icon

Jaké povinnosti mají vaše 10leté děti doma?

24. srp 2023

Dobrý den , anonym kvůli tomu že tu mám známe tak nepotřebuji aby viděli dotaz . Syn bude mít 10 let ,Zajmalo by mě jestli mají vaše děti nějaké povinnosti ,napřiklad vysávání ,uklid nádobí atd . Syn nemá nic ale mamka mě nahlodala že by už měl s něčím pomáhat což má pravdu .

Strana
z5
veroniquecz
28. srp 2023

@sarihy taky to tak mám, když je nějaká akce, tak úklid počká. Já jako malá nesnasela povinné sobotní úklidy, přes to proste nejel vlak 🤯

fire85
19. zář 2023

@95newmommy2020 jen školu? A co doma? To až půjde bydlet dám tak nebude nic umět protože ho k tomu nikdo nevedl? Ty jo, u nás maji povinnosti od těch 3,4 let samozřejmě úměrně věku. Teď 9 lety uklízí prádlo, myčku, seká trávu. Všechno jsou to ale věci které má do půl hodinky hotové.tak zapremyslejte, nebo se vám to jednou vymsti.

fire85
19. zář 2023

@daisy95 a oni mu upadnou ruce u vyndani te myčky? Však je to práce na chvilinku, a můžete z toho udělat samozřejmost jako z toho úklidu prádla. Pak se nedivím že jsou chlapi ještě v dnešní době co si bez ženský neutrou ani pr...del a většinou bývá chyba na straně rodičů, když po něm nic nechtěli.

veronikav31
19. zář 2023

@fire85 přesně tak, až vyroste, tak pak tady bude příspěvek od nešťastné holky, ženy, že jí chlap s ničím nepomůže, že jen přijde z práce a lehne na kavalec a nic,ona bude okolo něj a dětí lítat jak hadr na holi a on bude jen ležet😕

fire85
19. zář 2023

@zelenaesmolda za mě holčina teda drzá, to by si moje děti nedovolili.ale myslím že je to tím že to není její vlastní táta tak si holka dovolí víc.

dashyyy
19. zář 2023

@glitterglue my třeba máme doporučeno od terapeutky, aby kluk měl jen svoji povinnost, že je vidět, že doma pomáhá, ale že prostě potřebuje, doslova řekla prahne po něčem, co bude jen jeho a že je to rozvíjí i dál... mně to dává smysl a kluk je spokojenej a plní si to svědomitě.. jinak samozřejmě pomáhají oba úměrně času a věku, myčka, vysavač, koše, úklid svých pokojů apod.

daisy95
19. zář 2023

@fire85 ja ale nestojim o to aby moji dite ze samozrejmosti vykladalo mycku nebo skladalo pradlo.. nepotrebuji z toho delat samozrejmost.. da se fungovat i na zaklade domluvy jednou vyndam ja, jednou manzel a treba i syn kdyz na to prijde.. ja nevim ze si tu predstavujete ze dite co nema pevne dane pravidelne domaci prace a povinosti se vali doma na gauci cely den a nedejbuh z nej vyroste lempl liny 😂 to jakymi muze se obklopujes, ze si nejsou bez zeny schopni utrit ani prdel je spise k zamysleni pro tebe 🙂

veronikav31
19. zář 2023

@daisy95 chceš slyšet odpověď na svou otázku? Zní ano, myslím si to, že když dítě nebude mít od rodičů základ v tom, že se krom učení i něco dělá, tak pak z něj nevyroste chlap, který pomáhá ženě, ale spíš si najde "svou matku", tu která za něj vše udělá, která mu dělá služku.uvědom si, že dítě nemusí vnímat vaši dohodu,ale může přijít k tomu,že máma v pondělí vyndá myčku, ale to,že ji vyndá v úterý táta nemusí zaregistrovat-může si dítě hrát,být s kamarády, ve středu opět vidí mámu jak vyndá myčku.A pak mu to dojde, máma vynadává myčku. Však není problém vzít dítě k myčce,aby určité nádobí podávalo mámě i tátovi. To je problém? Děti se učí nápodobou

fire85
19. zář 2023

@daisy95 nezvládne nic ten tvůj syn když ho k tomu nepovedes, já mám dva kluky a pomáhají od mala. Ano myčku udělá i manzel nebo já, ale jde o to že prostě ty děti to dělají a podílejí se chodu doma. Však si dělej ostatním služku , nikdo tě za to ale nepochvali😃

fire85
19. zář 2023

@veronikav31 přesně

daisy95
19. zář 2023

@fire85 tak co muj syn zvladne a nezvladne..a k cemu ho doma vede nebo nevedeme to bych s dovolenim si posoudila sama 🙂 ale ocividne tady dospele zeny nezvladnou pochopit rozdil mezi PRAVIDELNYMI domaci povinostmi a pomahanim v domacnosti na bazi dohody 😀😀😀😀 no co uz.. ne kazda tu muze byt ostra tuzka v penale

daisy95
19. zář 2023

@veronikav31 na jakou moji otazku ted odpovidas?
Kde sis precetla ze nase deti doma nepomahaji a neuci se doma napodobou? 😄 nase deti nemaji PRAVIDELNE DOMACI PRACE urcene, nepovazuju za znak dobre prupravy do budoucna si z deti doma delat maly pracovniky.. nevim holky mozna si prvne tu distuzi prectete dvakrat trikrat kdyz nejste na poprvy schopny pochopit 🤷🏻‍♀️

veronikav31
19. zář 2023

@daisy95 odpovídala jsem na toto: ja ale nestojim o to aby moji dite ze samozrejmosti vykladalo mycku nebo skladalo pradlo.. nepotrebuji z toho delat samozrejmost.. da se fungovat i na zaklade domluvy jednou vyndam ja, jednou manzel a treba i syn kdyz na to prijde.. ja nevim ze si tu predstavujete ze dite co nema pevne dane pravidelne domaci prace a povinosti se vali doma na gauci cely den a nedejbuh z nej vyroste lempl liny ...
já si z dětí nedělám pomocníky,ale rovnocené partnery při společném soužití. Jí u stejného stolu,používají nádobí,chodí po koberci,mají oblečení. Tak nevidím důvod proč by se měly jejich špinavé ponožky někde válet, buď se dají do koše na špinavé prádlo nebo do pračky,toto dělají děti. Ustelou si postel,ve které spí, pyžamo dají po převlečení do postele,neválí se všude po bytě. a když jdu prát tak pomůžou dát prádlo do pračky případně jej pověsit,když vařím. Uklidit si hračky, když si dohrají, vysát si koberec v dětském pokoji,utřít stůl,když něco rozlijí.Na tom není nic špatného, ne? nebo myslíš,že budu jako kamarádova máma,kdy on v 9.třídě přišel domů, cestou do pokoje po schodech odhazoval oblečení -nebyl schopen si jej srovnat ani na židli a jeho máma šla a sbírala prádlo a rovnala..., protože toto dělala celou dobu a nikdy jej nenaučila co dělat.

westie
19. zář 2023

Syn (téměř 7 let) má na starosti vynášení košů (jsme v rodinném domě, takže vezme koše a dojde ke garáži do popelnice). S mladší dcerou (4 roky) mi pak pomáhají skládat a uklízet vyprané utěrky. A v rámci toho, že chceme mít doma hezký, dají večer své špinavé oblečení do koše, uklízí po sobě nádobí. A když společně připravujeme večeři, tak dávají příbory na stůl, krájí zeleninu a cokoliv, co si řeknou, že chtějí v rámci vaření zkusit.

daisy95
19. zář 2023

@veronikav31 no zadnou otaku sem v prispevku nepolozila ale budiz.. precti si znova diskuzi protoze co se tyka spinaho pradla, odneseni nadobi ze stolu, uklidu hracek atd atd se tu uz nekolikrat probiralo.. Neumite cist holky a pak se tu handrkujete o tom stejnem stale a stale dokola 🙂
Je mi uplne jedno jaka budes nebo nebudes.. jestli jako mama tveho kamarada nebo jina mama 😃 ale vazne se smeju nad tim ze si myslis ze dite ktere doma nema zadne pravidelne povinosti neni naucene neco delat 😃😃😀 holky jestli nejste se svymi detmi schopne komunikovat co je v ochudu domacnosti potreba delat a nedelat tak si klidne detem nandejte XY domacich praci je to vase vec 🙂 je mi to uprimne uplne jedno. U nas doma to takto funguje a bohuzel asi mate za tezko to pochopit ze veci se daji delat i jinak bez prikazovani co kdo bude kdy delat..

eldoradoh
19. zář 2023

@klokanka31 na druhou stranu, můj o 6 let mladší brácha doma jako dítě nemusel vůbec nic a dnes je z něj fajn chlap, co rád a dobře vaří a o domácnost se stará..

veronikav31
19. zář 2023

@daisy95 přikazování je přesně co? to,že bude večer uklizeno než se jde večeřet,pak jsou pohádky. to není příkaz. A jinak co se týká domácích prací, tak je poprosím o pomoc a pak už to automaticky berou jakou samozřejmost. Jinak náš syn bere jako samozřejmost pomáhat mi při vaření, aniž by mu cokoliv kdokoliv říkal, třeba strouhání brambor je nejlepší televize. A ano, s nimi je pracnější uvařit,když pomáhají,ale já jsem za to ráda a oni si zvládnou i obalit řízek aniž bych je k tomu nutila

fire85
19. zář 2023

@daisy95 ale tvoje deti opravdu doma nepomáhají, prostě je k ničemu nevedete, kdyby jo psala bys jinak. Jednou ti poděkuji...

fire85
19. zář 2023

@daisy95 jaký prikazování porad? Proč to zmiňujes? Asi jsi zvykla že u vás jdou právě prikazy, jinam bys to nepsala. A že sj děláme s deti doma malý pracovníky? Ty jsi směšná fakt , to není žádná otrocina to je normální podileni se na chodu domácnosti úměrně věku. Škoda že to nedokážeš pochopit.

Strana
z5