Je pedagogická hodina přínosem pro dítě s poruchou pozornosti?
Ahoj!
Jdu se s vami poradit, idealne by me potesil nazor mistni pedagogicke komunity.
Dcera, nyni v 5. tride ma asi 3 roky posudek z poradny, 2. stupen podpory (mela by mit na testy trochu vice casu, to je asi vsechno co z toho plyne). Nicmene ve tride funguje normalne, v CJ ji pani ucitelka cas navic nedava (tam ho ani nepotrebuje, nema s ni problem) v Matematice ji treba rekne, ze nema delat posledni priklad - tam lehke zvyhodneni dostava. Na vysvedceni same jednicky, takze se da rict, ze zadne velke problemy nema. Stoji ji to mozna vic usili nez deti "bez poruchy", ale nasla si system jak se s tim vyporadat, pere se s tim dobre.
Letos prisla "nabidka" nebo spis mi bylo oznameno od specialni pedagozky, ze bude chodit na "pedagogickou hodinu". Chodi jich tam ze tridy asi 5.
Potiz je, ze to maji misto bezne hodiny cestiny a dost se ve me pere, jestli ji nebude naopak vice chybet tak klasicka cestina. Maji to v den, co maji CJ 2x, na te druhe hodine o kterou by prisla ctou a delaji rozbory textu. Na pedagogicke hodine misto toho hrali dobble a procvicovali vyjmenova slova, coz zrovna nijak zvlast nepotrebuje (nedelaji ji problem).
Mam trochu pocit, jestli tam "nespadla" tim, ze dostala v poradne posudek, ale realne ji to k nicemu neni, kdyz - zejmena v CJ - problemy nema vubec. Ale zas ji o to nechci pripravit, kdyby tam byl nejaky necekany efekt. Laicky mi prijde, ze je to postavene spis na doucko pro deti, co nestihaji zakladni latku a ji to nic neda, ale chtela bych znat nazory treba nekoho, kdo to ma vice nazkoumane. Specialni pedagozky jsem se po te prvni hodine ptala, jestli ji prijde, ze je to pro dceru prinosem, ale prijde mi, ze jsem obdrzela spis naucenou, obecnou odpoved nez nejaky skutecny nazor konkretne na dceru..
Tři roky posudek? Nebude mladší? Posudek na PO je platný dva roky a co dva roky by se mělo na přezkoušení právě na posouzení aktuální situace a potřeb. Kluk má PO2 a speciální pedagogickou hodinu. Řešila jsem, k čemu ta hodina vyloženě slouží a u nás to funguje jako hodina na upevnění vztahu učitele/žák, k tomu, aby učitel našel cestu, jak dítěti pomoct a ulevit. Občas něco hrají, občas probírají látku, ale pro mě byl fajn výstup na konci školního roku, kde učitel psal slovní posudek na syna a jeho spolupráci a ten mi tedy přišel moc fajn. Každopádně kluk má z čj 3-4, u jedničkářky bych chtěla znát důvod zařazení. Navíc tedy zařazení do této skupiny musí být na základně platného doporučení PPP/SPC, tak nechápu, proč ji letos zařadili a loni třeba ne, když je posudek starší, nevíš?
@dashyyy dekuji! Takhle to docela dava smysl, to bych tomu rozumnela.. Posudek mame z cervna 2023, takze je starsi (byt tedy ne tri roky, psala jsem to pocitove a az ted jsem si zkontrolovala datum), ale k tomu nikdo nic nerikal. Nasla jsem, ze nam to nabizeli i v zari minuleho roku, ale tam to bylo formulovane jako "doucovani z CJ", coz jsem odmitla, protoze to nepotrebuje a bylo jasne formulovane o co jde. Tady se to tvari tak, ze vlastne vubec nevim co je cilem a proc by to pro ni melo byt uzitecnejsi nez hodina porozumeni textu v bezne tride
Kdyz jsem se snazila z pedagozky vytahnout co tam delaji, tak jsem obdrzela odpoved " V hodinách se věnuji zrakovému a sluchovému rozlišování, nácviku čtení s porozuměním...apd." - coz je proste silene obecne
Libi se mi jak je to pojate u vas, tady jim to asi "hodim na hlavu" a necham ji v bezne hodine.
Akorat clovek ma pak porad obavu, ze se rozhodl spatne a o neco prijde :/
@dashyyy dekuji! Takhle to docela dava smysl, to bych tomu rozumnela.. Posudek mame z cervna 2023, takze je starsi (byt tedy ne tri roky, psala jsem to pocitove a az ted jsem si zkontrolovala datum), ale k tomu nikdo nic nerikal. Nasla jsem, ze nam to nabizeli i v zari minuleho roku, ale tam to bylo formulovane jako "doucovani z CJ", coz jsem odmitla, protoze to nepotrebuje a bylo jasne formulovane o co jde. Tady se to tvari tak, ze vlastne vubec nevim co je cilem a proc by to pro ni melo byt uzitecnejsi nez hodina porozumeni textu v bezne tride
Kdyz jsem se snazila z pedagozky vytahnout co tam delaji, tak jsem obdrzela odpoved " V hodinách se věnuji zrakovému a sluchovému rozlišování, nácviku čtení s porozuměním...apd." - coz je proste silene obecne
Libi se mi jak je to pojate u vas, tady jim to asi "hodim na hlavu" a necham ji v bezne hodine.
Akorat clovek ma pak porad obavu, ze se rozhodl spatne a o neco prijde :/
@tereza0111 Jestli chceš, nafoť do zprávy doporučení z poradny klidně bez jména, povím ti, jestli to pro tvou dceru má dle vyšetření cenu. Samozřejmě ji neznám, budu vycházet jen ze závěrů vyšetření.
@tereza0111 Jestli chceš, nafoť do zprávy doporučení z poradny klidně bez jména, povím ti, jestli to pro tvou dceru má dle vyšetření cenu. Samozřejmě ji neznám, budu vycházet jen ze závěrů vyšetření.
@zuzkasim dekuji, dnes nestihnu, ale zitra poslu a budu velmi rada!
Není to předmět speciálně pedagogické péče? To bývá určeno už v doporučení poradny. U nás chodí čtyři děti. Taky v jedné z hodin cj. Nejdelší platnost doporučení jsem ale viděla 2roky. Zkontroluj, jestli máte platné a dokdy a co tam předně je jako podpůrné opatření napsané.

Tři roky posudek? Nebude mladší? Posudek na PO je platný dva roky a co dva roky by se mělo na přezkoušení právě na posouzení aktuální situace a potřeb. Kluk má PO2 a speciální pedagogickou hodinu. Řešila jsem, k čemu ta hodina vyloženě slouží a u nás to funguje jako hodina na upevnění vztahu učitele/žák, k tomu, aby učitel našel cestu, jak dítěti pomoct a ulevit. Občas něco hrají, občas probírají látku, ale pro mě byl fajn výstup na konci školního roku, kde učitel psal slovní posudek na syna a jeho spolupráci a ten mi tedy přišel moc fajn. Každopádně kluk má z čj 3-4, u jedničkářky bych chtěla znát důvod zařazení. Navíc tedy zařazení do této skupiny musí být na základně platného doporučení PPP/SPC, tak nechápu, proč ji letos zařadili a loni třeba ne, když je posudek starší, nevíš?