Je otrávenost desetiletých dětí normální? Diskuse rodičů.
Dobrý den maminky, chci se zeptat, zda byly nebo jsou vaše děti v tomto věku (10 let) taky ze všeho otrávené a negativní? Syn je teď na příměstské táboře a všechno je podle něj blbý, nudný, nebaví ho to. Jen by ležel anebo byl na počítači. Přitom ve školním roce plave, hraje florbal, má keramiku. Chodí často i ven kopat si nebo jen tak.
Ale teď poslední dobou na něj leze asi už puberta nebo nevím. Dopředu vidí vše negativně, někam ho vytáhnout je debata na půl hodiny. Přitom jakmile už někde jsme, tak je to pohoda a užijeme si to. V pátek mají jít s táborem na koupaliště a už hlásí, že nikam nechce, že na tábor nechce.
Nevím, jak na něj. Snažíme se ho motivovat, ale zatím neúspěšně. Je to normální v tomto věku?
@ivis_b Aha, mně to asi normální přijde, protože v tom ziju. Jak tu někdo zmiňoval tu hypersenzitivitu, to sedí na mého syna, ale bohužel jsem nenarazila na odborníka, který by byl schopný s tím neco dělat. Takže jsem se tak nějak smirila s tím, že v některých oblastech je syn trochu jiný, ale zrovna v tomhle ustupovat nehodlám. Vidím to na jeho spolužácích, kdy maminka pokrčí rameny, že jejich synka nic jiného než hry nebavilo, tak mu koupili do pokoje televizi, ať může hrát i tam a je spokojený, synek trojnásobný než ostatní, denní světlo vidí akorát z okna, ale hlavně, že je spokojený...Možná stačí překonat ten prvotní odpor z lenosti a pak už je to dobré.
@cilkat
@prejeta_zaba
S tou hypersensitivitou by to sedělo, je od mala hodně citlivý. V období vzdoru to bylo pekelný, válel se vzteky po zemi klidně uprostřed náměstí, doma mlátil hlavou o zem nebo o zeď... děs běs. Hlavou už nemlátí, ale ty emoce má podle mě pořád hrozně silné, neumí se ovládnout. Teda doma ne, ve škole ano. On je teda mimořádně nadaný, už jsme prošli i vyšetřením v pedagogicko psychologické poradně, ve škole má zvláštní režim, protože je znalostma jinde, než jeho spolužáci (a to je ve třídě nejmladší). Takže to s tím možná souvisí, je prostě trochu jiný.
O ergoterapii jsem nikdy neslyšela, kouknu po tom, díky.
@victress náš starší hraje rád deskovky, jsou i pro jednoho hráče, gamebooky, koupila jsem komiksový náčrtník a razítka bublin, aby mohl tvořit příběhy, má hromadu časopisů s legem, komiksy na prolistování, když už je krize, jde ven s kolobkou se projet, do obchodu pro něco dobrého 🙂. Mladší čte nerad, ale rád tvoří, vaří.
@jasminek2012 neni tabore nejstarsi, tzn je s mrnaty?
@cilkat moje řeč 👍

@ivis_b Že jde dítě v situaci "jdeme ven" vyloženě do afektu, je opravdu zvláštní. Přijde mi, že musí být strašně přehlcený. Psychologa bych zkusila sehnat, ale je to na dlouhé lokte. Ale možná bych primárně řešila ergoterapeuta, který dělá smyslovou integraci. Tohle totiž opravdu připomíná chování hypersenzitivních dětí, které běžné podněty vnímají mnohem intenzivněji, a tak se samazřejmě po celém dni v zápřehu snaží někam zalézt a podněty minimalizovat. Ale naštěstí to ti ergoterapeuti umí trochu uhladit, aby se zátěž rozložila na více mozkových center a tudíž tolik nebolela.