icon

Jak vám děti pomáhají v domácnosti?

blumchenkin
22. kvě 2018

Ahoj holky, můžu se zeptat jak to máte doma vy? Jak vám děti pomáhají v domácnosti? Nějak nemůžeme začet nějaký řád, někdy mi to vadí a někdy mi je to úplně jedno. Asi podle toho jak mám já chut uklízet a tlačit holky do nějakých povinností. Mám doma 2 holčičky 6 a 8let. Když řeknu, koš vynese, ustele si, uklidí si, utřou prach - ale samozřejmě to není jen tak. Je to taky podle jejich nálad. Když nechtěj, přemlouvám nebo pohrozím a udělají to. Ale říkám si, že bych měla nastavit nějaký řád, aby každá pravidelně něco dělala. Bohužel z 90% je ještě ráno oblíkám ( aspon tu mladší) a to bych chtěla, aby si ještě ráno ustlaly:D
Zkusila jsem to tak před časem, ale absolutně to nefungovalo, protože 1dcera má víc kroužků, přijde domů unavená a na nic nemá náladu. Zapojila jsem i manžela, aby věděly, že každej má své povinnosti, ale to taky nevyšlo, protože taky přijde z práce unavenej a taky nee vždy má čas a náladu plnit něco co si vymyslím....
Jak to máte vy??

Strana
z3
baris
22. kvě 2018

@blumchenkin jako dítě jsem téměř žádné povinnosti neměla. Teda kromě učení a udržování hraček v jakštakš přijatelném stavu.

Moje holky - 8 a 9,5 let kromě uklízení hraček po sobě nemají žádné povinnosti. Práci okolo domácnosti si dělíme s manželem. Myčka - uklidit talíře i hrnky mám problém i já a musím si stoupnout na špičky, abych je uklidila. Prádlo věší manžel v sušárně a to jim bude trvat ještě nějakou dobu, než dorostou.

Jejich povinnosti jsou úkoly, časově náročný kroužek (tanec) a hra na klavír. Ano - pomáhají mi s vařením, krájí brambory, míchají (a hlavně ujídají). Když je o něco poprosím - ohledně úklidu ... tak není problém.

@blahova_andrea ČAS - je to odpověď na to, proč některé oblékáme ráno školní dítě. Holky musí vstávat před 6 hodinou ráno, za 30 minut odcházíme z bytu. To musí stihnout ranní hygienu, snídani, oblékání, počesat ty jejich dlouhé vlasy až po prdel ... A protože jsou rozespalé, protivné ... tak pro mě bylo jednodušší jim pomoc s oblékáním, abych je nemusela budit dříve. Už to dělat nemusím, občas mladší musím popohnat nebo pomoct s dooblečením.

blahova_andrea
22. kvě 2018

@baris a proto jsem ráda, že mám kluka a holku, co moc vlasů nemá, ostříhanou na mikádo. mít dvě cácorky s vlasama po zadek, tak je oblíkání to poslední, co by mě trápilo, to je fakt 😉 znám od nevlastní dcerky

blumchenkin
autor
22. kvě 2018

@sviva To je moc pěkný!🙂 líbí se mi to první!🙂 zkusím vytvořit a zavést🙂 Jen se bojím, že to bude fungovat jen pár týdnů:/ Peníze za úklid jsme taky měly, ale časem mi řekli, že peníze nepotřebujou, že maj dost:D A to jsem jim dávala snad po 2kč

blumchenkin
autor
22. kvě 2018

@konidana Ano ano, já to s mladší mám stejně, když vtáváme na 6h, ještě jí v polospánku čistím zuby, oblíknu a hodím do auta, ve školce se pomalu probírá🙂 Ta starší se oblíká sama, ale když jde později spát, budím jí třeba na 6x a to už jí oblíkám ponožky atd...a pak jí to hodím do postele, at pokračuje...Když je víkend, někdy spinkaj i do 10h:D

blumchenkin
autor
22. kvě 2018

@baris - Já jako malá jsem teda povinnosti měla, nebo mě alespon naši do nich dost tlačili a já stršně záviděla kamarádkám, třeba i ve 3,4 třídě, že doma nic dělat nemusej. Krom toho, že si po sobě ukliděj věci. Přišlo mi to nespravedlivý. Z jedný je ted skoro žena v domácnosti a kmitá tak, že se skoro nezastaví🙂 Já teda kmitám taky, ale mám k tomu lehce odpor🙂

baris
23. kvě 2018

@blumchenkin já mám k uklízení taky odpor, ale nedá mi to 🙂 a to vysávám a vytírám každý den.

Blbé je, že když jsou dva a více sourozenců, tak každý má jiný postoj k povinnostem. Třeba já byla bordelář a ségra byla naštvaná, že musí uklízet za mě, protože mě to bylo jedno. Vidím to i u svých dcer - když jim řeknu ukliďte si hračky, tak starší dcera uklidí 95% hraček, mladší těch 5% a to to ještě pořád komentuje, jak je to těžké 😀

blahova_andrea
23. kvě 2018

jen takový průzkum...v kolik vám děti chodí spát? zajímá mě to skrz to vstávání v šest, že to nedávají. jestli je to typem dítěte nebo denním režimem. mě ty potvory vstávají brzo i o víkendech a to i v případě značně posunuté večerky :-/

baris
23. kvě 2018

@blahova_andrea mě holky vstávala jak jsem byla doma na mateřské v 5 ráno 😖 .

Jak je škola, chodí spát nejpozději v 20:30. O víkendech starší pořád vstává brzo (v 6 ráno) a je jedno v kolik jde spát, mladší je ochrapka a spí klidně i do 10 hod.

blahova_andrea
23. kvě 2018

@baris mě právě syn od narození taky o pěti. jaká je to krása, když se to postupně posunulo na 6-7 😀

michaela_2
23. kvě 2018

@blumchenkin Dcera 6 let, syn 4 roky - my tedy nemáme vyloženě nějaký uklízecí řád - ale my to máme asi trochu jinak, už ani jako miminka neměli ani jeden režim - nesnáším tohle slovo 😃

Děti se ráno sami oblékají, jen synovi s něčím pomůžu. O víkendech dcera pomáhá chystat snídani - někdy ji chce připravit pro všechny úplně sama. Sami pečují o základní potřeby našich zvířat - máme pejska kavalírka + dva kocoury. Pouští je ven, doplňují jim vodu, dávají žrádlo - to jim nemusím nikdy připomínat, to prostě dělají tak nějak od začátku.
Co se úklidu týče, tak pokud je poprosím dokáží si svoje pokojíčky naklidit tak, až sama zírám 🙂 a to je jak kdy - někdy je musím poprosit někdy to udělají beze mě.
Kromě toho dokáží perfektně vyluxovat - zase jak kdy, často se toho chopí sami, protože prostě ví, že když máme zvířátka musí se vysávat každý den, někdy je poprosím.
Zalévají zahrádku - v tom je musím spíš krotit 😃
Pomáhají o víkendech vyklidit nádobí z myčky.
Dcera mi někdy sama pověsí prádlo...............

Jedeme spíš o takové spolupráci, nemáme striktně - ty musíš to a to, tehdy a tehdy 🙂 Většinou když mě vidí něco dělat, přijdou pomoct - a nebo když se učím, tak mě chtějí úklidem překvapit 🙂)

Já bych to nehrotila ani nijak nelámala - sama říkáš, že to máš jak kdy, někdy ti to nevadí a někdy bys ráda aby se holky více zapojily. Zkus o tom s nimi mluvit, pochválit je když přijdou samotné ...🙂

lv
23. kvě 2018

@blahova_andrea chci aby byly v 8:30 v posteli (v týdnu), usínají 9-10h. Vstavame v 6:10, mladší ne a ne se vzbudit, vytahnout ji trvá i 20min - prostě má pomalejší rozjezd ráno.

blahova_andrea
23. kvě 2018

@lv mě šokuje pomalý rozjezd toho staršího. od mimina vstává v pět a teď se mu nechce vstávat do školky. ale o víkendu má rozjezd svižnější 😀

helen_h
23. kvě 2018

@lv
A co v té posteli ještě hodinu a něco dělají?? To si tak dlouho povídají nebo čtou...?

blahova_andrea
23. kvě 2018

@helen_h u nás prostě leží a koukají do zdi :-/ jeden totiž vždy usne brzo a druhý se pak sám vlastně nudí 😀

lv
23. kvě 2018

@blahova_andrea přesně! Celej rodičák v 5, i dřív, o víkendu můruje před 6 a v týdnu den co den trable

lv
23. kvě 2018

@helen_h čtou, koukají na pohádky

verusky
23. kvě 2018

@blumchenkin ja jsem zavedla jednou tydne velky uklid, je to napsano a obnasi to umyt umyvadlo a vanu, utrit prach obyvak, loznice (v pokoji je binec 🙂) a kuchyn, chodba, zachod, koupelna vysat a utrit podlahy. ja vysaju obyvak, loznici, pokoj a umyvam zachod. holky to delaji samy, maji 10 a 11 let, ale nekdy jsem malo dusledna, tak se neuklizi... jinak mi porad nejde sluzba v kuchyni ve vsedni den (jen uklidit stul po veceri!) a aby druha uklidila hracky po malych v obyvaku a chodbe. zase jsem ja asi unavena a nedbam na to... ale casem bude snad lip. tohle mame zavedeno tak dva mesice a zatim ok. jinak klasika plnit svoje povinnosti skolni a mimoskolni a i to nam dava nekdy zabrat :(

helabella
23. kvě 2018

Já jsem udělala seznam všech domácích prací -- i těch, které by děti nedělaly (jako velký nákup, atd.) a děti si mohly vybrat, co by chtěly pravidelně dělat. Ale chtěla jsem, aby viděly úplně všechny povinnosti, které domácnost obnáší, aby si líp uvědomovaly, že i my s manželem děláme to svoje. Jinak všechny děti (11,10,7 a 5) se střídají s mytím nádobí, utíráním prachu, vytíráním, luxováním, chystáním stolu, skládáním a věšením prádla, starší dcery umí dát i vyprat.... a samozřejmě si uklízí svoje věci a hračky. Neděláme uklízecí dny, prostě se uklízí průběžně jak je potřeba. Děti si už celkem zvykly, že je to potřeba, ale rozhodně se do toho samy nehrnou, že by se přetrhly 🙂

letadylkokane
23. kvě 2018

@verusky uklizeci den je podle meho nazoru na prd. Casto to byva vikendovy den a misto toho, aby se rodice s detmi sebrali a jeli na vylet, tak se vsichni povinne zavrou doma a smejcej jak pominuti. Se nedivim, ze ma pak tolik lidi v dospelosti odpor k uklidu.
Pomoc v domacnosti je od deti fajn, ale ty polovojenske rezimy s befelem, to se mi nelibi.

verusky
23. kvě 2018

@letadylkokane uklizeci den v mem pripade je takovy, ze obvykle v patek vecer reknu, holky jdem na to a celkove ten uklid zabira max. hodinu 🙂

verusky
23. kvě 2018

@helabella ahojky 🙂 a pripominas jim to? nebo to maji nekde napsane? ja minuly tyden zavedla tabulku a holky do ni pisi, kdy ten velky uklid delaji a kdy ktera umyje velke schodiste (jsme v bytovce), at se stridaji, ja si to nemam sanci pamatovat. jedna maminka me zacky mi dala rozpis, co maji doma na kazdy den (jedno dite odpadky utery, druhe patek, ten to, ten zas tohle, ale takto by to u nas fungovat nemohlo, nedam to ja). od jedne maminky tady na konikovi mam treba rozpis krouzku, to je super, zavedu pristi rok, kdy bude mit krouzek i nejmensi 🙂 jedna strana ctyri radky- ctyri deti, druhe strana dny a dopisou se povinnosti.

eithelwing
23. kvě 2018

Děti by podle mého doma pomáhat měly, jsou součástí rodiny, k tomu patří práva i povinnosti. Sama toto ještě neřeším (dcera 13 měsíců), ale jako učitelka jsem často viděla, že děti jsou zvyklé být jen obskakované. Je fajn, je ale formou práce v domácnosti vést i k samostatnosti - at vědí, co mají udělat, ale at si samy zvolí, kdy to udělají. Líbí se mi, jak toto téma zpracovává L. Pekařová - děti předškolní pomáhají, od práce si mohou kdykoliv odejít, je to jejich vůle se zapojit. Děti školní už dostávají svou pevnou povinnost - vynesení odpadků aj.
A určitě je dobrý rozvrh. Na kterém by se samozřejmě měly podílet i samotné děti, například kvůli kroužkům. Kdy je odpoledne nějaký sport, je pochopitelné, že dítě bude rádo, když si udělá úkoly, hodí nějaký relax a na práci doma už mu nezbude energie.
Sama jsem z pěti dětí a rozvrh jsme měli. I když u nás se bohužel razilo to, že holka musí v domácnosti udělat víc než kluk. =/

helabella
23. kvě 2018

@verusky -- ahoj 🙂 Něco mají automaticky -- např.chystat stůl, po jídle zamést. Něco je nárazové -- třeba to skládání prádla, takže je poprosím, aby to udělali a oni sami si to nějak rozdělí. A něco musím připomínat -- paradoxně to nejběžněší a nejčastější --totiž, že když jdou večer spát, chci mít uklizeno v obýváku 🙂 Ale to je spíš tím, že "uklizeno" vnímají poněkud jinak než já 🙂

verusky
23. kvě 2018

@helabella ony si to nejak rozdeli??? u nas se prave ty nejstarsi hadaji, kdo co dela vic... proto do toho zasahuju, at se to pise a nemame co resit. jaka je Tva nejstarsi? moje mamka rika, ze jeji nejstarsi sestra je organizovala a bylo jasne. moje nejstarsi toho asi schopna neni, proto jsou hadky. Tvoje je organizacni a reaguji na ni?

helabella
23. kvě 2018

@verusky -- ona by je ráda organizovala, ale ostatní se zase tak moc nenechají 🙂 A neboj, není to u nás vždycky ideální... občas je to i s dohadováním, kdo toho udělá víc. Ale zároveň si to tím spíš hlídají, aby se náhodou nepředřeli. Takže to ani nemusím hlídat, nikdy se nestane, že by někdo nedělal nic a ostatní to dělali za něj.

puresin
24. kvě 2018

@blumchenkin Nekde jsem cetla, ze sestilete dite by doma melo mit alespon tri pravidelne domaci prace. Cha! Jak ho k tomu donutit a nenutit.. 🤦‍♀️ Moje dcerka (cerstve 7) ma na starost sebe - vecerni sprchu, zuby, oblekani, a ukoly a pripravu tasky do skoly - orezane tuzky, vyndanou svacinu. O vikendu ji jen obcas pozadam o vyklizeni mycky, coz vzdycky udela, ale teda bez nadseni. 😁 A asi mi to staci, ja doma nedelala do puberty nic a ted v domacnosti jedu jak fretka. 🙂

terezapetrova
24. kvě 2018

@sviva sem koukala na typy z pinterestu zběžně ale jako ve dvou prostrit stůl a ve 12 uvařit kompletní oběd je za me mimo mísu :(

terezapetrova
24. kvě 2018

Jinak na pohled hezké a neco určo i uzitecne

baris
24. kvě 2018

@puresin souhlasím. Já jsem navíc byla bordelář (jsem pořád, ale ve vlastním mi to nedá) a uklízím každý den.

Já to beru, že každý to má nastavené jinak. U nás by to nešlo. Zatímco já jsem s manželem v práci, holky jsou ve škole a v družině. 4x týdně mají kroužek (1x týdně klavír a 3x týdně tanec), pak doma honem úkoly, hra na klavír a už je večeře. Chtějí vypnout, hrát si, jít ven, koukat na pohádky ... Takže občas i za ně uklidím hračky a nachystám jim věci do školy, aby mohly jít alespoň na chvíli ven.

Teď od poloviny května do konce června jezdí každý víkend na taneční soutěže ... I tak mi přijde, že toho mají až nad hlavu.

konidana
24. kvě 2018

@blahova_andrea dcerka tak od dvou, tří let spí 21-6 , postupně si to posunula na cca 21:30-6:30 (10let). Synek od malička spal minimálně 20 - 8 , nyní (8let) chodí spát se ségrou v 21:30 (mají společný malý pokoj) a vstávání před 7:30 ráno je pro něj horor

Strana
z3