Jaké povinnosti mají vaše 10leté děti doma?
Dobrý den , anonym kvůli tomu že tu mám známe tak nepotřebuji aby viděli dotaz . Syn bude mít 10 let ,Zajmalo by mě jestli mají vaše děti nějaké povinnosti ,napřiklad vysávání ,uklid nádobí atd . Syn nemá nic ale mamka mě nahlodala že by už měl s něčím pomáhat což má pravdu .
Všechny tři naše děti bydlí v naší domácnosti a jsou jejími rovnoprávnými členy, takže všechny tři děti se také podílejí na tom, aby domácnost fungovala. Tak nějak od té doby, co se naučili chodit, aspoň sypali granule kočkám. Postupně se sami víc a víc zapojovali, protože pracovat s námi je baví. Dneska už je to baví méně a vnímají to jako povinnost, ale také chápou, že to jsou věci, co je potřeba udělat, a já opravdu nemůžu dělat všechno, nebo můžu, ale pak nebudu mít čas na ně. Aby desetileté dítě nedělalo nic, to mi přijde jako úlet. Manžel taky nedělá nic?
@daisy95 souhlasím, tady se hodně zaměňují slova povinnost a pomoc.
Mám skoro sedmiletého syna a také řeším, kdy bude mít povinnost. Zatím ji nemá (chtela jsem původně od šesti let), ale samozřejmě ho vedu k úklidu po sobě (je to marné, je to marné, je to marné 😁) a pomáhá mi se spoustou věcí. Povinnost je ale něco víc, co dělá pouze to dítě a nikdo jiný to neudělá a to už je vyšší level a to se tady dost zameňuje.
@eviicka Tak pochybuju že mají lidi svoje povinnosti které nedělá nikdo jiný. Jako že by např.prala a věšela prádlo jen žena a nikdo jiný na to nesáhl, převlíkání peřin že by bylo zase jen na chlapovi...
@klokanka31 u nás doma máme spoustu věcí rozděleno, že je dělá jen jeden. Třeba zrovna to prádlo (praní i převlékání peřin) je moje doména, mám svůj systém, do kterého ať mi nikdo nevrtá 🙂 a takových činností je u nás doma hodně, přesto je vše vyvážené.
U nás taky třídím prádlo jen já. Chlap se v mých šatech neorientuje a neví, jak se které perou.
Syn bude mít 10 v prosinci. Vyndavá myčku krom příborů, to dělá mladší 5 letá + dává dohromady ponožky, což dělal dřív on. Od podzimu chci, aby vysával. Pak pomáhají chystat na stůl a sklízet, občas mi dá prádlo do pračky a zapne, oloupe brambory a tak nějak podle potřeby ho zapojuju. Dcera ještě vynáší bioodpad na balkon, on jde občas s košem. Míním je zapojovat víc, až budu pracovat více, jsme doma 4 a všichni se mají zapojovat, chci, aby neviděl jen utahanou matku, která vše dělá a uměl jednou pomoct své partnerce. Má ale snad i vzor v manželovi, svém otci, to mi přijde základ mít dobrý vzor.
Mimo jiné, co mě napadá - namele mák, pomůže manželovi s věcmi před cestou, něco nakrájet a pomoct při vaření, úklid pokoje, zaběhne pro mléko kousek od nás do obchodu, sundá povlečení atd.
Než začali chodit do školky, uklidili si oblečení do skříně po návratu, pak před koupáním poskládali. Čím dřív, tím líp.
Občas frflají, ale jsem ochotná se domluvit, že ne vše musí být hned.
Školou že by to končilo? Naštěstí je ve škole moc nevytěžují, prarodiče jsou daleko a fakt se z toho nemíním po.
@zekrt moji to tak dělají.. buď vykládají spolu a jeden je na lince a skládá do skříňky nebo když to dělají každý sám tak s židlí.. zatím toho rozsekali daleko míň než já 😀 😀
Jinak jsem teda chodila s klukem na terapie, je mu 11 a terapeutka vyloženě radila, abychom mu dali jen jeho úkoly.. tak má na starosti sekání zahrady a pak podle potřeb doma teda pomáhají, ne kvůli mojí pohodě, ale aby byli zvyklí něco dělat.. já jsem doma nic moc nemusela, máma nebyla žádná pořádnice, takže pravidelné úklidy u nás nikdy nebyly, myčka tekla, koš tekl a já musím říct, že jsem s tím strašně bojovala a bojuju doteď a chci aby oni to měli jinak a přišlo jim to v pořádku a automatické, že se doma přidá ruka k dílu.. takže myčka, koše, prach, vysávání, umýt vanu apod.. musí, prostě pomáhají a podílí se na chodu domácnosti.. rozdělíme si úkoly a jedeme všichni a musím říct, že jsou boží a berou to fakt zodpovědně, abychom to doma měli hezké
@klokanka31
Tak ale ma holka pravdu.Jestli on to Sam nedela tak proc to chce po ni?
Děti 8 a 9 let. Jejich povinnost je škola a samozřejmě si po sobě uklízejí. Domácí práce dělají, ale ne že by měli vyloženě svoje povinnosti, prostě si řekneme, co je zrovna třeba udělat a práce si rozdělíme.
Kromě úklidu pokoje a přípravy do školy nemá vyloženě nic. Nicméně když jí řeknu, utře prach, vyluxuje, uklidí věci do skříně nebo odnese špinavé prádlo do koše. Bohužel sama od sebe neudělá nic. Bude ji 8.
@zelenaesmolda Ale tak asi taky občas umyje nádobí, ale jak si tohle může dítě dovolit říct? Sice není její otec ale i tak, platí hypotéku na barák, doma všechny nákupy platí on, a pak taková vyjebávka (omlouvám se za to slovo ale nic jinýho mě zrovna nenapadlo).
@klokanka31
A proc by nemohla kdyz je to pravda?Chce po ni neco co sam nedela.
Moje mama nás vedla k tomu, že naše jediná povinnost je škola. Doma jsme neměli žádný povinnosti. Občas jsme sice s něčím pomohli, ale v podstatě nic.
Paradoxně jsem se brzo osamostatnila, všechno jsem se hned sama naučila včetně vaření a pečení, vše si uměla sama zařídit,nikdy jsem nic nepotřebovala po rodičích. Celej život se starám sama o sebe,.nikdy jsem nebyla zavislej mamamek - naopak. Bydlela jsem od 22 přes 250km daleko a teď už bydlím v cizině.
Takže určitě není pravidlo,že z dítěte, co nemá žádný povinnosti, vyroste neschopnej mamanek, ALE já rozhodně nebudu a nechci mít stejnej přístup k dětem. Rozhodně chci, aby měli nějaké svoje drobné povinnosti a úkoly. 🙂
@klokanka31 my třeba máme doma rozdělené povinnosti, které si dělá každý výhradně sám.. konkrétně třeba to prádlo je fakt výhradně moje starost a vůbec s tím nemám problém
@klokanka31 úplně normální pubertální odpověď, když on má potřebu toto takto probírat před lidmi, tak pak dostane adekvátní reakci. A opravdu to 10ti leté dítě se neposadí na prdel z toho, že on platí hypotéku.
@zelenaesmolda Nechtělo by to trochu respektu/úcty k dospělému? Byli na dovolený v Egyptě, holka si teď na poslední chvíli vzpomněla že někam chce ještě letět, vydupala si Tunisko. Tak by snad doma mohla s něčím pomoct (nebo její dospělá sestra) a ne jen celý dny ležet u mobilu a mít blbý žvásty.
@me_druhe_ja hele my doma taky ve svý podstatě nemuseli nic, akorát teď vidím, že ta máma dělá potom fakt všechno a ostatní se jen vezou. Proto to chci dělat jinak a chci, aby něco dělala a nečekala, až se to udělá "samo"
@eviicka Ale měla by vědět že i bydlení není zdarma, kdyby je vykopnul tak jsou namydlený.
@te_reza Však proto na konci píšu, že já to chci dělat jinak. 🙂
Jen jsem reagovala na to, že z takovejch děti rostou neschopní mamanci. 🙂 rozhodně to tak být nemusí. 🙂
@me_druhe_ja no to souhlasím, já se taky nepovažuji za neschopnyho lempla, jenom teď člověk vidí, jak vlastně jako dítě dělal 💩 a máma dřela.
@klokanka31 Jestli se nepletu, minimálně jedno z tvých dětí je podobně staré jako to moje...o to víc mě překvapuje, že tě taková odpověď od pubertálního dítěte překvapuje. U nás tohle jede téměř na denní bázi. A ne, děti nám neskáčou po hlavě, nemají nějakou volnou výchovu (spíš naopak), ale prostě čas od času něco takhle plácnou, protože přece si nenechají taky kálet na hlavu, že jo...Ano, ne vždy to ustojím, ale nic to nemění na tom, že mi na tom vlastně nepřijde nic tak šíleného. Ano, úcta k rodiči rozhodně, ale ta zdravá. A tedy pokud po dítěti něco chci, mám jít příkladem. Když se mi nelíbí, že jsou hodně na mobilu, ale sama budu mít telefon pořád v ruce, tak ty moje zákazy vyzní až vtipně. To samé to tebou zmiňované nádobí - pokud ho nebudu mýt já, jak mohu chtít po dítěti, aby to udělalo? jasně, jsem živitel rodiny, ale i tohle musí mít pravidla.
@klokanka31 postarat se o bydlení je povinnost dospělého, chodit do školy dítěte. Opravdu není v pořádku očekávat od dítěte za toto vděk. Podílet se na chodu domácnosti se mají všichni, ale toto se má řešit doma v soukromí a ne to vykřikovat před "půlkou nevlastní familíe". To není o výchově to je o komunikaci, třeba tam není vše pro tvého bratra ideální, ale argumenty proti dětem nevybíráš ideálně.
Jak uz zaznelo, je treba nezamenivat slovo povinnost a pomoc. Ona nekdy ta povinnost preroste v nutnost a to ke dle me chyba. Vidim to u jedne zname. Holky 8 a 10 let. Fajn ze vsechno zvladnou, ale ted jsme byli na dovolene a oni porad jen cekaly a staly a ptaly se co keste maji udelat. Proboha nic jsme na dovolene vy jste deti jdete si hrat. Tu trochu nadobi zvladnu fakt umyt sama. Holky si neumi moc hrat, rodice na ne vali dospele povinnosti. Jeden pak cumi do mobilu a druha...my to mame nastavene tak, ze deti jsou proste soucasti, a co je treba momentalne udelat, udělají.
@klokanka31 Respekt je věc, která přijde přirozeně a je vzájemná. Respektovat můžu jen někoho, kdo respektuje i mě. To, co popisuješ, je nerespekt na obou stranách.
Tak u nás asi takto - děti mají na starosti vyskladavani myčky, prendavani prádla do susicky, skládání pradla ze susicky, úklid koupelen a zachodu, vyskladani nákupu a odnos trideneho odpadu. Občas k tomu dostanou i něco dalšího - sekání trávy, pomoc v kuchyni, vysavani…
A teda blby kecy občas taky mají - na to jim vyjmenuji, co jsem už stihla za den udělat já a ze pokud mají pocit, ze je toho na nich moc, ze jim něco přidám, ať vidi, ze je to skutečně jen jejich pocit a je tam ještě velký prostor. Většinou pak zmlknou 😀 A jinak jsem trosku alergicka na slovo “pomáhani”. Nemyslím si, ze veškerá starost o chod domácnosti má být na rodičích, které pak někoho musí prosit o pomoc. Za me je to společná domácnost, ve které si členové rozdělí práci.
@sarihy Pleteš se, klokanka má tříleté dítě.
@sarihy Já mám jen jedno tříleté dítě 😊 proto se divím že 10 leté už může být v pubertě 😃
@klokanka31 To si piš, že může. U mojí prvorozené se po desátém roce začala puberta rozjíždět, vrchol mezi 14 a 15 rokem a byla to jízda. Druhorozené bude 10 za půl roku a už hází ukázkové obličeje a občas truc a odmlouvání 😀

@klokanka31 Jako že by si vyskládali na linku co patří nahoru a pak dotáhli židli a skládali to tam natažení? Což jsou zrovna talíře a sklenice, řeknu ti, karlovarský porcelán na střepy je děsná pruda uklízet, jde to na maličké úlomky. 😂 To radši počkam, až vyrostou víc. 😂