vysvetlila, pomaham si vychytavkama ze samostudia poruch uceni, kupuju rozvojove pracovni sesity... Nepomaha to.

Je pro me neskutecne tezke prijmout, ze nedokazeme dostat pozadavkum skoly (jo, asi si to beru, ze to nedokazu ja). Ze nepomaha, ze ji to ukazuju milion zpusobama. Nazorne. Hrou. Rozepisuju. Vybarvuju.

Ztracim motivaci. Vycerpava me, kolik casu ji venuju, kdyz jsem si predstavovala, ze se v tyhle dobe bude pomalu uz ucit sama. Jak se s tim vsim smirit?

Strana
z2
martiina_k
21. říj 2023

Podle toho, co píšeš, tak má nejen problém v té matice, ale i v porozumění obecně. Nechápu, že vás učitelka neposlala do PPP nebo SPC už dřív. A nechala bych udělat vyšetření i u klinického logopeda, zda tam opravdu nemůže být vývojová dysfázie. To není jen o tom, že umí R a Ř, ale může mít problém s jazykovým citem, právě tím porozuměním, verbální pamětí - píšeš, že má problém s dvěmi, třemi zadáními. Nedali jste jí do školy moc brzo?

marketa11112
21. říj 2023

@martiina_k take jsem pro vyšetření i u logopeda. 😉

autor
21. říj 2023

@martiina_k do skoly sla mesic pred sedmymi narozeninami....

marketa11112
21. říj 2023

Držím palce, ať vše zvládnete. Hlavně , ať to dcerce pomůže. Najít dnes klinického logopeda, co udělá vyšetření, je docela průšvih. A čekání na PPP či SPC bývá také dlouhé....ikdyž teď by měli mít volněji, největší nápor mají přeci jen na jaře. Ono je lepší ta vyšetření mít. Budete vědět na čem jste, dcerce se uleví, budete vědět, jak lépe s ní pracovat a kde má cenu tlačit na pilu a kde ne.
Ale hlavně, není to vaše chyba, není to dcerky chyba. Neberte to jako selhání , nehledejte viníka, za tohle prostě nemůžete. Neudělala jste žádnou chybu. Toto si musíte hlavně srovnat sama v sobě. Nebuďte smutná, opravdu to není konec světa. Hlavně, ať je malá šťastná.

autor
22. říj 2023

@marketa11112 dekuju 💕

normalnimatka
22. říj 2023

Ahoj, zkusila jsi na to odčítání přes 10 tohle?
https://www.skolazvesela.cz/2015/10/19/jak-vysv...

JInak to "o kolik víc" a "o kolik míň" je si myslim pro hodně druháčků ještě moc abstraktní....

Ty mezery bych prostě jen trénovala různejma způsobama. Vysvětlovat dokola, že to, co se odděluje mezerama jsou jednotlivý slova, který maj nějakej konkrétní význam + teda ty horší věci jako předložky, spojky atd...
Zkoušela bych trénovat tak, že řekneš větu, a ona ti to znatelně rozdělí na slova, kde mezi nima udělá pauzu (v řeči) .
Dál naopak napsat krátkou větu, velkým tiskacím, aby se jí to dobře četlo, bez mezer. Naplácat to na sebe, a dát jí barevnou pastelku, aby tam ona dělala čárky, kam by měl přijít mezera.
Pak diktovat věty (ze začátku krátký, jednoduchý), aby zkoušela napsat tu větu s mezerama.

kecalka2
22. říj 2023

Ahoj, chtěla bych ti jen napsat, že ti moc držím palce a soucítím s tebou. Já mám kluka také v druhé třídě, musím se s ním denně učit, k tomu má fakt na můj vkus drsnou učitelku, která dává jedničky pouze, pokud je vše zcela bez chyby. Jinak za každou chybu stupeň dolů. S matematikou problém nemáme naštěstí, ale s češtinou ještě stoprocentně zabojujeme. V první třídě měl neskutečný problémy se čtením a psaním. Ale fakt fest. Četl dvojím čtením, vypadávaly mi písmenka, hrozně ho všechno unavovalo. Učitelka už v první třídě řekla, že kluk nebude zvládat. My to nevzdáme a denně trénujeme. Makali jsme i o prázdninách 10 minut každý den a odbourali to dvojí čtení a potrénovali psaní. U nás neplatí, že zkrátka studovaný nebude a bude dobrý na něco jiného. U nás zkrátka musí makat, díky přístupu učitelky, jinak by propadl. Před 14 dny například dostal pětku z diktátu. Zapomínal na velká písmena, háčky, čárky. Tak to teď denně trénujeme a dnes úplný posun a snad to bude umět ve škole. Také počítám do budoucna s nějakou poruchou. Zatím díky každodenní práci doma zvládá, ale učivo se bude nabalovat a bojím se například diktátu, až budou muset psát i i,y. Co se u nás osvědčilo, jsou různé osmisměrky, kde si dítě oddělí slova, používám hodně opakovací sešity pro první třídu, ze čtení používám slabikář, nenáročné čtení. U matematiky bych postupovala stejně. Dávala bych příklady z první třídy na procvičování. Každopádně určitě poradnu. Doma to zatím zvládáme podchytit a natrénovat. Každopádně se třeba bojím, jak bude v budoucnu přistupovat učitelka k úlevě, pokud nějakou mít bude. Již jsme zvažovali o přestupu na jinou školu, ale tomu našemu se tam líbí. Moc držím palce

hojda
22. říj 2023

@izz76 Tak dělají třeba úkoly z toho rodič pozná, jestli mu to jde nebo ne. Učení jsou i ty úkoly, příprava na další den učebnice, penál, čtení nahlas.... Když to dítěti jde, zabere to pár minut, pokud ne tak je to horší.

tereza0111
22. říj 2023

Ja tu mam od zacatku zari taky zalozenou diskuzi nad ucenim, u nas tedy tretacky. Uz jsem rozklicovala, kde je u nas hlavni problem - stridani ucitelu. Kazdy mel jine tempo, jine pozadavky a vysledkem bylo, ze se deti nenaucili za prvni 2 roky nic a ted se po nich chce vsechno rychle dohnat. Nektere deti to dali uplne v pohode, jine si ale za tu dobu zafixovaly chyby a ted je to mordor preucit. Taky jsem zkousela ruzne techniky, hledala vse mozne jak ji veci pomoci pochopit. Nic.

Tak jsem se na to vykaslala a rekla jsem si, ze to s dcerou proste vydrilujem. Ze kaslu na to, aby to vsechno krasne chapala od podstaty veci a jedeme proste manual a ono to U NAS pomaha! Ukazalo se, ze napr. v matice ji vsechny ty moznosti jak si to muze zjednodusit, rozdelit pres tu 10 apod. jen strasne matou. A kdyz jsme dosli k tomu, ze se na to muze vykaslat, tak to najednou pocita z hlavy a uplne v pohode. Taky se ukazalo, ze kdyz spocita opravdu hodne prikladu na napr. odcitani pod sebou, tak ziska jistotu a zvladne to i ve skole uplne bez chyby. Ze u ni hlavnim problemem byla totalni zmatenost a stres, ze to zkazi, ktery vede k tomu... ze to zkazi. Taky hooodne pracujeme na soustredeni. Uz si i ona sama uvedomuje, ze musi mit obe ruce na stole, nesmi se zacit nekde drbat nebo si tocit vlasy nebo neco podobneho, protoze ji to sebere pozornost a uz se nezvladne vratit.
Celkove nam to ted funguje i u slovnich uloh - dame jich xy na podobne zadani, porad nechape, nechape, ale "manualne" uz si pamatuje postup tak ho dela a najednou prijde aha moment, ze ji to opravdu i docvakne proc to tak vlastne dela. Tou cestou nejdrive pochopit a pak aplikovat se to nepodarilo no.. treba casem, ted jsme nasli cestu
Je k tomu ale teda nezbytna kazdodenni prace, jak vynechame 2 dny, tak je z ni zase mimon :/ Dost me to ubiji, ale verim, ze se to zlepsi, ze se zklidni, zpozorni a casem si to vsechno sedne.

kecalka2
22. říj 2023

@tereza0111 U nás jde také znát, když fakt pracujeme každý den. Dříve, ještě když chodil do školky jsem nadávala, že mají ve škole spoustu prázdnin. Teď bych dala klidně každý měsíc týden volna. Ty nám pomáhají k procvičování a upevňování toho, co mu tolik nešlo. A často mám výčitky, že zkrátka každý den si k tomu musíme sednout na minimálně půl hodiny. Pro něj je to často pruda a hodně mi vyčítá, že kamarádi se učit nemusí. Hodně jde znát i jeho práce, když je školní den a když je třeba víkend, nebo ty prázdniny. O volných dnech se tolik nesnaží. Pomůcky, tašku mu stále připravuji já, protože to by bylo na další hodinu a kluk taky potřebuje vypnout, když přijde v půl čtvrté ze školy. Kroužek má naštěstí jen jeden v týdnu, kdy přijde kolem šesté. Víc by to ani nešlo. Já si ale pamatuji, že jsem také byla stejná. Museli se se mnou učit a dřív poruchy moc neřešili. Bylo to tedy vždy na 1,5 hodiny a šílené. Kolem čtvrté třídy si to ale vše sedlo a já měla samé jedničky. Na druhém stupni už byla třeba trojka na vysvědčení. Ale myslím, že kdybych se na tom prvním tolik neučila, tak bych měla pak velké problémy. Tak snad už i u kluka to bude také tak. Že až bude starší, tak mu bude stačit výklad z látky ve škole.

autor
23. říj 2023

@tereza0111 jo, to tady bude asi podobny - manual jak to provest. Coz pro me, ktera matiku vzdy chapala dobre, logicky, vizualne, je tezky.
Kazdopadne myslim ze teda na to jdeme dobre, priklady pres deset barvime vzdy stejnou barvou jak se rozkladaji... Vlastne i na slovni ulohy jsme sli dobre, ze jsem ji ukazovala, z jaky vety ma jakou cast opsat jako odpoved. Ale to ji asi stve, ze nedava, takze se nastvala driv nez jsme dosli k tomu, ze ten postup funguje

autor
23. říj 2023

@kecalka2 my chceme zacit chodit do knihovny pro komiksy. To ji bavi.
To pocitani z prvni tridy - ja vykuchala pracovni sesit z matiky komplet. Problem je, ze pocitani do desiti ji na prechod pres deset moc nepomaha no. Ze nedrzime tempo s tridou. Takze mi pripada, ze bysme meli udelat trenovani toho, co delaji ve skole, a taky vraceni se k latce z první tridy, a super by byly i pracovni sesity co tu mam pro poruchy uceni primo... Ale to se neda v jeden den po skole, ze jo.

autor
23. říj 2023

@tereza0111 to bysme hodne potrebovali, to uvedomeni, ze ji neco rozptyluje. Ona zatim dela zvlast u domaciho uceni vse pro to, aby ji neco rozptylilo - muj pocit....

autor
23. říj 2023

Jinak schuzka ve skole OK, ucitelka ji na poradnu vidi taky, v prvni tride to proste opravdu vypadalo ze zaberem a bude to dobry, ale ted se ukazalo ze to jen o zabrani neni - jsme se shodli. Takze ted jen chytit nekde termin

tereza0111
23. říj 2023

Jak pises - driv jsem si rikala poraad prazdniny a ted je vyhlizim snad vic nez ty deti :D Ja na to nebyla moc pripravena, byla jsem hodne samosprasna jako mala a od druhe tridy se s mnou nikdo doma neucil a nejak jsem ocekavala, ze deti to budou mit stejne :D Ale treba manzel mi pak rika, ze na tom byl ze zacatku jako dcera a k tomu, ze latku ve skole nikdy nepobral - vzdy se to musel doma doucit. Ale pak se rozhodl, ze ho bavi vytacet ucitele tim, ze je raubir, ale k tomu nosil same 1, az do konce gymplu a je Ing. s cervenym diplomeme, takze to, ze nechytne latku ve skole vubec nic neznamena 🙂 Nejvic je vule, odhodlani a nejaka ta ochota vytrvat a fakt tomu ten kazdy den dat, no (nebudu lhat, mam toho doma fakt plny brejle, ale vidim vysledky, vidim ze to pomaha, tak proste makame)
Ale presne veci jako tasku uz ji vecer radsi pripravim sama, nemam energii po ni chtit jeste cokoli dalsiho .. A ona ma vecer taky dost

marketa11112
23. říj 2023

Jinak já hledám materiály, pracovní listy, na Pinterestu. Je tam toho mraky. Příklady si syn píše sám, pak počítáme společně. Až teď pochopil, že má sice jen 10 prstů, ale může ruku použít k počítání opakovaně, takže už zvládá počítání i přes deset. Ale stále není schopen říct, že jedna ruka má pět prstů a odpočítává prostě po jednom. Doma ho trápím s počítadlem,ve skole používají číselnou řadu. Na počítadlem už trénujeme i těžší příklady, u toho ale musím být, také to stále plete. Rozklad čísla nepochopil a trapit ho s tím nebudu. Spíš se v tom motal a kazil i to, co jinak bez problému zvládl.
Trénovat ano, opakovat ano, pomaličku přidávat nové, holt pochopení potrvá déle. Ale nepřetěžovat.

Strana
z2