Jaké povinnosti mají vaše 10leté děti doma?
Dobrý den , anonym kvůli tomu že tu mám známe tak nepotřebuji aby viděli dotaz . Syn bude mít 10 let ,Zajmalo by mě jestli mají vaše děti nějaké povinnosti ,napřiklad vysávání ,uklid nádobí atd . Syn nemá nic ale mamka mě nahlodala že by už měl s něčím pomáhat což má pravdu .
@lucie7411
Dcera za mesic 6 - to si popsala jeji DOVEDNOSTI nebo POVINOSTI? Protoze to je velky rozdil.. pulka z holek tu vypisuje tisice dovednosti co deti zvladaji ale vazne to jsou i jejich povinosti? 🙂 protoze pak nejak nechapu ty neustaly narazky na to jak pak holka v 19 nezvladne to a to pokud v detstvi nemusela umyvat a utirat doma pravidelne nadobi nebo utirat prach..co se tu porad omejva dokola
@daisy95 U nas to nejsou povinnosti, starame se o domacnost vsichni spolene 😊 Jinak ano, denne si musi stlat + uklidit hracky. Jakmile umyvam nadobi, tak ho jde automaticky utrit. Pracka po doprani hraje melodii a vsichni 3 mali uz leti s kosem vytahnout pradlo. Pejsci take ji a piji kazdy den 🙈 takze ano dava jim granule i vodu.
Manzel byl vychovan tak, ze musel doma i zehlit. Nerozlisovali praci, tak jako moji rodice, ze tata s bratrem sedeli a my s mamkou vse delaly🤦♀️
Bereme to jako soucast zivota a k tomu deti vedeme, ze je potreba se spolecne o domacnost starat.
Mimochodem manzel do ted rad zehli 😊
@daisy95 u nas treba deti vyskladavaji mycku na pozadani (prijde mi narocny chtit po nich, aby na to myslely samy), ale delaji to jenom ony. Porad je to jedna prace oproti mym XX, ale ulehci mi, ze nemusim organizovat, co kdo...a tohle je jenom jejich. Stejne jako my s muzem mame rozdelene "sfery vlivu", vyhovuje mi to vic, nez aby vsichni delali vsechno...Deti z toho nijak pretizene nejsou.
@glitterglue to chapu.. u nas se taky syn vylozi mycku pokud ho o to pozadam stejne tak udela i jine veci a chape ze se o domacnost musi starat.. Ale rozhodne ji nevyklada pouze on tudiz to neni jeho povinost. Jedna prace oproti tvym XX no fulezite je ze ti to tak vyhovuje 🙂
@daisy95 no ano, vyhovuje. To, ze jsem se nerozepsala na stranku a nezminila to explicitne, neznamena prece, ze deti nedelaji doma i jine veci 🙈 Ale tvymi meritky maji doma jednu POVINNOST, kdyz na tom bazirujes (ja to chapu stejne), protoze je to o jednu vec min, na kterou nemusim myslet. A do budoucna budou doma asi pomahat porad stejne, ale navysi se podil POVINNOSTI. Takze tak🙂Jinak uvadet hazeni spinaveho pradla do kose jako priklad pomoci v domacnosti mi taky prijde lehce mimo😄
@glitterglue ale ja to chapu ze tvoje deti doma delaji i jine veci.. to se asi rozcilujes trochu zbytecne 🤭 ja taky nepovazuju odneseni spinaveho pradlo jako pomoc v domacnosti, to je proste samozrejmost co po sobe snad kazdy doma dela stejne tak jako odneseni spinaveho hrnecku do drezu atd atd.. me jenom prijde usmevny ze dite v takovem veku ma mit v hlave to ze vyklizi mycku POUZE on i kdyby na pozadani tak jak pises 😁
@daisy95 usnadnuje mi to zivot...nevede se debata o tom, proc po nich chci neco ted, proc to maji delat a proc zrovna tohle: protoze mycka je jejich. Asi jako ze Netflix se pousti az po ukolech a logopedii. Nektery deti by treba spolupracovaly snaz i bez pravidel nebo nemely potrebu testovat hranice (jako s tim Netflixem), nebo rodicum nevadi to resit. Nemyslim si, ze by deti potrebovaly mit povinnosti, je to ulehceni pro me.
@glitterglue ahaaaa takze to neni tvoje presvedceni ze deti potrebuji povinosti v jejich prospech ale jen je to ulehceni tvyho zivota.. tak to se presne potvrdilo co sem si po tyhle diskuzi zacinala myslet 😁 to mi teda uz neprijde moc usmevny
@daisy95 proc? Povedu kazdy den debatu o cisteni zubu? Ne, zuby se cisti rano po snidani. Atd atd. Jasne ze deti nejsou roboti a je jim to podavano stale dokola a pratelskou formou. Ale nektery veci jsou proste soucasti zivota kazdyho, cisty zuby stejne jako ukoly stejne jako uklid. Fakt si o nich nemyslim, ze by mi doma otrocily.
@glitterglue absolutne prestavam chapat kam se snazis tocit tuhle diskuzi… s tema zubama je to uplne mimo tema. Uz sem pochopila ze to ze dite neco doma udela neni proto aby dite neco pochopilo nebo se neco naucilo ale ulehci to mame zivot.. to mi staci 🫢
@daisy95 ja nechapu tebe...neulehcuje mi zivot to, ze mi deti vylozi mycku🤦♀️ Ulehci mi zivot dohoda, ze deti vykladaji mycku, a ulehci mi ho v tom, ze se s nimi o tom nemusim pokazde znova bavit, ale delaji to automaticky. A chovame se k sobe doma normalne zdvorile jako u @martt. Jasnejs uz to asi napsat nemuzu.
@glitterglue promin ale tohle si napsala ty sama “ Nemyslim si, ze by deti potrebovaly mit povinnosti, je to ulehceni pro me.“ ja zase myslim ze tuhle vetu si napsala dost jasne a tady bych to ukoncila 🤦🏻♀️
@daisy95 jo a v prvni vete pisu o tom, ze mi usnadnuje zivot, kdyz s nimi nemusim debatovat. To zas snad neni tak tezky udrzet nit v ramci jednoho prispevku...Ok, koncim👋
Mame 2 kluky,syn 2 roky ten se mota u vseho a chce pomahat se vsim, a starsi ma 10 let kdyz potrebuji ja nebo manzel pomoc tak mu rekneme, ale my to bereme tak ze ma povinnost skolu, a u nas je to trochu jine jelikoz zije v rakousku a uci se vse v nemcine a k tomu bude mit ted jeste 2 dny v tydnu anglictinu a doma mluvime cesky, ale taky mu podle toho vypada vysvedceni z nemciny mel 2 a z matematiky 1 a zdalsich predmetu mel bud 1 nebo 2, na to ze tu zijem 5 let a z toho byl 3 mesice ve skolce a dalsi rok sel do skoly tak je hodne dobry, at se venuje skole a ze neco ocas udela je ok.
Povinnosti má od pěti let, každý rok nabírá víc a víc věcí,o co se stará...
Jinak syn 8 let - denně úklid hraček, úklid příborů, ustlání dvou postelí, odnos odpadků, uvaří kaši k snídani... když je třeba uklidí si vyprané prádlo, do ostatních činností se zapojí na požádání
Mají tabulku na lednici . Dopisují každý den co je zrovna potřeba. Když jsem v práci, má i manžel přehled co mají za úkol. Je to většinou prach v pokojíku, vysát obývák, myčka, vynést koš. Dcera dobrovolně vytře nebo obstará sušičku a pračku. Některý den není nic . Prostě jak to přichází . U zvířat pomáhají jen když chtějí .
My doma měli povinnosti např uvařit přílohu k večeři, vysát, vytřít, prach v celém baráku . V 10 letech jsme uměli třeba palačinky, míchaná vejce, bábovku i bez rodičů . Zbyl nám čas na školu i na kamarády/ koníčky . Nemám to rodičům za zlé . Spíše naopak .
U nás pomáhají děti od malička, jsou běžná součást provozu🙂. Od 3 let vyndávají myčku (co nedosáhnou, položí stranou a uklidíme my), automaticky si chystají talíře i příbory (máme nízko, aby dosáhli), teď v 6ti jsou schopni čas od času vydrbat si prostírání/ stůl nebo i linku, sklidit kuchyň po jídle, zamést (nekvalitně tedy), dcera zvládne i poskládat prádlo ze sušičky, když zrovna nemůžu. Vzhledem k náročnosti povolání nás obou je od malička vedeme automaticky k podílení se na bazálním chodu domácnosti a pak máme více času na společné příjemnější aktivity🙂
Vtipné je že u nás je to pravý opak holky 7 a skoro 10 umyvaji nádobí (mimo ostré nože a velké hrnce) vyklizi kočičí záchod, pokojíček samozřejmostí, vydávají i vytiraji. A sami si chystají ráno snídani nebo svačinku.
Moje maminka vše vždy dělala sama a nenechala mě dělat vůbec nic a nějakou dobu jsem byla pro život nepoužitelná...proto se to holky učí. ;) .
A třeba je to baví, chtějí to zkoušet i samy
Dcerka bude mít 9 a ve 2 letech už byla vedena aspoň k tomu si s mou pomocí po hraní uklidit hračky s kterými si dohrála a pak si hrát s jinými .od cca 6 si sama řekne s čím mi či nám chce pomoct ...není to že musí prostě chce ,takže když žehlím odnese si své věci do pokojíku když dosáhne tam kam patří uloží si je do skříně,zbytek pak udělám já,pomáhá mi věšět vyprané prádlo,vynese koš,vyvenči psa ( dá mu jidlo a vodu) ,pomáhá při mytí nádobí ,zamete ,dá špinavé prádlo do pračky ,o víkendu pomáhá s prostíráním k obědu ,ráda mi pomáhá při pečení dobrot ,baví ji taťkovi k ruce když něco kutí ..teď se začala sama angažovat při vysávání. Ale ona je doma akční ráda pomůže i pri malování zdí 😀 Kdyby se sama nezapojila určitě bych chtěla ať si aspoň uklidí pokojík,vynese koš,utírá nádobí a zanese špinavé prádlo do pračky.
Mám holky necelých 8, 4,5 roku a 15 měsíců a všechny dělají věci, kterých jsou schopny adekvátně k věku, ale nějak to nebereme jakože mají povinnosti, ale jakože když to umí, je to samozřejmost, že to budou dělat...všechny, i ta nejmenší, si ráno uklízejí pyžamo do pyžamožrouta, večer odnášejí špinavé prádlo do koše a uklízejí na místo hračky; starší dvě chystají stůl, odnášejí si pak po sobě nádobí, skládají vyprané spodní prádlo a ponožky. Jinak nemají asi žádné povinnosti na pevno dané, ale když potřebuji, poprosím je a jsou schopné nachystat komplet večeři pro všechny (mazané pečivo nebo toasty, nakrájet zeleninu), zamést/vytřít, utřít stůl, vynést odpadky, nejstarší vyndat myčku. Na zahradě někdy samy od sebe přijdou a pomáhají s trháním ovoce nebo pletím, povídáme si u toho, to samé doma u vaření/pečení, to je baví se připojit.
Povinnost maji deti jen se starat o skolu a svuj pokoj. Tam jim do toho cca od tech 10 let vubec nelezu, jen kdyz uz to presahuje vsechny meze tak pripomenu. Klukovi teda prevlikam postel, ale aspon prosteradlo si uz taky vymeni. Holka si postel od tech 10 let prevlece i vypere sama, kdy uzna za vhodne. Stejne tak i nektere obleceni, kdyz potrebuje. K tomu pak pomahaji na pozadani , zejmena vynaseni kosu a pomoc v kuchyni jako myti a uklid nadobi, loupani a krajeni cehokoli, mleti masa ci maku apod. Kluk uz mi i nosi tezke nakupy.
Tebou zmiňované úkony nepovažuji za povinnosti, ale společnou snahu udržet domácnost čistou, aby se nám všem doma dobře žilo. Dcera bude mít v září 10 a syn 8 let a do péče o domácnost se zapojují od útlého věku dle svých schopností a aktuální situace. V průběhu školního roku se v pracovních dnech děti zapojují minimálně, protože jim většinu času zabere škola, družina, kroužky a domácí příprava do školy a ten zbytek času, co mají k dispozici před spaním, jim nechci brát, protože sama vím, jak důležité je mít alespoň hodinu denně jen pro sebe. Přes "týden" tedy řeší jen třídění odpadu do určených nádob, odnos špinavého nádobí z pokoje a odnos špinavého prádla do koše na prádlo. A dcera připravuje svačiny do školy, protože je připravovat chce. O víkendu je pak požádám o pomoc s úklidem a snažím se ty činnosti rozdělit podle toho, co vím, že toho kterého více baví, a nebo se děti samy dohodnou, co kdo udělá. Dcera většinou vyskládá čistou myčku a syn naskládá do myčky špinavé nádobí, dcera umyje koupelnu a syn zase vysaje společné prostory bytu. Pokoj si zpravidla uklidí společnými silami, ale někdy si vyžádají mou pomoc, tak pomohu zase já jim. Syn rád utírá prach a leští zrcadla, dcera zase ráda pomáhá při vaření. Oba pak rádi asistují u pečení, takže pomáhají s přípravou těsta, nebo s motáním pečiva, vykrajováním sušenek, atd. Oba pomáhají vynést tříděný odpad. Dcera dojde na malý nákup, když je třeba.
Někdy se nám nikomu úklid řešit nechce, tak to omezíme jen na úklid nádobí a prádla a věnujeme se činnostem, které nás naplňují více...
@miryp ta poslední veta je super 🙏
@veroniquecz Třeba my jsme místo pravidelného víkendového úklidu vyrazili na Mistrovství světa v atletice 🙂

Má na lednici týdenní rozvrh povinností a tím se řídí. Jsou tam činnosti jako: uklidit pokojík, vynést kompost a plasty, dát domácím mazlíčkům jídlo/pití, vyklidit myčku. Myslím že v 10 už je opravdu nejvyšší čas🤔