icon

Jak to děláte s dětmi přes letní prázdniny?

vendulka
8. dub 2015

Chtěla jsem se zeptat pracujících rodičů, jak to děláte s dětmi přes velké letní prázdniny,když oba rodiče pracují a prarodiče nejsou hlídací.Kdo hlídá děti, jak jsou zabezpečeni atd?Vůbec si to neumím představit.Teď sice ještě budu v létě doma díky prodloužené rodičovské dovolené,ale jak to budeme řešit příští rok fakt nevím.Tak by mě zajímalo,jak to chodí u Vás 🙂

Strana
z5
vendulka
autor
9. dub 2015

@zmuzle tak ale příměstký tábor není na celé dva měsíce, že?jako ani si to neumím představit na dva týdny u dvou dětí, na to prostě nejsou finance!

betelgeuzz
9. dub 2015

@vendulka no jenže když si vezmeš neplacený volno, tak jsi bez výplaty a ještě si zaplatíš zdravotní pojištění. takže to je otázka, co výjde výhodněji.
Jinak u nás pořádají příměstské tábory mateřská centra, sportovní centrum, domov dětí, červený kříž rozhodně to není někdo nekvalifikovaný, kde by byl nějaký problém. chce se zeptat na zkušenosti známých a určitě člověk najde nějaký spolehlivý.

aneta15
9. dub 2015

@vendulka Já myslím, že moc možností nemáš. Babičce je dát nechceš, tábory odsuzuješ, kamarádky nechceš obtěžovat a příměské tábory jsou drahé. Tak podle mě z toho vyplývá jediná možnost zůstat s nimi doma.

vendulka
autor
9. dub 2015

@betelgeuzz tak když to tak vezmu, jistě vyjde levněji si zaplatit to pojištění, to že budu bez platu je sice blbý,ale i teď jsme v podstatě na jednom platu...ale abych chodila do práce a děti každej týden lifrovala někam jinam a spolklo to moji výplatu (kdo ví jestli by vůbec stačila), to jako řešení nevidím a ani jako dobrý nápad...to raději budu s dětmi doma a bez peněz ,ale budu s nima a věnovat se jim

@aneta15 přeci na tom nic špatného není ,že dítě nechci dát na tábor, myslím, že je to každýho věc, nezodpovědné bábě je taky nedám a nevím kdo normální by je dal a kamarádky tu nemám takové,které by hlídaly že bychom se prostřídaly (buď nemají děti, nebo mají velké děti a nebo hlídací prarodiče)

zmuzle
9. dub 2015

@vendulka Pokud si muzes dovolit byt s dětmi furt doma, to se mas. V dobrem. Ja neresim jen velké prázdniny, ale i jine. Nástupem do školy jich je víc. Myslím, ze když ma clovek deti, proste něco stojí a tohle je normální resit v jejich urcitem veku. Tábory si uziji a budou mít zábavu a pestrejsi prázdniny. Ja nemam vubec uz hlidani. Primestsky s jídlem na den za 250 kc vcetne výletu je ok. A myslím, zebutratim za blbosti víc. Jsem samozivitelka. Mam uvazek o hodinu kratsi, abych ho stihla vubec vyzvednout, jinak bych musela platit denne za vyzvedavani. Musím byt doma, jakmile onemocni, ale holt nemůžu byt doma furt.

blahova_andrea
9. dub 2015

@hpaja při neplaceném volnu si to musí člověk fakt myslím platit sám, ale já jednou v práci neplacené volno asi týden měla a nic jsem nemusela platit, zaplatil to šéf, žádný dluh nemám 😅 ale blíž to budu taky zjišťovat až za dva roky
@vendulka proč na dva měsíce? tak snad se jich nechceš zbavit, ale jen hlídat po nějakou dobu, kterou sami nevykryjete. týden nebo dva, i to pomůže. já bych prarodičům taky nenechala dítě tak dlouho! teda ty vložky místo plen, to mi hlava fakt nebere 😅 to je fakt babi ujetá! co se týká stravy. to je asi všude, že u prarodičů se děti cpou kde jakým sajrajtem nebo nesmyslem místo pořádného jídla. taky se mi to vůbec nelíbí, ale za týden v roce na to dítě neumře a když je to hlídání potřeba, tak se nedá nic dělat. jak jsem psala...s tím zvěřincem naprosto souhlasím. i mě vadí, že našim jsou zvířata často nad lidi. naštěstí jich teda nemají tolik, ale děti se u nich na zemi taky plazit a hrát nemůžou ☹
no jestli je to u vás tak normálně, tak prosím. u nás je to opravdu hanlivé. já tak nikomu neříkám a za hanlivé to všichni v okolí považují, takže ani děti se tak vyjadřovat nesmí. syn občas řekne bába a ač babi není ideální, tak toto se mi nelíbí. našim i tchánovcům by teda bylo dost líto, kdyby jim tak bylo říkáno. ale holt jsme z jiného okruhu lidí a bereme to jinak než u vás.

ofelieee
9. dub 2015

holky ale neplacený volno přjde mnohem dráž než třeba příměstský tábory... když se tu teda tolik řeší ty peníze...

ofelieee
9. dub 2015

@blahova_andrea 🙂 hele ale oni ty krajový speciality ve slovech jsou fakt někdy i kuriózní... mám třeba známý z Vysočiny, pro který je normální mluvit o pochcaný plíně, a pro mě je to vrchol hrůzy... nebo zase jedna kamarádka z hlubokýho chodska říká o svých kamarádkách "pička" a přijde jí to normálka i před rodičema... 😀 mě babka a dědek taky trhaj uši, ale věřím, že to u @vendulka tak je normální 🙂

lenka5731
9. dub 2015

@ofelieee to asi záleží na výši mzdy té ženy, ne? Pokud se blíží minimální mzdě, tak příměstské tábory pro dvě děti těžko vyjdou levněji ... Vycházím teda z toho, že já jsem našla ceny od 1300 Kč do 1600 Kč za týden a dítě.

zmuzle
9. dub 2015

Ono spis to neplacene volno je asi utopie a radeji zaplatíš i vic za tabory ap nez prijit o praci. Tak to vnimam ja a pokud ma někdo jinou moznost, tak mu to jen a jen preji. Ja mam ve svém okoli i maminku samoživitelku, které nezbyva nic jiného, nez si platit pani, aby ji vyzvedávala deti ze skoly a byla s nima nez prijde z práce. Bezne se dela minimalne do 5h, přesčasy nejsou výjimkou. Takze vstricny zamestnavatel se ceni.
Uprimne, nejsem zadna vyhra. Doma na osetrovaku, ci neschopence. Prescasy mit nemuzu, nemá mi kdo vyzvednout dite. Furt nejake prázdniny a tak. Sama bych se nezamestnala 😀

lenka5731
9. dub 2015

dva týdny příměstského tábora pro dvě děti jsou za cca 6 tisíc. To znamená šetřit si rok dopředu do zvláštní obálky 500 Kč měsíčně. Je na každém, jestli je to málo nebo moc. 🙂 Jako dítěti se mi na příměstském táboře moc líbilo, takže totéž dopřeju svému dítěti, ať taky udělá zkušenost a další roky se uvidí... 🙂

vendulka
autor
9. dub 2015

@zmuzle také nemůžu být doma furt, myslela jsem to tak, že než abych to co vydělám nacpala do kroužků a do hlídání budu s nima raději doma, to je rozdíl...

@blahova_andrea jako nevím co jak bude za rok a půl a jak píšu už po několikáté, zjišťuji jak to funguje jinde a jaké jsou možnosti, to neznamená, že někdo to má tak či onak, že já/my to tak budeme dělat taký....zjišťuji jen možnosti...

@ofelieee no normální, je to spíše lenost mluvit dlouhá slovo a nebo i psát, ale fakt s tou bábou to tak mám normálně, i když vyřizuji vzkazy tak říkám volalá bába z horní dolní a mám pozdravovat 😉

vendulka
autor
9. dub 2015

@lenka5731 ono je taky potom otázka i toho, jestli někdo má i na to,aby dal 500kč bokem, pokud mají oba práci, tak asi ano...ale já nějak neuznávám, je mi proti srsti dávat děti na tábory byť i jen příměstské...ano,je to asi ta nejjednodušší (ne pro nás) cesta...ale prostě se mi nelíbí za to platit takové peníze, nevím jak to jinak vysvětlit...prostě škoda peněz,ale vážně nevím jak to budeme řešit my,ale nějaký tábor je krajní řešení,ale i tak si myslím, že bych hledala jiné řešení než tady to "odkládání"

vendulka
autor
9. dub 2015

jako pro nás je teď nemožné dávat byť by i někdo řekl blbých pětset,jsme rádi,když z jednoho platu a minimální rodičovské ( musela jsem si ji prodloužit ze tří na čtyři roky) našetřit na rodinou dovolenou, za kterou raději vyplácnu peníze než za tábor, což je zase každého věc,možná je to sobecké nebo blbé,ale raději dám peníze do toho než do tábora 😝

vendulka
autor
9. dub 2015

asi jsem už i psala, že mě nějaké řešení napadlo,tak snad to tak půjde až to bude potřeba...ono kdybych teď nastoupila do práce nebo na brigádu (kterou hledám k rodičáku),tak s voděním a vyzvedáváním do a ze školky/školy bych problém neměla, to by se měl kdo postarat,přes rok jak jsou prázdniny (jarní,zimní, vánoční atd) by se to taky dalo, jen ty letní bude oříšek skloubit..

blahova_andrea
9. dub 2015

@vendulka tak to neber jako odkladani, ale jako to, ze to tve deti muze obohatit o nove kamarady, zazitky, dovednosti...ze je to vytrhne z bezne domaci rutiny s rodici.odkladani deti taky nemam rada, na nejakou delsi dobu.ale doprat diteti trosku rozmanitosti a rozhledu...neni prece na skodu😉

vendulka
autor
9. dub 2015

ale abych to shrnula, tak možnosti jsou
- kamarádky/placené hlídání soukr.osobou
- tábory
- nějaká centra
- prarodiče (i když byla otázka spíše když nejsou hlídací prarodiče)
nebo jsem na něco ještě zapomněla?

zmuzle
9. dub 2015

@vendulka Kazdy ma jine moznosti. Nevim, jak jinak to resit, nez tak, ze syn pujde na primeststky tabor. Kde si to opravdu i uzije. Takze se tam fakt tesi. Neni tam celou dobu. A je to levnejsi nez tabor s prespanima na ten ani nechce, tak nejede. Uprimne, kdyby primestsky neexistoval, fakt bych nevedela, co si pocit. Na dovolenou jedeme, na 2 tydny. Hlidani prarodici neni mozne. Nejsou. Zatim si ho vezme i ex, ale nepokryje to vsech 9 tydnu prazdnin. Dovolenou setrim na jarni, vanocni, jarni a podzimni prazdniny. Proste to resim, jak se da a o tom to je.

lenka5731
9. dub 2015

@vendulka a proč je ti proti srsti dávat děti na tábory, včetně příměstských? Jen kvůli financím? Děti máš malé svůj názor ti neřeknou, za pár let to třeba uvidíš jinak. Mně to naopak přijde fajn (příměstský), děti mají pestrý program, každý den jiný, lezecká stěna, opičí dráha, hvězdárna, raftování, výlet vlakem, koupání, trampolíny, celotýdenní hra... už mě ani nenapadá, co všechno jsem tam četla, ale přišlo mi to pro školáka jako pěkné zpestření prázdnin ... Nevím jak ostatní rodiče, ale já takhle pestrý program neudělám 🙂

vendulka
autor
9. dub 2015

@blahova_andrea to ano, to s tebou souhlasím,ale já mám takové trauma z těch táborů ještě teď v dospělosti, že fakt ne, jen se řekne tábor,tak mám kopřivku, jsou myslím i jiné možnosti jak obohatit dítě než je tábot, i když je pravda, že třeba nějaký příměstský tábor bych asi byla ochotná zvážit (třeba z centra,kam jsem chodila s mladší cvičit a kam chodila do soukr.školky)

vendulka
autor
9. dub 2015

@lenka5731 jak jsem psala blahova andrea 😉 ,a pak ano, jde o finance pokud bych měla platit za dvě děti ,ale tak nevím jaký budu mít plat,ale jestli takovej jakej jsem měla před MD,tak to i tak vidím horko těžko

vendulka
autor
9. dub 2015

@zmuzle ano o tom to je,a právě proto se ptám jak to kdo řeší a pak se uvidí, zda si z toho vezmeme i něco my, co by pro nás bylo schůdné 😉

mandala
9. dub 2015

@vendulka Nepřenášej svoje trauma na děti a nech je udělat si svůj názor, třeba bys byla překvapená, jak by se jim na táboře líbilo. 😉

zmuzle
9. dub 2015

@vendulka Primestsky je fakt o necem jinem. Muj syn by proste zatim nikde jinde nespal a tak mam tuhle moznost a jsem za ni rada. Navic je mozne ho nahlasit i jen na den, zkusis a uvidis. Hraji si, jezdi na vylety, kazdy den neco jineho podnikaji, ma to i tema. Neni to jako za nasich mladych let a to tipuji, ze jsi jeste mladsi nez ja. Ja jezdila na 3 tydny, nechtelo se mi a pak se mi libilo. Holt je jina doba a radeji ho dam sem, nez ho nechat doma samotnyho, coz taky lidi delaji! Proste investuji to ditete a toho nelituji 😉

blahova_andrea
9. dub 2015

@lenka5731 tak u nas je pulka tech jmenovanych veci bezna rutina, ale celotydenni hry fakt nevymyslim, raft, lezecka stena...to uz je extra.to jo.

lenka5731
9. dub 2015

@vendulka a jaké jiné varianty jak "obohatit" dítě? Myslíš, že za pár korun hlídající čiperná sousedka důchodkyně mu dá víc? Asi těžko. 🙂 No nerozumím.

lenka5731
9. dub 2015

@blahova_andrea myslím, že pro děti má výlet vlakem nebo jiná "běžná" aktivita s dalšími x- dětmi jiný náboj než výlet s matkou a sourozencem. Nemusí to být přece rovnou seskok padákem a letní lyžování na ledovci.

blahova_andrea
9. dub 2015

@vendulka me se libi, ze ty primestske tabory nejsou vlastne tabory.je to jen hromadnejsi hlidani.proste dalsi obdoba skolky.navic byvaji ruzne zamerene, takze kazde dite nebo rodic si muze najit to nej.beru to fakt jako lepsi skolku kam das dite, kdyz musis do prace a odpo si ho zase vezmes, ses s nim, spinka doma...nevim, co se ti na tabore stalo, ale pro me primestsky tabor neni vlastne tabor.je toaterska dovolena, to taky neni dovolena

vendulka
autor
9. dub 2015

@zmuzle taky jsem od 6ti let jezdila na tři týdny na tábory až do 15ti,takže se to na mě asi podepsalo a já jako dítě jsem to brala tak, že se mě rodiče zbavují,aby měli klid (jelikož moje máti byla s mladší doma a dlouho jako žena v domácnosti, v podstatě až do našich dospělých let),tak asi z toho to pramení

@lenka5731 tím obohacením jsem nemyslela něčí hlídání,ale jako že i jako rodič můžu obohatit dítě (pokud teda jsem s ním doma já )

vendulka
autor
9. dub 2015

@mandala echci přenášet na ně trauma,ale nechci,aby to pak třeba braly jako já...ano, nevím dopředu jaký si na to udělají obrázek,ale je to fakt poslední možnost (bavím se o klasickém táboře, pro ty příměstské jsem schůdnější)

Strana
z5