Jaké povinnosti mají vaše 10leté děti doma?
Dobrý den , anonym kvůli tomu že tu mám známe tak nepotřebuji aby viděli dotaz . Syn bude mít 10 let ,Zajmalo by mě jestli mají vaše děti nějaké povinnosti ,napřiklad vysávání ,uklid nádobí atd . Syn nemá nic ale mamka mě nahlodala že by už měl s něčím pomáhat což má pravdu .
@somalicats Přesně - mé starší dceři bude za 3 týdny 15 a vypadá to, že to nejhorší už máme asi rok za sebou...
@klokanka31 10leté mají dneska celkem běžně i MS, ta puberta je o dost rychlejší než za nás.. já mám doma 8letou a občas se dost děsím, co bude, když vidím, co dovede vypustit už teď 🙈 kluk má 11 a ten už rok koulí bulvy jako o závod 😀 😀
@me_druhe_ja Souhlasím s tebou, já věřím, že ty děti se osamostatní i bez povinností, kor holky tu domácnost vedou jednou víc a nic jiného jim nezbývá, já to primárně dělám ze dvou důvodů - abych toho měla postupně míň, protože toho málo nemám a do prac. procesu se zapojuju postupně a taky právě kvůli synovi, aby jednou pomáhal partnerce, i mu to vysvětluju.
Vždyť většina tady chlubících výpisů "povinností" by měla být pro všechny členy automatická přirozená věc. Vyzdvihovat to, že dítě si po sobě uklízí věci, dá prádlo do koše, něco vyhodí či na prosbu pomůže... To je přeci samozřejmost, nic na chlubení...
U nás doma jsou také práce, které dělá "roky" už jen jeden z nás a nemáme důvod to měnit. I když na požádání by to udělal i druhý. Takže se může stát, že naše děti (7 a 5,5) si taky nějakou aktivitu přisvojí, nemám s tím problém. Ale mám od dětství, kdy si z nás naši rodiče postupně udělali levnou pracovní sílu na vše, averzi na dětské povinnosti v domácnosti. Připadala jsem si jako služka, uklízečka a kuchařka v jednom ne jako rovnocenný partner a dítě. O to to budou mít mé děti jednodušší, chci partnerství a spolupráci... Mám už teď naději, protože jak od sebe sami pozdraví, poděkuji či se třeba rozdělí, tak sami od sebe po sobě uklidí nebo se přidají ke zrovna vykonávané práci. V pubertě na to budu se slzou v oku vzpomínat, nejsem naivní.
@jane46
Tak puberta prejde a zdravy zaklad zustane 🙂
Děti se především všechny činnosti musí naučit ☝️ Jestli je dělí pravidelně nebo nárazově když ke potřeba, to uz at si kazdá rodina nastaví podle sebe. Ale neni nic horšího než dvě ségry, které se ve dvaceti odstěhují z domu a neumí se o domácnost postarat protože jejich maminka si myslela, že povinnost doma je jen škola... Je to pro ty deti nepříjemné, když se musí učit za pochodu. To píšu ze své vlastní zkušenosti...
@klokanka31
Respekt ale neni automaticka vec protoze jsi dospela.Respekt musi byt vzajemny a zaslouzeny.Budes respektovat zlodeje kdyz je mu 80?
@klokanka31 Klokanko, omlouvá te, ze to vpalila tvému brachovi a tudíž nejsi nestranná, a ze mas ještě mladší ditko, takže nemáš ještě odzito, ze i dobre vychovane děti se někdy chovají jako nevdecni rozmazleni smradi 😉 O takovou odpověď si bohužel koledoval - shodil její ego před více lidmi a ona se bránila a vratila mu to. Živit sve potomky je povinnost rodicu a nemají za to očekávat vděk., ten přichází až mnohem později, zpravidla s vlastními potomky. Ze holcina pískne a o on podle toho běhá, do toho ho asi nikdo nenutí a v rámci výchovy by je mohl naučit, jak si nenechat srat na hlavu 😊
Malá 3r.mi asistuje a pomáhá snad se vším.. vyskládá myčku na stůl v kuchyni, když roztřídim prádlo nanosí ho do pračky, pračku umí zapnout, dát prací gel, učím třídit odpad, ráda loupe cibuli,dnes mi míchala rajskou, dávala koření.. máme to jako hru a baví nás to spolu, navíc nelumpačí a povídáme si u toho..skoro Montessori 😄 než půjde do školy bude umět prát si myslím,jinak máme malý ruční vysavač, když nadrobí pod stolem v kuchyni, zvládne po sobě uklidit.. můj názor je , že začít se ma od malinka, vytvořit návyk dokud to mají jako hru🙂
@veronikaveruverule já se obavám, ze dokud jsou mali, tak to považuji prave za hru a baví je to, jak vyrostou a najdou si jinou zábavu, tak se z toho stane práce, která nikoho nebavi a dělat se musí.
@llluckaaa Jenže on vychovávat nesmí, jeho partnerka vždycky říká že jsou to její děti a on musí držet hubu a krok.
@klokanka31
Tak v tom pripade je to blbec.Vychovavat nesmi ale brat je na dovolene a platit to muze?
@95newmommy2020 Máma to tak se mnou praktikovala. Nemusela jsem doma nic dělat, jen se učit. Do teď mi vyčítá, že jsem se doma jen flinkala a ona se musela postarat o celou domácnost. Ne, dítě má pomáhat. Kluci mají umět pomáhat (později i svým manželkám) a holky umět něco málo uvařit a vědět jak zvládat domácnost.
@me_druhe_ja mám stejnou zkušenost.
@klokanka31 tak ale to je o tom, jak si to nastavili dospěli mezi sebou.Jestli mu přítelkyně řekne “nesmis vychovávat” a současne “musíš na všechny drit a platit jim zábavu”, tak záleží na něm, jestli poslechne jako pejsek nebo budou hledat jinou cestu, jak vyjít ve spolecne domácnosti.
@zelenaesmolda Je blbec no...
@llluckaaa Naši měli "luxusní" nápad... z novostavby se odstěhovat na stoletý rozpadlý statek, s minimem finančních znalostí... Takže jsme měli statek "za babku", ale nula korun na rekonstrukci, nula korun na cokoliv... kromě vysněných zvířat (proč nezkusit úplně všechna) a jejich obživy.
Plus romantické představy o životě na statku jim vnukly myšlenku, že vařit na kamnech je vlastně ideál. Zatopit i kvůli čaji není fajn ani náhodou, když je to 365 dní v roce.
Takže aby se vše stíhalo ve dvou dospělých a třech dětech, museli makat všichni. Od práce u zvířat, opravy domu "Pat a Mat", práce na "čím větší zahrada tím lépe" až po úklid a vaření. Topit v kamnech jsem uměla asi dřív než číst. Myslím, že jsem díky tomu hodně divná 😂 (a bydlím v pidi domečku s pidi zahárdkou a nepěstuji ani mrkev). Pokud bych to měla shrnout... sestřenice z obou stran se mi za život svěřily, že je tety strašily tím, že když nebudou poslouchat a budou nevděčné, pošlou je k nám na "převýchovu"
@vall85 tak to si ale musite vy vykomunikovat mezi sebou, ze mamka v dospelosti vycita ze jsi jako dite doma nepomahala.. nikdo prece nerika ze kdyz doma dite nema nastavenych 5 povinosti tak doma nedela nic a nepomaha 🫢 ale aby dite melo v tak malym veku na starost skolu, domaci ukoly pripadne nejaky krouzek.. plus jeste pravidelne domaci prace co musi splnit? To si radeji priplatim pani na uklid kdyz je obdobi ze s partnerem nechceme travit cas domacimi pracemi - treba v lete kdy misto toho radeji vezmeme deti na vylet. Ne abych hazela na desetileteho domaci prace.. a to samozrejme neznamena ze dite nic nedela vali se po skole doma a ve triceti nebude vedet ze se ma manzelce v domacnosti pomahat..
@95newmommy2020 škola není jen povinnost.tohle měl švagr,on leží na gauči,švagrová lítá jak hadr na holi,děti-ukoly s nimi,nákupy, vaření a švagr nic,ani nedá nádobí do myčky. Naše děti si uklízí pokoj, pomáhají s vysáváním,hrnou se do vaření,umí dát prádlo do pračky,i jej z ní vydělat,pověsit i sundat prádlo ze sušáku,co budu moct tak je naučím,ale nejsem jejich služka,abych za nimi běhala a uklízela, žijí s námi v jednom bytě,tak se na chodu podílí.dokonce jsem dcerce(7,5r) volala z nakupu a navigovala ji jak zapnout troubu a pohoda,zvládla to.
musí se zapojovat od mala, protože pokud se nezapojí, mamka s taťkou pak mají o to méně času si s nimi hrát.. ve dvou letech to bylo o pomoci vysávání a dávání prádla z/do pračky a sušičky. Ve 4 a 7 letech je jejich povinnost vysávat a srovnávat boty v předsíni, uklízet si čisté prádlo, mít uklizeno ve svých pokojích včetně ustlaných postelí. Stejně jako je automatické, že si odnáší nádobí ze stolu, dávají špinavé prádlo do prádelníku. Pokud udělají vyloženě mega bordel v autě, jdou vysávat i auto. Nejsem služka. Díky tomu máme poměrně dost velký prostor na výlety a trávení společného času a nepotřebujeme platit si uklízečku.. ušetřený prachy za uklízečku mohu zas nacpat do dětí, takže taky win-win.. v 10 letech nepožadovat po dítěti nic mi inklinuje k opičí lásce a výsledek je pak dost znát při argumentaci u rozchodů a rozvodů, kdy si ženy stěžují, že ten jejich s ničím nepomůže.. Protože právě základ by měl být od mala v rodině. Syna vedeme k dávání přednosti holkám, nosí "těžší věci", kupuje a vybírá květiny a drobné dárky. Doufám, že nám jednou budoucí snacha poděkuje, myslim, že ze syna roste fakt super chlap a pomocník..
@95newmommy2020 a pak dopadne jak dcera od zname, ktera v 19 neumi oloupat brambory a ani ukrojit krajic chleba🤦♀️
Ja mam 4 deti, dcera 17let ta uz zvlada vse. Dcera za mesic 6 let - utira nadobi, vysava, utira prach a vytahuje pradlo z pracky + susicky, dava psum vodu a granule.
Dvojcata v rijnu budou mit 3 se uz snazi napodobovat tu 6 letou 😊 Jinak vsichni si musi po sobe uklidit hracky a rano ustlat postele.

@klokanka31 Tak to pardon, omluvuju se. Takže ano, dítě v 10L už je v té předpubertě, ale obecně dnešní děti mnohem více umějí říct, co si myslí...jestli je to dobře, nebo špatně, nechť posoudí každý sám.